[قانون مربوط به خدمت نیمهوقت بانوان]
ماده ۱ – در اجرای بندهای ۱ و ۲ از اصل ۲۱ قانون اساسی، بانوان کارمند رسمی و ثابت وزارتخانهها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و شهرداریها و نیروهای مسلح و مؤسساتی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر نام است، میتوانند در صورت موافقت وزیر یا بالاترین مقام مؤسسه متبوع خود، از خدمت نیمه وقت استفاده نمایند.
تبصره- [الحاقی ۱۳۸۹/۲/۲۲]
رعایت شرط رسمی و ثابت بودن، در مورد بانوان کارمندی که فرزند معلول با درجه معلولیت شدید و خیلی شدید دارند که به تشخیص سازمان بهزیستی کشور رسیده باشد، الزامی نیست.
ماده ۲ – خدمت نیمه وقت خدمتی است که ساعات کار آن طبق مقررات این قانون، نصف ساعات کار مقرر هفتگی وزارتخانه و مؤسسات مربوط باشد.
نحوه و ترتیب انجام خدمت نیمه وقت، بر اساس ساعات کار وزارتخانه و مؤسسه ذیربط و طبق نظر بالاترین مقام مسئول دستگاه تعیین خواهد گردید و در هیچ مورد کمتر از نصف ساعات کار مقرر هفتگی وزارتخانه و مؤسسه و شرکت مربوط نخواهد بود.
ماده ۳ – کارمندانی که از خدمت نیمه وقت استفاده میکنند، نصف حقوق گروه و پایه و یا حقوق ثابت و فوقالعاده شغل و یا مزایای شغل و یا عناوین مشابه دیگر و فوقالعادهها و مزایایی که به طور مستمر پرداخت میشود به آنان تعلق خواهد گرفت، و لیکن فوقالعادههای محل خدمت، بدی آب و هوا و محرومیت از تسهیلات زندگی از محدودیت مذکور مستثنی بوده و به طور کامل پرداخت میشود.
ماده ۴ – میزان حقوق و مزایایی که بر اساس مقررات این قانون به کارمندان نیمه وقت تعلق خواهد گرفت، مشمول مقررات مربوط به حداقل پرداختی به کارکنان شاغل دولت نخواهد بود.
ماده ۵ – حداقل استفاده از خدمت نیمه وقت، یک سال میباشد و در مورد مشمولین طرحبندی مشاغل معلمان کشور تاریخ انقضاء خدمت مزبور مقارن با اتمام سال تحصیلی خواهد بود.
ماده ۶ – کارمندان پیمانی و غیر ثابت دستگاههای اجرایی، مشمول مقررات این قانون نیستند و استفاده مستخدمین رسمی و ثابت از این قانون، موکول به پایان یافتن خدمت آزمایشی یا مشابه آن خواهد بود.
ماده ۷ – سنوات خدمت نیمه وقت بانوان از لحاظ سابقه خدمت لازم برای بازنشستگی و استفاده از حقوق وظیفه یا مستمری، به طور کامل محسوب خواهد شد لیکن در احتساب حقوق بازنشستگی و وظیفه یا مستمری و نیز دریافت پایه این گونه کارمندان (علاوه بر مدت خدمت تمام وقت) نصف مدت خدمت نیمه وقت منظور و محسوب خواهد گردید. کسور بازنشستگی یا حق بیمه مربوط به سهم کارمندان مزبور به نسبت حقوق و مزایایی که بر اساس این قانون به آنان تعلق میگیرد، کسر و به صندوق مربوط واریز خواهد شد.
تبصره – سنوات خدمت نیمه وقت بانوان به شرط پرداخت کسور بازنشستگی و حق بیمه به نسبت تمام حقوق گروه و پایه یا حقوق ثابت و فوقالعاده شغل و یا عناوین مشابه تا سه سال از لحاظ حقوق بازنشستگی در حکم خدمت تمام وقت محسوب میشود.
[الحاقی ۱۳۸۹/۲/۲۲]-
محدودیت سه سال در مورد بانوان کارمندی که فرزند معلول دارند لازمالرعایه نمیباشد.
تبصره ۲- [الحاقی ۱۳۸۹/۲/۲۲]
سنوات خدمت نیمهوقت بانوانی که دارای فرزند معلول هستند به شرط پرداخت کسور بازنشستگی و حق بیمه مربوط به کارفرما و کارمند توسط فرد متقاضی به نسبت تمام حقوق گروه و پایه و یا حقوق ثابت و فوقالعاده شغل و یا عناوین مشابه مازاد بر سه سال از لحاظ حقوق بازنشستگی در حکم خدمت تمام وقت محسوب میشود.
تبصره ۳- [الحاقی ۱۳۸۹/۲/۲۲]
نیروهای قراردادی و شرکتی متقاضی استفاده از این قانون به شرط پرداخت حق بیمه خود و سهم کارفرما میتوانند از این قانون استفاده نمایند.
ماده ۸ – دوران استفاده از مرخصی استحقاقی طبق مقررات مربوط به کارمندان تمام وقت بوده و فقط میزان حقوق و فوقالعاده شغل و نیز سایر مزایای مستمر این گونه مستخدمین نصف مبالغ مربوط به کارمندان تمام وقت خواهد بود.
ماده ۹ – مدت استفاده از مرخصی استعلاجی و زایمان برای بانوان مشمول خدمت نیمه وقت مانند کارمندان تمام وقت خواهد بود و در آن مدت از لحاظ حقوق و مزایا تابع مقررات مربوط به خدمت نیمه وقت خواهند بود.
ماده ۱۰ – سنوات خدمت کارمندان نیمه وقت و ارتقاء گروه به نسبت نصف سوابق تجربی مقرر در طرح طبقهبندی مشاغل و یا مقررات مربوط محاسبه خواهد گردید.
ماده ۱۱ – در صورتی که کارمندان نیمه وقت قبل از پایان مدت خدمت نیمه وقت در خواست انجام خدمت تمام وقت را بنمایند در صورت ضرورت و موافقت وزارتخانه و مؤسسه مربوط خدمت نیمه وقت آنان به خدمت تمام وقت تبدیل خواهد گردید و در هر حال خدمت نیمه وقت کمتر از یک سال نخواهد بود.
ماده ۱۲ – استفاده از خدمت نیمه وقت موکول به در خواست کتبی مستخدم و صدور حکم جداگانه در این مورد است و در حکم باید نحوه و ترتیب خدمت نیمه وقت و مدت استفاده از خدمت نیمه وقت و سایر موارد مشخص گردد.
ماده ۱۳ – مشمولین این قانون به هیچ وجه و تحت هیچ عنوان نمیتوانند در وزارتخانهها و مؤسسات و شرکتهای دولتی یا غیر دولتی دیگر به کار اشتغال ورزند و در صورت اشتغال در واحدهای مذکور از دستگاه متبوع خود اخراج شده و حقوق و مزایای آنان از تاریخ اشتغال قطع میگردد.
ماده ۱۴ – استخدام جدید به هر شکل به جای کارمند نیمه وقت ممنوع است.
ماده ۱۵ – پرداخت فوقالعاده اضافه کار ساعتی و فوقالعاده روزانه به این قبیل کارکنان ممنوع میباشد.
ماده ۱۶ – سایر موارد استخدامی که در این قانون پیشبینی نشده است تابع مقررات مربوط به خود خواهد بود.
ماده ۱۷ – از تاریخ تصویب این قانون، کلیه مقررات مغایر با آن لغو میگردد.
قانون فوق مشتمل بر هفده ماده و یک تبصره در جلسه روز یکشنبه هجدهم فروردین ماده یک هزار و سیصد و شصت و چهار مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۳۶۴.۱.۲۱ به تأیید شورای محترم نگهبان رسیده است.
رییس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی