‌آیین‌نامه اجرایی تبصره (۳۵) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۷۴/۱۲/۲۷
تاریخ انتشار: ۱۳۷۵/۰۱/۲۰

شماره ۳۷۷۰۱ت۱۶۳۶۰ه – ۱۳۷۴/۱۲/۲۸


‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۷۴.۱۲.۲۷ بنا به پیشنهاد شماره ۶۸۰ – ۶۶۹۷.۳۲ – ۱۰۲ مورخ ۱۳۷۴.۱۲.۸ سازمان برنامه و بودجه و به استناد تبصره (۳۵)‌ قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب ۱۳۷۳ – آیین‌نامه اجرایی تبصره یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:

ماده ۱ – [اصلاحی ۱۳۷۶/۱۲/۶]
کلیه دستگاه‌های اجرایی موظفند با تشخیص کمیته موضوع ماده (۲) این آیین‌نامه به تناسب فعالیتهای خود، حداقل پنج درصد (۵%) از اعتبارات جاری‌ خود را مشروط به درج در بودجه کل کشور به امر بهبود و افزایش بهره‌وری در زمینه‌های نظام اداری، سیستمها و رشهای کار، استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته و ارتقای مهارتهای مدیران، افزایش‌ مشارکت فعال کلیه کارکنان در تمامی سطوح، بهبود نظام گزینش و انتصاب مدیران، مطالعه، سنجش و تحلیل بهره‌وری و سایر اقداماتی که به طور مشخص‌ دارای نتایج عملی برای ارتقای بهره‌وری می‌شود اختصاص دهند و برنامه اجرایی و میزان اعتبار مورد نیاز آن را، در موافقت‌نامه شرح عملیات جاری که با‌سازمان برنامه و بودجه مبادله می‌کنند، منظور نمایند.


‌ماده ۲ – به منظور استمرار فعالیتهای ارتقای بهره‌وری و حسن اجرای این تبصره ، در هر دستگاه اجرایی، کمیته‌ای تحت عنوان “‌کمیته بهره‌وری” مرکب از‌مدیران عالی و صاحب‌نظران و کارشناسان مربوط، به انتخاب رییس دستگاه، تحت نظر یکی از معاونان (‌ترجیحاً معاونت طرح و برنامه یا عنوان مشابه) آن‌ دستگاه تشکیل می‌شود و فعالیتهای افزایش و بهبود بهره‌وری را سازماندهی و هدایت می‌کند.

‌تبصره – دستورالعمل تشکیل و کارکرد این کمیته حداکثر ظرف (۲) ماه پس از ابلاغ این آیین‌نامه به تصویب عالی‌ترین مقام دستگاه اجرایی ذیربط می‌رسد و یک‌نسخه از آن به سازمان برنامه و بودجه ارسال می‌شود.


‌ماده ۳ – کلیه دستگاه‌های اجرایی مکلفند شاخص‌های بهره‌وری حوزه مسئولیت خود را بر اساس فرمها و دستورالعملهای ابلاغی توسط سازمان برنامه و‌ بودجه، برای سالهای گذشته تکمیل کنند و در مورد سالهای آینده اطلاعات مربوط به هر سال را حداکثر تا پایان نیمه اول سال بعد به سازمان یاد شده ارسال کنند.


ماده ۴ – کمیته‌های بهره‌وری موضوع ماده (۲) این آیین‌نامه موظفند علل کاهش یا افزایش بهره‌وری و شیوه‌ها و روش‌های ارتقای آن را بررسی کرده نتایج را از‌طریق معاونت مربوط برای جمع‌بندی حداکثر تا پایان آذر ماه هر سال به سازمان برنامه و بودجه ارسال کنند.


ماده ۵ – برای هر گونه بازنگری در شاخص‌های بهره‌وری یا سایر موارد مندرج در تبصره (۳۵) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری‌ اسلامی ایران گروهی مرکب از نمایندگان دفتر ذیربط سازمان برنامه و بودجه، دستگاه‌های اجرایی ذیربط، مرکز آمار ایران و دو نفر صاحب نظر به تشخیص‌ سازمان برنامه و بودجه تشکیل می‌شود و تصمیمهای لازم را اتخاذ می‌کنند.


‌ماده ۶ – سازمان برنامه و بودجه عهده‌دار جمع‌بندی، پردازش، تطبیق چگونگی محاسبه شاخص‌ها با دستورالعملهای موضوع ماده (۳) این آیین‌نامه و انتشار‌ مستمر نتایج است. همچنین سازمان یاد شده موظف است با همکاری مرکز آمار ایران زمینه لازم را برای تولید، جمع‌آوری، تصحیح و نشر اقلام آماری مورد نیاز‌ محاسبه شاخص‌ها فراهم کند.

‌تبصره – کلیه دستگاه‌های اجرایی ذیربط موظفند در این زمینه با سازمان برنامه و بودجه همکاری کنند؛ در غیر این صورت سازمان یاد شده خود، با همکاری‌ مرکز آماری ایران، تا حد امکان بر اساس داده‌های موجود، اقدام می‌کند.


ماده ۷ – نظارت بر حسن اجرای این آیین‌نامه بر عهده سازمان برنامه بودجه است و سازمان یاد شده هر سال گزارش کاملی را از وضعیت شاخص‌های بهره‌وری‌ در کشور، تجزیه و تحلیل آنها، همراه با انجام مطالعات تطبیقی لازم تهیه و به هیأت وزیران ارایه می‌کند.

حسن حبیبی – معاون اول رییس جمهور