‌آیین‌نامه اجرایی قانون استفاده از ساعات آزاد اساتید و مدرسین دانشگاه‌ها و درآمد کارگاه‌ها مصوب ۶۲/۱۰/۲۵ و اصلاحیه‌ بعدی آن مصوب ۶۲/۱۰/۲۵ و اصلاحیه بعدی آن مصوب ۶۵/۵/۲

تاریخ تصویب: ۱۳۶۵/۱۲/۱۰
تاریخ انتشار: ۱۳۶۶/۰۱/۱۵
شماره ثبت: 98908 - 1365.12.18

‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۵.۱۲.۱۰ بنا به پیشنهاد شماره ۲۵۹۵۲‌و مورخ ۶۵.۱۰.۳۰ وزارت فرهنگ و آموزش عالی و موافقت شماره ۲۷۶۱۸‌دو‌ مورخ ۶۵.۱۱.۳۰ وزارت آموزش و پرورش، آیین‌نامه اجرایی قانون استفاده از ساعات آزاد اساتید و مدرسین دانشگاه‌ها و درآمد کارگاه‌ها مصوب ۱۳۶۲.۱۰.۲۵‌ و اصلاحیه آن مصوب ۱۳۶۵.۵.۲ را که به تأیید وزارتین برنامه و بودجه و امور اقتصادی و دارایی رسیده به شرح زیر تصویب نمودند:

‌ماده ۱ ـ درآمدهای موضوع این آیین‌نامه برای انجام هزینه‌های ضروری از قبیل خرید وسایل و مواد اولیه، تعمیر و تکمیل وسایل و تجهیزات آموزشی، کارگاهی‌ کمک آموزشی پژوهشی و غیره، همچنین دادن امکانات رفاهی، بالا بردن فعالیت‌های تحقیقاتی، فرهنگی و نیز خرید خدمات مورد لزوم از جمله پرداخت‌ هرگونه حق‌الزحمه، حق‌التحقیق و حق‌الزحمه کارشناسی و حق‌التدریس و هزینه‌های مربوط به تشویق اعضای هیأت علمی، کارمندان، محققین، هنرمندان،‌ دانشجویان، کارآموزان، استادکاران که به طور مؤثر در تقویت واحدها فعالیت می‌نمایند و کلیه هزینه‌ها و پرداخت‌های لازم دیگری که در جهت اهداف دستگاه‌ مربوط صورت می‌پذیرد به نحوی که موجب تقویت واحدهای موضوع قانون و بالا بردن درآمد آنها گردد، با رعایت قانون نحوه هزینه کردن اعتباراتی که به‌ موجب قانون از رعایت قانون محاسبات عمومی و سایر مقررات عمومی دولت مستثنی هستند (‌مصوب ۶۴.۱۱.۶) و این آیین‌نامه براساس موافقت‌نامه متبادله‌ با وزارت برنامه و بودجه مجاز بوده و از شمول قانون محاسبات عمومی و سایر مقررات عمومی دولت مستثنی است.

‌ماده ۲ ـ دستگاه‌های موضوع ماده ۲ قانون استفاده از ساعات آزاد اساتید و مدرسین دانشگاه‌ها و درآمد کارگاه‌ها مصوب ۱۳۶۲.۱۰.۲۵ و اصلاحیه آن مصوب ۱۳۶۵.۵.۲ مکلفند کلیه درآمدهای موضوع ماده مذکور را در حسابی که از طرف خزانه برای هر یک از آنها افتتاح شده و یا می‌شود واریز نمایند. حساب مذکور‌ غیر قابل برداشت بوده و موجودی آن به ترتیبی که خزانه خواهد نمود به حساب تمرکز وجوه که به همین منظور افتتاح شده یا می‌شود واریز خواهد شد.

‌تبصره ـ خزانه مکلف است ۵۰% وجوه واریز شده به حساب تمرکز وجوه موضوع این ماده و نیز مانده وجوه حساب مذکور در پایان سال را به حساب درآمد‌ عمومی منتقل نماید.

‌ماده ۳ – وجوه لازم برای انجام هزینه‌های موضوع این آیین‌نامه معادل ۵۰% وجوه واریز شده هر یک از دستگاه‌ها به حساب تمرکز وجوه خزانه در همان سال از‌ محل حساب تمرکز وجوه مزبور با درخواست وجه ذی‌حساب دستگاه مربوطه توسط خزانه به حسابی بانکی هر یک از دستگاه‌هایی که به همین منظور از طریق‌ خزانه افتتاح شده و یا می‌شود واریز خواهد شد، استفاده از حساب مذکور با امضای مشترک وزیر و با بالاترین دستگاه اجرایی مربوط یا مقام مجاز از طرف‌ایشان و ذی‌حساب مجاز خواهد بود.

‌ماده ۴ – مسئولیت تشخیص و تعهد و تسجیل و صدور حواله به عهده وزیر یا بالاترین مقام دستگاه اجرایی و یا افراد مجاز از طرف آنها خواهد بود.

‌ماده ۵ ـ نصاب و نحوه انجام معاملات و سپرده حسن انجام کار و نیز میزان تضمینی که می‌بایست در قبال پیش‌پرداخت و یا حسن انجام کار اخذ گردد تابع‌ ضوابط و مراتب مقرر در بندهای (‌د و ه‍) قانون نحوه هزینه کردن اعتباراتی که به موجب قانون از رعایت قانون محاسبات عمومی و سایر مقررات عمومی دولت‌ مستثنی هستند مصوب ۱۳۶۴.۱۱.۶ می‌باشند.

‌ماده ۶ ـ کلیه اسناد هزینه‌های انجام شده از محل وجوه دریافتی از خزانه موضوع این آیین‌نامه باید متضمن مدارک و مراتب مذکور در بند “‌و” قانون نحوه هزینه‌کردن اعتباراتی که به موجب قانون از رعایت قانون محاسبات عمومی و سایر مقررات عمومی دولت مستثنی هستند مصوب ۱۳۶۴.۱۱.۶ بوده و امضای‌ مشترک وزیر یا بالاترین مقام دستگاه اجرایی مربوط یا مقام مجاز از طرف ایشان و ذی‌حساب دستگاه مربوط قایل احتساب به هزینه قطعی خواهد بود.

‌ماده ۷ ـ دستگاه‌های اجرایی موضوع این آیین‌نامه مکلفند حساب موضوع این آیین‌نامه را به طور جداگانه نگهداری و در موعدی که از طرف دیوان محاسبات‌ کشور تعیین می‌شوند به دیوان مزبور و وزارت امور اقتصادی و دارایی ارایه نمایند.

‌ماده ۸ ـ کلیه اموال و تأسیساتی که از محل اعتبار موضوع این آیین‌نامه خریداری و یا ایجاد می‌شود، اموال دولتی محسوب می‌گردد.

‌ماده ۹ ـ مانده وجوه استفاده نشده موضوع این آیین‌نامه در هر سال باید حداکثر تا پایان فروردین ماه سال بعد به حساب خزانه واریز گردد.

‌ماده ۱۰ – وجوه دریافتی هر سال موضوع این آیین‌نامه تا پایان همان سال مالی قابل تعهد و پرداخت است هر مقدار از وجوه مذکور که تا پایان سال مالی مربوط‌ با رعایت مفاد این آیین‌نامه تعهد گردیده و پرداخت نشده باشد از محل وجوه دریافتی سال یا سال‌های بعد موضوع این آیین‌نامه قابل پرداخت خواهد بود‌ مشروط بر آن که تعهدات مربوط به هر سال از مبلغ برگشتی وجوه همان سال به خزانه تجاوز نکند.

‌ماده ۱۱ ـ ایجاد هر نوع تعهدات از محل وجوه موضوع این آیین‌نامه برای سال‌های بعد مجاز نمی‌باشد.

‌ماده ۱۲ ـ هر یک از دستگاه‌های موضوع این آیین‌نامه مکلفند فهرست هزینه‌ها و عملیات انجام شده از محل وجوه این آیین‌نامه را هر چهار ماه یک بار از طریق‌ نخست‌وزیری به کمیسیون برنامه و بودجه و سایر کمیسیون‌های مربوط مجلس شورای اسلامی ارسال دارند.

‌ماده ۱۳ ـ در مورد دستگاه‌های فاقد ذی‌حساب مشمول این آیین‌نامه مسئول امور مالی دستگاه مربوط که باید قبلاً به خزانه معرفی شده باشد عهده‌دار وظایف‌ ذی‌حساب مقرر در این آیین‌نامه خواهد بود.

‌میرحسین موسوی – نخست‌وزیر