هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۳.۳.۲۳ بنا به پیشنهاد وزارت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران و به استناد تبصره ۲ ماده ۶۸ قانون محاسبات عمومی، آییننامه اجرائی تبصره ۲ ماده ۶۸ قانون محاسبات عمومی را بشرح زیر تصویب نمودند.
ماده ۱ – هدف
ایجاد تسهیلات لازم در امر تهیه و خرید کالا و خدمات و تأمین نیازمندیهای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در زمان جنگ.
ماده ۲ – منظور
اجرای مقررات تبصره ۲ ماده ۶۸ قانون محاسبات عمومی به منظور تسریع و تسهیل در امور تهیه و فراهم نمودن نیازمندیهای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در زمان جنگ.
ماده ۳ – اجرا
هزینههای مربوط به عملیات جنگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در زمان جنگ به موجب تبصره ۲ ماده ۶۸ قانون محاسبات عمومی از شمول مقررات قانون محاسبات عمومی و آییننامه معاملات دولتی مستثنی و با رعایت بند ب تبصره ۲۱ قانون بودجه سال ۱۳۶۳ تابع مقررات و روش مشروحه ذیل میباشد.
۱ – از تاریخ تصویب این آییننامه به کلیه سازمانهای صاحب اعتبار وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران و وزارت سپاه انقلاب اسلامی اجازه داده میشود که بنابه تشخیص کنترولرها و دارائیها و ردههای همطراز در وزارت سپاه مانده تعهد نشده و آنچه که از این به بعد بابت بودجه مصوبه در طول مدت عملیات به آنها واگذار میشود در حسابی بنام عملیات زمان جنگ نقل نمایند به استثنای اعتبارات مواد ۱، ۲، ۸، ۱۹،۲۰ و حساب اعتباراتی که در ردیفهای علاوه بر بودجه مصوبه عادی به آنها واگذار میشود باید در سرفصل جداگانه تحت عنوان ردیف مربوط نگهداری شود.
تبصره
کلیه قراردادهای منعقده از محل اعتبارات جنگی طبق مفاد قرارداد قابل پرداخت میباشد.
۲ – خرید از منابع خارج از کشور به محض اعلام نیازمندیها توسط سازمان تدارک کننده پس از تصویب فرماندهی لجستیکی یا مقامات همطراز نیروی مربوطه با تصویب وزیران دفاع در معاونت لجستیکی وزارت سپاه با تصویب وزیر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی میباشد.
تبصره
وزرای دفاع و سپاه و لجستیکیها (یا مقامات همطراز) میتوانند بنا به تشخیص اختیارات خود را به شخص یا سازمان تابعه تفویض نمایند.
۳ – کلیه داراییهای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و سازمانهای همطراز و وزارت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به منظور پرداخت هزینههای فوری و اضطراری مجاز به نگهداری وجوه نقد ریالی بنا به تشخیص فرمانده – رئیس مربوطه میباشد.
۴ – تأمین نیازمندیهای یگانهای تابعه و سازمانهای نیروهای مسلح ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از طریق سرویسهای مربوطه به وسیله عامل یا عاملین خرید (مأمور یا مأمورین خرید) که به تشخیص فرمانده و یا رئیس مربوطه به این سمت منصوب میشود انجام خواهد شد.
۵ – وجوه لازم جهت تهیه و خرید نیازمندیها برابر روش جاری با پیش پرداخت و یا رسید وجه (به صورت نقد یا چک) از طریق دارائی (مدیریت مالی) پشتیبانی کننده در وجه عامل یا عاملین (مأمور یا مأمورین خرید) پرداخت میگردد.
تبصره
عامل یا عاملین خرید (مأمور یا مأمورین خرید مکلفند وجوه دریافتی را در دفتر افسران عامل (مأمور خرید) ثبت و وضعیت بدهی خود را در قبال اسناد هزینه تحویلی به دارائی (مدیریت مالی) مربوطه در هر زمان مشخص نمایند.
۶ – دریافت پیش پرداخت از دارائی (مدیریت مالی) بدون رعایت تشریفات درخواست خرید و غیره در حداقل زمان ممکنه انجام میگیرد.
۷ – عامل یا عاملین خرید (مأمور یا مأمورین خرید) موظفند به محض دریافت درخواست (کتبی یا شفاهی) از طریق فرمانده یا رئیس و یا سرویس فنی مربوطه سریعاً نسبت به خرید و تهیه کالاها یا خدمات اقدام نمایند.
۸ – مسئولیت صحت خرید به عهده عامل یا عاملین (مأمور یا مأمورین خرید) میباشد.
۹ – در تنظیم اسناد هزینه گواهی عامل یا عاملین خرید (مأمور یا مأمورین خرید) کفایت مینماید.
۱۰ – مدارک لازم برای تهیه اسناد هزینه (قبض انبار و یا گزارش دریافت و یا صورتجلسه تحویل جنس و در مورد خرید خدمات صورتجلسه گواهی انجام کار) خواهد بود.
۱۱ – امضاهای مجاز اسناد هزینه، امضاء عامل یا عاملین خرید (مأمور یا مأمورین خرید) رئیس سرویس یا فرمانده یگان هزینه کننده و در غیاب آنها معاونین مقامات مربوطه خواهد بود.
۱۲ – به منظور رعایت سیستم تدارکاتی و نگهداری حساب اموال خریداری شده لازم است یک نسخه از سند هزینه و قبض انبار (یا صورتجلسه تحویل جنس را) به سرویس فنی یا یگان هزینه کننده ارسال دارند.
تبصره
سیستم تدارکاتی زمان جنگ برابر آییننامههای مربوطه بایستی دقیقاً به مرحله اجراء گذارده شود.
۱۳ – عامل یا عاملین خرید (مأمور یا مأمورین خرید) موظفند اسناد هزینه را در اسرع وقت جهت وزیران حساب به دارائی (مدیریت مالی) پشتیبانی کننده تحویل و در صورت عدم امکان حداکثر مهلت سه ماه از تاریخ دریافت پیش پرداخت تعیین میگردد.
۱۴ – عاملین دریافت وجه (مأمورین خرید) بایستی مراقبت لازم را در امر نگهداری و حفاظت وجوه دریافتی و اسناد هزینه موجود به عمل آورده و شرایط ضروری و نیاز از پوشش اسکورت مسلح استفاده نمایند.
۱۵ – دارائیهای پشتیبانی کننده (مدیریت مالی) موظفند حساب مربوط به عملیات جنگی را برابر روش جاری دقیقاً نگهداری و اقدام نمایند.
۱۶ – وزارت بازرگانی و وزارت صنایع سنگین و وزارت کشاورزی و سایر وزارتخانههای ذیربط موظفند ظرف ۱۵ روز از تاریخ دریافت سفارش زمانبندی شده نیروهای مسلح امکان تأمین کالاهای مورد نیاز را از محل تولیدات داخلی یا واردات اعلام و چنانچه در تحویل مقدار کالای توافق شده بیش از ۱۵ روز تأخیر شود نسبت به صدور مجوز ورود از خارج یا خرید از داخل کشور اقدام و عدم پاسخ سازمانهای یاد شده بالا در مدتهای تعیین شده به منزله صدور مجوز خواهدبود که در این صورت وزارتخانههای مسئول مکلفند ظرف مدت ۴۸ ساعت نسبت به انجام تشریفات و تأیید ثبت سفارش اقدام نمایند.
۱۷ – کلیه کالاهائی که از طریق نیروهای مسلح و وزارتین دفاع و سپاه و سازمانهای تابعه به هر یک از بنادر و گمرکات کشور وارد شده و یا میشود بر اساس مقررات مربوطه خارج از نوبت در نهایت سرعت نسبت به ترخیص آنها اقدام گردد.
تبصره
کالاهای غیر اقلام خاص نظامی که توسط دفاتر خارج از کشور خریداری و به گمرکات کشور میرسد بایستی بلافاصله و در نهایت سرعت با رعایت مقررات مربوط و عنداللزوم با اخذ تعهد (دایر بر تسلیم مدارک مربوطه ظرف سه ماه پس از ترخیص) ترخیص شود.
۱۸ – [اصلاحی ۱۳۶۳/۱۱/۳]
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است ارز مورد نیاز وزارتخانههای دفاع و سپاه و سازمانهای تابعه و نیروهای مسلح را با تصویب وزراء ذیربط و اطلاع نخستوزیر در حدود اعتبارات ارزی مصوبه در حداقل زمان حواله نماید.
۱۹ – وزارتخانهها و مؤسسات دولتی موظفند در اجرای مفاد ماده ۱ این آییننامه در حداقل زمان ممکن امکانات لازم را در جهت تهیه و تأمین نیازمندیهای نیروهای مسلح فراهم سازند.
۲۰ – این آییننامه که مشتمل بر ۳ ماده و ۲۰ بند میباشد از تاریخ تصویب جایگزین دستورالعمل اجرائی شماره ۱۹۴۷۰ مورخ ۵۹.۷.۲۰ خواهد بود.
میرحسین موسوی – نخستوزیر