شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ ۱۳۵۸/۹/۲۴ بنا به پیشنهاد شماره ۲۱۰۰۸ مورخ ۱۳۵۸.۸.۱۵ وزارت بازرگانی مقررات و آییننامه مربوط به صدور کارت بازرگانی را به شرح زیر تصویب نمودند:
ماده یک – اشخاص حقیقی یا حقوقی که در ایران به امور بازرگانی و صنعتی و معدنی و خدمات مربوطه اشتغال دارند میتوانند با رعایت شرایط زیر و با در دست داشتن کارت عضویت اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران تقاضای صدور کارت بازرگانی از وزارت بازرگانی در تهران و ادارات کل بازرگانی در شهرستانها بنمایند.
الف – اشخاص حقیقی
1 – داشتن حداقل ۲۴ سال تمام
2 – داشتن محل کسب
3 – داشتن حداقل سه سال سابقه کار در امور بازرگانی یا داشتن مدارک تحصیلی در رشته تجارت با ارائه مدرک مثبته که به گواهی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران رسیده باشد.
4 – آشنایی به ضوابط و مقررات گمرکی، پولی، مالی و اداری کشور و مقررات تجارت خارجی
5 – داشتن صلاحیت مالی، اخلاقی و اجتماعی با تأیید یکی از بانکهای طرف معامله و ارائه برگ عدم سوء پیشینه
6 – دارا بودن سرمایه مناسب با رشته فعالیت و یا داشتن سرمایه و اعتبار بانکی.
7 – داشتن دفاتر پلمب شده و ارائه اظهارنامه ثبتی.
8 – سپردن تعهد در مورد تبعیت از سیاست کلی وزارت بازرگانی و رعایت کامل ضوابطی که در مواقع خاص از طرف دولت و یا وزارت بازرگانی از لحاظ تعیین خط مشی سیاست بازرگانی و ممنوعیت ورود و صدور کالا اعلام گردد.
9 – سپردن تعهد مبنی بر استفاده سالم امور تجاری از کارت بازرگانی.
۱۰ – [اصلاحی ۱۳۵۹/۴/۲۵]
ارائه مفاصا حساب مالیاتی برای سالهایی که قبلاً رسیدگی شده و همچنین ارائه گواهی تسلیم اظهارنامه مالیاتی آخرین سال عملکرد در صورتی که تاریخ تسلیم تقاضا بعد از آخرین مهلت سررسید اظهارنامه سال مزبور باشد.
۱۱ – در صورت تخلف هر یک از شرایط فوق و ارائه اسناد خلاف واقع، کارت بازرگانی دارنده آن ابطال و مراتب به سازمانهای ذیربط اعلام خواهد شد.
ب – اشخاص حقوقی:
ماده ۲ – شرکتها و اتحادیهها و سندیکاها و شوراهای صنفی و مؤسسات تولیدی که در ایران به ثبت رسیدهاند و به امور بازرگانی و تجارت خارجی اشتغال دارند با رعایت شرایط زیر میتوانند تقاضای کارت بازرگانی از وزارت بازرگانی در تهران و ادارات کل بازرگانی در شهرستانها بنمایند.
1 – شرکتهای متقاضی کارت بازرگانی باید دارای شرایط مندرج در قسمت الف باشند.
تبصره ۱ – ارائه پروانه کار و اقامت معتبر از مراجع ذیصلاح برای اتباع خارجی.
تبصره ۲ – تأیید صلاحیت مدیران خارجی از طریق سفارتخانه کشور متبوعشان.
تبصره ۳ – در صورتی برای مدیران عامل شرکتهای خارجی که در ایران به ثبت رسیدهاند کارت بازرگانی صادر میشود که متقابلاً کشور متبوع آنان این حق را برای ایرانیان محفوظ بدارد.
ماده ۳ – مدارک مورد نیاز و تشکیل پرونده برای متقاضیان کارت بازرگانی در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران تنظیم و برای رسیدگی نهایی به وزارت بازرگانی ارسال میشود.
تبصره – متقاضی موظف است ظرف مدت یک ماه مدرک موردی نیاز را تکمیل نماید در غیر این صورت درخواست متقاضی کانلمیکن تلقی میشود.
ماده ۴ – مدت اعتبار کارت بازرگانی ۵ سال از تاریخ صدور میباشد مشروط بر این که همه ساله عضویت دارنده کارت از طرف اتاق بازرگانی و صنایع و معادن نیز تأیید و به وزارت بازرگانی اعلام شود.
ماده ۵ – در صورت تشخیص عدم صلاحیت دارنده کارت اعم از حقیقی و حقوقی از تمدید کارت بازرگانی خودداری و در صورت لزوم از ادامه فعالیت آنان نیز جلوگیری خواهد شد.
ماده ۶ – هیچ شخص حقیقی یا حقوقی نمیتواند بیش از یک کارت بازرگانی داشته باشد و اگر بخواهد از شهرستان دیگری تقاضای کارت نماید قبلاً باید کارت خود را در محلی که کارت صادر شده است باطل نماید.
تبصره ۱ – در صورتی که متقاضی در شهرستانی باشد که اداره کل بازرگانی در آن شهرستان نباشد مدارک مورد نیاز را رأساً و یا طریق فرمانداری به نزدیکترین محل اداره کل بازرگانی ارسال خواهد نمود.
تبصره ۲ – شرکتهای تولیدی که در شهرستانها دارای مدیر شعبه مستقل باشند مدیر شعبه مستقل میتواند درخواست کارت بازرگانی نماید.
ماده ۷ – اشخاص زیر نمیتوانند کارت بازرگانی دریافت دارند:
الف – اشخاصی که به علت ارتکاب به جنحه جنایت به موجب حکم قطعی از مراجع قضایی از تمام و یا پارهای از حقوق اجتماعی محروم گردیدهاند.
ب – ورشکستان به تقصیر – و تقلب و همچنین ورشکستگان در حال موقت که امور آن تصفیه نشده باشد.
ج – افرادی که مشهور به فساد اخلاق و سوء استفاده باشند.