[به موجب ماده ۲۱ اصلاحی اساسنامه صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون، لغو شده است.]
شماره ۱۳۲۰۰۴ت۱۰۸۹ – ۱۳۶۸/۱۲/۲۳
اکثریت وزراء عضو کمیسیون اقتصاد هیأت دولت در جلسه مورخ ۱۳۶۸/۱۲/۱۴ با توجه به اختیار تفویضی موضوع تصویبنامه شماره ۹۲۸۹۵۸ت۸۹۷ مورخ ۱۳۶۸.۱۰.۱۷، بنا به پیشنهاد ۵۱۸۱.۱.۷ مورخ ۱۳۶۸.۸.۱۳ وزارت کشور و به استناد بند (۳۱) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۳۶۸ کل کشور اساسنامه صندوق تعاون را به شرح زیر تصویب نمودند:
فصل یک – کلیات
ماده ۱- [اصلاحی ۱۳۷۸/۱۱/۳]
در اجرای بند (۳۱) تبصره (۱۲) قانون بودجه سال ۱۳۶۸ کل کشور، به منظور اعطای تسهیلات جهت تامین مقاصد مندرج در بند یادشده و انجام فعالیت های اعتباری موضوع تبصره (۲) ماده (۶۵) قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران – مصوب ۱۳۷۰- صندوق تعاون که در سال ۱۳۶۸ تاسیس شده و در این اساسنامه «صندوق» نامیده میشود، بر طبق مقررات این اساسنامه فعالیت می کند.
ماده ۲ – صندوق تعاون مؤسسه اعتباری بوده و دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی میباشد و با رعایت مفاد این اساسنامه فعالیت مینماید و در مواردی که در اساسنامه
پیشبینی نشده تابع قانون تجارت و قانون پولی بانکی است.
ماده ۳ – صندوق با تابعیت ایرانی و برای مدت نامحدود تشکیل میگردد.
ماده ۴ – حوزه عملیات صندوق سراسر کشور و مرکز اصلی آن در تهران است.
تبصره – [الحاقی ۱۳۷۸/۱۱/۳]
تاسیس شعبه و استقرار نمایندگی در خارج از کشور جمهوری اسلامی ایران در کشورهایی که شرکتهای تعاونی بر اساس قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران – مصوب ۱۳۷۰- تشکیل شده است یا تعطیل هر یک از آنها با تصویب مجمع عمومی و رعایت قوانین و مقررات مربوط، بلامانع است.
ماده ۵- [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
سرمایه اولیه صندوق مبلغ هشت میلیارد ۸.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال است که از محل بازپرداخت وام اعطایی دولت در اجرای طرح اشتغال بیکاران و کمک بلاعوض موضوع بند ۵ تبصره یک قانون متمم بودجه سال ۱۳۶۹ تأمین میگردد.
تبصره –
[الحاقی ۱۳۷۸/۱۱/۳]
[اصلاحی ۱۳۸۲/۷/۲۳]
تبصره – سرمایه صندوق از محل منابع موضوع ماده (۶) این اساسنامه (به استثنای بند ۲ آن) با رعایت مقررات مربوط قابل افزایش است.
فصل دوم – موضوع
ماده ۶ – موضوع و حدود عملیات شرکت به شرح زیر میباشد:
[اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
۱ – تأمین و تجهیز منابع مالی از محل دریافت وجوه حاصل از بازپرداخت وامهای اعطایی دولت به مراکز گسترش خدمات تولیدی و عمرانی و تعاونیهای زیرنظر آنها یا داوطلبین عضویت یا تشکیل تعاونیهای مذکور که از وامهای مربوط به اجرای طرح اشتغال بیکاران استفاده نمودهاند.
۲ –
[اصلاحی ۱۳۷۲/۶/۲۸]
[اصلاحی ۱۳۷۸/۱۱/۳]
وصول چهار درصد از سود خالص شرکتها و اتحادیههای تعاونی (موضوع بند ۳ ماده ۲۵ قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران) و پرداخت هزینههای آموزشی، تحقیق و ترویج طبق برنامههای مصوب وزارت تعاون.
۳ – دادن وام مورد نیاز طرح اشتغال بیکاران به مراکز گسترش خدمات تولیدی و عمرانی و تعاونیها و داوطلبین عضویت یا تشکیل تعاونیهای مذکور و انجام فعالیتهای اعتباری.
۴ – قبول هدایای اشخاص حقیقی یا حقوقی
فصل سوم – ارکان
ماده ۷- صندوق دارای ارکان ذیل است:
[اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
۱ – وزیر تعاون،
2 – هیأت مدیره،
3 – مدیر عامل،
4 – بازرس (حسابرس)
مجمع عمومی:
ماده ۸- [حذفی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
ماده ۹- [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
وظایف و اختیارات وزیر تعاون در صندوق عبارتست از:
1 – بررسی و تصویب خط مشی و سیاستهای کلی صندوق.
2 – رسیدگی و اظهار نر نسبت به گزارش عملیات سالیانه و تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان ظرف مهلت قانونی.
3 – بررسی و تصویب بودجه سالانه که از طرف هیأت مدیره پیشنهاد میشود.
4 – اتخاذ تصمیم نسبت به پیشنهاد افزایش سرمایه صندوق.
5 – بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت به سایر مواردی که از طرف هیأت مدیره پیشنهاد میشود.
6 – انتخاب و عزل اعضای هیأت مدیره و مدیر عامل و تعیین حق حضور و پاداش اعضاء هیأت مدیره و حقالزحمه بازرس و حقوق و مزایای مدیر عامل.
7 – تصویب آییننامههای، اداری، استخدامی و سایر آییننامههای مورد نیاز تشکیلات صندوق به پیشنهاد هیأت مدیره.
8 – اتخاذ تصمیم نسبت به مطالبات مشکوکالوصول و لاوصول.
9 – سایر وظایف و اختیاراتی که طبق این اساسنامه و یا قوانین و مقررات بر عهده مجامع عمومی میباشد.
ماده ۱۰ – [حذفی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
تبصره – [حذفی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
هیأت مدیره
ماده ۱۱ – [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
صندوق توسط هیأت مدیرهای مرکب از ۵ نفر که برای مدت ۲ سال به انتخاب و با حکم وزیر تعاون منصوب میشوند، اداره میگردد. تجدید انتخاب اعضاء هیأت مدیره بلامانع است و پس از انقضای مدت مأموریت آنان نیز مادام که مدیر یا مدیران جدید انتخاب و معرفی نگردیدهاند، مدیران مزبور کماکان عهدهدار مسئولیت خواهند بود.
تبصره – [الحاقی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
هیأت مدیره در اولین جلسه، یک نفر را به عنوان رییس هیأت مدیره و یک نفر را به عنوان نائب رییس برای مدت دو سال از میان اعضاء انتخاب مینمایند. تغییر سمت اعضاء هیأت مدیره موکول به تصویب هیأت مدیره خواهد بود.
ماده ۱۲ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۱۰/۹]
جلسات هیأت مدیره بر حسب دعوت رییس هیأت مدیره حداقل ماهی یک بار تشکیل و با حضور حداقل سه نفر از اعضای رسمیت میباید. تصمیمات هیأت مدیره حداقل با دو رأی موافق معتبر است.
ماده ۱۳ – [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
وظایف و اختیارات هیأت مدیره به شرح زیر است:
1 – اجرای اساسنامه و مصوبات ابلاغی توسط وزیر تعاون.
2 – تنظیم برنامهها و خطمشی کلی صندوق در جهت تحقق اهداف و موضوع آن و پیشنهاد به وزیر تعاون برای تصویب.
3 – پیشنهاد آییننامههای مالی اداری و استخدامی و تشکیلات صندوق و اصلاحات مربوط به وزیر تعاون جهت تصویب.
4 – تصویب مقررات و دستورالعملهای مورد نیاز برای اداره امور صندوق در چارچوب آییننامههای مصوب.
5 – رسیدگی به اظهار نظر نسبت به گزارشهای مدیر عالم و بازرس و نیز حساب سود و زیان و ترازنامه صندوق و ارائه به وزیر تعاون جهت اتخاذ تصمیم.
6 – اتخاذ تصمیم و پیگیری لازم در مورد وصول مطالبات صندوق و پرداخت دیون آن.
7 – ارائه گزارش و نظر مشورتی به وزیر تعاون در رابطه با عملکرد و امور صندوق.
8 – ارائه پیشنهاد تغییر یا اصلاح مفاد اساسنامه در جهت پیشرفت سریعتر اهداف صندوق به وزیر تعاون.
9 – تأسیس و انحلال نمایندگیها و شعب در هر نقطه از کشور.
10 – افتتاح حساب جاری و سپرده نزد بانکها در ارتباط با انجام فعالیتهای صندوق.
11 – به طور کلی مبادرت به هر گونه اقدامی که در چارچوب اهداف تأسیس صندوق و انجام امور مربوط ضروری میباشد و سایر وظایفی که طبق این اساسنامه و سایر قوانین و مقررات به عهده هیأت مدیره میباشد.
تبصره – هیأت مدیره میتواند ایفای وظایف و اختیارات خود را با تعیین موارد به مدیر عامل تفویض نماید.
مدیر عامل
ماده ۱۴ – [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
مدیر عامل صندوق به پیشنهاد هیأت مدیره و تصویب وزیر تعاون از میان اعضاء هیأت مدیره و یا خارج از آن برای مدت ۲ سال انتخاب و با حکم وزیر تعاون منصوب میگردد و تجدید انتخاب وی بلامانع است.
ماده ۱۵ – وظایف و اختیارات مدیر عامل به شرح زیر است:
۱ – [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
انجام امور اداری و مالی و عملیات موضوع صندوق و اجرای مصوبات هیأت مدیره و وزیر تعاون.
۲ – استخدام و اخراج، ترفیع و انتقال و مأموریت و سایر امور اداری و استخدامی کارکنان بر طبق قوانین و مقررات مربوط و تعیین مدیران.
۳ – [اصلاحی ۱۳۷۲/۶/۲۸]
کلیه چکها و اسناد و اوراق مالی و اعتباری و اسناد تعهدآور با امضای ثابت مدیره عامل و امضای متغیر رییس هیأت مدیره یایک دیگر از اعضای هیأت مدیره به تعیین وی معتبر خواهد بود و سایر اسناد و مکاتبات با امضای مدیر عامل مجری است، و در صورت لزوم مدیرعامل میتواند حق امضای خود را در این موارد با مسئولیت خود به هر یک از مسئولان و یا کارکنان صندوق واگذار نماید.
۴ – نمایندگی صندوق در مقابل سازمانهای دولتی و غیر دولتی و اشخاص حقیقی و حقوقی و مراجع قانونی و اقامه و دفاع از هر گونه دعوی کیفری یا حقوقی یا هر دعوی و اقدامات دیگر در رابطه با مراجع قضایی و اجرایی با حق تعیین وکیل، یا حق توکیل به غیر و یا نمایندگی و نیابت.
۵ – صلح و سازش و ارجاع به داوری و استرداد دعوا با رعایت قوانین و مقررات مربوط با تصویب هیأت مدیره.
6 – تهیه بودجه سالانه و ترازنامه و حساب سود و زیان و گزارشهای مالی و سایر گزارشها برای ارائه به هیأت مدیره.
7 – ارائه پیشنهاد افزایش یا کاهش سرمایه و سایر پیشنهادها به هیأت مدیره.
8 – اقدام در مورد وصول مطالبات و بستانکاریهای صندوق و تشخیص مطالبات مشکوکالوصول جهت ارائه به هیأت مدیره.
9 – انجام اقدامات لازم در مورد تعهدات صندوق.
10 – ایفای وظایف و اختیاراتی که هیأت مدیره به مدیر عامل تفویض مینماید.
11 – سایر وظایف و اختیاراتی که قوانین و مقررات بر عهده مدیر عامل قرار میدهد.
ماده ۱۶ – [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
بازرسی (حسابرس) صندوق، سازمان حسابرسی میباشد که موظف است طبق مقررات مربوط اعمال نظارت نموده و به حسابها و ترازنامه حساب سود و زیان صندوق رسیدگی و گزارشهای لازم را تهیه و به وزیر تعاون ارائه کند. همچنین کلیه وظایف و اختیاراتی را که به موجب قانون تجارت بر عهده بازرسی است انجام دهد. بازرسی مکلف است گزارش خود را در خصوص حسابهای سالانه و ترازنامه صندوق ظرف مهلت سه ماه از پایان سال مالی صندوق، به وزیر تعاون تسلیم نماید. بازرسی با اطلاع مدیر عامل و بدون دخالت در عملیات اجرایی حق مراجعه به کلیه اسناد و مدارک صندوق را دارد.
تبصره – وظایف و اختیارات بازرسان همان است که در قانون تجارت مقر گردیده است.
ماده ۱۷ – سال مای صندوق از اول فروردین ماه هر سال شروع و در پایان اسفند ماه همان سال خاتمه مییابد به استثناء سال اول تأسیس که از تاریخ تشکیل تا آخر اسفند ماه همان سال خواهد بود.
ماده ۱۸ – [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
ترازنامه، حساب سود و زیان و سایر صورتهای مالی صندوق باید ظرف مدت دو ماه پس از پایان سال مالی توسط هیأت مدیره به بازرس صندوق تسلیم شود.
ماده ۱۹ – سود خالص صندوق در هر سال مالی پس از طی مراحل قانونی به حساب سرمایه صندوق منظور میگردد.
ماده ۲۰ – [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
انحلال و تصفیه صندوق در صورت لزوم طبق مقرراتی خواهد بود که به پیشنهاد وزیر تعاون با تصویب هیأت وزیران به صورت لایحه تقدیم و به تصویب مجلس شورای اسلامی میرسد.
ماده ۲۱ – به منظور تمرکز وجوه سرمایه اولیه صندوق حاصل از بازپرداخت وام اعطایی دولت موضوع ماده (۵) این اساسنامه حسابی نزد یکی از بانکهای کشور با تصویب هیأت مدیره صندوق افتتاح میگردد.
ماده ۲۲ – [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
وجوه حاصل از بازپرداخت وام اعطایی دولت موضوع طرح اشتغال بیکاران که تا تصویب این اساسنامه و آییننامه اجرایی به حیطه وصول درآمده و در حساب جاری شماره ۵۳۰۰۷۸ نزد بانک ملی شعبه ارک و حساب جاری شماره ۹۰۰۸ نزد بانک ملی شعبه دکتر فاطمی تمرکز یافته است و مطالبات دولت ناشی از اجرای طرح اشتغال بیکاران به حساب مفتوحه واریز خواهد شد. وزارت کشور، استانداریها، مراکز گسترش خدمات تولیدی و عمرانی و سایر دستگاههای دولتی و بانکها موظفند هر گونه وجهی را که در این رابطه در اختیار داشته باشند به حساب مفتوحه واریز نمایند.
تبصره – [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
کلیه دستگاههای اجرایی که از اعتبار ردیف ۵۰۳۰۳۹ قانون بودجه سال ۵۸ موضوع اجرای طرح اشتغال بیکاران استفاده نمودهاند و یا وجوه مصرف نشده از اعتبار مذکور را نزد خود دارند مکلفند نسبت به استرداد اعتبار مصرف شده و نشده، به حساب صندوق اقدام نمایند.
ماده ۲۳ – [اصلاحی ۱۳۷۰/۱۲/۲۵]
صندوق بایستی با رعایت تبصره ۲۵ قانون بودجه سال ۶۸ کل کشور و سایر قوانین و مقررات نسبت به وصول وجوه و مطالبات مذکور در ماده (۳۳) اقدام نماید.
ماده ۲۴ – این اساسنامه مشتمل بر چهار فصل و بیست و چهار ماده و هفت تبصره میباشد و از تاریخ تصویب قابل اجرا خواهد بود.
این تصویبنامه در تاریخ ۶۸.۱۲.۲۳ به تأیید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است.
حسن حبیبی – معاون اول رییس جمهور