‌قانون تشکیل سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۵۰/۰۳/۲۹
تاریخ انتشار: ۱۳۵۰/۰۴/۱۲

‌ماده ۱ – به منظور تمرکز امور مربوط به تأسیس و اداره و بهره‌برداری از مراکز رادیو تلویزیونی و همچنین تهیه و پخش برنامه‌های رادیویی و‌ تلویزیونی سازمانی به نام سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران که در این قانون اختصاراً سازمان نامیده می‌شود تشکیل می‌گردد.


‌ماده ۲ – تأسیس فرستنده‌ها و پخش برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی در سراسر کشور در انحصار این سازمان خواهد بود.
‌اجازه‌هایی که قبلاً داده شده از تاریخ اجرای این قانون لغو می‌شود.

‌تبصره – سازمان می‌تواند با تصویب هیأت وزیران پخش برنامه‌های رادیویی یا تلویزیونی را به صورت محدود و محلی به مؤسسات دیگر بدهد.


‌ماده ۳ – سازمان دارای شخصیت حقوقی است و به صورت شرکت سهامی اداره می‌شود این سازمان از هر لحاظ استقلال کامل داشته و مشمول‌ قوانین و آیین‌نامه‌ها و مقررات عمومی مربوط به مؤسسات دولتی و وابسته به دولت نمی‌باشد مگر آنکه در قانون صراحتاً از این سازمان اسم برده شود‌ سازمان و کلیه شرکتها و سازمانهای وابسته به آن تابع این قانون و مقررات اساسنامه خود می‌باشند در مواردی که اساسنامه‌های مربوط مسکوت باشد‌ طبق قانون تجارت عمل خواهد شد.


‌ماده ۴ – از تاریخ تصویب این قانون کلیه اموال اعم از منقول و غیر منقول و دارایی – و تعهدات سازمان تلویزیون ملی ایران و شبکه رادیویی کشور‌ به سازمان منتقل می‌شود اموال مذکور طبق مقررات اساسنامه ارزیابی و جزء سرمایه سازمان محسوب می‌گردد. سایر منابع تأمین سرمایه در اساسنامه‌ تعیین خواهد شد.


‌ماده ۵ – سازمان طبق اساسنامه دارای مجمع عمومی و شورای عالی و مدیر عامل و بازرس خواهد بود. مدیر عامل با فرمان همایونی منصوب‌ می‌شود. وظائف و اختیارات شورای عالی – مدیر عامل و بازرس در اساسنامه تعیین خواهد شد.


‌ماده ۶ – سازمان به منظور نیل به هدفهای مذکور در ماده یک دارای وظائف و اختیارات زیر می‌باشد:
‌الف – وظائف:
1 – کمک به حفظ و پیشبرد و توسعه و شناساندن فرهنگ ایران.
2 – بالا بردن سطح آگاهی و دانش عمومی و پرورش ذوقی و هنری.
3 – فراهم ساختن زمینه‌های ذهنی برای تسریع پیشرفتهای کشور و رشد سیاسی عامه مردم.
4 – هدایت افکار عمومی در جهت منافع ملی.
5 – اجرای برنامه‌های سالم سرگرم‌کننده.

ب – اختیارات:
1 – سازمان می‌تواند آن قسمت از تشکیلات و ادارات و سازمانهای داخلی یا رشته‌های فعالیتهای خود را که مقتضی بداند به صورت شرکتهای‌ بازرگانی اداره کند و یا در شرکتهای دیگر دولتی و خصوصی سرمایه‌گذاری و مشارکت کرده و یا مشارکت و سرمایه‌گذاری اشخاص حقیقی و حقوقی را‌ در شرکت و یا شرکتهایی که تشکیل می‌دهد بپذیرد.
2 – سازمان می‌تواند گروه‌های فرهنگی – هنری – علمی – مطالعاتی – تحقیقاتی و مؤسسات آموزش عالی تشکیل دهد و یا وابستگی این قبیل‌ گروه‌ها را به سازمان بپذیرد.
3 – سازمان می‌تواند به مبادلات و ارتباطات رادیویی و تلویزیونی در سطح بین‌المللی اقدام نماید.
4 – سازمان مجاز است در تهیه برنامه‌ها و یا فیلمهای مشترک با سازمانهای رادیو تلویزیون کشورهای دیگر یا اشخاص و مؤسسات مربوط در داخل‌ و خارج کشور اقدام نماید.
5 – سازمان می‌تواند از خدمات تخصصی و کارشناسی یا مشورتی افراد و مؤسسات خارجی و داخلی استفاده نماید.


‌ماده ۷ – امور مالی و معاملاتی و اداری و استخدامی سازمان منحصراً طبق آیین‌نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد مدیر عامل با تأیید شورای عالی به‌تصویب مجمع عمومی برسد.


‌ماده ۸ – با آن دسته از مستخدمین رسمی دولت که در اجرای این قانون به سازمان منتقل شوند طبق مقررات ماده ۱۴۴ قانون استخدام کشوری و‌ تبصره آن و تغییرات و اصلاحات بعدی آن رفتار خواهد شد.


‌ماده ۹ – مجمع عمومی سازمان مرکب از وزیر اطلاعات – وزیر دارایی و وزیر پست و تلگراف و تلفن می‌باشد. ریاست مجمع با وزیر اطلاعات‌ خواهد بود.


‌ماده ۱۰ – وظائف و اختیارات مجمع عمومی به قرار زیر است:
1 – تصویب بودجه سالانه.
2 – تصویب ترازنامه.
3 – تصویب سرمایه‌گذاری در شرکتهای تابعه.
4 – پیشنهاد پنج نفر اعضای انتخابی شورای عالی به هیأت وزیران.
5 – انتخاب مدیر عامل.
6 – انتخاب بازرس.

‌تبصره – سایر اختیارات و وظایف مجمع عمومی در اساسنامه تعیین خواهد شد.


‌ماده ۱۱ – شورای عالی از اشخاص زیر تشکیل می‌شود:
1 – وزیر اطلاعات که ریاست شورا را عهده‌دار خواهد بود.
2 – وزیر فرهنگ و هنر.
3 – وزیر علوم و آموزش عالی.
4 – وزیر آموزش و پرورش.

۵ – وزیر کار و امور اجتماعی. [اعلام نسخ ۱۴۰۳/۸/۲]

۶ – وزیر تعاون و امور روستاها.
7 – پنج نفر از شخصیتهای برجسته فرهنگی و علمی و اجتماعی که به پیشنهاد مجمع عمومی از طرف هیأت وزیران انتخاب و به فرمان همایونی‌ منصوب می‌شوند.

‌تبصره – وظایف و اختیارات شورای عالی در اساسنامه سازمان تعیین خواهد شد.


‌ماده ۱۲ – دولت هر سال به تناسب نیازمندیهای سازمان اعتبار لازم به عنوان کمک در بودجه کل کشور منظور خواهد نمود.


‌ماده ۱۳ – اعتبار حقوق و عوارض گمرکی و سود بازرگانی مربوط به ماشین آلات و ابزار و وسائل کار مربوط به مراکز رادیو تلویزیون که سازمان از‌ خارج از کشور و برای خود وارد می‌کند جمعاً و خرجاً همه‌ساله در بودجه کل کشور منظور خواهد شد.

‌تبصره – کلیه لوازم تلویزیون که بعد از نصب و به کار افتادن دستگاه فرستنده تلویزیون موضوع ماده واحده مصوب ۳۷.۴.۲۹ و تا آخر سال ۱۳۴۶‌ به کشور وارد و بنا به تشخیص و اجازه وزارت پست و تلگراف برای مصرف تلویزیون ایران از گمرک مرخص شده است مشمول معافیت ماده واحده‌ مزبور می‌باشد.


‌ماده ۱۴ – سازمان از پرداخت هر گونه عوارض شهرداری معاف است و مشمول معافیت مذکور در ماده ۲۶ قانون نوسازی و عمران شهری نیز‌ خواهد بود.

‌تبصره – در صورتی که حق‌الثبت سازمان و همچنین شرکتهایی که با سرمایه سازمان تشکیل و یا سازمان در آن سهیم می‌شود نسبت به سرمایه‌ متعلق به سازمان از یک میلیون ریال تجاوز کند نسبت به مازاد بر یک میلیون ریال بخشوده خواهد بود.


‌ماده ۱۵ – سازمان و شرکتهای تابع آن که تمام سهام آنها متعلق به سازمان باشد برای مدت ده سال از پرداخت مالیات بر درآمد معاف خواهند بود.


‌ماده ۱۶ – مانده اعتبارات سال ۱۳۵۰ مربوط به شبکه رادیویی کشور و سازمان تلویزیون ملی ایران به پیشنهاد وزارت اطلاعات پس از تصویب‌ هیأت وزیران به عنوان کمک در اختیار سازمان گذارده خواهد شد.


‌ماده ۱۷ – به سازمان اجازه داده می‌شود از حقوقی که به موجب ماده ۹ قانون حمایت حقوق مؤلفان، مصنفان و هنرمندان به وزارت اطلاعات داده‌ شده است استفاده کند.


‌ماده ۱۸ – وزارت اطلاعات مکلف است اساسنامه سازمان را با رعایت این قانون و قانون تأسیس وزارت اطلاعات مصوب اسفندماه ۱۳۴۲ ظرف ۳‌ ماه از تاریخ تصویب این قانون تنظیم نماید تا پس از تصویب هیأت وزیران به موقع اجرا گذاشته شود تا زمانی که اساسنامه و آیین‌نامه‌های اجرایی این‌ قانون به تصویب نرسیده سازمان به موجب اساسنامه سازمان تلویزیون ملی ایران و آیین‌نامه‌های مربوط اداره خواهد شد.


‌ماده ۱۹ – از تاریخ تصویب این قانون آن قسمت از قوانین و مقررات مربوط به کار و فعالیت رادیو و تلویزیون و تشکیلات مربوط به آنها که مغایر با‌ این قانون می‌باشد ملغی است.


‌ماده ۲۰ – وزیر اطلاعات در برابر مجلسین و دولت مسئول سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران خواهد بود.


قانون فوق مشتمل بر بیست ماده و پنج تبصره پس از تصویب مجلس شورای ملی در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۰.۳.۲۳ در جلسه روز شنبه بیست و نهم‌ خردادماه یک هزار و سیصد و پنجاه شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.

‌رییس مجلس سنا – جعفر شریف‌امامی