‌اساسنامه دانشگاه شاهد [مصوب ۱۳۶۹]

تاریخ تصویب: ۱۳۶۹/۰۸/۲۹
تاریخ انتشار: ۱۳۶۹/۰۹/۲۵

‌شماره ۲۹۰۸‌دش – تاریخ ۶۹.۹.۲۴

(‌مصوب جلسه ۱۶۲ مورخ ۶۹.۸.۲۹ شورای مشترک کمیسیونهای ۱ و ۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی، حسب اختیارات تفویضی به ریاست شورای‌عالی)


‌در اجرای فرمان تاریخی مورخ ششم فروردین ماه یک هزار و سیصد و شصت و پنج حضرت امام خمینی رضوان‌الله تعالی علیه در مورد لزوم رسیدگی‌ به امور فرهنگی و تحصیلی فرزندان شهدا، آزادگان، مفقودان و جانبازان جنگ تحمیلی و انقلاب اسلامی و برای ایجاد امکانات آموزشی و تحقیقاتی‌ لازم در سطح عالی به موجب ضوابط مندرج در این اساسنامه دانشگاهی تأسیس می‌شود.

‌ماده ۱ – به منظور ایجاد امکانات آموزشی و تربیتی و تحقیقاتی لازم در دوره‌های آموزش عالی برای آن دسته از فرزندان شهدا، آزادگان، مفقودان و‌جانبازان جنگ تحمیلی و انقلاب اسلامی که واجد شرایط و مستعد تحصیلات عالیه هستند دانشگاه خاصی به نام “‌دانشگاه شاهد” تأسیس می‌گردد.

‌تبصره – جانبازان، آزادگان، وابستگان شهدا و مفقودان انقلاب اسلامی و سایر افراد بر اساس آیین‌نامه‌ای که به وسیله هیأت امنای دانشگاه تصویب‌ خواهد شد، می‌توانند پس از موفقیت در آزمون ورودی، وارد این دانشگاه شوند.

‌ماده ۲ – این دانشگاه به عنوان یک مرکز آموزشی و تربیتی کشور برای مدت نامحدود تأسیس می‌شود.

‌ماده ۳ – دانشگاه شاهد مؤسسه‌ای است غیر انتفاعی و وابسته به بنیاد شهید انقلاب اسلامی با شخصیت حقوقی مستقل که رییس دانشگاه نماینده‌ قانونی آن خواهد بود.

‌ماده ۴ – بودجه دانشگاه توسط بنیاد شهید تأمین می‌شود.

‌تبصره ۱ – چنانچه بنیاد شهید نتواند کلیه هزینه‌های دانشگاه شاهد را تأمین کند، بنا به فرمان حضرت امام خمینی رضوان‌الله تعالی علیه کسری اعتبار‌ آن به تشخیص و پیشنهاد هیأت امناء از محل بودجه عمومی دولت، بنیاد پانزده خرداد، بنیاد جانبازان و در صورت امکان از طریق سایر منابع تأمین‌خواهد شد.

‌تبصره ۲ – درآمدهای دانشگاه صرفاً صرف هزینه‌های توسعه و پیشرفت فعالیتهای دانشگاه خواهد شد.

‌ماده ۵ – دانشگاه می‌تواند در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد دکتری و در رشته‌های مختلف تحصیلی دانشجو بپذیرد. تأسیس این رشته‌ها‌در مقاطع مختلف پس از احراز شرایط و تأمین امکانات لازم بر حسب مورد منوط به اجازه شورای گسترش دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی‌ وزارتخانه‌های فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. دانشگاه به فارغ‌التحصیلان خود در رشته‌ها و مقاطع تحصیلی‌ مصوب، دانشنامه رسمی اعطا خواهد کرد.

‌ماده ۶ – دانشگاه موظف است با همکاری وزارت آموزش و پرورش برای ارتقاء سطح علمی فرزندان شهدا، مفقودان، جانبازان و آزادگان جهت موفقیت‌ نامبردگان در آزمون ورودی دانشگاه شاهد، دوره‌های پیش دانشگاهی و تقویتی تشکیل دهد.

‌تبصره – آیین‌نامه‌ها و مقررات مربوط به دوره‌های پیش دانشگاهی و تقویتی و نحوه پذیرش دانشجو در دانشگاه به تصویب هیأت امناء خواهد رسید.

‌ماده ۷ – دانشگاه موظف است کلیه ضوابط و مقررات آموزشی مربوط به دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی را که به تصویب شورای عالی انقلاب‌ فرهنگی، شورای عالی برنامه‌ریزی و سایر مراجع ذیربط رسیده است، رعایت کند.

‌ماده ۸ – ارکان دانشگاه عبارت است از:
‌الف) هیأت امناء
ب) رییس دانشگاه
ج) شورای دانشگاه

‌ماده ۹ – هیأت امناء متشکل از ۹ نفر از شخصیت‌های کشور و اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها به شرح زیر است:
‌الف – رییس جمهور
ب – نماینده رهبری و سرپرست بنیاد شهید انقلاب اسلامی
ج – وزیر فرهنگ و آموزش عالی
‌د – وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
ه – وزیر آموزش و پرورش
‌و – دو نفر از اعضای هیأت علمی در مرتبه استادیاری و یا بالاتر که حداقل دارای سه سال سابقه کار آموزشی باشند که یکی از آنان به پیشنهاد وزیر‌ بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دیگری به پیشنهاد وزیر فرهنگ و آموزش عالی پس از تأیید شوری عالی انقلاب فرهنگی انتخاب می‌شوند.
‌ز – یکی از شخصیتهای فرهنگی به پیشنهاد نماینده رهبری و سرپرست بنیاد شهید انقلاب اسلامی و تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی
ح – رییس دانشگاه

‌تبصره ۱ – جلسات هیأت امناء با حضور حداقل دو سوم اعضا رسمیت خواهد داشت و مصوبات آن با اکثریت آراء اعضای حاضر در جلسه معتبر‌ خواهد بود.

‌تبصره ۲ – مقام ریاست جمهوری رییس هیأت امناء خواهند بود در غیاب ایشان ریاست جلسات را نماینده رهبری و سرپرست بنیاد شهید انقلاب‌ اسلامی به عهده خواهند گرفت و رییس دانشگاه دبیر هیأت امناء است.

‌تبصره ۳ – اعضای بندهای (‌و) و (‌ز) پس از طی مراحل مذکور با حکم رییس هیأت امناء منصوب می‌شوند.

‌ماده ۱۰ – هیأت امناء حداقل هر ۳ ماه یک بار تشکیل جلسه می‌دهد.

‌ماده ۱۱ – وظایف و اختیارات هیأت امناء:
11.۱ – تصویب آیین‌نامه داخلی هیأت امناء
11.۲ – تأیید و تصویب و عزل رییس دانشگاه که به پیشنهاد نماینده رهبری و سرپرست بنیاد شهید انقلاب اسلامی و تأیید هیأت امناء و تصویب‌ شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام می‌شود.

‌تبصره – نصب و عزل رییس دانشگاه پس از طی مراحل مذکور با صدور حکم انتصاب رییس دانشگاه با امضاء رییس هیأت امناء خواهد بود.
11.۳ – تصویب نمودار سازمانی و تشکیلاتی دانشگاه بر اساس پیشنهاد رییس دانشگاه
11.۴ – تصویب بودجه سالیانه و بودجه تفصیلی دانشگاه با ارائه و بنابر پیشنهاد رییس دانشگاه
11.۵ – تصویب آیین‌نامه‌های مالی، معاملاتی، استخدامی، دانشجویی و سایر آیین‌نامه‌های لازم
11.۶ – تأیید حسابرس و تعیین حق‌الزحمه وی بنا بر پیشنهاد رییس دانشگاه
11.۷ – تصویب ترازنامه و صورتحساب‌های مالی سالیانه دانشگاه
11.۸ – نظارت بر حسن اجاری فعالیتهای دانشگاه و بررسی گزارش اموری که از طرف رییس دانشگاه ارائه می‌شود.
11.۹ – تصویب ضوابط کسب درآمدهای دانشگاه و نحوه مصرف آن
11.۱۰ – پیشنهاد توسعه و یا انحلال واحدها و یا رشته‌های تحصیلی دانشگاه به وزارتخانه‌های فرهنگ و آموزش عالی یا بهداشت، درمان و آموزش‌ پزشکی بر حسب مورد
11.۱۱ – تصویب پیشنهاد رییس دانشگاه مبنی بر تعیین میزان پرداخت حق‌التحقیق، حق‌التدریس، حق‌التألیف و نظایر آنها
11.۱۲ – تصویب آیین‌نامه نحوه جلب هدایا و سایر کمکهای مردمی جهت پیشبرد اهداف آموزشی و تحقیقاتی دانشگاه
11.۱۳ – تصویب سایر مواردی که در این اساسنامه به عهده هیأت امناء واگذار شده است.

‌ماده ۱۲ – اداره کلیه امور دانشگاه به عهده رییس دانشگاه است.

‌ماده ۱۳ – وظایف و اختیارات رییس دانشگاه:
13.۱ – شرکت در جلسات هیأت امناء
13.۲ – مطرح کردن پیشنهادهای شورای دانشگاه در هیأت امناء
13.۳ – اجرای مفاد این اساسنامه، مقررات و مصوبات آموزشی وزارتخانه‌های فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر حسب‌ مورد و همچنین آیین‌نامه‌های مصوب هیأت امنای دانشگاه
13.۴ – ایجاد هماهنگی لازم بین مسئولان دانشگاه و نظارت بر حسن اجرای امور
13.۵ – جذب نیروی انسانی مورد نیاز دانشگاه
13.۶ – تعیین معاونان دانشگاه، رؤسای دانشکده‌ها و رؤسای واحدهای آموزشی و تحقیقاتی تابع
13.۷ – برآورد بودجه سالیانه و بودجه تفصیلی دانشگاه و پیشنهاد آن به هیأت امناء جهت بررسی و تصویب
13.۸ – تهیه نمودار سازمان اداری و تشکیلاتی دانشگاه و ارائه آن به هیأت امناء جهت بررسی و تصویب
13.۹ – تهیه و پیشنهاد آیین‌نامه ترکیب اعضاء وظایف و اختیارات شورای دانشگاه به هیأت امناء
13.۱۰ – تهیه و پیشنهاد آیین‌نامه مالی، معاملاتی، استخدامی و سایر آیین‌نامه‌های مورد نیاز به هیأت امناء
13.۱۱ – پیشنهاد حسابرس به هیأت امناء
13.۱۲ – ارسال گزارش حسابرس به هیأت امناء

‌تبصره – رییس دانشگاه می‌تواند قسمتی از وظایف و اختیارات خود را به مسئولان دیگر دانشگاه تفویض کند.

‌ماده ۱۴ – شورای دانشگاه برای بررسی و تحلیل خط مشیهای کلی آموزش و پژوهشی و برنامه‌های مصوب دانشگاه و همچنین راه‌یابی برای رفع‌ مشکلات و موانع احتمالی در اجرای مقررات و آیین‌نامه‌های مختلف دانشگاه تشکیل می‌شود. این شورا پیشنهادهای اصلاحی خود را از طریق رییس‌ دانشگاه به هیأت امناء و سایر مراجع ذیصلاح ارائه می‌دهد.
‌وظایف، ترکیب، چگونگی تشکیل، رسمیت و مصوبات شورای دانشگاه بر اساس آیین‌نامه‌ای است که بنا به پیشنهاد رییس دانشگاه به تصویب هیأت‌ امنای دانشگاه خواهد رسید.

‌ماده ۱۵ – انحلال دانشگاه به پیشنهاد حداقل دو سوم اعضای هیأت امناء و با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی امکان‌پذیر است.

‌ماده ۱۶ – در صورت انحلال دانشگاه، هیأت امناء کلیه تعهدات مربوط به دانشجویان را تا اتمام دوره تحصیلات آنان طبق روال عادی دانشگاه عهده‌دار‌ خواهد بود.

‌ماده ۱۷ – پس از انحلال دانشگاه، مراحل تصفیه و حل و فصل مسائل حقوقی دانشگاه به وسیله هیأت امنای دانشگاه انجام خواهد پذیرفت.

‌ماده ۱۸ – پس از پایان مراحل تصفیه و حل و فصل مسایل حقوقی، در صورتی که دانشگاه هر گونه امکانات و یا دارایی داشته باشد، کلیه این امکانات و‌ داراییها، در صورت موافقت مقام معظم ولی امر، به سایر دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی واگذار خواهد شد. نحوه واگذاری بر اساس‌ تصمیم هیأت امنای دانشگاه خواهد بود. اما چنانچه پس از پایان مراحل تصفیه، دانشگاه بدهی داشته باشد، هیأت امناء موظف است بر اساس فرمان‌ حضرت امام رضوان‌الله تعالی علیه منبع و یا منابع پرداخت بدهی را مشخص کند.

‌ماده ۱۹ – هر گونه تغییر در این اساسنامه با پیشنهاد هیأت امناء بر حسب مورد با تأیید شورای گسترش وزارت فرهنگ و آموزش عالی و وزارت‌ بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی امکان‌پذیر است.

‌ماده ۲۰ – این اساسنامه در ۲۰ ماده و ۹ تبصره در جلسه مورخ ۶۹.۸.۲۹ به تصویب شورای مشترک کمیسیونهای ۱ و ۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی‌ رسید و جایگزین اساسنامه قبلی موضوع مصوبه شماره ۸۰۳‌دش مورخ ۶۸.۳.۲۰ شورای مذکور می‌گردد.