ماده ۱ – سازمان انتقال خون ایران که در این اساسنامه اختصاراً سازمان نامیده میشود، وابسته به وزارت بهداری و دارای شخصیت حقوقی مستقل است که امور آن طبق ضوابط این اساسنامه، مقررات عمومی دولت و سایر مقررات مربوطه به صورت غیرانتفاعی اداره میشود.
ماده ۲ – وظایف و اختیارات سازمان عبارت است از:
– ترغیب و گردآوری داوطلبان اهداء خون.
– اجرای برنامههای آموزشی جهت آگاهی مردم به امر اهداء خون.
– گسترش شبکه خونرسانی در سراسر کشور.
– ایجاد واحدهای سیار و پایگاههای محلی در مناطق مختلف شهرها برای خونگیری.
– انجام آزمایشات ایمنی و گروهبندی برای آماده کردن خون و فرآوردههای آن.
– توزیع خون و فرآوردههای آن به مراکز بهداشتی، درمانی، بیمارستانها و سایر سازمانها و مؤسسات.
– تولید فرآوردههای مختلف خونی (پلاسمایی و سلولی و مشابه) با تعریف و تعیین وزارت بهداری.
– تهیه و تنظیم و اجرای برنامههای آموزشی مورد نیاز گروه پزشکی و وابسته پزشکی در محدوده تکالیف سازمان بر طبق ضوابط و مقررات آموزشی کشور.
– پژوهشهای علمی در زمینه تعیین و تکمیل روشهای مناسب برای تهیه فرآوردههای خونی و پلاسمایی، پژوهشهای اختصاصی در زمینههای ایمونوهماتولوژی، ایمونوشیمی و شیمی پروتئینها و زمینههای وابسته و انجام تحقیقات بالینی و پایه.
– گروهبندی نسوج برای پیوند اعضاء و انتقال گلبولهای سفید.
– تشخیص اختلالهای انعقاد خون.
– تعیین شرایط استاندارد برای جمعآوری، نگهداری خون و فراکسیونهای پلاسما، وسایل مورد مصرف، صدور کارت و شرایط پزشکی مجاز برای اهداء خون.
– تشویق مادی و معنوی داوطلبان اهداء خون و پلاسما برای همکاری آنها و تهیه بعضی فرآوردهها.
ماده ۳ – حوزه فعالیت سازمان در سراسر کشور است و مرکز اصلی آن در تهران و دارای واحدهای سازمانی مناسب (نظیر پایگاههای منطقهای، اقماری و بیمارستانی و مراکز تهیه و توزیع و یا واحدهای مناسب) در شهرستانها خواهد بود.
ماده ۴ – تهیه، تأمین و توزیع خون برای مصرفکننده در سراسر کشور رایگان میباشد.
تبصره – در غیر موارد اورژانس سازمان میتواند اعطای خون را به بیمار مشروط به جایگزینی تمام یا قسمتی از خون مصرف شده توسط بستگان سالم بیمار بنماید.
چنانچه بیمار به هر نحوی احتیاج به خون داشته و فامیلی هم نداشته باشد، جایگزینی خون مطرح نخواهد بود.
ماده ۵ – سازمان دارای ارکان ذیل میباشد:
– شورای عالی سازمان.
– مدیر عامل.
ماده ۶ – شورای عالی سازمان مرکب از پنج نفر میباشند که از میان متخصصین مربوطه گروه پزشکی با اطلاعات و سوابق کافی در مسائل مربوط به انتقال خون برای مدت سه سال انتخاب میگردند و انتخاب مجدد آنها پس از انقضای مدت نیز بلامانع است.
تبصره ۱ – عزل و نصب اعضای شورای عالی به عهده وزیر بهداری میباشد.
تبصره ۲ – جلسات شورای عالی با حضور حداقل دو سوم اعضاء تشکیل میشود و تصمیمات با اکثریت مطلق اعضاء شورا معتبر خواهد بود.
تبصره ۳ – میزان دستمزد اعضای شورای عالی که کارمند شاغل دولت نباشند از طرف شورای حقوق و دستمزد سازمان امور اداری و استخدامی کشور تعیین خواهد شد.
ماده ۷ – وظایف شورای عالی سازمان.
الف – تصویب خط مشی و برنامه عملیات آتی سازمان.
ب – رسیدگی و تصویب برنامه و بودجه سالیانه سازمان.
پ – رسیدگی و اظهار نظر نسبت به گزارش عملیات سالانه سازمان.
ت – بررسی تشکیلات سازمان و پیشنهاد آن به سازمان امور اداری و استخدامی کشور.
ج – تعیین نوع و تعرفه خدمات و فرآوردههای سازمان برای فروش به جز خون کامل.
چ – اتخاذ تصمیم و صدور اجازه تأسیس واحدهای عملیاتی سازمان در استانها و شهرستانها.
د – تهیه و تدوین آییننامههای مربوط به طرز کار شورای عالی و امور انتقال خون مؤسسات درمانی آموزشی و پژوهشی در زمینه ایمونوهماتولوژی و انتقال خون و نیز روشهای جمعآوری، نگهداری و پخش و استفاده از خون و فرآوردههای سلولی و پلاسمایی، این آییننامهها و شرایط پس از تصویب وزیر بهداری لازمالاجراء است.
ه- رسیدگی و اتخاذ تصمیم در مورد گزارشها، پیشنهادات و سایر اموری که مدیر عامل در شورای عالی مطرح میسازد.
ماده ۸ – مدیر عامل از بین افراد شورای عالی و با رأی اعضای این شورا انتخاب و با حکم وزیر بهداری منصوب میگردد. عزل مدیر عامل به پیشنهاد شورای عالی و با حکم وزیر انجام خواهد گرفت.
ماده ۹ – مدیر عامل بالاترین مقام اجرایی سازمان است و مسئول اجرای برنامههای سازمان با رعایت کامل ضوابط و روشهای اجرایی تعیین شده توسط شورای عالی است و در اداره امور سازمان در حدود قانون راجع به تشکیل سازمان انتقال خون و این اساسنامه و ضوابط اداری و مالی واستخدامی و سایر مقررات مربوطه دارای اختیار تام میباشد.
ماده ۱۰ – مدیر عامل نماینده قانونی سازمان در قبال اشخاص حقیقی و حقوقی است و میتواند در کلیه مراجع قانونی با حق انتخاب وکیل یا نماینده اقدام کند.
ماده ۱۱ – سازمان دارای ذیحساب منصوب از طرف وزارت امور اقتصادی و دارایی خواهد بود. وظایف و اختیارات ذیحساب همان است که در قانون محاسبات عمومی و دیگر مقررات مربوطه پیشبینی شده است.
ماده ۱۲ – چنانچه موارد مقرر در بند د ماده هفت از طرف مؤسسات درمانی و بهداشتی رعایت نشود، سازمان باید بلافاصله از ادامه فعالیت واحد متخلف در سازمان مربوطه جلوگیری نموده و مراتب را به مراجع ذیصلاح قانونی اعلام نماید.
تبصره – مأموران سازمان مجازند از بانکهای خون کلیه مراکز بهداشتی، درمانی، بازدید به عمل آورده و مؤسسات مذکور در این رابطه ملزم به همکاری با آنان میباشند.
ماده ۱۳ – سازمان از نظر مقررات مالی و معاملاتی و استخدامی تابع جمیع مقررات استخدامی سازمانهای منطقهای بهداری استانها میباشد.
ماده ۱۴ – تشکیلات و پستهای سازمان جدید از طرف سازمان تهیه و پس از تصویب سازمان امور اداری و استخدامی کشور از تاریخ تصویب قانون تشکیل سازمان انتقال خون ۱۳۶۱.۷.۱۵ به مورد اجراء گذاشته خواهد شد. تا زمانی که تشکیلات و پستهای سازمانی جدید به تصویب نرسیده استتشکیلات و پستهای قبلی به قوت خود باقی خواهد بود.
تبصره ۱ – کلیه کارکنان سازمان که در تاریخ تصویب این اساسنامه در خدمت سازمان میباشند بر اساس مقررات استخدامی مورد عمل سازمانهای منطقهای بهداری استانها به مستخدم ثابت تبدیل وضع مییابند.
تبصره ۲ – نحوه تطبیق کارکنان سازمان با آییننامه استخدامی مورد عمل سازمانهای منطقهای بهداری استانها طبق آییننامهای خواهد بود که ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب این اساسنامه توسط سازمان تهیه و پس از تأیید وزارت بهداری و سازمان امور اداری و استخدامی کشور به مورد اجراءگذارده خواهد شد.
ماده ۱۵ – منابع مالی سازمان به شرح زیر است:
1 – اعتبارات مصوب در بودجه کل کشور.
2 – کمک و هدایای اشخاص حقیقی و حقوقی.
3 – درآمدهای حاصل از انجام خدمات و فروش فرآوردههای سازمان.
تبصره ۱ – کمکها و هدایای نقدی موضوع بند (۲) که پس از وصول در حسابهای خزانهداری کل متمرکز خواهد شد طبق ضوابطی که به تصویبهیأت وزیران میرسد، منحصراً برای همان مصارفی که مورد نظر اهداکنندگان بوده است و در صورت عدم اعلام نظر از طرف آنان برای موارد فوری واضطراری مربوط به خونرسانی قابل استفاده میباشد.
سازمان مکلف است حساب وجوه دریافتی و پرداختی موضوع این تبصره را جداگانه از طریق ذیحسابی نگهداری نماید تا به موقع مورد حسابرسی دیوان محاسبات قرار گیرد.
کمکها و هدایای غیر نقدی جزء اموال سازمان محسوب خواهد شد و برای انجام وظایف سازمان مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
تبصره ۲ – درآمدهای موضوع بند (۳) پس از وصول به حساب درآمد عمومی منظور خواهد شد.
ماده ۱۶ – نحوه انتقال و واگذاری اموال منقول و غیر منقول و اعتبارات و تعهدات فعلی سازمان انتقال خون به سازمان جدید با نظارت شورای عالی صورت خواهد گرفت.
ماده ۱۷ – از تاریخ تصویب این اساسنامه هیچ یک از وزارتخانهها، شرکتها، سازمانهای دولتی و وابسته به دولت و نهادهای انقلاب اسلامی و سازمانهایی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر نام است و مؤسسات خیریه و سایر مؤسساتی که تمام یا قسمتی از اعتبارات آنها در قانون بودجه کلکشور منظور و تأمین میشود، مجاز به ایجاد واحدهای خونگیری و بانکهای خون نمیباشند و میبایست مراکز موجود خود را با کلیه اموال منقول وغیر منقول و اعتبارات مربوطه و کارکنان آنها به سازمان منتقل و واگذار نمایند تا ترتیب استفاده از آنها توسط سازمان داده شود. با کارکنان این قبیل مراکزنیز مانند کارکنان سازمان رفتار خواهد شد.
تبصره – اداره موقوفات با رعایت مقررات مربوط به وقف با سازمان انتقال خون خواهد بود.
ماده ۱۸ – از تاریخ تصویب این قانون، کلیه قوانین و مقررات مغایر با آن لغو میشود.
اساسنامه فوق مشتمل بر هجده ماده و ده تبصره در جلسه روز چهارشنبه دوم خردادماه یک هزار و سیصد و شصت و سه مجلس شورای اسلامی تصویب و به تأیید شورای نگهبان رسیده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی