‌قانون تعیین تکلیف کتب مصادره‌ای

تاریخ تصویب: ۱۳۶۳/۰۲/۳۱
تاریخ انتشار: ۱۳۶۳/۰۳/۱۶

‌ماده واحده – کتابهایی که با نظر حاکم شرع به صورت شرعی و قانونی از افراد و مؤسسات و سازمانها و بنیادهای منحله که به موجب مصوبه شماره ۱۴۶۲ جلسه مورخ ۱۳۵۹/۱/۲۶ شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران گردآوری شده و یا در دست گردآوری است در اختیار کتابخانه مرکزی دانشگاه‌ تهران به عنوان گنجینه شماره ۲ (‌زیر نظر وزارت فرهنگ و آموزش عالی) قرار می‌گیرد تا با این کتابها یک مرکز تحقیقاتی برای استفاده عمومی به وجود‌ آید.

‌تبصره ۱ – کتابهای خطی (‌اعم از نادر و غیر آن) و نیز کتب چاپی مصادره شده‌ای که در تهران و شهرستان‌ها در اختیار بنیاد مستضعفان و یا سایر‌ نهادها و بنیادها است و تاکنون طبق مصوبه مزبور شورای انقلاب جمع‌آوری نشده است باید حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب این قانون‌ تحویل کتابخانه مرکزی دانشگاه گردد.

‌تبصره ۲ – کتابخانه مرکزی دانشگاه موظف است در حفظ و نگهداری کتب خطی نایاب و کمیاب و نیز کتب چاپی با ارزش طبق اصول فنی‌ کتابداری اقدامات لازم را معمول دارد.

‌تبصره ۳ – چنانچه در احکام مصادره از طرف دادگاههای صالحه تجدید نظری انجام گیرد و از قسمتی از این کتب رفع مصادره شود وزارت فرهنگ‌ و آموزش عالی موظف است نسبت به تحصیل رضایت صاحبان آن یا استرداد آن قسمت از کتب اقدام نماید.

‌تبصره ۴ – محل ساختمان باشگاه سابق نخست‌وزیری که فعلا قسمتی از کتب مصادره‌ای در آن گردآوری شده است با کلیه وسائل و اثاثیه موجود‌ در آن به وزارت فرهنگ و آموزش عالی منتقل می‌گردد.

‌تبصره ۵ – کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران موظف است از کتب تکراری و مازاد مشمول طرح بیش از سه نسخه نگهداری ننموده بقیه را در صورت‌ نیاز به کتابخانه‌هایی که نام برده می‌شود به ترتیب اولویت اهداء نماید.
1 – کتابخانه شماره یک مجلس شورای اسلامی.
2 – کتابخانه ملی.
3 – کتابخانه مسجد اعظم در قم.
4 – کتابخانه دفتر تبلیغات در قم.
5 – کتابخانه آستان قدس رضوی در مشهد.
6 – کتابخانه‌های عمومی وزارت ارشاد اسلامی.

‌تبصره ۶ – کلیه کتب ضاله و اسناد مربوطه به فرقه ضاله استعماری بهائیت به مرکز مدارک علمی وابسته به وزارت ارشاد اسلامی منتقل می‌گردد.


‌قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و شش تبصره در جلسه روز دوشنبه سی و یکم اردیبهشت ماه یک هزار و سیصد و شصت و سه مجلس شورای‌ اسلامی تصویب و به تأیید شورای نگهبان رسیده است.

‌رئیس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی