شماره ۸۳۳۱ت۱۵۴۶۴ه – ۱۳۷۴.۰۷.۰۵
هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۷۴/۶/۵ بنا به پیشنهاد شورای عالی بیمه خدمات درمانی موضوع نامه شماره ۸۸۸۳ مورخ ۱۳۷۴.۵.۲۹ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی – و به استناد بند ۵ ماده ۱۳ قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور – مصوب ۱۳۷۳ – آییننامه اجرای بند یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده ۱- پرداخت ۸۰% سهم حق بیمه سرانه خدمات درمانی – که از این پس به اختصار سهم نامیده میشود – پدر، مادر، همسر، خواهر و برادر تحت تکفل و فرزندان شهدا بر عهده دولت و ۲۰% باقیمانده بر عهده بیمه شده میباشد.
تبصره – در مواردی که با تشخیص بنیاد شهید انقلاب اسلامی، بیمهشده توانایی پرداخت ۲۰% سهم خود را ندارد، مبلغ مذکور از اعتبارات بنیاد پرداخت میشود.
ماده ۲-
[اصلاحی ۱۳۷۵/۹/۲۵]
[اصلاحی ۱۳۷۶/۱۲/۶]
پرداخت سهم جانبازان و همسر و فرزندان و پدر و مادر تحت تکفل آنان، با رعایت ماده (۱) قانون تنظیم خانواده و جمعیت، مصوب ۱۳۷۲ بر عهده دولت میباشد.
[متن سابق:
پرداخت ۸۰% سهم جانبازان ۲۵% و بالا و همسر و فرزندان تحت تکفل آنان – با رعایت ماده (۱) قانون تنظیم خانواده و جمعیت مصوب ۱۳۷۲ بر عهده دولت و ۲۰% باقیمانده از محل اعتبارات بنیاد مستضعفان و جانبازان توسط دولت پرداخت میشود.]
تبصره- [حذف شد. ۱۳۷۵/۹/۲۵]
[متن سابق:
جانبازان زیر ۲۵% که فاقد درآمد هستند به تشخیص بنیاد مستضعفان و جانبازان مشمول این ماده میشوند.]
ماده ۳-
الف – پرداخت ۸۰% سهم طلاب علوم دینی و روحانیونی که به تشخیص مدیریت حوزه علمیه قم مشمول دریافت خدمات بیمهای دیگر نمیشوند و همسر و فرزندان تحت تکفل آنها – با رعایت ماده (۱) قانون تنظیم خانواده و جمعیت – بر عهده دولت میباشد.
حوزههای علمیه سراسر کشور هر سال از طریق مدیریت حوزه علمیه قم یا مراجعی که از طرف حوزه علمیه قم تعیین میشود، اطلاعات آماری افراد تحت پوشش و مشمول دریافت خدمات را تهیه و برای اقدامات اجرایی و پیشبینی اعتبار لازم به سازمان برنامه و بودجه اعلام میکنند.
تبصره- [الحاقی ۱۳۷۴/۹/۱۹]
اختیارات حوزه علمیه قم راجع به طلاب علوم دینی و روحانیون، و ارایه اطلاعات آماری افراد تحت پوشش و مشمول دریافت خدمات در حوزه علمیه مشهد با مدیریت حوزه علمیه مشهد میباشد.
ب- پرداخت ۵۰% سهم دانشجویان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی اعم از دولتی و غیردولتی و همسر و فرزندان آنها – با رعایت ماده (۱) قانون تنظیم خانواده و جمعیت – در زمان تحصیل توسط دولت و ۵۰% باقیمانده برای آن عده از دانشجویانی که توان پرداخت آن را ندارند از طریق صندوقهای رفاه و برای دانشجویانی که در مراکز آموزش عالی وابسته به دستگاههای دولتی تحصیل میکنند از طریق دستگاه مربوط به صورت وام با رعایت ضوابط صندوق رفاه دانشجویان صورت میگیرد. دانشجویان دورههای PHD و تخصصی پرداخت ۵۰% باقیمانده را، رأساً تقبل میکنند.
دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی مکلفند همه ساله اطلاعات آماری دانشجویان و افراد تحت تکفل کسانی را که مشمول دریافت خدمات هستند تهیه و برای اقدامات اجرایی و پیشبینی اعتبار لازم به سازمان برنامه و بودجه اعلام دارند تا در بودجه سالیانه آنها منظور گردد، همچنین سازمان برنامه و بودجه مکلف است ۵۰% حق سرانه فوق را در اعتبارات صندوقهای رفاه پیشبینی نماید.
ماده ۴- به منظور بهرهگیری سربازان، همسر و فرزندان تحت تکفل آنها – با رعایت ماده ۱ قانون تنظیم خانواده و جمعیت – از خدمات درمانی مراکز درمانی غیرنظامی در مواقعی که امکان استفاده از خدمات درمانی مراکز درمانی نظامی میسر نیست، سازمان خدمات درمانی نیروهای مسلح برای افراد یاد شده دفترچه بیمه خدمات درمانی صادر میکند.
سازمان برنامه و بودجه موظف است اعتبارات لازم را برای مشمولان این ماده که از مراکز درمانی غیر نظامی استفاده میکنند، دربودجه سالانه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح یا سازمان خدمات درمانی نیروهای مسلح منظور نماید.
ماده ۵- [اصلاحی ۱۳۷۵/۳/۱۳]
هزینه خدمات تشخیص و درمانی خانواده زندانیانی که فاقد هر گونه پوشش بیمهای بوده و احتیاج به خدمات درمانی پیدا مینمایند بر عهده کمیته امداد امام خمینی (ره) میباشد.
وزارت دادگستری موظف است همه ساله بودجه لازم را پیشبینی و برای اقدامات اجرایی و منظور نمودن اعتبار لازم به سازمان برنامه و بودجه اعلام نماید.
ماده ۶- پرداخت سهم مشمولین طرح نیروی انسانی پزشکان و پیراپزشکان در زمان خدمات همانند کارمندان رسمی دستگاه مربوطه انجام میشود.
ماده ۷- سازمان برنامه و بودجه مکلف است همه ساله بر اساس اطلاعات آماری ارایه شده توسط دستگاههای ذیربط، اعتبارات مورد نیاز اجرای این آییننامه را حسب مورد در بودجه دستگاههای مربوط پیشبینی کند و دستگاههای مزبور حسب مورد با پرداخت ۱۰۰% حق سرانه درمان (سهم دولت و بیمهشده) با سازمانهای بیمهگر قرارداد منعقد میکنند.
ماده ۸ – دستگاههای مشمول این آییننامه مکلفند حق سرانه افراد مشمول دریافت خدمات را با عقد قرارداد با سازمانهای بیمهگیر در چهارچوب قانون بیمه همگانی به مصرف برسانند.
ماده ۹ – این آییننامه صرفاً افرادی را در بر میگیرد که مشمول بندهای ۱، ۲، ۳ و ۴ ماده ۱۳ قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور – مصوب ۱۳۷۳ -نباشند.
حسن حبیبی – معاون اول رییس جمهور