ضرورت رسیدگی فوری به جرایمی مانند قتل‌های فجیع‌، تهاجمات‌، سرقت‌های مسلحانه‌ و… و اجرای سریع مجازات‌

تاریخ تصویب: ۱۳۶۹/۰۱/۲۹
تاریخ انتشار: ۱۳۶۹/۰۱/۲۹

 بخشنامه به کلیه واحدهای قضایی سراسر کشور 

کلیه حوادث و جنایاتی که در جامعه ایجاد بلوا و آشوب و یا وحشت و اضطراب نماید و امنیت جامعه را مختل سازد مثل قتل‌های فجیع ، تهاجمات و یا سرقت‌های مسلحانه‌، ربودن‌ شخص یا اشخاص به قصد قتل یا سرقت اموال یا هتک ناموس به عنف‌، چه شخصاً و چه با شرکت دیگری‌، با وسیله نقلیه و یا بدون وسیله نقلیه و مواردی از این قبیل‌، لازم است سریعاً و خارج از نوبت به این جرایم رسیدگی شده و عاملین مجازات شوند. تشخیص این امر به عهده‌ رئیس دادگستری و دادستان محل (اعم از عمومی و انقلاب اسلامی‌) متّفقاً خواهد بود که در اجرای وظایف قانونی و رعایت صلاحیت‌، اقدامات زیر معمول گردد:

۱. پس از وقوع جرم و تشخیص رسیدگی فوری‌، رئیس دادگستری و یا دادستانی انقلاب اسلامی‌حسب مورد، موظف است بلا فاصله موضوع را از طریق رئیس دادگستری استان متبوع خود به‌ رئیس قوه قضاییه گزارش نماید.

۲. اقدامات قضایی و انتظامی به منظور تحقیقات مقدماتی و جمع‌آوری اطلاعات و ادله لازم و جلوگیری از محو آثار جرم و فرار مجرم و یا دستگیری وی به عمل آید.

۳. چنانچه در حوزه قضایی محل وقوع جرم‌، نیروی قضایی کافی و یا کارآمد و مجرّب وجود نداشته باشد دادستان شهرستان اقدام به اعزام قاضی تحقیق خواهد نمود.

۴. پس از انجام تحقیقات مقدماتی و تکمیل پرونده و صدور کیفرخواست از طرف دادسرا، بلادرنگ پرونده به دادگاه کیفری صالح ارجاع شده و رسیدگی در دادگاه بدون تعیین وقت و خارج از نوبت شروع و حکم شرعی و قانونی صادر می‌گردد.

۵. پس از صدور حکم‌، در صورتی که محکوم‌ٌعلیه به حکم صادره اعتراض نماید، فوراً پرونده‌توسط پیک به دیوان عالی کشور ارسال گردیده و رئیس دیوان عالی کشور، پرونده را جهت‌ رسیدگی خارج از نوبت به شعبه ویژه یا یکی از شعب دیگر دیوان عالی کشور ارجاع می‌نماید.

۶. حکم صادره از دیوان عالی کشور جهت ملاحظه و دستور اجرای آن به نظر رئیس قوه قضاییه‌ رسیده و سپس توسط پیک اعزام شده‌، عودت داده می‌شود.

محمد یزدی -رئیس قوه قضاییه