ماده واحده – موافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق مشتمل بر یک مقدمه و یازده ماده که در تاریخ ۱۸ تیر ماه ۲۵۳۶ (۹ ژوئیه ۱۹۷۷) در تهران به امضاء رسیده است – تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
قانون فوق مشتمل بر یک ماده و متن موافقتنامه ضمیمه پس از تصویب مجلس شورای ملی در جلسه روز یکشنبه چهارم دی ماه ۲۵۳۶ در جلسه روز چهارشنبه بیست و ششم بهمن ماه دو هزار و پانصد و سی و شش شاهنشاهی به تصویب مجلس سنا رسیده است.
رییس مجلس سنا – جعفر شریفامامی
موافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق
دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق، با تمایل به توسعه روابط حسن همجواری موجود فیمابین و با توجه به اهمیت جهانگردی به عنوان عامل حسن تفاهم بین دو ملت دوست و به منظور تحکیم همکاری بین سازمانهای جهانگردی در کشورهای یکدیگر نسبت به موارد زیر توافق حاصل نمودند:
ماده ۱ – طرفین متعاهد تقبل مینمایند که کلیه تدابیر لازم را به منظور تشویق رفت و آمد جهانگردی بین دو کشور و ایجاد تسهیلات در بازدیدهای جهانگردی از طریق کاهش تشریفات مسافرت و اعطاء روادید برای جهانگردان طرفین با رعایت قوانین و مقررات جاری دو کشور اتخاذ نمایند.
ماده ۲ – دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق توجه لازم به بازدیدهای زیارتی بین دو کشور مبذول داشته و اقدامات لازم را به منظور تشویق این بازدیدها و مراقبت از زائرین اماکن مقدسه دو کشور معمول و کلیه تسهیلات ضروری را فراهم خواهند ساخت.
توافق نسبت به جزئیات این امر از طریق برنامههای خاص بین سازمانهای رسمی دو کشور به عمل خواهد آمد.
ماده ۳ – طرفین متعاهد تقبل مینمایند که روابط جهانگردی بین دو کشور را بهبود و توسعه بخشیده و اقدامات لازم را به منظور تشویق مبادله و همکاری به ویژه در زمینه توسعه رشتههای جهانگردی – ایجاد تشکیلات و مبادله اطلاعات – انتشارات – فیلمها کارشناسی و مطالعات جهانگردی بهعمل آورند.
ماده ۴ – طرفین متعاهد فعالیتهای مربوط به خدمات آژانسهای مسافرتی دو کشور را به منظور فراهم نمودن برنامههای مشترک جهت تسریع بازدیدهای جهانگردان خود تشویق خواهند کرد.
ماده ۵ – یک کمیسیون مشترک ایرانی و عراقی مرکب از نمایندگان طرفین متعاهد برای مطالعه و اجرای هدفهای این موافقتنامه تشکیل خواهد شد. جلسات این کمیسیون هر شش ماه متناوباً در پایتختهای دو کشور منعقد خواهد گردید. ریاست جلسه به عهده رییس سازمان جهانگردی کشور مهماندار یا شخص دیگری که نماینده او باشد خواهد بود.
ماده ۶ – کمیسیون برنامه کار سالانه را که شامل جزییات و ویژگیهای همکاری جهانگردی سال مربوطه خواهد بود تهیه و محل و تاریخ جلسه آینده را نیز تعیین خواهد نمود. کمیسیون پیشنهادات و تصمیمات خود را برای تصویب به دول دولت تسلیم خواهد نمود. هر دولت متعاهد طرف دیگر را ازاقداماتی که در جهت اجرای پیشنهادات و تصمیمات متخذه به عمل میآید مطلع خواهد ساخت.
ماده ۷ – تسویه هزینههای مالی ناشی از اجرای مواد این موافقتنامه از طریق هر نوع ارز قابل انتقال بر طبق قوانین و مقررات جاری در دو کشور به عمل خواهد آمد.
ماده ۸ – این موافقتنامه طبق مقررات قانون اساسی هر یک از دو کشور به تصویب خواهد رسید و از تاریخ مبادله اسناد تصویب بین دو کشور لازمالاجراء خواهد شد.
ماده ۹ – این موافقتنامه از تاریخ لازمالاجراء شدن به مدت پنج سال معتبر خواهد بود و خود بخود برای همان مدت تمدید خواهد شد.
ماده ۱۰ – این موافقتنامه را با تسلیم اطلاعیه کتبی از طرف یکی از متعاهدین و موافقت طرف دیگر میتوان اصلاح نمود. مقررات مربوط به تصویب و اجرای این موافقتنامه در مورد اصلاحات وارده نیز قابل اجرا خواهد بود.
ماده ۱۱ – هر یک از طرفین متعاهد میتواند حداقل شش ماه قبل از تاریخ انقضای موافقتنامه با تسلیم اطلاعیه کتبی به طرف دیگر از مجرای دیپلماتیک به این موافقتنامه خاتمه دهد.
به تاریخ نهم ژوئیه یک هزار و نهصد و هفتاد و هفت میلادی مطابق با هجدهم تیر ماه دو هزار و پانصد و سی و شش شاهنشاهی در دو نسخه اصلی به زبانهای فارسی و عربی که نسخهای از هر یک نزد طرف دیگر نگهداری خواهد شد. به امضاء رسید. هر دو متن متساویاً معتبر است.
از طرف دولت شاهنشاهی ایران
از طرف دولت جمهوری عراق
موافقتنامه فوق مشتمل بر یک مقدمه و یازده ماده منضم به قانون موافقتنامه همکاری جهانگردی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری عراق میباشد.
رییس مجلس سنا – جعفر شریفامامی