ماده ۱ – متن ماده ۳ لایحه قانونی مالیات بر درآمد حقوق مصوب ۵۹.۴.۲۱ شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر اصلاح میشود:
نرخ مالیات بر درآمد حقوق به شرح زیر میباشد:
تا ۴۸۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه معاف
تا ۶۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۴۸۰.۰۰۰ ریال به نرخ ۶ %
تا ۷۲۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۶۰۰.۰۰۰ ریال به نرخ ۸ %
تا ۸۴۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۷۲۰۰۰۰ ریال به نرخ ۱۲%
تا ۱۰۸۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۸۴۰۰۰۰ ریال به نرخ ۲۰%
تا ۱۸۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۱۰۸۰۰۰۰ ریال به نرخ ۳۰%
تا ۲۴۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۱۸۰۰۰۰۰ ریال به نرخ ۴۰%
تا ۳۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۲۴۰۰۰۰۰ ریال به نرخ ۵۰%
تا ۳۶۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۳۰۰۰۰۰۰ ریال به نرخ ۶۰%
تا ۴۸۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۳۶۰۰۰۰۰ ریال به نرخ ۷۰%
تا ۶۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۴۸۰۰۰۰۰ ریال به نرخ ۸۰%
از ۶۰۰۰۰۰۰ ریال به بالا به نرخ ۹۰%
ماده ۲ – متن ماده ۶۳ قانون مالیاتهای مستقیم و تبصره ۳ آن به شرح زیر اصلاح و دو تبصره دیگر به عنوان تبصرههای ۴ و ۵ به آن اضافه میشود.
ماده ۶۳ – صاحبان مشاغل موضوع این بخش که مشمول ماده ۵۹ نمیباشند و شغل آنان نوعاً اقتضای داشتن درآمد سالانه مستمر دارد مکلفند اظهارنامه مالیاتی مربوط به درآمد سال ۱۳۶۰ خود را حداکثر ظرف دو ماه از تاریخ تصویب این قانون و سالهای بعد خود را تا آخر تیر ماه سال بعد طبق نمونهای که وسیله وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه خواهد شد تنظیم و به دفتر ممیزی مالیاتی حوزه محل شغل تسلیم کنند و مالیات متعلقه را به نرخ مذکور در ماده ۱۳۴ بپردازند.
تبصره ۳ – مؤدیان مشمول این ماده که ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر قانونی تسلیم نمایند از لحاظ نوع اظهارنامه تسلیمی و نحوه تشخیص مالیات و ترتیب رسیدگی در حکم مشمولین ماده ۵۹ میباشند.
تبصره ۴ –
الف – درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۵۸ کلیه مشمولین ماده ۶۳ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفند ماه ۱۳۴۵ و اصلاحیههای بعدی مبنای مطالبه مالیات عملکرد سال ۵۹ آنها خواهد بود.
ب – سررسید پرداخت مالیات عملکرد سال ۱۳۵۹ مؤدیان مزبور که درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۵۸ آنها تا تاریخ تصویب این تبصره مطالبه شده باشد ظرف دو ماه از تاریخ مزبور میباشد و در مورد مؤدیان مورد بحث که درآمد مشمول مالیات عملکرد سال ۱۳۵۸ آنها تا تاریخ تصویب این تبصره مطالبه نشده باشد، سه ماه پس از ابلاغ برگ تشخیص مالیات عملکرد سال ۱۳۵۸ آنها خواهد بود.
ج – مالیات مشمولین فوقالذکر که در اثناء سال ۱۳۵۹ ترک کسب کردهاند و یا تغییر شغل دادهاند و یا شروع به کار نمودهاند مالیات این سال طبق مقررات ماده ۳ این قانون تشخیص میشود.
مؤدیان مذکور در این بند مکلفند اظهارنامه مالیاتی مربوط به درآمد عملکرد سال ۱۳۵۹ خود را حداکثر ظرف دو ماه از تاریخ تصویب این قانون به دفتر ممیزی مالیاتی حوزه محل شغل خود تسلیم و مالیات متعلقه را به نرخ مقرر در ماده ۱۳۴ قانون مالیاتهای مستقیم بپردازند.
د – در صورتی که مؤدیان مزبور تا تاریخ سر رسید پرداخت مالیات عملکرد سال ۱۳۵۹ اسناد و مدارکی ارائه دهند که به علل و جهات خاص درآمد آنها در سال عملکرد مزبور ۲۵ درصد یا بیشتر نسبت به عملکرد سال ۱۳۵۸ نقصان پیدا کرده و مراتب مورد تأیید هیأتهای حل اختلاف موضوع ماده ۹ لایحه قانونی مصوب ۵۹.۳.۳ شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد رأی هیأت مزبور در این مورد به اکثریت قطعی است در صورتی که رأی حاکی از رد ادعای مؤدی باشد مالیات وی طبق قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفندماه ۱۳۴۵ و اصلاحیههای بعدی از مؤدی اخذ خواهد شد.
ه – چنانچه ممیز مالیاتی با تأیید سر ممیز با ارائه اسناد و مدارک قابل قبول ثابت نماید که به علل و جهات خاص مربوط به مؤدی درآمد مشمول مالیات او در سال عملکرد ۱۳۵۹ نسبت به عملکرد سال ۵۸ پنجاه درصد یا بیشتر افزایش یافته است و این امر مورد تأیید هیأتهای سه نفری حل اختلاف موضوع ماده ۹ لایحه قانونی مصوب ۵۹.۳.۳ شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد رأی هیأت مزبور در این مورد به اکثریت قطعی است.
تبصره ۵ – عبارت به استثنای مشمولین ماده ۶۳ از ماده ۱۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم حذف میشود.
ماده ۳ – متن ماده ۶۶ و تبصرههای ۱ و ۲ آن به شرح زیر اصلاح و یک تبصره به عنوان تبصره ۳ به آن اضافه میشود:
ممیز مالیاتی مکلف است نسبت به مشمولین ماده ۶۳ حوزه خود به استثنای موارد مذکور در تبصره ۳ ماده مزبور اعم از این که به موقع اظهارنامه تسلیم نموده یا ننموده باشند پس از کسب اطلاع از نظر اتحادیه صنف مزبور، (در صورت وجود در محل) نظر خود را بعد از رسیدگی و با استفاده از تحقیقات محلی و اطلاعات مکتسبه با ذکر جهات و دلائل کتباً اعلام و پرونده را برای اظهار نظر نزد سرممیز بفرستد.
سرممیز مالیاتی مکلف است رسیدگیهای لازم را معمول و نظر خود را نسبت به میزان درآمد مشمول مالیات اعلام و پرونده را نزد ممیز اعاده دهد درصورتی که ممیز نظر سرممیز را قبول کند، شخصاً اقدام به تنظیم و امضاء و صدور برگ تشخیص خواهد نمود و در غیر این صورت برگ تشخیص راتنظیم و جهت امضاء و صدور نزد سرممیز ارسال خواهد داشت.
تبصره ۱ – در صورتی که بین نظر سرممیز و مبلغی که مؤدی در اظهارنامه اعلام نموده ۱۵% یا کمتر اختلاف باشد، مبلغ مندرج در اظهارنامه قطعی است.
تبصره ۲ – طرز ابلاغ و حل و فصل اختلاف در مورد برگ تشخیص به شرحی است که در باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفندماه ۴۵ و اصلاحیههای بعدی مقرر شده است.
تبصره ۳ – ممیز مالیاتی مکلف است فهرست مشمولین ماده فوقالذکر را اعم از این که به موقع اظهارنامه مالیاتی تسلیم نموده یا ننموده باشند، را ظرف دو ماه از تاریخ انقضاء مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی به اتحادیه صنف مربوط ارسال نماید. اتحادیه مزبور مکلف است ظرف سه ماه از تاریخ انقضاء دوماه فوقالذکر، نظر خود را نسبت به میزان خرید و فروش و درآمد ناویژه سالیانه هر یک از مؤدیان مذکور و همچنین مؤدیانی که اسامی آنها در فهرست منظور نشده و در اتحادیه سابقه دارند را به طور تفکیک به حوزه مالیاتی مربوط اعلام نماید. چنانچه نظر اتحادیه ظرف مهلت مقرر اعلام نشود، ممیز مالیاتی نسبت به تشخیص مالیات طبق مقررات مربوط اقدام خواهد نمود.
ماده ۴ – مواد ۶۴ و ۶۵ و ۶۷ و ۶۸ قانون مالیاتهای مستقیم لغو میشود.
ماده ۵ – در ماده ۹۳ عبارت “تا میزان یکصد و چهل و چهار هزار ریال” به عبارت “تا میزان چهارصد و هشتاد هزار ریال” اصلاح میشود.
مقررات اصلاحی این ماده نسبت به عملکرد سال ۱۳۶۱ به بعد جاری خواهد بود.
ماده ۶ – متن ماده ۱۳۴ به شرح زیر اصلاح میشود.
“نرخ مالیات بر درآمد به استثنای موارد مذکور در قسمت اخیر جزء یک بند (ت) ماده ۸۰ و ماده ۹۰ و همچنین در مورد مالیات بر درآمد املاک که به موجب مقررات مربوطه مالیات باید به مأخذ صدی دو و صدی بیست قیمت فروش وصول شود به شرح زیر تعیین میگردد:
تا ۴۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ۱۵%
تا ۸۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۴۰۰۰۰۰ ریال ۲۰%
تا ۱۵۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۸۰۰۰۰۰۰ ریال ۲۵%
تا ۳۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۱۵۰۰۰۰۰ ریال ۳۰%
تا ۶۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۳۰۰۰۰۰۰ ریال ۳۵%
تا ۹۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۶۰۰۰۰۰۰ ریال ۴۰%
تا ۱۲۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۹۰۰۰۰۰۰ ریال ۴۵%
تا ۱۵۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۱۲۰۰۰۰۰۰ ریال ۵۰%
تا ۲۰۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۱۵۰۰۰۰۰۰ ریال ۵۵%
تا ۳۰۰۰۰۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد ۲۰۰۰۰۰۰۰ ریال ۶۵%
مازاد ۳۰۰۰۰۰۰۰ ریال ۷۵%
نرخهای فوق شامل درآمدهایی که تاریخ تحصیل آن اول سال ۱۳۶۱ به بعد میباشد (به استثنای درآمد بخش املاک که مالیات متعلق به آن تا تاریخ تصویب اجرای این قانون وصول یا تشخیص گردیده) و همچنین مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی مربوط به سال مالی که در سال ۱۳۶۱ به بعد خاتمه پیدا میکند خواهد بود.
ماده ۷ – عبارت “حکم این ماده نسبت به انتقالات املاک موضوع ماده ۱۸۰ قانون مالیاتهای مستقیم (به استثنای وقف خاص) نیز جاری خواهد بود” به آخر ماده ۱۰ لایحه قانونی مربوط به اصلاح پارهای از مواد قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۵۹.۳.۳ اضافه میشود.
ماده ۸ – در اجرای لایحه قانونی شماره ۷۶۷۴ – ۵۹.۴.۲۵ شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران و جهت تمدید کارت بازرگانی شرکتهای دولتی و شرکتهای وابسته به بنیاد مستضعفان و سازمان صنایع ملی به وزارت امور اقتصادی و دارایی اجازه داده میشود در موارد فوق به جای ارائه گواهی پرداخت مالیات و مفاصا حساب حسب مورد تسهیلات اجرایی لازم را فراهم نماید.
قانون فوق مشتمل بر هشت ماده در جلسه روز پنجشنبه بیست و نهم مهرماه یک هزار و سیصد و شصت و یک مجلس شورای اسلامی تصویب و به تأیید شورای نگهبان رسیده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی