ماده ۱ – عبارت زیر به آخر بند ۹ ماده ۲ [قانون مالیاتهای مستقیم] اضافه میشود:
“مؤسسات آموزشی که تا این تاریخ یا حداکثر ظرف مدت ۴ ماه از تاریخ تصویب این اصلاحیه وضع خود را با آییننامه موضوع تبصره ۲ ماده ۲ تطبیق داده باشند از معافیت موضوع این بند استفاده خواهند نمود و در صورتی که پس از رسیدگی وزارت دارایی و وزارت علوم و آموزش عالی یا وزارت آموزش و پرورش حسب مورد محرز شود که درآمد سالهای ۱۳۴۶ تا آخر سال ۱۳۵۱ مؤسسات مزبور صرف مخارج خود مؤسسه شده و هیچ گونهسودی اعم از سود سرمایه و یا غیر آن برداشت نشده مالیات بر درآمد سنوات مزبور وصول و معادل آن از محل درآمد عمومی به مؤسسه مربوط برگشت داده میشود.
در مورد مؤسسات متعلق به اشخاص حقیقی استفاده از معافیت مزبور موکول به آن است که ضمن رعایت مراتب فوق ظرف مهلت مذکور به صورت شخص حقوقی به ثبت برسند.
آییننامه اجرایی این بند در مورد نحوه تنظیم اساسنامه و ضوابط مربوط به هزینه مؤسسات مزبور به پیشنهاد وزارت دارایی به تصویب کمیسیون دارایی مجلس شورای ملی خواهد رسید.
ماده ۲ – اصلاحات زیر در ماده ۶ به عمل میآید:
الف – متن ماده ۶ به شرح زیر اصلاح میشود:
پرداختکنندگان حقوق هنگام هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند مالیات متعلق را پس از وضع معافیتهای مقرر در مورد مزد یا مقرری یا حقوق اصلی و مزایای مستمر بر اساس درآمد سالانه و در مورد مزایای غیر مستمر با توجه به درآمدهای سالانه مذکور در فوق و مزایای غیر مستمری که قبلاً پرداخت شده تا سیصد هزار ریال حقوق سالانه پس از کسر شصت هزار ریال به نرخ ده درصد و تا هفتصد هزار ریال حقوق سالانه به مازاد سیصد هزار ریال به نرخ پانزده درصد و نسبت به مازاد هفتصد هزار ریال حقوق سالانه به نرخ مربوط مقرر در ماده ۱۳۴ کسر و ظرف سی روز با صورتی حاوی نام و نشانی دریافتکنندگان حقوق و میزان آن به دارایی محل تأدیه کنند و در ماههای بعد فقط تغییرات را صورت دهند.
ب – تبصره ۳ ماده ۶ به شرح زیر اصلاح میشود:
تبصره – از پرداختهای غیر مستمر که از طرف اشخاص غیر از پرداختکنندگان مزد، مقرری، حقوق اصلی به عمل میآید ده درصد بابت مالیات کسر و ظرف سی روز با صورتی حاوی نام و نشانی دریافتکنندگان و میزان آن به دارایی محل پرداخت خواهد شد.
ماده ۳ – اصلاحات زیر در ماده ۲۳ به عمل میآید:
در تبصره ۲ ماده ۲۳ عبارت “که حدود آن از لحاظ مالیاتی هر سه سال یک بار به پیشنهاد وزارت دارایی و تصویب هیأت وزیران تعیین میشود” و عبارت “کمیسیون باید با رعایت کاهش ارزش املاک ناشی از تعلق حق واگذاری محل به مستأجر ارزش عرصه املاک را در قید اجاره یا خالی به تفکیک تعیین نماید” حذف و عبارت زیر به عنوان تبصره ۶ به ماده مزبور اضافه میشود:
تبصره ۶ – در مورد املاکی که تاریخ تملک انتقالدهنده بعد از تاریخ تصویب این اصلاحیه میباشد مقررات ماده ۲۲ جاری نبوده و درآمد مشمول مالیات نقل و انتقالات قطعی املاک مزبور عبارت است از اضافه بهای فروش نسبت به بهای خرید به مأخذ قیمت مذکور در اسناد معامله مگر این که قیمت فروش از ارزش معاملاتی یا قیمت منطقهای حین معامله کمتر باشد که در این صورت ارزش معاملاتی یا قیمت منطقهای زمین حسب مورد مناط اعتبار است. مفاد تبصره یک این ماده در مورد این تبصره نیز جاری خواهد بود و در اولین معاملهای که بعد از تعیین ارزش معاملاتی انجام میشود قیمت خرید انتقالدهنده بیشتر از اولین ارزش معاملاتی ملک محسوب نخواهد شد.
مفاد این تبصره شامل موارد مذکور در ماده ۲۴ نیز خواهد بود. در صورتی که تملک ملک به سبب ارث و یا نقل و انتقالات بلاعوض و محاباتی باشد ارزش ملک در تاریخ تملک که مبنای مالیات قرار گرفته است بهای خرید ملک محسوب میشود.
ماده ۴ – عبارت زیر به عنوان تبصره به ماده ۴۷ اضافه میشود:
تبصره – درآمد مشمول مالیات پانصد متر عرصه اعیانی که بر اساس بند الف ماده ۷ قانون انحلال بنگاه خالصجات مجاناً به صاحبان اعیانی واگذار میشود بر مبنای بهای مازاد عرصه که با دریافت بها از طرف دولت فروخته میشود محاسبه خواهد شد.
ماده ۵ – اصلاحات زیر در ماده ۶۱ به عمل میآید:
الف – در بند ۳ عبارت “ابلاغ مذکور قاطع مرور زمان است” حذف میشود.
ب – بند ۴ به شرح زیر اصلاح میشود:
در صورتی که با رعایت شرایط و اوضاع و احوال اقتصادی در نسبت درآمد مشمول مالیات به حجم فعالیت یک مؤسسه بازرگانی در یک سال مالیاتی کاهش غیرمعقولی با مقایسه با سال قبل همان مؤسسه یا سال جاری مؤسسات مشابه ملاحظه گردد که در این صورت ممیز مالیاتی باید نظر خود را با ذکر دلیل کتباً به ممیز کل گزارش دهد گزارش ممیز مالیاتی با اظهار نظر ممیز کل به ضمیمه گزارش حسابدار رسمی در صورتی که وجود داشته باشد ظرف ده روز برای رسیدگی به کمیسیونی متشکل از ممیز کل مربوط – نماینده بانک ملی محل – نماینده اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران یا اتاق اصناف حسب مورد مطرح میشود. کمیسیون مکلف است با احضار مؤدی نظر خود را که به اکثریت آراء مناط اعتبار خواهد بود ظرف ۳۰ روز نسبت به قبول یا رد دفتر صریحاً اعلام کند.
ماده ۶ – عبارت زیر به آخر تبصره ماده ۷۸ اضافه میشود:
“حکم قسمت اخیر شامل پیمانی نیز میباشد که پیمانکار با مشارکت یکی از مؤسسات دولتی یا شرکتهای دولتی موضوع پیمان را انجام داده و برای آن حساب جداگانه تنظیم شده باشد ولو آن که هر یک از طرفین منفرداً پیمانهای دیگری در دست اجرا داشته باشند”.
ماده ۷ – عبارت زیر به آخر متن بند ت ماده ۸۰ اضافه میشود:
“در مورد پیمانهایی که پیشنهاد آن از اول سال ۱۳۵۲ به بعد تسلیم شده باشد درآمدهای مشمول ماده ۷۶ و تبصره آن کماکان از ده درصد مالیات شرکت معاف میباشند ولی کل درآمد به شرح زیر مشمول مالیات خواهد بود”.
ماده ۸ – در تبصره یک ماده ۸۱ بعد از عبارت “حساب سود و زیان” عبارت “متکی به دفاتر قانونی” اضافه و عبارت “و ماده ۱۷۰” حذف میشود.
ماده ۹ – ماده ۸۲ و تبصره آن به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۸۲ – درآمد مشمول مالیات در مورد مؤسسات بیمه ایرانی و یا نمایندگی مؤسسات بیمه خارجی که مجاز به انجام معاملات بیمه در ایران میباشند با رعایت تبصره ۷ این ماده عبارت است از:
1 – ذخائر فنی بیمههای زندگی در آخر سال مالی قبل.
2 – ذخائر فنی بیمههای غیر زندگی در آخر سال مالی قبل.
3 – حق بیمه دریافتی بیمههای زندگی در معاملات بیمه مستقیم پس از کسر برگشتیها.
4 – حق بیمه بیمههای غیر زندگی در معاملات بیمه مستقیم پس از کسر برگشتیها.
5 – حق بیمه بیمههای اتکایی قبولی پس از کسر برگشتیها.
6 – کارمزدها و مشارکت در سود معاملات بیمههای اتکایی واگذاری.
7 – بهره سپردههای بیمهگر اتکایی نزد بیمهگر واگذارکننده.
8 – سهیم بیمهگران اتکایی بابت بازخرید و سرمایه و مستمریهای بیمههای زندگی.
9 – سهم بیمهگران اتکایی بابت خسارات پرداختی در بیمههای غیر زندگی.
10 – سایر درآمدها.
پس از کسر:
1 – هزینه تمبر قراردادهای بیمه.
2 – هزینههای پزشکی بیمههای زندگی.
3 – کارمزدهای پرداختی از بابت معاملات بیمه مستقیم.
4 – تخفیف در حق بیمه معاملات بیمه مستقیم.
5 – حق بیمه بیمههای اتکایی واگذاری.
6 – سهم صندوق تأمین خسارتهای بدنی از حق بیمه بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث.
7 – مبالغ پرداختی از بابت بازخرید و سرمایه و مستمریهای بیمههای زندگی.
8 – سهم مشارکت بیمهگذاران در منافع.
9 – خسارات پرداختی از بابت بیمههای غیر زندگی.
10 – کارمزدها و سهم مشارکت بیمهگران در سود معاملات بیمههای اتکایی قبولی.
11 – بهره متعلق به سپردههای بیمههای اتکایی واگذاری.
12 – ذخائر فنی بیمههای زندگی در آخر سال مالی مورد رسیدگی.
13 – ذخائر فنی بیمههای غیر زندگی در آخر سال مالی مورد رسیدگی.
14 – سایر زمینهها و استهلاکات قابل قبول.
تبصره ۱ – انواع ذخائر فنی مؤسسات بیمه (اندوختههای فنی موضوع ماده ۶۱ قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمهگری) برای هر یک از رشتههای بیمه و میزان و طرز محاسبه آنها به موجب آییننامهای خواهد بود که از طرف بیمه مرکزی ایران تهیه و پس از موافقت وزارت دارایی به تصویب شورای عالی بیمه خواهد رسید.
تبصره ۲ – انواع ذخائر فنی بیمه مرکزی ایران برای هر یک از رشتههای بیمه و میزان و طرز محاسبه آنها از طرف مجمع عمومی بیمه مرکزی ایران تعیین خواهد شد.
تبصره ۳ – در معاملات بیمه مستقیم حق بیمه و کارمزدها و تخفیف حق بیمه و سهم مشارکت بیمهگذاران در منافع با رعایت ضوابط مقرر از طرف شورای عالی بیمه خواهد بود. کلیه اقلام مزبور به استثناء کارمزد باید در قرارداد بیمه ذکر شده باشد.
تبصره ۴ – اقلام مربوط به معاملات بیمههای اتکایی در داخل کشور اعم از قبولی یا واگذاری بر اساس شرایط قراردادها و یا توافقهای مؤسسات بیمه ذیربط خواهد بود.
تبصره ۵ – اقلام مربوط به معاملات بیمههای اتکایی با خارج از کشور اعم از قبولی یا واگذاری در مورد مؤسسات بیمه به استثنای شرکت سهامی بیمه ایران بر اساس شرایط قراردادها و یا توافقهایی است که مورد تأیید بیمه مرکزی ایران باشد.
تبصره ۶ – مؤسسات بیمه مکلفند پنجاه درصد کلیه ذخائر فنی آخر سال قبل خود را پس
از کسر مانده وامها در تاریخ مذکور که به موجب شرایط قراردادهای بیمه زندگی پرداخت
شده است به مصرف خرید اسناد خزانه یا اوراق قرضه دولتی برسانند و گواهی تودیع آنها
را در بانک مرکزی ایران بهضمیمه اظهارنامه مالیاتی تسلیم نمایند. آن قسمت از بهره
اوراق یا اسناد مذکور که به ذخائر فنی مربوط اضافه شود جزء درآمد مشمول مالیات
نخواهد بود و آن قسمت از بهره که به ذخائر فنی اضافه نمیشود به درآمد مشمول
مالیات اضافه خواهد شد. در صورتی که کمتر از میزان مقرر به مصرف خریداوراق قرضه و
اسناد خزانه رسیده باشد بهره مابهالتفاوت بر اساس بالاترین نرخ اوراق قرضه در سال
مالی مربوط محاسبه و به درآمد مشمول مالیاتاضافه خواهد شد.
تبصره ۷ – در سال ۱۳۵۲ خسارات مربوطه به قراردادهای بیمه غیر زندگی که در سال مزبور یا سنوات قبل از آن صادر شده است از محل ذخائر فنی غیرزندگی آخر سال ۱۳۵۱ پرداخت میشود و در صورتی که این خسارات مازاد بر ذخائر مزبور باشد. مازاد به
عنوان هزینه در حساب سود و زیان سال ۱۳۵۲ منظور خواهد شد و در صورتی که ذخائر مزبور
از خسارات مذکور در فوق بیشتر باشد مازاد به حساب مخصوصی به نام ذخیره فنی
احتیاطی منظور خواهد شد. استفاده از حساب مزبور جز در مواردی که به موجب
آییننامهای که با موافقت وزارت دارایی به تصویب شورای عالی بیمه میرسد ممنوع
است و در غیر این صورت در سال مربوط به جمع درآمد مشمول مالیات مؤسسه اضافه خواهد شد.
تبصره ۸ – درآمد مشمول مالیات در مورد مؤسسات بیمه خارجی که با انعقاد قرارداد و
یا با توافقهایی بدون تأسیس شعبه یا نمایندگی از مؤسسات بیمهایرانی یا نمایندگی
مؤسسات بیمه خارجی در ایران بیمه اتکایی قبول کنند عبارت است از ۱۲ درصد کل حق
بیمه متعلق به آنها در سال مالیاتی بر اساسقراردادها و یا توافقهای مربوط بدون
احتساب هر گونه هزینه ولی در صورتی که مؤسسات بیمه ایرانی در کشور متبوع مؤسسه
بیمهگر اتکایی ازپرداخت مالیات بر معاملات اتکایی معاف باشند مؤسسه مزبور نیز از
پرداخت مالیات دولت ایران معاف است. مؤسسات بیمه ایرانی یا نمایندگی مؤسسات بیمه
خارجی در ایران مکلفند در موقع تخصیص حق بیمه به نام بیمهگر اتکایی خارجی مشمول
مالیات موضوع این تبصره دو درصد آن را بهعنوان علیالحساب مالیاتی بیمهگر اتکایی
کسر نمایند. وجوه کسر شده در هر ماه را منتهی تا دهم ماه بعد به ضمیمه صورتی حاوی مشخصات بیمهگراتکایی و حق بیمه متعلق به حوزه مالیاتی پرداخت نمایند.
ماده ۱۰ – عبارت زیر به عنوان تبصره ۴ به ماده ۸۳ اضافه میشود:
تبصره ۴ – در صورتی که ترازنامه و حساب سود و زیان که در موعد مقرر تسلیم میشود به تصویب مجمع عمومی شخص حقوقی نرسیده باشد قبول آن برای تشخیص درآمد مشمول مالیات موکول به آن است که ظرف یک ماه از تاریخ تسلیم ترازنامه و حساب سود و زیان، مصوبه مجمع عمومی بهحوزه مالیاتی تسلیم شود.
ماده ۱۱ – به آخر بند ۳ ماده ۹۵ عبارت “و همچنین هزینه پذیرایی نمایندگان مجلسین از اول شهریور ماه ۱۳۵۰ بر اساس تصمیم هیأت رئیسه مجلسین” و در آخر بند ۷ ماده مزبور عبارت “و لباس و یا وجوه نقدی که بابت لباس به افراد نیروهای مسلح شاهنشاهی داده میشود” اضافه میشود.
ماده ۱۲ – عبارت زیر به عنوان تبصره ۵ به ماده ۱۱۰ اضافه میشود:
تبصره ۵ – در مورد موقوفاتی که به اجاره طویلالمدت که کمتر از ۲۵ سال نباشد واگذار و تمام مبلغ مالالاجاره یک جا دریافت و حداکثر ظرف مدت شش ماه طبق گواهی اداره اوقاف صرف خرید مال غیر منقول دیگری به نام موقوفه شود و منافع آن به مصرف مقرر در وقفنامه برسد مالالاجاره مزبور مشمول مالیات املاک نخواهد بود و فقط موقوفعلیهم یا موقوفه حسب مورد نسبت به منافع حاصل از مالالاجاره غیر منقول خریداری شده طبق مقررات مربوط در قانون مالیاتهای مستقیم مشمول مالیات میباشند و مقررات این تبصره شامل اجارههای از اول سال ۱۳۴۶ به بعد نیز خواهد بود و مهلت مقرر در فوق از تاریخ تصویب این اصلاحیه محاسبه خواهد شد.
ماده ۱۳ – عبارت زیر به عنوان ماده ۱۱۰ مکرر اضافه میشود:
“ماده ۱۱۰ مکرر – اشخاص حقیقی یا حقوقی که ظرف پنج سال از تاریخ تصویب این اصلاحیه واحدهای ده طبقه یا بیشتر مسکونی در محدوده شهرها ایجاد مینمایند نسبت به درآمدی که از فروش یا اجاره واحدهای مذکور ظرف ده سال از تاریخ اختتام بنا تحصیل میکنند از پرداخت مالیات معاف هستند.”
ماده ۱۴ – اصلاحات زیر در ماده ۱۱۶ به عمل میآید:
الف – عبارت زیر به آخر تبصره ۳ ماده ۱۱۶ اضافه میشود.
“حکم قسمت اخیر این تبصره شامل سود سهام پرداختی به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و انجمن ملی حمایت کودکان و سازمان ملی رفاه نابینایان و جمعیت کمک به جذامیان و بنیاد فرهنگی فرح پهلوی و بنیاد فرهنگ ایران و جمعیت حمایت کودکان بیسرپرست و پیشاهنگی دختران وابسته به سازمان ملی پیشاهنگی ایران و جمعیت مبارزه با سرطان و فدراسیون ورزشی کر و لالهای ایران بابت عملکرد سال ۱۳۴۶ به بعد نیز خواهد بود”.
ب – عبارت زیر به عنوان تبصره ۷ به ماده ۱۱۶ اضافه میشود:
تبصره ۷ – شرکتهایی که حداقل نود درصد سهام آنها متعلق به شرکتی باشد که دارای شرایط زیر است:
1 – فعالیت آن منحصر به سرمایهگذاری در شرکتهای دیگر باشد.
2 – سهام آن بانام باشد.
3 – تعداد سهامداران آن از هزار نفر کمتر نباشد.
4 – هیچ یک از سهامداران آن بیش از ده درصد سرمایه شرکت را نداشته باشند.
5 – سهام آن در بورس پذیرفته شده باشد.
از معافیتها و مزایای مقرر در متن این ماده و تبصره یک آن و ماده ۱۱۹ و قسمت اخیر جزء یک بند ت ماده ۸۰ بدون احتیاج به قبولی سهام آنها در بورس استفاده خواهند نمود
مشروط بر این که حسابرسی شرکت سرمایهگذار و شرکتهای دیگر وسیله مؤسسات حسابرسی موضوع تبصره ماده ۲۷۷ انجام وترازنامه و حساب سود و زیان تلفیقی برای کلیه این شرکتها تنظیم و حسابرسی شده و به بورس ارائه شده باشد.
در مواردی که حساب این قبیل شرکتها وسیله دو یا چند مؤسسه حسابرسی مورد رسیدگی قرار گرفته باشد مؤسسات حسابرسی مزبور مکلفند اطلاعات لازم را بین خود مبادله نمایند و مؤسسه حسابرسی شرکت سرمایهگذار باید نسبت به کلیه اقلام ترازنامه و حساب سود و زیان تلفیقی اظهار نظر نموده و صحت آنها را تأیید نماید.
ج – عبارت زیر به عنوان تبصره ۸ به ماده ۱۱۶ اضافه میشود:
تبصره ۸ – وجوهی که شرکت شیلات جنوب بابت مالیات تا آخر سال ۱۳۵۲ مؤسسات طرف قرارداد خود تعهد پرداخت آن را نموده است وصول و معادل آن از محل درآمد عمومی در وجه شرکت مسترد خواهد شد.
ماده ۱۵ – در ماده ۱۲۲ بعد از عبارت “گواهی نماید” عبارت “و همچنین حق بیمه پرداختی هر شخص حقیقی به مؤسسات بیمه ایرانی بابت بیمه عمر تا سه هزار ریال در ماه” اضافه میشود.
ماده ۱۶ – ماده ۱۳۰ و تبصرههای آن به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۱۳۰ – جدول ضرائب تشخیص درآمد مشمول مالیات به ترتیب زیر تنظیم و ابلاغ میگردد:
الف – برای تعیین ضرائب هر سال کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت دارایی و بانک مرکزی ایران و نماینده اتاق اصناف در مورد اصناف و نماینده نظام پزشکی در مورد مشاغل وابسته به پزشکی و نماینده اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در مورد سایر مشاغل در وزارت دارایی تشکیل میشود و با توجه به جریان معاملات و اوضاع و احوال اقتصادی ضرائب مربوط به مالیاتهای حوزه تهران را نسبت به هر یک از قرائن مذکور در ماده ۱۲۸ درباره مؤدیان مختلف بر حسب نوع مشاغل به طور تفکیک تعیین و فهرست آن را به وزارت دارایی تسلیم مینماید.
تصمیمات این کمیسیون از طرف وزارت دارایی به عنوان جدول ضرائب حوزه تهران برای اجراء ابلاغ خواهد شد.
ب – جدول مذکور در بند الف از طرف وزارت دارایی به ادارات دارایی شهرستانها ارسال میگردد به محض وصول جدول مذکور کمیسیونی مرکب از پیشکار دارایی در مرکز استان و رئیس دارایی در سایر شهرستانها و رئیس بانک ملی ایران و رئیس اتاق اصناف در مورد اصناف و نماینده نظام پزشکی در مورد مشاغل وابسته به پزشکی و رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در مورد سایر مشاغل تشکیل میشود کمیسیون مزبور جدول رسیده را مبنای مطالعه قرار داده و با توجه به اوضاع و احوال اقتصادی خاص حوزه مالیاتی خود در صورت اقتضاء تغییرات لازم در ارقام آن با ذکر دلیل به عمل خواهد آورد.
نتیجه بررسی کمیسیون به مرکز گزارش شده و از طرف وزارت دارایی مورد بررسی قرار میگیرد و تا حدی که دلائل اقامه شده برای تغییرات ارقام جدول قانعکننده به نظر برسد جدول از طرف وزارت دارایی اصلاح و به عنوان جدول ضرائب به دارایی مربوط ابلاغ خواهد شد.
تبصره ۱ – در نقاطی که اتاق اصناف یا اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران یا نظام پزشکی تشکیل نشده است نماینده انجمن شهر حسب مورد به جای هر یک از رؤسای اتاقها و نظام مزبور در کمیسیون ضرائب شرکت خواهد نمود.
تبصره ۲ – حضور نماینده وزارت دارایی و نماینده بانک برای رسمیت جلسات کمیسیون ضروری است و تصمیمات کمیسیون به اکثریت آراء حاضرین در جلسه رسمی مناط اعتبار است.
تبصره ۳ – ضریب مالیاتی در مواردی که درآمد مشمول مالیات موضوع این قانون باید علیالرأس تشخیص شود در صورتی که به موجب این قانون یا طبق جدول ضرائب برای آن ضریبی تعیین نشده باشد کمیسیون تشخیص محل تعیین خواهد شد.
تبصره ۴ – کمیسیون میتواند نماینده اتحادیه هر رشته یا صنف را برای ادای توضیحات در جلسه کمیسیون ضرائب دعوت نماید.
ماده ۱۷ – عبارت زیر به عنوان تبصره ۴ به ماده ۱۳۲ اضافه میشود:
تبصره ۴ – مهلت تسلیم اظهارنامه تکمیلی مربوط به درآمد سالهای ۱۳۴۶ تا آخر سال ۱۳۵۱ مؤدیان مشمول ماده ۱۳۱ تا پایان تیر ماه ۱۳۵۳ تمدید میشود.
ماده ۱۸ – در بند الف ماده ۱۴۲ عبارت “پنج هزار ریال” به عبارت “پنجاه هزار ریال” اصلاح میشود.
ماده ۱۹ – در ماده ۱۴۹ بعد از عبارت “مدت ۳ ماه” عبارت “و در موارد اجرای بند ۳ ماده ۶۱ مدت شش ماه” اضافه میشود.
ماده ۲۰ – در ماده ۱۷۰ بعد از عبارت “مرور زمانی مالیاتی” عبارت “مقرر در ماده ۱۵۰” اضافه میشود.
ماده ۲۱ – در بند الف ماده ۱۷۴ عبارت (دو میلیون ریال) به عبارت (پنج میلیون ریال) اصلاح میشود.
ماده ۲۲ – ماده ۱۷۸ و تبصره آن به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۱۷۸ – مالیات بر ارث به نسبت سهمالارث از ورثه گرفته میشود و نرخ آن به شرح زیر خواهد بود:
طبقه اول طبقه دوم طبقه سوم
تا ۵۰۰۰۰۰ ریال معاف ۲۵% ۴۰%
از ۵۰۰۰۰۱ ریال تا ۷۵۰۰۰۰ ریال معاف ۳۰% ۴۵%
از ۷۵۰۰۰۱ ریال تا ۱۰۰۰۰۰۰ ریال معاف ۳۵% ۵۰%
از ۱۰۰۰۰۰۱ ریال تا ۲۰۰۰۰۰۰ ریال ۱۰% ۴۰% ۵۵%
از ۲۰۰۰۰۰۱ ریال تا ۳۰۰۰۰۰۰ ریال ۱۵% ۴۵% ۶۰%
از ۳۰۰۰۰۰۱ ریال تا ۴۰۰۰۰۰۰ ریال ۲۰% ۵۰% ۶۵%
از ۴۰۰۰۰۰۱ ریال تا ۶۰۰۰۰۰۰ ریال ۲۵% ۵۵% ۷۰%
از ۶۰۰۰۰۰۱ ریال تا ۸۰۰۰۰۰۰ ریال ۳۰% ۶۰% ۷۵%
از ۸۰۰۰۰۰۱ ریال تا ۱۰۰۰۰۰۰۰ ریال ۳۵% ۶۵% ۸۰%
از ۱۰۰۰۰۰۰۱ ریال تا ۲۰۰۰۰۰۰۰ ریال ۴۰% ۷۰% ۸۵%
از ۲۰۰۰۰۰۰۱ ریال به بالا ۴۵% ۷۵% ۹۰%
تبصره ۱ – در صورتی که هر یک از وراث طبقه اول صغیر باشد یا منحصراً به تحصیل اشتغال داشته باشد مالیات بر ارث سهمالارث او را از ۱۵۰۰۰۰۰ریال تقلیل نخواهد داد و آن قسمت از مالیات که سهمالارث او را از این مبلغ تقلیل دهد بخشوده خواهد شد.
تبصره ۲ – هر گاه در بین وراث عیال یا حداقل یک فرزند صغیر یا فرزندی که سن او بیست و پنج سال تمام یا کمتر بوده و به تحصیل اشتغال دارد وجود داشته باشد و خانه یا آپارتمانی جزء ماترک باشد جمع معافیتهای سهمالارث حسب مورد به شرح زیر افزایش مییابد:
الف – در مورد خانه تا ارزش خانه یا مبلغ پنج میلیون ریال هر کدام کمتر است.
ب – در مورد آپارتمان تا ارزش آپارتمان یا مبلغ شش میلیون ریال هر کدام کمتر است و در صورتی که جمع معافیتهای سهمالارث معادل یا بیشتر از نصابهای مذکور در این تبصره باشد حکم این تبصره جاری نخواهد بود.
ماده ۲۳ – عبارت زیر به آخر تبصره یک ماده ۱۸۰ اضافه میشود:
“در تمام موارد مذکور در این تبصره مالیاتهایی که بر اساس بند الف ماده ۱۷۴ وصول میشود از ارزش انتقالات قبل از فوت کسر خواهد شد”.
ماده ۲۴ – عبارت زیر به آخر تبصره ۱ ماده ۲۰۸ اضافه میشود:
“افزایش سرمایه در مورد شرکتهایی که قبلاً سرمایه خود را کاهش دادهاند تا میزانی که حق تمبر سهام آن پرداخت شده مشمول حق تمبر مجدد نخواهد بود و از مطالبه حق تمبر متعلق به افزایش سرمایه که قبل از تاریخ اجرای این اصلاحیه به عمل آمده است تا میزانی که حق تمبر آن پرداخت شده خودداری خواهد شد”.
ماده ۲۵ – در تبصره ۵ ماده ۲۱۴ عبارت “پرداخت مالیات” به عبارت “جریمهای معادل بیست درصد مالیاتی که با فرض بایر بودن زمین به آن تعلق میگرفت” اصلاح میشود.
ماده ۲۶ – عبارت زیر به آخر تبصره ماده ۲۱۹ اضافه میشود:
“همچنین در مواردی که محل فعالیت عمده شرکت با مراکز امور اداری آن متفاوت است رسیدگی به پرونده مالیاتی شرکت را به حوزه مالیاتی محل فعالیت عمده شرکت احاله نماید”.
ماده ۲۷ – بند ۳ ماده ۲۴۴ به شرح زیر اصلاح میشود:
3 – “نماینده نظام پزشکی در مورد درآمد مربوط به امور پزشکی نماینده کانون وکلا در مورد درآمد حاصل از وکالت و مشاوره حقوقی نماینده سندیکاهای مهندسین مربوط در مورد امور ساختمانی و تأسیسات یا مهندسی مشاور و دفاتر فنی – نمایند اتاق اصناف در مورد اصناف، نماینده کانون سردفترداران در مورد صاحبان دفاتر اسناد رسمی نماینده انجمن شهر در مورد بند ت ماده ۳۸ – نماینده اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران برای انواع درآمدهای دیگر و در نقاطی که مراجع مزبور تشکیل نشده است یکی از معتمدین محل که به امور مالیاتی رشته مخصوص به هر نوع فعالیت بصیر و مطلع باشد به انتخاب انجمن شهر و در غیاب انجمن شهر به انتخاب فرماندار”.
ماده ۲۸ – در ماده ۲۵۶ بعد از عبارت “موضوع ماده ۲۶۹” عبارت “یا به موجب حکم وزیر دارایی اضافه میشود.
ماده ۲۹ – عنوان تبصره ماده ۳۲۰ به تبصره ۱ اصلاح و عبارت زیر به عنوان تبصره ۲ به ماده مزبور اضافه میشود.
تبصره ۲ – به وزیر دارایی اجازه داده میشود زیان دیرکرد بقایای مالیاتی قبل از سال ۱۳۴۶ مؤدیانی را که بدهی خود را نقداً پرداخت یا تقسیط کرده یا میکنند معاف کند.
ماده ۳۰ – مقررات این اصلاحیه جز در مواردی که مبدأ دیگری برای آن تعیین شده است از اول سال ۱۳۵۳ لازمالاجراء میباشد و اصلاحات مربوط به مواد ۱۷۴ و ۱۷۸ شامل مواردی میشود که سبب تعلق مالیات از اول سال ۱۳۵۳ به بعد حاصل شود.
قانون فوق مشتمل بر سی ماده پس از اظهار ملاحظات مجلس سنا در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۵۲.۱۱.۲۴، در جلسه روز سهشنبه چهاردهم اسفندماه یک هزار و سیصد و پنجاه و دو شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
رییس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی