ماده واحده – موافقتنامه همکاری بلندمدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی مشتمل بر یک مقدمه و هشت ماده که در تاریخ سیزدهم خرداد ماه ۱۳۵۲ برابر با سوم ژوئن ۱۹۷۳ در بخارست به امضاء نمایندگان دولتین رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود.
قانون فوق مشتمل بر یک ماده و متن موافقتنامه ضمیمه پس از تصویب مجلس سنا در تاریخ روز دوشنبه ۱۳۵۲.۱۱.۱۸، در جلسه روز سهشنبه بیست و هشتم اسفندماه یک هزار و سیصد و پنجاه و دو شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
رییس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی
در پیشگاه اعلیحضرت محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران و در حضور حضرت نیکلای چائوشسکو رییس شورای دولتی جمهوری سوسیالیستی رومانی
موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی برای همکاری بلندمدت اقتصادی، فنی و علمی
دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی با توجه به روابط دوستانه موجود بین دو کشور و طبق اصول منشور ملل متحد و بر اساس تساوی حقوق، احترام متقابل، استقلال ملی، حق حاکمیت و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر و منافع متقابل، با توجه به امکانات وسیع ناشی از رشد سریع اقتصاد ملی دو کشور.
با علاقه به توسعه بیشتر روابط بلندمدت اقتصادی، فنی و علمی بین دو کشور تصمیم گرفتهاند موافقتنامه زیر را منعقد نمایند:
ماده ۱ – طرفین تصمیم خود را برای توسعه و تقویت روابط اقتصادی به منظور بهرهبرداری کامل از امکانات بالقوه اقتصاد ملی خود در جهت توسعه این روابط به صورت متنوع و متوازن و بر مبنای بلندمدت اعلام مینماید.
طرفین همکاریهای فنی و علمی بین خود را توسعه داده و همچنین در محافظت محیط زیست و کنترل آلودگی آن همکاری خواهند نمود.
ماده ۲ – همکاریهای اقتصادی، فنی و علمی بین دو کشور، با توجه کامل به برتریها و همچنین توانائیهای نسبی هر یک از طرفین، به طور اعم شامل انواع وسیع فعالیتها و به طور اخص در زمینههای زیر خواهد بود:
– تحقیقات زمینشناسی، استخراج و تهیه فرآوردههای نفت خام، گاز طبیعی، فلزات آهنی و غیر آهنی.
– ساختمان سدهای آبی و نیروگاههای برق و خطوط فشار قوی.
– احداث صنایع شیمیایی، پتروشیمی، برقی، نساجی، مصالح ساختمانی، غذایی و ماشینسازی.
– احداث مجتمعهای صنعت چوب.
– احداث مجتمعهای کشاورزی و دامپروری.
– طرحها و خدمات مهندسی.
– مخابرات و ارتباطات.
– تحقیقات و آموزش در زمینههای فنی و علمی.
طرفین اعتقاد خود را مبنی بر این که در نتیجه همکاری در زمینههای فوق و سایر رشتهها مبادله کالاهای مصرفی، واسطهای و سرمایهای بین ایران و رومانی به نفع هر دو طرف گسترش خواهد یافت ابراز میدارند.
این مبادله شامل تأسیسات کامل، ماشین آلات، لوازم، سایر تولیدات صنعتی و همچنین کالاهای سنتی خواهد بود.
ماده ۳ – توسعه روابط اقتصادی بین دو کشور از جمله به طریق زیر خواهد بود:
همکاری و ایجاد تخصص در تولید و مبادله قطعات بین صنایع دو کشور، اعطای اعتبارات متقابل دولتی، فراهم ساختن تسهیلات مالی و اداری، ایجاد طرحهای مشترک بر طبق قوانین و مقررات موجود دو کشور و بازاریابی محصولات نهایی.
ماده ۴ – همکاری فنی و علمی بین دو کشور از طریق ایجاد دفترهای مهندسی مشاور مشترک، دفترهای فنی، مراکز تحقیقات فنی و علمی، مؤسسات طرحریزی به هر شکلی که موجب توسعه منافع متقابل اقتصادی، فنی و علمی بشود گسترش خواهد یافت.
ماده ۵ – طرفین موافقت کردهاند که در زمینههای اقتصادی، فنی و علمی مورد اشاره در مواد ۲ و ۳ و ۴ فوق در کشورهای متبوع خود و مشترکاً با کشورهای ثالث همکاری نمایند.
ماده ۶ – طرفین موافقت نمودهاند که بر اساس مفاد این موافقتنامه، موافقتنامهها و یا قراردادهای خاصی جهت اجرای مؤثر موافقتنامه مذکور منعقد نمایند.
ماده ۷ – اتخاذ تصمیم در مورد اقدامات مربوط به اجرای مفاد این موافقتنامه، مذاکره و انعقاد موافقتنامه و یا قراردادهای خاص مورد اشاره در ماده ۶ و اجرای این موافقتنامههای خاص، و بررسی مسائل ناشی از تعهدات طرفین در چارچوب این
موافقتنامه، در صلاحیت کمیته مشترک وزیران برای همکاریهای اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی خواهد بود.
ماده ۸ – این موافقتنامه به مدت پانزده سال از تاریخ اجراء معتبر خواهد بود. در تاریخ انقضاء دوره مزبور اعتبار آن خود بخود برای دورههای پنجساله تمدید خواهد شد مگر آن که یکی از طرفین یک سال قبل از انقضاء مدت موافقتنامه قصد خود را مبنی بر خاتمه دادن آن کتباً اعلام نماید.
این موافقتنامه توسط مقامات صلاحیتدار دو کشور به تصویب خواهد رسید و از زمان مبادله اسناد تصویب به مرحله اجرا در خواهد آمد.
این موافقتنامه در تاریخ سوم ژوئن ۱۹۷۳ در بخارست در دو نسخه اصلی به زبان انگلیسی که هر دو دارای اعتبار مساوی میباشند به امضاء رسید.
از طرف دولت شاهنشاهی ایران – از طرف دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی
هوشنگ انصاری – یون پاتزان
وزیر اقتصاد – معاون شورای وزیران و وزیر بازرگانی خارجی
موافقتنامه فوق مشتمل بر یک مقدمه و هشت ماده منضم به قانون موافقتنامه همکاری بلندمدت اقتصادی، فنی و علمی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی میباشد.
رییس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی