آیین‌نامه اجرایی صدور گواهینامه عمومی مخابرات رادیویی دریایی (‌رادیو اپراتوری دریایی)

تاریخ تصویب: ۱۳۶۴/۰۶/۳۱
شماره ثبت: 63518 - 1364.08.02
تاریخ انتشار: ۱۳۶۴/۰۸/۱۵

هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۴.۶.۳۱ بنا به پیشنهاد شماره ۹۰ح.۴۴۳.ک مورخ ۱۳۶۴.۱.۱۹ وزارت پست و تلگراف و تلفن و با توجه به ماده ۲ قانون‌ استفاده از بیسیمهای اختصاصی و غیرحرفه‌ای و با عنایت به قانون کنوانسیون بین‌المللی ارتباط دور مصوب سال ۱۳۵۵، آیین‌نامه اجرایی صدور گواهی‌نامه‌ افسری مخابرات کشتی (‌رادیو اپراتوری) را به شرح زیر تصویب نمودند.

[۱۳۶۸/۱۱/۲۹ – اصلاح عنوان آیین‌نامه به «آیین‌نامه اجرایی صدور گواهینامه عمومی مخابرات رادیویی دریایی (‌رادیو اپراتوری دریایی)»]

‌فصل اول – تعاریف

‌ماده ۱ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
رادیواپراتوری دریایی – رادیواپراتوری دریایی عبارت است از کلیه عملیاتی که به منظور برقراری ارتباط با ایستگاه‌های رادیویی دریایی مجاز بین رادیواپراتورهای مجاز‌ انجام می‌گیرد.

‌ماده ۲ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
رادیواپراتور کسی است که با دریافت پروانه رادیواپراتوری از وزارت پست و تلگراف و تلفن عملیات رادیواپراتوری دریایی را به منظور ایجاد ارتباط بین‌ ایستگاه‌های رادیویی دریایی مجاز انجام می‌دهد.

‌ماده ۳ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
ایستگاه رادیویی دریایی عبارت است از یک یا چند دستگاه فرستنده و گیرنده و یا دستگاه‌های کنترل از راه دور و ترمینالهای مربوطه (‌ریموت، کنترل هد و…)‌ که به صورت ثابت و یا متحرک با صدور پروانه بهره‌برداری ایستگاه رادیویی دریایی توسط وزارت پست و تلگراف و تلفن مجاز به بهره‌برداری می‌گردند.

‌ماده ۴ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
گواهی‌نامه رادیواپراتوری دریایی اجازه‌نامه‌ایست که توسط وزارت پست و تلگراف و تلفن جهت اشخاص حقیقی برای اشتغال به عملیات رادیواپراتوری دریایی صادر می‌گردد.

‌ماده ۵ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
پروانه بهره‌برداری ایستگاه رادیویی دریایی اجازه‌نامه‌ایست که توسط وزارت پست و تلگراف و تلفن جهت اشخاص حقیقی یا (‌حقوقی) صادر می‌گردد و به‌ موجب آن دارند پروانه با دریافت علامت خطاب با (CALL SIGN) مجاز به تأسیس ایستگاه رادیویی دریایی به منظور ارسال و دریافت پیامهای رادیویی می‌گردد.

‌ماده ۶ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
پیام عبارت است از کلیه علائم الکتریکی شامل تلگراف و تلفن و غیره که بین ایستگاه‌های رادیویی دریایی مبادله می‌گردد.

‌ماده ۷ – علامت خطاب یا معرف (CALL SIGN) عبارت از علامت مشخصه‌ایست متشکل از حروف و اعداد و یا اسامی خاص که قبل از برقراری هر ارتباط‌ و در ضمن ارسال پیام به منظور معرفی ایستگاه‌های فرستنده و گیرنده توسط اپراتور اعلام می‌گردد.

‌فصل دوم
‌انواع گواهی‌نامه رادیواپراتوری دریایی و شرائط صدور آن

[اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]

‌ماده ۸ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
گواهی‌نامه رادیواپراتوری دریایی فقط یک نوع است که “‌گواهی‌نامه عمومی رادیواپراتوری دریایی” نامیده می‌شود و دارنده آن می‌تواند کلیه خدمات‌ مخابراتی اعم از رادیوتلگرافی و رادیو تلفنی و غیره هر نوع کشتی را انجام دهد.

‌تبصره – [الحاقی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
رادیو اپراتورهای دریایی که علاوه بر حدود پیش‌بینی شده در مقررات رادیویی، مهارت‌های مخابراتی بیشتری کسب کرده و وظایفی علاوه بر‌ اپراتوری دستگاه‌ها بر عهده می‌گیرند می‌توانند برابر مقررات سازمان بنادر و کشتیرانی از عناوین دیگری استفاده نمایند.

‌ماده ۹ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
گواهینامه عمومی رادیواپراتوری دریایی به کسانی داده می‌شود که دارای شرایط زیر باشند:
‌الف – داشتن حداقل بین ۱۸ سال تمام.
ب – تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران
ج – مسلمان یا متدین به یکی از ادیان زرتشتی، کلیمی و مسیحی.
‌د – دارا بودن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم
ه – صلاحیت اخلاقی و سیاسی به تأیید مقامات ذیصلاح کشور (‌ماده ۱۱ – ب)
‌و – داشتن حداقل پایان‌نامه تحصیلات متوسطه
‌ز – داشتن شرایط کار در دریا به طوری که از عهده معاینات پزشکی مربوطه خصوصاً از نظر قوای بینایی، شنوایی و تکلم برآید.

‌ماده ۱۰ – داوطلبان علاوه بر دارا بودن شرایط مذکور در ماده ۹ مدارک مشروحه زیر را نیز باید تهیه و به مدیریت فرکانس و روابط بین‌الملل وزارت پست و‌ تلگراف و تلفن تسلیم نمایند.
‌الف – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
ارائه مدارک تحصیلی و گواهی‌نامه قبولی در دوره آموزشی رادیواپراتوری دریایی صادره از یکی از مؤسسات معتبر آموزش مخابرات دریایی داخلی و یا خارجی‌ که اعتبار آنها به وسیله وزارت فرهنگ و آموزش عالی و وزارت پست و تلگراف و تلفن تأیید شده باشد.
ب – مدارک معتبر دال برگذراندن دوره اطفاء حریق در دریا.
ج – مدارک معتبر دال برگذراندن دوره ایمنی و نجات در دریا.
‌د – مدارک معتبر دال بر گذراندن دوره کمکهای اولیه در دریا.
ه – ارائه گواهی‌نامه خدمات دریایی به صورت کارآموز مخابرات به مدت حداقل ۶ ماه تحت نظر اپراتور معتبر مخابرات کشتی.
‌و – گواهی‌نامه قبولی در آزمایشات کتبی و شفاهی و عملی مطابق مندرجات فرم شماره ۴ این آیین‌نامه.
‌ز – تعهد کتبی مبنی بر این که بر اساس آگاهی از مفاد قانون بیسیمهای اختصاص و رادیوآماتوری و آیین‌نامه اجرایی آن (‌موضوع تصویب‌نامه شماره ۵۹۰۵۸‌ مورخ ۶۱.۱۲.۱۰ هیأت دولت) مکالماتی را که در هنگام کار با دستگاه‌های ارتباطی می‌شوند را محرمانه تلقی نموده و از افشای آن خودداری نماید.

‌تبصره ۱ – صحت مدارک مندرج در بندهای ب، ج، د، ه بایستی توسط سازمان بنادر و کشتیرانی تأیید و برای داوطلب معرفی‌نامه مطابق فرم شماره ۳ صادر‌ گردد.

‌تبصره ۲ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
داوطلبینی که در مؤسسات آموزشی رادیواپراتوری دریایی که مطابق ماده ۲۴ همین آیین‌نامه تأسیس شده‌اند تحصیل نموده و گواهی‌نامه قبولی ارائه نمایند.‌ از گذراندن آزمایشات مندرج در بند و ماده ۱۰ معاف می‌باشند.

‌ماده ۱۱ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
برای دریافت گواهینامه رادیواپراتوری دریایی مدارک زیر بایستی از طرف متقاضی تکمیل و به مدیریت فرکانس و روابط بین‌الملل وزارت پست و‌ تلگراف و تلفن تسلیم گردد.

‌الف – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
درخواست گواهینامه رادیواپراتوری دریایی طبق فرم شماره ۱ در دو نسخه.
ب – مشخصات فردی متقاضی طبق فرم شماره ۲ در دو نسخه.
ج – معرفی‌نامه عکسدار از سازمان بنادر و کشتیرانی طبق فرم ۳ در یک نسخه (‌تأیید موارد مندرج در ماده ۱۰ در مورد داوطلب).
‌د – عکس ۴ X 3 چهار قطعه
ه – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
تصویر (‌فتوکپی) گواهینامه رادیواپراتوری دریایی از مؤسسه آموزشی مربوطه (‌داخلی و خارجی)
‌و – فیش پرداخت مبلغ ۵۰۰ ریال به حساب خزانه دولت
‌ز – تصویب شناسنامه یک برگ.

‌تبصره – ریز مواد امتحانی مندرج در بند و ماده ۱۰ (‌فرم شماره ۴) به طور جداگانه تهیه شده و به صورت ضمیمه شماره ۱ این آیین‌نامه منتشر شده است.

‌ماده ۱۲ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
امتحانات رادیواپراتوری دریایی غیر از موارد فوق‌العاده هر سال دوبار برگزار می‌گردد که تاریخ برگزاری و شرایط هیأت برگزار کننده امتحان مطابق‌ مندرجات ضمیمه شماره ۲ این آیین‌نامه خواهد بود.

‌فصل سوم – مدت اعتبار و شرایط تجدید اعتبار گواهینامه

‌ماده ۱۳ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
مدت اعتبار گواهینامه رادیواپراتوری دریایی ۶ سال می‌باشد و تجدید اعتبار منوط به شرایط زیر می‌باشد:

۱ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
ارائه گواهی پزشکی معتبر بر طبق بند (‌ز) ماده (۹) به شرح ضمیمه شماره (۳) در سه برگ که مدت اعتبار آن در هر دوره شش سال می‌باشد.

۲ – نداشتن فاصله خدمتی بر روی واحدهای شناور بیش از ۵ سال متوالی

‌تبصره ۱ – در صورت نداشتن شرایط بند ۲ از ماده فوق‌الذکر داوطلب لازم است یکی از شرایط زیر را اجرا نماید.
‌الف – گذراندن موفقیت‌آمیز آزمایشات مربوطه طبق مندرجات آیین‌نامه امتحانات
ب – گذارندن موفقیت‌آمیز دوره‌های آموزشی در خشکی یا در دریا بر طبق توصیه‌های کنوانسیون بین‌المللی “‌ آموزش” (G.T.C.W ماده (IV-2) بندهای ۳، ۴،۵.

‌تبصره ۲ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
در هنگام لغو یا تجدید اصل گواهینامه رادیواپراتوری دریایی بایستی به وزارت پست و تلگراف و تلفن مسترد گردند.

‌ماده ۱۴ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
صدور گواهینامه رادیواپراتوری دریایی برای اتباع خارجی علاوه بر احراز شرایط مورد نیاز صدور گواهی‌نامه به شرط وجود شرایط متقابل با متقاضیان‌ ایرانی در کشور متبوع آنان موکول بند تأیید مقامات مسئول امور اتباع بیگانه خواهد بود.

‌ماده ۱۵ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
تبدیل گواهینامه رادیواپراتوری دریایی کشورهای دیگر در صورت وجود شرایط مشابه و رفتار متقابل با ایرانیان دارنده گواهینامه ایرانی پس از تأیید‌ مقامات مسئول امور اتباع بیگانه امکان‌پذیر خواهد بود.

‌ماده ۱۶ – تبدیل گواهینامه رادیواپراتوری دریایی کشورهای دیگر که جهت اپراتورهای ایرانی صادر گردیده است پس از تأیید سازمان بنادر و کشتیرانی و با الصاق‌ مهر مخصوص تأییدیه توسط وزارت پست و تلگراف و تلفن میسر خواهد شد.

‌ماده ۱۷ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
گواهینامه رادیواپراتوری دریایی و حقوق ناشی از آن جزاً و یا کلاً غیر قابل انتقال است.

‌فصل چهارم – مسئولیتهای رادیواپراتوری دریایی

‌ماده ۱۸ – [اصلاحی ۱۳۶۸/۱۱/۲۹]
رادیواپراتوری دریایی موظف است فرستنده کشتی را قبل از به کار انداختن روی فرکانس مجاز رادیویی ایستگاه کشتی که در پروانه تأسیس ایستگاه‌ رادیویی کشتی درج گردیده تنظیم و برابر مقررات و دستورالعملهای فنی مراقبت نماید که تغییر فرکانس از حد مجاز تجاوز ننماید.

‌ماده ۱۹ – رادیواپراتور کشتی موظف است پیامها را روی فرکانس مجاز و با قدرت پخش و نوع ارسال مندرجه در مشخصات فنی ایستگاه رادیویی دریایی کشتی مخابره‌ نماید.

‌ماده ۲۰ – رادیواپراتور کشتی بایستی در ابتدای برقراری ارتباط و پس از هر ده دقیقه و در خاتمه ارتباط علامت خطاب (CALL SIGN) مندرجه در پروانه‌ ایستگاه کشتی را مخابره نماید.

‌ماده ۲۱ – رادیواپراتور کشتی بایستی بعد از انجام هر ارتباط دفتر ثبت ارتباطات کشتی (STATION LOG) را تکمیل نموده و در هنگام مطالبه مأمورین‌ وزارت پست و تلگراف و تلفن به آنها ارائه نماید.

‌ماده ۲۲ – اپراتور کشتی نبایستی اقدام به مخابره اطلاعاتی غیر از اطلاعات تجاری و عملیاتی به منظور آگهی تبلیغات سیاسی و غیره بنماید در غیر این صورت‌ گواهی‌نامه رادیو اپراتوری او لغو و از انجام خدمات رادیواپراتوری محروم و برابر قانون با وی رفتار خواهد شد.

‌ماده ۲۳ – رادیواپراتورها موظف هستند در صورت مشاهده تخلف از مقررات این آیین‌نامه مواد آن را ضمن معرفی متخلف به مدیریت فرکانس و روابط‌ بین‌الملل اطلاع دهند.

‌فصل پنجم – مقررات تأسیس آموزشگاه‌های رادیواپراتوری دریایی

‌ماده ۲۴ – تأسیس و یا تشکیل هر نوع دوره و یا کلاس آموزش رادیواپراتوری دریایی با مجوز قبلی وزارت فرهنگ و آموزش عالی و وزارت پست و تلگراف و‌تلفن می‌باشد.

‌ماده ۲۵ – صلاحیت سیاسی و امنیتی اشخاص حقیقی و یا حقوقی مشمول این آیین‌نامه توسط وزارت اطلاعات تضمین می‌گردد.

‌میرحسین موسوی – نخست‌وزیر


‌فرم شماره ۱. آیین‌نامه رادیواپراتوری دریایی
‌وزارت پست و تلگراف و تلفن
‌درخواست گواهینامه رادیواپراتوری دریایی
‌نام خانوادگی شماره (‌گذرنامه).(‌شناسنامه) صادره (‌کشور).(‌شهرستان) شماره پروانه اقامت تابعت (‌رشته تحصیلی).(‌درجه تحصیلات) شغل‌ گواهینامه رادیواپراتوری از کشور سابقه کارهای فنی و الکترونیک رادیویی:

‌در مؤسسات وزیر کار کرده‌ام:

‌اطلاع از مقررات آیین‌نامه ارتباط رادیویی و تعهد اجرای مفاد آن تقاضا دارم
گواهینامه نام اینجانب صادر فرمایند.
‌امضاء

‌فرم ۲:
‌فرم شماره ۳: آیین‌نامه رادیواپراتوری دریایی
‌وزارت راه و ترابری
‌سازمان بنادر و کشتیرانی
‌بدینوسیله آقای جهت شرکت در امتحانات اپراتوری‌ رادیویی دریایی معرفی می‌گردد.
خواهشمند است دستور فرمایید با توجه به اینکه نامبرده دوره‌های:
1 – اطفاء حریق در دریا (‌موضوع بند ب از ماده ۱۰ آیین‌نامه صدور گواهینامه رادیواپراتوری دریایی)
2 – ایمنی و نجات در دریا (‌موضوع بند ج از ماده ۱۰ آیین‌نامه صدور گواهینامه رادیواپراتوری دریایی)
3 – کمک‌های اولیه در دریا (‌موضوع بند از ماده ۱۰ آیین‌نامه صدور گواهینامه رادیواپراتوری دریایی)
4 – خدمات دریایی به عنوان کمک رادیواپراتوری دریایی) به مدت ۶ ماه تحت نظر آقای افسر مخابرات کشتی را با موفقیت طی کرده و مدارک ارائه شده توسط‌ ایشان که در تعداد برگ که به پیوست ارسال می‌گردد، مورد تأیید این سازمان می‌باشد.
‌نسبت به انجام آزمایش رادیواپراتوری دریایی از نامبرده اقدام و در صورت موفقیت جهت نامبرده گواهینامه عمومی رادیواپراتوری دریایی صادر نمایند.
‌سازمان بنادر و کشتیرانی ‌جمهوری اسلامی ایران

‌فرم شماره ۴ آیین‌نامه رادیواپراتوری دریایی
‌مواد درسی و مهارت‌های عملی مورد نیاز رادیواپراتورهای دریایی
‌الف: مواد درسی تئوری
1 – اصول الکتریسیته و مغناطیس
2 – انتشار امواج
3 – اصول سیستمهای ارتباطی (‌فرستنده و گیرنده)
4 – اصول الکترونیک و مدارات)
5 – اصول حفاظت و ایمنی در مقابل جریان برق و انتشار امواج و خطرات شیمیایی
6 – قوانین و مقررات ارتباطی بین‌المللی ‌مهارت عملی
1 – ارسال و دریافت مورس با سرعت ۲۰ کلمه در دقیقه
2 – ارسال و دریافت “‌رمزهای تلگرافی” ۱۶ گره در دقیقه
3 – ارسال و دریافت اطلاعات با تله‌تایپ
4 – ارسال و دریافت پیامهای رادیوتلفنی
5 – مهارت در کار با فرستنده و گیرنده اصلی، فرعی، قابل حمل و خبرکننده اتوماتیک (Auto Alarm)
6 – مهارت در کار با دستگاه‌های جهت‌یاب و عمق‌یاب و بیکن و غیره
7 – مهارت در نگهداری و تعمیر دستگاه‌های ارتباطی دریایی و کمک ناوبری

‌ضمیمه شماره ۱ آیین‌نامه رادیواپراتوری دریایی
‌رمز مواد امتحانی

۱ – اصول الکتریسته و مغناطیس (‌تئوری) شامل
‌الف – تعریف ولتاژ و جریان مستقیم و متناوب، هادی‌ها، عایق‌ها، مدارساز، مدار
اتصال، کوتاه، قدرت انرژی، فرکانس، طول موج فرکانس رادیویی، فرکانس‌صوتی، قوانین
اهم در DC و AC قانون کولمر امپدانس، مقاومت، هدایت، خودالقایی، القاء ظرفیت
خازنی، تطبیق امپدانس روابط فازوری و فازو دیاگرام ولتاژ‌ جریان برای عناصر مختلف
مدار، ثابت زمانی R.L.R.C برای مدارات شامل ؟؟ از یک آلمان (R.L.C). مدارات تشدید منحنی پاسخ مدارات تشدید، ضریب‌ کیفیت اثر بیزوالکتریک.

ب: واحدهای الکتریکی شامل:
‌اهم ولت، آمپر، فاراد، هنری، هرتز و فرات‌متریک برای واحدهای آنها مانند، مگا،
کیلو، سانتی، میلی میکروپیکو، دسیبل و روابط ریاضی مانند فرمولهای‌ بیان‌کننده
قانون را هم، کریشف، مقسمهای ولتاژ و جریان، محاسبه قدرت الکتریکی، طریقه سهم بستن
مقاومتها و خازنها به صورت سری و موازی و مختلط و‌سلفها، بست دور سیم‌پیچهای
ترانسفورمور روابط آنها با جریان و ولتاژ و قدرت و مقاوت، مقدار موتور جریان
متناوب سینوسی و مقادیر پیک و متوسط و روابط‌آنها با یکدیگر، واحد ضرایب تقویت در
ترانزیستورها (C.L.B)‌و گین با بهره در طبقات تقویت‌کننده رابطه بین فرکانس و طول
موج و سرعت موج. ضرایب‌دی‌الکتریک و قابلیت نفوذ مغناطیسی تعریف هارمونیک و رابطه
آن با موج اصلی، طرز کار دستگاه‌ها اندازه‌گیری با سیم‌پیچ متحرک و با قاب متحرک،
دقت و‌حساسیت آنها، ترموکوپل، مگر V.T.V.M قدرت‌سنج در فرکانسهای مختلف فرکانس
متر، کانتر، و سیگنال جنراتور، گریددیب مترواسیلوسکوپ:
ج: عناصر و اجزاء مدار شامل، فرم ظاهری مورد استفاده و علائم نقشه‌خوانی در مورد
مقاومت‌ها، خازن‌ها سیستم‌ها، کریستال کوارتز، دیودهای رکتیفایر صنایع‌تغذیه SCR
(‌داباگ – ترایاک – تایریستورها) ترانزیستورها – رله‌های میکانیکی و الکترونیکی،
رمزریگی (‌مقاومت‌ها – خازنها – دیودها و ترانزیستورها)‌واراکتور، LED، آی‌سی‌ها،
لامپ‌های خلاء و انواع آنها، میکروفون، بلندگو گوشی.

‌د: مدارات عملی شامل:
‌بلوک دیاگرام طبقات فرستنده تلگرافی، گیرنده تلگرافی، تشریح فرستنده و گیرنده
AM،FM با پخشهای مختلف F4، F3، F2، F1 – A4 – A3 – A2- A1 -A0، SSB، DSB‌منابع
تغذیه (‌رکتفایر، فیلتر، محافظت تنظیم‌کننده ولتاژ) و دیگر اجراء فرستنده مانند
نوسان‌ساز (‌انواع پرس – هارتلی – کرلیس، کریستالی، با‌فرکانسی متغیر، مانند
آرمسترانگ) صوتی، لامپ راکتانس LBC تقویت‌کننده، میکسر، صافی‌های بالاگذر، میان‌گذر ضرب‌کننده‌ها و مقسم‌های فرکانس

۲ – انتشار امواج (‌تئوری) شامل:
‌الف: تعریف موج و مشخصات امواج رادیویی (‌تشعشع الکترومغناطیسی شامل انتشار موج،
سرعت موج در فضای آزاد با محاسبه و فرمول انعکاس شکست و‌ تفرق امواج) بلاریزاسیون
شامل (‌میدانهای الکتریکی و مغناطیسی، بلاریزاسیون افقی، بلاویزاسیون قائم) انواع
انتشار شامل (‌امواج اتوبوسفری، امواج‌تروبوسفری، امواج زمینی)
ب: انتشار ایونوسفری شامل مشخصات ابوسوسفر (‌بوانیزاسیون، جذب شکت) تعریف فاصله و
منطقه کسوت، MPF و فرکانس مناسب کار، تغییرات غلظت.
‌طبقات مختلف ایرتوسفر در لایه‌های مختلف (؟؟) و ارتفاع ضخامت، تغییرات فصلی و
آثار آنها سر فرکانسهای مختلف، انتشار چند بخشی (؟؟)، ضریب‌انعکاس، مسیر کوتاه و
طولانی، ؟؟‌تشعشع مشخصات خورشید شامل: تشعشات خورشید که در مشخصات ایواتوسفر تأثیر
می‌گذارند، دوره خورشیدی، عدد‌لکه‌های خورشید (SUN SPOT NUMBER)
ج: انتشار ترویوسفری شامل علل خمش تروپوسفری و داکتینگ و آثار آن بر امواج VHF، UHF
‌د: انتشار زمینی شامل مشخصات، تغییرات فاصله نسبت به فرکانس
ه: فیدینگ شامل انواع و علل بروز آن

۳ – اصول سیستمهای ارتباطی شامل:
‌علت نیاز به مدولاسیون، انواع مدولاسیون (‌مدولاسیون دامنه، فرکانس، فاز) تعریف و طرز تهیه.
SSB – SC – WC- RC
CW، PM,FM,AM
DSB – USB – LSB
؟؟ مدولاسیون – انحراف فرکانس – ضریب مدولاسیون – عرض باند – انتقال فرکانس، مخلوط
کردن، ضرب کردن اصول گیرنده TRF و هترودابن، مدولاسیون‌آند، مدولاسیون کلکتور،
مدولاسیون شبکه ؟؟، عمق مدولاسیون و علت و نتیجه‌آور مدولاسیون، رابطه بین موج
حامل و باندهای کناری ؟؟ فرکانس موج‌حامل پس از مدولاسیون دامنه و فرکانس مزایای
AM – SSB بر AM-DSB ساختمان ؟؟ مکانیکی به کار رفته در SSB‌و مشخصات آنها، طریقه
حذف‌فرکانسهای ناخواسته پس از مدولاسیون گیرنده‌های با انتقال فرکانس دوباره،
حساسیت گیرنده‌ها، قابلیت انتخاب گیرنده‌ها، نسبت به نویز ؟؟ طبقه تقویت RF‌پوستر،
کنورتور فرکانس، مشخصات گیرنده‌ها و فرستنده‌های تصویری (‌فاکسیما و تلویزیون)
تعریف و دسته‌بندی تداخل‌های رادیویی و آثار آنها، گیرنده‌ها و‌فرستنده‌ها و طریقه
؟؟ از بروز آنها، تکرارکننده‌ها و علت نیاز به آنها اطلاعات لازم در مورد آنتن‌ها
و کابلهای فدر؟؟، دی‌پل، گین با بهره و توجیح، دو سیمه‌متقارن و هم محور، اپیدانس
مشخصه آنتن و فضا، ضریب انعکاس، موج ساکن ISWR تعلیق امپدانس با فیدر افت قدرت و اتلاف.
4 – اصول الکترونیک و مدارات شامل: ساختمان اتم – ساختمان شبکه مولکولی و کریستالی
و هادی و عایق از نظر سطوح انرژی شبکه مولکولی حاملهای‌جریان، حفره، الکترون، نیمه
هادی‌های – ؟؟ نوع P،N و نقطه‌ای، انواع دیود (‌اتصالی – نقطه‌ای، زنبر، تونل،
واراکتو، PIN) – ترانزیستورهای و انواع آن(‌نقطه‌ای، اتصالی NPN، PNP پونی جانکشن،
جرمانیوم، سیلیکون ؟؟، FET، SCR (‌تریاک، دایاک، تایرتسیور) دیودهای نوری LED
لامپهای نئون،‌ ماگنترون و ؟؟، TWT، مولدهای لازرومازر، فیلترهای SSR‌ شبکه
کریستالی (CRYSTAL – lATIC) منحنی پاسخ ترانزیستورها و دایودها PIV (‌ولتاژ‌ماکزیمم
برگشتی) مدارات چهارقطبی و ضرایب در وضعیت‌های مختلف CB,CC,CE انواع بایاس و
پایداری آنها از نظر حرارتی، تعیین نقطه کار طراحی‌تقویت کننده‌های لامپی و
ترانزیستوری کلاس AB,C,B,A تقویت‌کننده‌های A.T پوش‌پول، تقویت‌کننده R.F‌ طرح
فیلترها، ثابت K M.DERIVED حذف‌باند و MOTCH طرح اسیلاتورها، مخلوط‌کننده‌ها،
طبقات مبانی، آشکارسازها، اصول دیجیتال شامل گیتها، اشمیت، تریگر CLOCK فلیپ‌فلاپ‌ها،‌ رجیسترها و غیره (‌مدارات پالس)

۵ – اصول حفاظت و ایمنی در مقابل جریان برق ‌تغییرات مقاومت بدن در مقابل جریان الکتریسته، عکس‌العمل بدن در مقابل شوک‌ الکتریکی، رعد و برق و الکتریسته ساکن LICHTENING و طریقه حفاظت‌ دستگاه‌ها شامل (LIGHTNING ARESTER)

۶ – قوانین و مقررات ارتباطی در حدود کتاب مقررات بین‌المللی ارتباطات
Convention و کتاب Radio Regulations کلاً در حدود مندرجات کتاب
MANUAL FOR USE BY THE MARTIME MOBILE & M.M BATELITE SERVICES EDITION 1981
‌و آخرین مقررات حاکم در زمان حال ‌آشنایی با طریق استفاده از لیست ایستگاه‌های کشتی و لیست ایستگاه‌های ساحلی.