‌آیین‌نامه اجرایی قانون برقراری حقوق وظیفه یا مستمری بازماندگان آن دسته از مهاجران و کسانی که به مناطق جنگی مراجعه‌ نموده و به علت برخورد با مواد منفجره معلول یا فوت می‌شوند

تاریخ تصویب: ۱۳۷۳/۱۰/۰۴
تاریخ انتشار: ۱۳۷۳/۱۰/۲۸

شماره ۷۰۲۰۲/ت۳۸۵ه – ۱۳۷۳/۱۰/۲۰

هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۷۳/۱۰/۴ بنا به پیشنهاد شماره ۴۷۲۴-۱۶۲ مورخ ۲۸/۴/۱۳۷۳ وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، و به استناد تبصره (۷) قانون برقراری حقوق وظیفه یا مستمری بازماندگان آن دسته از مهاجران و کسانی که به مناطق جنگی مراجعت کرده و به علت برخورد با مواد منفجره معلول یا فوت می‌شوند، مصوب ۱۳۷۳، آیین‌نامه اجرائی قانون یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:

ماده ۱- آن دسته از مهاجران و کسانی که در مناطق جنگی یا در حال بازسازی بر اثر برخورد با مواد منفجره از قبیل نارنک، مین، گلوله توپ و غیره، معلول یا فوت شده یا می شوند، با تشخیص کمیسیون موضوع ماده (۲) این آئین‌نامه، با رعایت قانون در شمول خدمات حمایت دستگاههای ذی‌ربط – حسب مورد بنیاد شهید انقلاب اسلامی، بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی و کمیته امداد امام خمینی (ره) قرار می‌گیرند.

تبصره ۱- به آن دسته از افراد مشمول این آئین‌نامه که دچار خسارتهای مالی می‌شوند، در صورتی که سهل‌انگاری آنان محرز نشود، با تشخیص کمیسون موضوع ماده (۲) این آئین‌نامه، خسارت مربوط توسط استانداری محل تأمین و پرداخت می شود.

تبصره ۲-
[الحاقی ۱۳۷۹/۱/۱۷] –
[اصلاحی ۱۳۷۹/۸/۱۸] –
[اصلاحی ۱۳۷۹/۱۲/۲۱]
مشمولان این آیین‌نامه، به نسبت درصد معلولیت تعیین شده از سوی کمیسیون موضوع ماده (۲) این آیین‌‌نامه، از حقوقی که با رعایت قانون برقراری حقوق وظیفه یا مستمری‌ بازماندگان آن دسته از مهاجران و کسانی که به مناطق جنگی مراجعت نموده و به علت برخورد با مواد منفجره معلول یا فوت می‌شوند تعیین می‌شود برخوردار می‌شوند.
در صورتی که این برخورد منجر به فوت شود، بازماندگان متوفی از حقوقی که حقوقی که با رعایت قانون برقراری حقوق وظیفه یا مستمری‌ بازماندگان آن دسته از مهاجران و کسانی که به مناطق جنگی مراجعت نموده و به علت برخورد با مواد منفجره معلول یا فوت می‌شوند تعیین می‌شود، برخوردار می‌شوند.


ماده ۲- تشخیص موارد مندرج در ماده (۱) این آیین‌نامه و خسارت، شهرت به فساد یا ضد انقلاب و عمد یا سهل‌انگاری موضوع تبصره (۴) قانون، با رعایت ضوابط بنیاد شهید انقلاب اسلامی بنیاد مستضفعان و جانبازان انقلاب اسلامی، به عهده کمیسیونی مرکب از استاندار -که ریاست کمیسیون را به عهده دارد- و مدیران کل بنیاد شهید انقلاب اسلامی، بنیاد مستضفعان و جانبازان انقلاب اسلامی، وزارت اطلاعات و کمیته امداد امام خمینی (ره) و دادستان انقلاب و فرمانده نیروی انتظامی استان مربوط است.

تبصره ۱- دبیرخانه کمیسیون در محل استانداری مربوط مستقر است و جلسات کمیسیون حسب مورد در محل همان استانداری تشکیل می شود.

تبصره ۲- سازمانهای دریافت‌کننده رأی موظفند طبق ضوابط مربوط، اقدام به برقراری مستمری کنند.

تبصره ۳- کمیسیون موظف است بعد از دریافت پرونده، ظرف یک هفته رأی را ابلاغ کند.

تبصره ۴- تصمیمات کمیسیون قطعی و لازم الاجرا است، و توسط رئیس کمیسیون به مبادی ذی‌ربط ابلاغ می شود.

تبصره ۵- جلسات کمیسیون با حضور حداقل (۵) نفر از اعضاء رسمیت می‌یابد، و رأی کمیسیون با اکثریت آراء معتبر است.


ماده ۳- کمیسیون موضوع ماده (۲) این آئین‌نامه می تواند برای ایجاد هماهنگی و وحدت دستگاههای اجرائی ذی‌ربط برنامه‌های لازم را تدوین و ابلاغ کند.


ماده ۴- نیروی انتظامی و سایر دستگاههای مرتبط در امور حوادث موظفند به محض وقوع حادثه مراتب را به صورت فوری به دبیرخانه کمیسیون، بنیاد شهید انقلاب اسلامی، بنیاد مستضفعان و جانبازان انقلاب اسلامی و فرمانداری محل اعلام کنند. دستگاههای مربوط نسبت به تشکیل پرونده و سایر اقدامات اولیه اقدام می کنند.

تبصره – بنیاد شهید انقلاب اسلامی موظف است به منظور حمایت مالی از خانواده متوفی به صورت علی الحساب از محل تنخواه‌گردان، بخشی از هزینه‌های مراسم تدفین را پرداخت کند.
در صورت عدم احراز شهادت، کمیته امداد امام خمینی (ره) از محل اعتبارات تخصیص یافته، کلیه هزینه‌های مربوط را پرداخت می‌کند.


ماده ۵- اعتبارات مورد نیاز تبصره‌های (۱) و (۲) قانون، حسب مورد هر سال توسط وزارت کشور و کمیته امداد امام خمینی (ره) برای تخصیص اعتبار به سازمان برنامه و بودجه اعلام می شود.


ماده ۶- مستمری کلیه شهدا و جانبازان ازکارافتاده کلی مشمول این آئین‌نامه، که در دستگاههای دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی، نیروهای مسلح، بانک‌ها، شهرداری‌ها، و دستگاههایی که از بودجه دولت استفاده می کنند اشتغال به کار داشته یا دارند، حسب مورد بر اساس ضوابط بنیاد شهید انقلاب اسلامی و بنیاد مستضفعان و جانبازان انقلاب اسلامی تعیین و پرداخت می‌شود.


ماده ۷- تعیین مناطق جنگی و در حال بازسازی، حسب مورد توسط ستاد کل نیروهای مسلح و ستاد مرکزی بازسازی و نوسازی مناطق جنگزده کشور تعیین و به وزارت کشور اعلام می‌شود.

معاون اول رئیس جمهور – حسن حبیبی