آیین‌نامه اجرایی تبصره (62) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

تاریخ انتشار: ۱۳۷۵/۰۴/۱۳

3365/ت 15817ه- 1375/04/04


هیات وزیران در جلسه مورخ 27/3/1375 بنا به پیشنهاد شماره 3135/760 مورخ 2/8/1374 وزارت آموزش و پرورش و به استناد تبصره (62) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب 1373 – آیین‌نامه اجرایی تبصره یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:


ماده 1 – کودکان لازم‌التعلیم در این آیین‌نامه به کودکان شش تا ده سال اطلاق می شود که بر اساس مقررات وزارت آموزش و پرورش، واجد شرایط تحصیل در دوره آموزشی ابتدایی باشند.


ماده 2 – بی سواد در این آیین‌نامه به افراد گروه سنی یازده تا چهل سال اطلاق می شود که قادر به خواندن و نوشتن متون ساده و حساب کردن نبوده و فاقد مدرک تکمیلی نهضت سوادآموزی باشند.


ماده 3 – وزارت آموزش و پرورش موظف است طرح شناسایی تفصیلی کودکان لازم التعلیم و بی‌سواد را تهیه و با همکاری وزارت کشور و مرکز آمار ایران به مرحله اجرا گذارد.


ماده 4 – اولیای کودکان لازم‌التعلیم بازمانده از تحصیل گروه سنی شش تا ده سال در مناطق مشمول آموزش اجباری موظفند هر سال قبل از شروع سال تحصیلی جدید، به مراکز آموزشی تعیین شده مراجعه و نسبت به ثبت نام فرزندان خویش اقدام نمایند.


ماده 5 – در مناطقی که کودکان لازم التعلیم بازمانده از تحصیل وجود دارند، وزارت آموزش و پرورش موظف است به شرح زیر اقدام نماید:

الف – ایجاد کلاس‌های ویژه با انعطاف در ساعات کار و تطبیق آن با اوقات بیکاری کودکان .

ب – زمان‌بندی برنامه کلاسها با مشورت اولیای کودکان و با رعایت مفاد سایر آیین‌نامه های مورد عمل وزارت آموزش و پرورش در خصوص آموزش همگانی .

ج – فراهم‌نمودن امکانات ایاب و ذهاب جهت رفت و آمد دانش آموزان ، در صورت تشکیل کلاس‌ها در روستاهای مرکزی.


ماده 6 – به منظور ایجاد انگیزه در معلمان و آموزشیاران نهضت سوادآموزی جهت خدمات در مناطق موضوع ماده (5) این آیین‌نامه، اقداماتی به شرح زیر به عمل خواهد آمد:

الف – پرداخت مبلغ پنجاه هزار (50000) ریال به ازای قبولی هر سواد آموز یا دانش آموز لازم‌التعلیم بازمانده از تحصیل در هر دوره یا سال تحصیلی.

تبصره 1 – اعتبارات مربوط به مبلغ موضوع این بند، هر سال در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار می گیرد تا مطابق با ضوابط مورد تایید وزیر آموزش و پرورش، به مدیران و آموزگاران آموزش و پرورش آموزشیاران نهضت سواد آموزی پرداخت شود.

تبصره 2 – مبلغ موضوع این بند هر سال متناسب با نرخ تورم، توسط وزارت آموزش و پرورش تعدیل و تعیین خواهد شد.

ب – ایجاد اتاق و سرویس بهداشتی به منظور بیتوته معلمان و آموزشیاران نهضت سوادآموزی یا پرداخت کمک هزینه مسکن به آنها در نقاطی که تاکنون مدرسه و کلاس‌های نهضت سواد آموزی در آنجا وجود ندارد.


ماده 7 – کمیته امداد امام خمینی (ره) موظف است خانواده‌هایی را که به دلیل فقر مالی از فرستادن فرزندان لازم التعلیم بازمانده از تحصیل خود به مدرسه خودداری می نمایند در صورت سواد آموزی تحت پوشش خدمات خود قرار دهد.

تبصره – میزان اعتبارات مورد نیاز برای اجرای این ماده، هر سال با مشارکت سازمان برنامه و بودجه تعیین و در اختیار کمیته امداد امام خمینی (ره) قرار می گیرد.


ماده 8 – بی‌سوادان مناطق مشمول طرح که طبق زمان بندی اعلام شده موفق به دریافت کارنامه قبولی دوره های نهضت سوادآموزی شوند و اولیای کودکان بازمانده از تحصیل که به موقع برای ثبت نام فرزندان خود اقدام کنند، از مزایایی به شرح زیر برخوردار می‌شوند:

الف – اولویت دریافت وام از بانک‌ها و سایر دستگاه‌ها.

ب – اولویت‌دادن به عمران و آبادانی روستاها و مناطق شهری که فاقد افراد بی سواد و کودکان لازم‌التعلیم بازمانده از تحصیل باشند، توسط کمیته برنامه‌ریزی استان و شهرستان مربوط.


ماده 9 – کلیه وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و خصوصی و شوراهای آموزش و پرورش و شوراهای پشتیبانی سوادآموزی مکلفند در اجرای این آیین‌نامه به منظور تحقق اهداف سوادآموزی و پوشش تحصیلی کامل کودکان بازمانده از تحصیل با وزارت آموزش و پرورش و سازمان نهضت سوادآموزی همکاری نمایند.

تبصره – عالی‌ترین مقام وزارتخانه‌ها و موسسات موضوع این ماده مکلفند در اسرع وقت نسبت به رسیدگی موارد تخلف افراد تحت نظر خود اقدام نمایند و نتیجه را به وزارت آموزش و پرورش و نهضت سوادآموزی اعلام کنند.


ماده 10 – سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظفند در جهت ایجاد زمینه لازم برای تقویت و تثبیت بیشتر مهارت خواندن و نوشتن در نو سوادان و تقویت انگیزه بی سوادان برای شرکت فعال در کلاسهای نهضت سواد آموزی، مطالب و متون ساده و جذاب خواندنی را به صورت روزنامه ، کتاب و نشریات تهیه و به نحو مناسب در اختیار آنان قرار دهند.


ماده 11 – وزارت آموزش و پرورش موظف است با مشارکت نهضت سوادآموزی در اسفند ماه هر سال فهرست مناطقی را که در سال بعد مشمول آموزش اجباری خواهند شد، به نحوی که تا پایان برنامه پنج‌ساله دوم کلیه کودکان لازم‌التعلیم و بی سوادان باسواد شوند را به اطلاع عموم برساند.

تبصره – استان‌های سیستان و بلوچستان ، کردستان ، هرمزگان ، آذربایجان غربی ، ایلام و کهکیلویه و بویراحمد از اولویت برخوردار می‌باشند.


ماده 12 – اعتبار مورد نیاز جهت اجرای این آیین‌نامه در بودجه سالانه وزارت آموزش و پرورش و نهضت سوادآموزی پیش‌بینی می‌شود.


معاون اول رییس جمهور- حسن حبیبی