آیین‌نامه اجرایی قانون اجازه پرداخت حق‌الزحمه به بیماران روانی که در کارگاه‌های حرفه‌ای و یا رشته‌های خدماتی به‌کار گمارده می‌شوند و فروش محصولات کارگاه‌های مذکور

تاریخ تصویب: ۱۳۶۷/۰۷/۰۳
تاریخ انتشار: ۱۳۶۷/۰۸/۰۱

۵۵۶۳۴ت۵۲۹ – ۱۳۶۷.۰۷.۱۶

‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۷.۷.۳ بنا به پیشنهاد شماره ۲۶۷۸ مورخ ۱۳۶۷.۴.۱۱ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آیین‌نامه اجرایی‌ قانون اجازه پرداخت حق‌الزحمه به بیماران روانی که در کارگاه‌های حرفه‌ای و یا در رشته‌های خدماتی به کار گمارده می‌شوند و فروش محصولات‌ کارگاه‌های مذکور مصوب ۱۳۶۵.۸.۱۸ مجلس شورای اسلامی را به شرح زیر تصویب نمودند.

‌الف – تعاریف

‌ماده ۱ – توانبخشی روانی عبارتست از مجموعه تدابیر و اقدامات پیگیر و هماهنگ از خدمات پزشکی، اجتماعی و حرفه‌ای که به صورت روندی‌ تدریجی، ممتد و مرحله‌ای انجام می‌گیرد تا منجر کسب استقلال شخصیت مادی و معنوی توانجو در جامعه شود.

‌ماده ۲) معلول روانی کسی است که به علت بیماری روانی قادر به ایفاء نقشها و وظائف فردی، خانوادگی اجتماعی و شغلی خود نباشد.

‌ماده ۳) توانجوی روانی فردی است که تواناییهای بالقوه وی به طور کلی به علت عارضه روانی مختل نگردیده و بتواند با حمایت گروه درمانی و‌ توانبخشی قادر به ایفای وظائف و نقشهای محوله بشود.

‌ماده ۴) گروه درمانی و توانبخشی روانی مرکب از روانپزشک، روانشناس، پرستار، مددکار، کار درمان، کارشناس توانبخشی، ارزشیاب حرفه‌ای و مربی‌ آموزش فنی و حرفه‌ای.

ب – ضوابط مربوط به خرید مواد اولیه و فروش محصولات و خدمات

‌ماده ۵) هیأتی مرکب از ۵ نفر به شرح ذیل.
– یک نفر نماینده مدیر عامل سازمان منطقه‌ای بهداری استان. (‌اگر واحد مربوط به سازمان منطقه‌ای بهداری استان باشد) و یا یک نفر نماینده دانشگاه‌ علوم پزشکی (‌در صورتی که واحد مربوط به دانشگاه علوم پزشکی باشد).
– یک نفر نماینده ذیحساب یا مدیر امور مالی سازمان منطقه‌ای بهداری استان.
– سه نفر از بین کارکنان اداری و مالی و گروه درمانی توانبخشی به انتخاب رییس مرکز روانپزشکی برای نظارت بر امر خرید مواد اولیه مورد نیاز‌ کارگاه‌های حرفه‌ای و همچنین فروش محصولات کارگاه‌ها تعیین خواهد شد. این هیأت با حفظ صرفه و صلاح توانجویان اقدامات لازم را از طریق‌ مناقصه یا مزایده یا استعلام بهاء و یا به هر نحو دیگر که مصلحت بداند انجام خواهد داد.

‌ماده ۶) وزارتخانه‌ها و سازمانها و شرکتهای دولتی و تحت پوشش دولت موظف تسهیلات و امکانات لازم را در جهت عرضه و فروش محصولات‌ فراهم نمایند.

ح – منابع تحصیل درآمد و نحوه هزینه

‌ماده ۷) درآمدهای ناشی از اجرای قانون مذکور شامل فروش محصولات تولیدی کارگاه‌ها و حق‌الزحمه کارهای خدماتی توانجویان می‌باشد.

‌ماده ۸) درآمدهای حاصله موضوع ماده ۷ توسط حسابداری مرکز روانپزشکی به حساب خزانه‌داری کل واریز خواهد شد تا معادل آن در بودجه سالانه‌ کل کشور منظور و در اختیار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گیرد و وزارت مذکور نیز آن وجوه را به واحدهای ذیربط حواله خواهد کرد.

‌ماده ۹) درآمدهای ناشی از فروش محصولات تولیدی و خدمات به ترتیب اولویت جهت پرداخت حق‌الزحمه توانجویان و صرف خرید مواد اولیه‌ پرداخت حق‌الزحمه مربیان، توسعه کارگاه‌ها خواهد شد.

‌د – میزان و ضوابط حق‌الزحمه به بیماران روانی و مربیان

‌ماده ۱۰) ضوابط تعیین حق‌الزحمه توانجویان روانی به صورت سیستم امتیازی مطابق جدول ذیل می‌باشد که از محل درآمدهای پرداخت خواهد شد.

‌شماره مواد ندارد ضعیف متوسط خوب عالی
1 رعایت اصول بهداشت فردی و نظافت کلی – ۵ ۱۰ ۱۵ ۲۰
2 داشتن رفتار و روابط اجتماعی قابل قبول
3 جدیت در یادگیری و پیشرفت کار و دقت کار
4 علاقمندی به کار و فعالیت
5 مرتب بودن از نظر حضور و غیاب در محیط کار
جمع امتیازات

‌هیأت موضوع ماده ۵ با توجه به درآمد حاصله از فروش پس از تأمین مواد اولیه و پرداخت دستمزد مربیان مشاغل آزاد و سایر نیازها و توسعه کارگاه‌ها،‌ عددی انتخاب خواهد کرد که با ضرب کردن آن در جمع امتیازات ماهانه، حق‌الزحمه ریالی ماهانه توانجویان معین می‌شود.

‌تبصره ۱ – هیأت مذکور موظف است در هر سال مالی شش ماه یک بار درآمد خالص را محاسبه و در صورت لزوم در ضریب فوق تجدید نظر نماید.

‌تبصره ۲ – در ابتدای اجرای آیین‌نامه و قبل از اتخاذ تصمیم هیأت مزبور ضریب فوق به طور موقت حداکثر ۱۵۰ تعیین می‌شود.
‌مرکز روانپزشکی بر اساس پیشنهاد گروه درمانی و توانبخشی در تعیین و پرداخت حق‌الزحمه توانجویان نظر و موافقت ولی آنان را جلب خواهد کرد و‌ در صورتی که اذن ولی مقدور نباشد با اذن حاکم شرع اقدام خواهد نمود.

‌ماده ۱۱) حق‌الزحمه توانجویان بر اساس سیستم امتیازی و از طریق گروه درمانی تعیین و پس از تأیید رییس مرکز درمانی و توانبخشی حق‌الزحمه‌ توانجویان در دفاتر پس‌انداز داخلی که توسط حسابداری افتتاح می‌شود واریز و میزان برداشت از آن توسط گروه درمانی و توانبخشی و اداره مددکاری‌ مرکز مذکور به توانجو یا به اشخاصی که در صورت بیمار واجب‌النفقه وی بودند پرداخت خواهد شد.

‌ماده ۱۲) وزارتخانه‌ها و سازمانهای دولتی و شرکتهای دولتی و وابسته به دولت موظفند برای توانجویانی که به اجتماع بازگشت داده می‌شوند تسهیلات‌ کاریابی را فراهم سازند.

‌ماده ۱۳) مرکز روانپزشکی می‌تواند از محل درآمدهای ناشی از اجرای قانون مذکور به مربیانی از میان صاحبان مشاغل آزاد که از وجود آنان در‌ کارگاه‌های استفاده می‌نماید طبق نظر هیأت مذکور در ماده حق‌الزحمه بپردازد. هیأت میزان حق‌الزحمه اینگونه مدیران را با توجه به تحصیلات و‌ توانایی آموزش و مهارت آنان و همچنین شرایط بازار کار تعیین خواهد گرد.

‌ماده ۱۴) اموال و تأسیساتی که از محل اعتبارات این آیین‌نامه خریداری یا ایجاد می‌شود اموال دولتی محسوب می‌گردد.

‌میرحسین موسوی – نخست‌وزیر