هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۱.۱۰.۱۹ بنا به پیشنهاد شماره ۲۱.۵۸۳۶ مورخ ۱۳۶۱.۹.۲۵ سازمان امور اداری و استخدامی کشور به استناد تبصره ۸۲ قانون بودجه اصلاحی سال ۵۳ و بودجه سال ۵۴ کل کشور آییننامه نحوه و میزان اعطای کمکهای غیرنقدی را به شرح زیر تصویب نمودند.
ماده ۱ ـ وزارتخانهها و مؤسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری مکلفند به ازای هر سه ماه یک بار برای هر یک از مستخدمین رسمی بازنشسته و موظف خود و همسر و فرزندان تحت تکفل آنان و همچنین وارث مستخدمین متوفی که حقوق وظیفه آنان از صندوق بازنشستگی کشوری پرداخت میشود براساس مفاد این آییننامه کالای ضروری تدارک کنند و در اختیار آنان قرار دهند افراد تحت تکفل مستخدم از لحاظ این آییننامه عبارتند از:
الف ـ عیال (فقط یک نفر)
ب ـ شوهر ـ در صورتی که علیل و ازکارافتاده و تحت تکفل عیال خود باشد.
ج ـ فرزندان تا زمانی که مکفیالمعونه (دارای توان اداره مالی خویشتن) نباشند.
تبصره ۱: تشخیص تحت تکفل بودن موارد فوق به عهده وزارتخانه یا مؤسسه مربوط میباشد، عدم رعایت مراتب مزبور در حکم تصرف غیرقانونی در بیتالمال تلقی میگردد.
تبصره ۲: شرط استفاده مستخدم از سهمیه کالای مصرفی برای افراد تحت تکفل موضوع ماده یک و تبصرههای ذیل آن عدم استفاده آنان از کمک مزبور در وزارتخانهها و مؤسسات و شرکتهای دولتی و مؤسسات بند (ت) ماده ۲ قانون استخدام کشوری میباشد.
تبصره ۳: در صورتی که زن و شوهر طبق مفاد این آییننامه هر دو مشمول دریافت کمکهای غیر نقدی باشند فقط یک نفر از آنها میتواند از این کمک برای افراد تحت تکفل موضوع ماده یک استفاده نماید.
ماده ۲ ـ میزان کمک غیر نقدی ماهیانه متعلق به هر یک از افراد مشمول ماده یک این آییننامه در مورد مستخدمینی که حقوق و مزایای مستمر ماهیانه آنان تا پنجاه هزار ریال باشد به ازای هر نفر یک هزار و پانصد ریال و حقوق مزایای مستمر ماهیانه بیش از پنجاه هزار ریال معادل یک هزار ریال تعیین میگردد.
ماده ۳ ـ کالاهای مصرفی موضوع ماده یک این آییننامه شامل مواد غذایی از قبیل
برنج، روغن و قند و شکر و چای و حبوبات یا مواد دیگری از قبیل صابون و انواع
پودرهای لباسشویی میباشد که از طریق شرکتهای تعاونی سپه، زنجیرهای قدس،
شهر و روستا تعاونی مصرف وزارتخانهها و مؤسسات دولتی نظیر آن تهیه خواهد شد و حسب
احتیاج مستخدمین به طریق مقتضی در اختیار آنان قرار خواهد گرفت.
تبصره ۱: توزیع کالای مصرفی بازنشستگان و موظفین در هر محل که کانون بازنشستگان کشوری آمادگی داشته باشد از طریق کانون مذکور انجام خواهد شد.
تبصره ۲: لیست کالاهای مذکور در ماده ۳ باید به تأیید ستاد بسیج اقتصادی کشور برسد.
ماده ۴ ـ وزارتخانهها و مؤسسات مشمول این آییننامه موظفند برای هر یک از مستخدمین خود و افراد مشمول این آییننامه کارت یا دفترچه یا کوپن یا به نحو دیگری که مقتضی باشد با هماهنگی سازمان امور و اداری و استخدامی کشور و ستاد بسیج اقتصادی کشور تهیه و در اختیار مشمولین قرار دهند و مستخدمین مکلفند هر نوع تغییر در وضع عایله تحت تکفل خود را بلافاصله به وزارتخانه یا مؤسسه متبوع خود اطلاع دهند و در این صورت وزارتخانه یا مؤسسه مزبور موظف به اعمال تغییرات در اولین سه ماهه بعد خواهد بود. تا تهیه دستوالعمل مزبور نحوه اجرا طبق روال قبلی خواهد بود.
ماده ۵ ـ نحوه واگذاری اعتبار و اعمال حساب در مورد کمکهای موضوع این آییننامه طبق دستورالعملی خواهد بود که به وسیله وزارت امور اقتصادی ودارایی تهیه و تنظیم ابلاغ میشود.
ماده ۶ ـ مؤسسات دولتی قانون استخدام کشوری نمیباشند و همچنین مؤسسات مذکور در بند “ت” ماده ۲ قانون مذکور در صورتی که طبق تصویب مراجع صلاحیتدار خود بخواهند کمکهای غیر نقدی به مستخدمین خود اعطا کنند باید ضوابط این آییننامه را ملحوظ دارند.
ماده ۷ ـ استفاده از کمک غیر نقدی موضع این آییننامه یا کمکهای مشابهای که مطابق مقررات خاص سازمانها و مؤسسات دولتی یا وابسته به دولت یا مؤسسات موضوع بند (ت) ماده ۲ قانون استخدام کشوری به عمل میآید برای افراد مشمول این آییننامه به طور توأم مجاز نیست.
ماده ۸ ـ وزارتخانهها و مؤسسات دولتی نمیتوانند در صورت رضایت مستخدم با همکاری ستاد بسیج اقتصادی کشور سایر کالا را جایگزین کالاهای مندرج در ماده ۱ این آییننامه بنماید.
مفاد این آییننامه از تاریخ ۱۳۶۱.۱۱.۱ اجرا خواهد شد و از تاریخ مزبور کلیه تصویبنامههای مغایر با آن در مورد نحوه و میزان کمکهای غیرنقدی [آییننامه نحوه و میزان اعطای کمکهای غیرنقدی موضوع تبصره ۸۲ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور] ملغی است.
میرحسین موسوی – نخستوزیر