قانون نحوه تشکیل پیام‌آوران بهداشت [مصوب ۱۳۷۵]

تاریخ تصویب: ۱۳۷۵/۰۸/۰۶
تاریخ انتشار: ۱۳۷۵/۰۹/۰۱

‌ماده ۱- به منظور تامین نیروی انسانی مورد نیاز در امور بهداشتی و درمانی و آموزشی مناطق روستایی محروم و عشایری کشور در زمان صلح با‌ رعایت کامل عدل اسلامی گروهی از مشمولان وظیفه عمومی در گروه پزشکی و پیراپزشکی و بهیاران وظیفه به نحوی که به آمادگی رزمی آنان آسیب‌ نرساند در هر تقسیم به وسیله کمیسیون مذکور در تبصره (۱) این ماده پس از طی آموزش مقدماتی نظامی که بیش از یک و نیم ماه به طول نخواهد‌ انجامید، به عنوان پیام‌آوران بهداشت تعیین و فهرست آن توسط ستاد کل نیروهای مسلح به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام خواهد‌ شد.

‌تبصره ۱- کمیسیونی مرکب از: یک نفر از ستاد کل نیروهای مسلح و یک نفر از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یک نفر از کمیسیون‌ بهداری و بهزیستی با معرفی کمیسیون و انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر هر شش ماه یک بار سهمیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش‌ پزشکی را از مشمولان وظیفه هر دوره مشخص خواهند نمود.

‌تبصره ۲- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجاز است در سقف سهمیه خود نیروهای داوطلب خدمت در مناطق محروم و نیازمند و‌ نیروهای متخصص مورد نیاز را شناسایی و لیست آنان را به حوزه وظیفه عمومی و ستاد کل نیروهای مسلح تحویل دهد. ستاد کل لیست معرفی شده را‌ در قالب سهمیه وزارت مذکور قرار داده و بقیه سهمیه را طبق ضوابط خود معرفی خواهد نمود.


‌ماده ۲- محل خدمت پیام‌آوران بهداشت مناطقی از کشور می‌باشد که دارای ضریب محرومیت چهارپنجم، سه و نیم پنجم، و سه پنجم باشد.

‌تبصره – پزشکان عمومی حداقل یک سال اول خدمت را منحصرا در مراکز بهداشتی درمانی روستایی با ایجاد امکانات و تسهیلات مسکن توسط‌ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیتوته کامل انجام خواهند داد.


‌ماده ۳- دانشگاههای علوم پزشکی و مراکز آموزشی در پایان خدمت دوره ضرورت پیام‌آوران بهداشت گواهی مربوطه را به عنوان ستاد نیروی‌ ذیربط صادر و رونوشت به مرکز تامین و توزیع نیروی انسانی و پیام‌آوران بهداشت ارسال خواهند داشت و پیام‌آوران بهداشت کارت پایان خدمت را از‌ نیروی مربوطه دریافت خواهند نمود.

‌تبصره – مدت غیبت، ترک خدمت و سایر تخلفات انضباطی و خدمتی پیام‌آوران بهداشت توسط دانشگاه مربوطه به نیروهای ذیربط و مرکز تامین‌ و توزیع نیروی انسانی و پیام‌آوران بهداشت اعلام خواهد شد.


‌ماده ۴- حقوق و مزایای پیام‌آوران بهداشت در ساعات موظف اداری طبق ضوابط و مقررات مورد عمل ستاد کل نیروهای مسلح می‌باشد.

‌تبصره- مشمولان موضوع این قانون که موظف به بیتوته در محل خدمت خود می‌باشند موظفند حسب اعلام نیاز شبکه‌های بهداشتی، درمانی‌ شهرستانهای مربوط خدمات بهداشتی درمانی و آموزشی لازم را خارج از ساعات موظف اداری در محل خدمت خود یا به صورت دهگردشی در حوزه‌ محل خدمت مربوطه ارایه دهند و بر اساس ضوابط مقرر در لایحه قانونی نحوه اداره واحدهای بهداشتی درمانی و آموزشی وزارت بهداری و بهزیستی – مصوب ۱۳۵۸.۱۰.۱۲ شورای انقلاب اسلامی- یا سایر ضوابط و مقررات مورد عمل دروزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمانهای‌ منطقه‌ای بهداشت و درمان استانها، حق‌الزحمه دریافت نمایند.


‌ماده ۵- قانون نحوه تأمین هیات علمی مورد نیاز دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور مصوب ۱۳۶۵.۳.۱ و قانون اعزام دانشجو به خارج از‌ کشور مصوب ۱۳۶۴.۱.۲۵ و قانون معافیت بهداشتکاران دهان و دندان و بهداران (‌تکنسین‌های بهداشت و مبارزه با بیماریها)‌ از انجام خدمت وظیفه‌ عمومی مصوب ۱۳۶۹.۲.۱۶ از این قانون مستثنی بوده و همچنان به قوت خود باقیست و سایر قوانین مغایر لغو و بلااثر خواهد بود.


‌ماده ۶- مسوول اجرای این قانون حسب مورد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و وزارت بهداشت، درمان و آموزش‌ پزشکی خواهند بود و آیین‌نامه اجرایی آن توسط وزارتخانه‌های فوق‌الذکر و با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح ظرف مدت سه ماه تهیه و به تصویب‌ هیات وزیران خواهد رسید.

[‌آیین‌نامه اجرایی قانون نحوه تشکیل پیام‌آوران بهداشت]


قانون فوق مشتمل بر شش ماده و ۴ تبصره در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ شش آبان ماه یکهزار و سیصد و هفتاد و پنج مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۳۷۵/۸/۱۶ به تایید شورای نگهبان رسیده است.