‌مقررات ورود و اقامت اتباع خارجی در مناطق آزاد تجاری – صنعتی جمهوری اسلامی ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۷۳/۰۷/۰۹
تاریخ انتشار: ۱۳۷۳/۰۹/۰۱

شماره 41751ت92ک – ۱۳۷۳/۸/۲۱

اکثریت وزرای عضو شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ ۱۳۷۳/۷/۹ با توجه به اختیار تفویضی هیأت وزیران (‌موضوع تصویب‌نامه شماره 16632ت30ه مورخ 1373.2.13) به استناد بند (‌د) ماده (۴) قانون “‌چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری – صنعتی جمهوری‌ اسلامی ایران” – مصوب 1372 – و با عنایت به تأیید مقام معظم فرماندهی کل قوا، مقررات سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد تجاری – صنعتی جمهوری اسلامی‌ ایران را به شرح زیر اصلاح نمودند:

‌ماده 1 – تعاریف
‌در این تصویب‌نامه واژه‌های زیر به جای عبارت‌های مشروح مربوط به کار می‌رود:
‌کشور: کشور جمهوری اسلامی ایران.
‌مناطق: مناطق آزاد تجاری – صنعتی جمهوری اسلامی ایران.
‌سازمان: سازمان مناطق آزاد تجاری – صنعتی جمهوری اسلامی ایران.


‌ماده 2 – اتباع خارجی برای ورود مستقیم به مناطق از طریق مبادی ورودی و خروجی مجاز مناطق، نیاز به تحصیل قبلی روادید نخواهند داشت.

‌تبصره 1 – برای افراد مذکور در این ماده، نمایندگان نیروی انتظامی در مبادی ورود مناطق اجازه اقامت مربوط را بر روی اسناد مسافرتی معتبر آنان ممهور‌ می‌نمایند.

‌تبصره 2 – صدور اجازه اقامت برای اشخاص زیر ممنوع می‌باشد:
‌الف – اتباع کشورهایی که ورود آنها به جمهوری اسلامی ایران توسط دولت ممنوع اعلام شده است.
ب – ممنوع الورودین به کشور.
ج – ممنوع‌الورودین به مناطق آزاد.

‌تبصره 3 – اجازه اقامت مذکور به مدت دو هفته صادر می‌شود و طبق تقاضای سازمان تا شش ماه قابل تمدید خواهد بود.


‌ماده 3 – اتباع خارجی برای ورود به مناطق متصل به سایر نقاط کشور که امکان ورود مستقیم به آنها مقدور نمی‌باشد باید از نمایندگی‌های جمهوری اسلامی‌ ایران در خارج از کشور تحصیل روادید نمایند.

‌تبصره 1 – نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور با رعایت مقررات بر اساس دعوتنامه صادر شده از سوی سازمان و بلیت رفت و برگشت،‌ بدون استعلام از مرکز، روادید عبور دوبار ورود با اعتبار سه روزه در هر بار صادر می‌نمایند.

‌تبصره 2 – پس از ورود تبعه خارجی موضوع این ماده شرایط مندرج در تبصره‌های 1 و 3 ماده 2 این تصویب‌نامه به وی تسری داده می‌شود.


‌ماده 4 – [اصلاحی ۱۳۷۴/۲/۴]
اتباع خارجی که پس از ورود به مناطق قصد عبور از کشور را داشته باشند باید طبق مقررات، تقاضای خود را به دفتر نمایندگی دایره امور اتباع خارجی‌ منطقه ویژه انتظامی تسلیم کنند.

‌تبصره 1 – [اصلاحی ۱۳۷۴/۲/۴]
دفتر مذکور حداکثر ظرف 48 ساعت تقاضای مربوط را بررسی و پاسخ خواهد داد.

‌تبصره 2 – [الحاقی ۱۳۷۴/۲/۴]
در صورتی که نمایندگی وزارت امور خارجه موضوع ماده (4) آیین‌نامه اجرایی صدور روادید اتباع خارجی در منطقه مستقر نباشد، اتباع خارجی‌ موضوع ماده (4) آیین‌نامه مزبور برای مسافرت به سایر نقاط کشور باید تقاضای خود را به دفتر نمایندگی دایره امور اتباع خارجی منطقه ویژه انتظامی تسلیم‌ نمایند. این دفتر ضمن هماهنگی با وزارت امور خارجه مکلف است پاسخ تقاضا را حداکثر ظرف 48 ساعت از تاریخ دریافت به متقاضی اعلام نماید.


‌ماده 5 – اتباع خارجی مقیم مجاز، برای مسافرت به مناطق نیاز به تحصیل روادید جداگانه نخواهند داشت. این افراد می‌توانند با رعایت مقررات داخلی کشور و‌ ارائه مدارک اقامت معتبر به مناطق مسافرت نمایند.


‌ماده 6 – صدور روادید ترانزیت و اجازه اقامت موضوع تبصره 1 ماده 2 این تصویب‌نامه بر روی برگه جداگانه در صورت درخواست متقاضی و تشخیص‌ مأموران مربوط بلامانع است.


‌ماده 7 – هر خارجی که بخواهد در مناطق مذکور اقامت نماید مکلف است ظرف مدت اقامت، اجازه ورود و برگ‌های درخواست صدور پروانه اقامت را تنظیم و‌ تکمیل و امضا نموده به انضمام سایر مدارک لازم به دایره امور اتباع خارجی محلی که می‌خواهد در آنجا اقامت کند تسلیم نماید، دایره امور اتباع خارجی محل‌ پس از رسیدگی به مدارک ارائه کننده، پروانه اقامت صادر یا از صدور پروانه اقامت امتناع می‌ورزد.

‌تبصره – درخواست صدور پروانه اقامت جهت اتباع خارجی باید از طریق سازمان مناطق آزاد به عمل آید.


‌ماده 8 – مسئولان اماکن عمومی موظفند ظرف 24 ساعت پس از ورود اتباع خارجی، هویت و تاریخ ورود آنان را در فرم‌های مخصوص اعلامیه ورود درج و به‌ دایره امور اتباع خارجی ناجا منطقه ویژه انتظامی تسلیم نمایند.

‌تبصره 1 – از لحاظ این تصویب‌نامه اماکن عمومی به هتل‌ها، متل‌ها، مسافرخانه‌ها، پانسیون‌ها و به طور کلی همه اماکنی که به نحوی مسافر می‌پذیرند، اطلاق‌ می‌شود.

‌تبصره 2 – فرم‌های مخصوص اعلامیه ورود مسافران، توسط مناطق با هماهنگی دفتر امور اتباع خارجی محل تهیه و در اختیار صاحبان اماکن عمومی گذارده‌ می‌شود.


‌ماده 9 – برای اشتغال اتباع خارجی در مناطق رعایت “‌مقررات مربوط به اشتغال نیروی انسانی، بیمه و تأمین اجتماعی در مناطق آزاد تجاری – صنعتی‌ جمهوری اسلامی ایران” الزامی است.

‌این تصویب‌نامه در تاریخ 1373.8.17 به تأیید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است.

‌حسن حبیبی – معاون اول رییس جمهور