‌اساسنامه شرکت سهامی انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی

تاریخ تصویب: ۱۳۶۶/۰۹/۰۴
تاریخ انتشار: ۱۳۶۶/۱۱/۰۳
شماره ثبت: 115386ت806 - 1366.10.09

‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۶/۹/۴ بنا درخواست وزارت فرهنگ و آموزش عالی در اجرای تبصره ۲ لایحه قانونی تبدیل سازمان انتشارات و آموزش‌ انقلاب اسلامی به شرکت سهامی وابسته به وزارت فرهنگ و آموزش عالی مصوب ۱۳۵۹.۴.۲۵ اساسنامه آن شرکت را به شرح زیر تصویب نمودند.

‌فصل اول – کلیات

‌ماده ۱ – شرکت سهامی انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی که در این اساسنامه اختصاراً شرکت نامیده می‌شود وابسته به وزارت فرهنگ و آموزش عالی بوده و‌ مرکز آن در تهران است می‌تواند در صورت لزوم با تصویب مجمع عمومی شعب یا نمایندگی‌هایی برای اجرای عملیات خود در نقاط دیگر کشور و یا خارج از‌ کشور تأسیس نماید.

‌ماده ۲ – نوع شرکت – شرکت سهامی و مدت آن نامحدود است.

‌ماده ۳ – شکرت دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی بوده و طبق اصول بازرگاین و مقررات مربوط به شرکت‌های دولتی و این اساسنامه اداره خواهد شد.

‌ماده ۴ – موضوع شرکت:
1 – تألیف، ترجمه، چاپ، انتشار، توزیع، تهیه و فروش هر نوع کتاب و اثر علمی و فرهنگی و در سطوح دانشگاهی که مفید تشخیص داده شود به هر زبان در‌ داخل و خارج از کشور. (‌مطابق مقررات کشور)
2 – تولید و تکثیر و توزیع فیلمهای آموزشی و علمی و تولید نرم‌افزارهای آموزشی برای دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی و تحقیقاتی کشور.
3 – ضبط و تکثیر و توزیع برنامه‌های صوتی علمی و فرهنگی و هنری در سطوح دانشگاهی.
4 – برگردان فیلمهای علمی و آموزشی کشورهای خارجی به فارسی و بالعکس.
5 – تجهیز و گسترش مرکز تکنولوژی آموزشی و تأمین و تهیه وسائل و لوازم مورد نیاز از قبیل دوربین و وسائل تکثیر و اسلاید، فیلم، نوار ویدئو و نوار ضبط‌ صوت و نظایر آنها طبق مقررات
6 – تأسیس چاپخانه، صحافی، تأمین و تهیه وسائل مربوط به آنها از قبیل کاغذ، مقوا، انواع مرکب از داخل و خارج از کشور بر اساس ضوابط و مقررات جاری‌ کشور.
7 – همکاری فین و انتشاراتی با شکرتها و سازمانها و مؤسسات انتشاراتی اعم از دولتی، غیر دولتی و خصوص.
8 – همکاری و مشارکت با تعاونی‌ها و شکرت و مؤسساتی که طبع کار آنها با اهداف شکرت مربوط باشد با تصویب مجمع عمومی
9 – انجام کلیه اقدامات لازم به منظور تهیه لوازم و تجهیزات مواد مصرفی بازسازی و راه‌اندازی تجهیزات در زمینه‌های مختلف علمی و پژوهشی در داخل و‌ خارج از کشور و جمع‌آوری و طبقه‌بندی آمار و اطلاعات لازم و انجام تحقیقات مورد نیاز.
10 – انجام هر نوع عملیات بازرگانی مجاز (‌داخل و خارجی) که با مضووع و اهداف شرکت مرتبط باشد.

‌ماده ۵ – سرمایه شرکت مبلغ سیصد میلیون ریال است که به سه هزار سهم یکصد هزار ریالی تقسیم می‌شود. و تماماً از محل سرمایه سازمان انتشارات و آموزش‌ انقلاب اسلامی تأمین می‌گردد و کلیه سهام متعلق به دولت است.

‌تبصره: کلیه دارایی‌ها و دیون و تعهدات سازمان پس از حسابرسی و ارزیابی به شرکت منتقل می‌گردد.

‌فصل دوم – ارکان شرکت

‌ماده ۶ – شرکت دارای ارکان زیر است.
‌الف – مجمع عمومی
ب – هیأت مدیره و مدیر عامل
ج – حسابرس (‌بازرس)

‌ماده ۷ – مجمع عمومی مرکب است از وزیر فرهنگ و آموزش عالی و وزیر امور اقتصادی و دارایی وزیر برنامه و بودجه ریاست مجمع عمومی با وزیر فرهنگ‌ و آموزش عالی خواهد بود.

‌ماده ۸ – مجمع عمومی سالی دو بار، یک بار در چهار ماه اول سال برای رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به بودجه و خط مشی سال آتی و سایر مسائل مندرج در‌ دستور تشکیل می‌گردد و در صورت لزوم به دعوت اعضای مجمع و یا مدیر عامل یا تقاضای کتبی حسابرس (‌بازرس) به صورت فوق‌العاده تشکیل خواهد شد.

‌تبصره: هیأت مدیره شرکت در جلسات مجمع عمومی بدون داشتن حق رأی شرکت خواهند نمود.

‌ماده ۹ – وظایف و اختیارات مجمع عمومی.
1 – رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به گزار شعملیات سالانه و تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان با توجه به گزارش حسابرس (‌بازرس) شرکت.
2 – تصویب خط مشی و برنامه عملیات و بودجه سالانه شرکت.
3 – نصب و عزل اعضای هیأت مدیره اعم از اصلی و علی‌البدل به پیشنهاد وزیر فرهنگ و آموزش عالی.
4 – پیشنهاد تغییر مواد اساسنامه در حدود قوانین و مقررات جهت تصوب به هیأت وزیران.
5 – تعیین حقوق و مزایای مدیر عامل و اعضای هیأت مدیره با تأیید شورای حقوق و دستمزد و همچنین تعیین حق‌الزحمه حسابرس (‌بازرس).
6 – پیشنهاد انحلال شرکت به هیأت وزیران.
7 – تصویب آیین‌نامه استخدامی و تشکیلات شرکت با تأیید سازمان امور اداری و استخدامی و تصویب آیین‌نامه‌های مالی معاملاتی شرکت و سایر آیین‌نامه‌ها با‌ رعایت قوانین و مقررات مربوط.
8 – اتخاذ تصمیم نسبت به پیشنهاد هیأت مدیره درباره سازش یا ارجاع دعاوی به داور با رعایت اصل ۱۳۹ قانون اساسی.
9 – اتخاذ تصمیم در مورد اعطاء وام و اخذ وام در حدود مقررات جاری
10 – اتخاذ تصمیم نسبت به مطالبات مشکوک‌الوصول و لاوصول.
11 – اخذ تصمیم نسبت به سایر موضوعاتی که در دستور مجمع گذارده شده است.

‌ماده ۱۱ – مجمع عمومی فوق‌العاده برای اتخاذ تصمیم نسبت به هر موضوع به دعوت مدیر عامل و هیأت مدیره و با تقاضای کتبی حسابرس یا پیشنهاد هر یک‌ از اعضای مجمع عمومی با ذکر علت تشکیل می‌گردد دستور جلسه مجمع مزبور همان است که در دعوت‌نامه ذکر شده است.

‌ماده ۱۲ – دعوت نامه مربوط به تشکیل مجمع عمومی با ذکر تاریخ و محل تشکیل آن و دستور جلسه و علت تشکیل مجمع باید لااقل ده روز قبل از تشکل آن‌ کتباً از طرف مدیر عامل و رییس هیأت مدیره برای اعضای مجمع عمومی ارسال شود.

‌تبصره: جلسه مجمع عمومی اعم از عادی و فوق‌العاده با حضور کلیه اعضاء رسمیت داشته و تصمیمات با اکثریت آراء معتبر خواهد بود.

‌هیأت مدیره.

‌ماده ۱۳ – هیأت مدیره شرکت مرکب از سه نفر عضو اصلی و یک نفر عضو علی‌البدل است که برای مدت دو سال از طرف مجمع عمومی انتخاب می‌شوند‌ یکی از اعضای اصلی هیأت مدیره از طرف رییس مجمع به سمت رییس هیأت و مدیره عامل انتخاب می‌شود.

‌ماده ۱۴ – مدت تصدی اعضای هیأت مدیره دو سال است و تا زمانی که تجدید انتخاب به عمل نیابد در سمت خود باقی خواهند بود و انتخاب مجدد آن بلامانع‌ است.

‌ماده ۱۵ – اختیارات، وظایف هیأت مدیره از جمله موارد ذیل است.
1 – تهیه گزارش عملیات سالانه شرکت و تهیه و تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت برای تسلیم به مجمع عمومی.
2 – تهیه و تمظیم خط مشی و برنامه عملیات و بودجه سالانه شرکت جهت تسلیم به مجمع عمومی.
3 – تهیه آیین‌نامه‌های مالی و معاملاتی و استخدامی و تشکیلاتی شرکت و ارائه آن جهت تصویب به مجمع عمومی.
4 – نظارت بر حسن اجرای کلیه عملیات اجرایی و اداری شرکت در حدود مقررات و آیین‌نامه‌های مربوطه و تصویب کلیه قراردادها.
5 – پیشنهاد افزایش یا کاهش سرمایه به مجمع عمومی.
6 – پینشهاد سازش در دعاوی و ارجاع آنها به داوری به مجمع عمومی.
7 – پیشنهاد اعطاء و یا اخذ وام و اعتبار با رعایت مقررات به مجمع عمومی.
8 – اجرای مصوبات مجمع عمومی.

‌ماده ۱۶ – هیأت مدیره مکلف است یک نسخه از گزارش عملیات سالانه و ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت را حداقل چهل روز قبل از تشکیل مجمع‌عمومی برای بررسی و اظهارنظر به حسابرس (‌بازرس) شرکت تسلیم نماید.

‌ماده ۱۷ – جلسات هیأت مدیره بنا به دعوت مدیر عامل با حضور کلیه اعضاء تشکیل می‌شود و کلیه تصمیمات با رأی اکثریت اعضاء معتبر خواهد بود در غیاب‌ عضو اصلی، عضو علی‌البدل در جلسات شرکت خواهد نمود.

‌ماده ۱۸ – وظائف و اختیارات مدیر عامل به شرح ذیل است.
1 – اجرای تصمیمات مجمع عمومی و هیأت مدیره
2 – اداره امور شرکت اعم از اداری، مالی، استخدامی و مالی و معاملاتی و فنی شرکت.
3 – نمایندگی شرکت در کلیه مراجع قضایی و اداری طرح دعوی علیه اشخاص حقیقی یا حقوقی و دفاع از دعاوی مطروحه علیه شرکت با اختیار وکیل با حق‌ توکیل غیر.
4 – دعوت اعضای مجمع عمومی و هیأت مدیره شرکت برای حضور در جلسات.
5 – امضای اسناد تعهدآور و اوراق بهاء‌دار و چکها و کلیه مکاتبات اداری شرکت.

‌تبصره: چکها و اسناد اوراق تعهدآور و قراردادها علاوه بر امضای مدیر عامل به امضای یکی از اعضای هیأت مدیره با انتخاب هیأت مدیره خواهد رسید و با دو‌ امضاء معتبر خواهد بود.

‌ماده ۱۹ – مدیر عامل می‌تواند قسمتی از اختیارات خود را با مسئولیت خود به هر هر یک از اعضای هیأت مدیره و یا کارکنان شرکت واگذار نماید.

‌ماده ۲۰ – هیچ یک از اعضای هیأت مدیره نمی‌توانند طرف معاملات شرکت قرار گیرند.

‌حسابرس (‌بازرس)

‌ماده ۲۱ – وظیفه حسابرس (‌بازرس) شرکت بر عهده سازمان حسابرسی می‌باشد که در اجرای قانون تشکیل سازمان حسابرسی مصوب ۱۳۶۲ و اساسنامه آن‌ مصوب ۱۳۶۶ مجلس شورای اسلامی اقدام می‌نماید.

‌ماده ۲۲ – وظایف اختیارات حسابرس (‌بازرس) به شرح ذیل است.
‌الف – رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان و گزارش عملیات سالانه شرکت و تهیه گزارش و تسلیم آن حداقل ده روز قبل از تشکیل جلسه مجمع عمومی‌ به مدیر عامل برای طرح در مجمع عمومی
ب – رسیدگی به دفاتر و حسابهای شرکت با اطلاع مدیر عامل
پ – انجام سایر وظایفی که به موجب قانون تجارت به عهده حسابرس (‌بازرس) شرکت محول است.

‌تبصره: حسابرس (‌بازرس) حق مداخله در امور جاری شرکت را ندارد.

‌ماده ۲۳ – سال مالی شرکت از اول فروردین ماه هر سال شورع و آخر اسفند همان سال پایان می‌پذیرد و اولین سال مالی از تاریخ اجرای این اساسنامه تا آخر‌ اسفند ماه خواهد بود.

‌ماده ۲۴ – آن دسته از مستخدمان رسمی مشمول قانون استخدام کشوری، که در اجرای مقررات این اساسنامه به تشخیص وزیر فرهنگ و آموزش عالی به‌ شرکت منتقل می‌شوند مشمول ماده ۱۴۴ قانون مذکور و تبصره‌های ذیل آن و تغییرات بعدی خواهند بود.

‌ماده ۲۵ – شرکت مجاز است در مکاتبات خود از عنوان شرکت سهامی انتشارات انقلاب اسلامی استفاده نماید.

‌ماده ۲۶ – سایر مواردی که در این اساسنامه پیش‌بینی نشده تابع قانون تجارت و مقررات مربوط به شرکت‌های دولتی خواهد بود.

‌میرحسین موسوی – نخست‌وزیر