‌آیین‌نامه اجرایی ردیف (۱) بند (ج) تبصره (۲۵) قانون برنامه پنج ساله دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۷۶/۰۱/۱۷
تاریخ انتشار: ۱۳۷۶/۰۲/۰۶

شماره ۱۲۶۳۲۷ت۱۷۶۱۱‌ه‍ – ۱۳۷۶/۱/۲۶

‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۷۶.۱.۱۷ بنابه پیشنهاد مشترک شماره ۱۰۰.۱۳۶۹۱ مورخ ۱۳۷۵.۱۱.۳۰ وزارتخانه‌های بازرگانی و راه و ترابری و‌ در اجرای ردیف (۱) بند “ج” تبصره (۲۵) قانون برنامه پنج ساله دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب ۱۳۷۳ـ‌ آیین‌نامه اجرایی ردیف (۱) بند “ج” تبصره یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:

‌ماده ۱ ـ در این آیین‌نامه، عبارات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:
‌قانون برنامه دوم : قانون برنامه پنجساله دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب ۱۳۷۳.
‌شرکتها : شرکتهای حمل و نقل دولتی اعم از هوایی، دریایی و زمینی (‌جاده‌ای و راه‌آهن).
‌دبیرخانه : دبیرخانه کمیته موضوع ماده (۳) مستقر در مرکز توسعه صادرات ایران.
‌متقاضی حمل : متقاضی حمل کالاهای صادراتی به خارج کشور.

‌ماده ۲ ـ به منظور ایجاد تسهیلات و تسریع لازم در حمل و نقل کالاهای صادراتی توسط شرکتها، وزارت راه و ترابری موظف است با همکاری وزارت‌ بازرگانی، حداکثر ظرف سه (۳) ماه ضمن بررسی وضعیت موجود، در جهت حذف مقررات، ضوابط، مراحل و عملیات غیر ضرور در گردش کار حمل‌و نقل کالاهای صادراتی اقدام و در صورت نیاز پیشنهادهای لازم را جهت تصویب مراجع ذی‌ربط ارایه نماید.

‌ماده ۳ ـ به منظور قابل رقابت نمودن قیمت کالاهای صادراتی کشور در بازارهای جهانی و اجرای وظایف و مسؤولیتهای مقرر در این آیین‌نامه، کمیته‌ای‌ در مرکز توسعه صادرات ایران تشکیل می‌شود.
‌کمیته مذکور متشکل از معاونت صادرات وزارت بازرگانی (‌رئیس مرکز توسعه صادرات ایران) به عنوان رئیس کمیته، معاونت ذی ‌ربط (‌ثابت) وزارت‌ راه و ترابری، معاونت وزارت بازرگانی مرتبط با امور حمل و نقل، رئیس سازمان حمل و نقل و پایانه ‌های کشور معاونت سازمان برنامه و بودجه و‌ معاونت وزارتخانه ذی ‌ربط، حسب مورد به تشخیص دبیرخانه خواهد بود.

[بند ۱ تصویب‌نامه اصلاح آیین‌نامه اجرایی ردیف (۱) بند (ج) تبصره ۲۵ قانون برنامه پنج ساله دوم توسعه]

‌ماده ۴ ـ وظایف و اختیارات کمیته موضوع ماده (۳) این آیین‌نامه به شرح زیر تعیین می‌شود:
‌الف ـ تعیین نحوه اولویت‌بندی و جزییات اجرایی آن در حمل و نقل کالاهای صادراتی شرکتها، به ویژه بررسی و تعیین فهرست کالاهای صادراتی که به‌ لحاظ مزیتهای نسبی، و یا سایر معیارهای مورد نظر، از اولویت حمل بالاتری برخوردار هستند.
ب ـ تعیین میزان تخفیف اعطایی به حمل و نقل کالاهای صادراتی توسط شرکتها، متناسب با گروههای مختلف کالایی و مسیرهای مختلف.
پ ـ بررسی و تعیین نوع، میزان و ضوابط تسهیلات قابل اعطا توسط شرکتها برای حمل و نقل کالاهای صادراتی و در صورت ضرور ارسال موارد لازم‌ جهت تصویب مراجع ذی‌ربط به روشهای مقتضی.
ت ـ بررسی و تعیین شعب کمیته حسب ضرورت در استانها.
ث ـ تصویب حدود اختیارات و وظایف و شیوه کار شعب کمیته.
ج ـ بررسی و تعیین نحوه هماهنگی در حمل و نقل کالاهای صادراتی توسط شرکتها.
چ ـ بررسی مسائل و مشکلات حمل و نقل کالاهای صادراتی توسط شرکتها، رسیدگی به طرحها
و نظرات واصل شده و اتخاذ تصمیمات مقتضی در‌چهارچوب وظایف و اختیارات مقرر.
ح ـ تعیین فرمهای آماری، اطلاعاتی و گزارش‌گیری مورد نیاز کمیته جهت ابلاغ به شرکتها.
خ ـ پیشنهاد اصلاح و تکمیل آیین‌نامه و یا طرح سایر مصوبات و مقررات مورد نیاز به روشهای مقتضی.
‌د ـ بررسی و معرفی شرکتها جهت برخورداری از تسهیلات و معافیتهای مقرر.
‌ذ ـ انجام سایر وظایفی که طبق ضوابط مربوط به عهده کمیته است.

‌ماده ۵ ـ جلسات کمیته حداقل ماهی یک‌بار حسب دعوت دبیرخانه و در محل آن تشکیل خواهد شد.

‌تبصره ـ در موارد ضروری هرکدام از اعضای دیگر کمیته می‌توانند درخواست تشکیل جلسه نموده و دبیرخانه موظف به دعوت اعضا و تشکیل جلسه‌خواهد بود.

‌ماده ۶ ـ رسمیت جلسات و تصمیمات آن با اکثریت اعضا و آرا می‌باشد.

‌تبصره ۱ ـ کمیته حسب نیاز از شرکتها و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی جهت حضور در جلسه و شنیدن نظرات و پیشنهادات آنان دعوت می‌نماید.

‌تبصره ۲ ـ ابلاغ تصمیمات کمیته از طریق دبیرخانه آن می‌باشد.

‌ماده ۷ ـ دبیرخانه مکلف است حداقل سه روز قبل از تشکیل جلسات، دستور جلسه، سوابق و گزارشهای مربوط را جهت اعضا ارسال نماید.

‌ماده ۸ ـ مصوبات کمیته در محدوده وظایف و اختیارات مقرر، برای کلیه شرکتها و اعضا لازم‌الاجرا می‌باشد.

‌ماده ۹ ـ دبیرخانه مکلف است تصمیمات اتخاذ شده را تا حصول نتیجه پیگیری و نتیجه را به کمیته گزارش نماید.

‌تبصره ـ در مواردی که تصمیمات کمیته در اجرا با موانع و مشکلاتی مواجه باشد، دبیرخانه ضمن ارایه گزارش به کمیته، یک نسخه از آن را به همراه‌ توضیحات لازم جهت اطلاع و اتخاذ تصمیمات مقتضی به “‌شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی” و به ویژه وزرای ذی‌ربط منعکس می‌نماید.

‌ماده ۱۰ ـ در صورت نیاز و با تصویب کمیته، شعبات کمیته در استانها تشکیل خواهد شد. حدود اختیارات، وظایف و چگونگی انجام امور توسط‌ شعب، براساس دستورالعملی خواهد بود که به تصویب کمیته می‌رسد.

‌ماده ۱۱ ـ شرکتها مکلفند جابجایی و حمل کالاهای صادراتی به ویژه کالاهای فسادپذیر را در اولویت قرار دهند. جزییات امر به موجب مصوبات کمیته‌ خواهد بود.

‌ماده ۱۲ ـ شرکتها و متقاضیان حمل موظفند آمار و اطلاعات مورد درخواست کمیته را به روشی که کمیته تعیین می‌نماید در اختیار قرار دهند.

‌ماده ۱۳ ـ متقاضی حمل، جهت استفاده از اولویتها، تسهیلات و تخفیفات مقرر، ابتدا به هرکدام از شرکتهای مورد نظر مراجعه و پس از مذاکره و توافق،‌ نسبت به عقد قرارداد حمل اقدام می‌نماید.

‌تبصره ۱ ـ متقاضی حمل، در صورت عدم توفیق در انعقاد قرارداد حمل با شرکتها، مراتب را از طریق تکمیل فرم مخصوصی که جهت رسیدگی توسط‌ کمیته تعیین و در اختیار شرکتها قرار داده شده است به دبیرخانه جهت اقدامات بعدی منعکس می‌نماید.

‌تبصره ۲ ـ کمیته موظف است حداکثر ظرف مهلت یک هفته به این قبیل موارد رسیدگی و تصمیمات مقتضی را اتخاذ نماید. در صورتی که کالای مورد‌نظر فسادپذیر باشد کمیته حداکثر ظرف سه روز اقدام خواهد نمود.

‌ماده ۱۴ ـ شرکتها مکلفند گزارش عملکرد ماهانه خود را در رابطه با اجرای آیین‌نامه و مصوبات کمیته در قالب فرمهای مقرر به طور مستمر به دبیرخانه‌ ارسال نمایند.

‌تبصره ـ کمیته به طور مستمر گزارش عملکرد شش‌ماهه شرکتها را تنظیم و همراه با بررسی و تحلیلهای لازم و در صورت ضرور ارایه پیشنهادهای‌ مناسب، جهت اطلاع وزرای بازرگانی و راه و ترابری و نیز شورای‌ عالی توسعه صادرات غیرنفتی و اتخاذ تصمیمات مقتضی ارسال می‌نماید.

‌ماده ۱۵ ـ شرکتها (‌هوایی) موظفند با برنامه‌ریزی و اقدامات لازم، زمان انتظار بارگیری محموله‌های صادراتی به ویژه اقلام فسادپذیر را به حداقل زمان‌ ممکن و حداکثر تا پنج (۵) ساعت قبل از پرواز تقلیل دهند.

‌ماده ۱۶ ـ شرکتها(‌هوایی) به نحوی که کمیته با رعایت جوانب امر مقرر می‌دارد، مکلفند درصد معینی از ظرفیت بار هواپیماهای باری در مسیرهای‌ مختلف را جهت حمل کالاهای صادراتی به ویژه کالاهای فسادپذیر تخصیص دهند.

‌تبصره ـ تعیین فهرست اقلام کالاهای فسادپذیر به عهده کمیته می‌باشد.

‌ماده ۱۷ ـ شرکتها موظفند طبق تصمیمات و برنامه‌ریزیهای کمیته نسبت به برقراری خدمات حمل و نقل برای کلیه مقاصد کالاهای صادراتی، در طول‌ برنامه پنجساله دوم اقدامات مقتضی را به عمل آورند.

‌ماده ۱۸ ـ شرکت گسترش خدمات بازرگانی موظف است به منظور توسعه و ایجاد تسهیلات و امکانات مورد نیاز و متناسب با نگهداری کالاهای‌ صادراتی در مبادی خروجی کالا برنامه‌ریزی و اقدامات لازم را حداکثر تا پایان برنامه دوم به عمل آورند.

‌ماده ۱۹ ـ کمیته می‌تواند در جهت اعطای اولویتها و تسهیلات مورد نیاز شرکتها، پس از بررسیهای لازم و هماهنگی با مراجع ذی‌ربط، اقدامات مقتضی‌ را به عمل آورد و شرکتها را جهت برخورداری از آنها به این‌گونه مراجع معرفی نماید.

‌تبصره ۱ ـ [اصلاحی ۱۳۷۸/۷/۲۵]
اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران موظف است بابت تضمین کارنه‌های تیر کالاهای صادراتی، تعهد کتبی شرکتهای حمل و نقل را بپذیرد.

‌تبصره ۲ ـ وزارت بازرگانی و سایر دستگاههای عرضه‌کننده کالا و خدمات موظفند تأمین کالا و خدمات مورد نیاز شرکتها را در اولویت قرار دهند.

‌تبصره ۳ ـ کلیه مراجع ذی‌ربط موظفند حداکثر همکاری را با کمیته معمول دارند.

‌ماده ۲۰ ـ شرکتهای حمل و نقل غیر دولتی (‌ایرانی) در صورتی که اولویتها، تخفیفها و تسهیلات منظور شده در این آیین‌نامه و مصوبات کمیته را‌ همچون شرکتها، جهت حمل و نقل کالاهای صادراتی قایل شوند، با تأیید و معرفی کمیته می‌توانند از معافیتها و تسهیلات مقرر جهت شرکتها برخوردار‌ شوند.

‌ماده ۲۱ – سازمان برنامه و بودجه موظف است یارانه لازم و مناسب با تصمیمات کمیته را از محل درآمدهای عمومی کشور، به منظور حمایت از‌ صادرات، جهت درج در بودجه سالانه شرکتها به دولت پیشنهاد نماید.

‌ماده ۲۲ ـ تغییرات و اصلاحات مورد نیاز در این آیین‌نامه بنابه پیشنهاد وزارتخانه‌های بازرگانی و راه و ترابری به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

‌این متن جایگزین تصوینامه شماره ۱۲۱۵۶۵.۲۰ت۱۷۶۱۱‌ه‍ مورخ ۱۳۷۵/۱۱/۱۶ می‌شود.

‌حسن حبیبی
‌معاون اول رییس جمهور