‌آیین‌نامه اجرایی تبصره یک ماده واحده قانون تشکیل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۴۹/۱۰/۱۴
تاریخ انتشار: ۱۳۴۹/۱۰/۳۰

‌فصل اول – وظایف اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران

‌ماده ۱ – وظایف اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به قرار زیر است:
‌الف – ایجاد همآهنگی و همکاری بین بازرگانان و صاحبان صنایع و معادن.
ب – همکاری با دستگاه‌های دولتی و سازمانهای وابسته به دولت و یا تحت نظارت آن و شهرداریها در مورد تهیه لوایح و سایر مقرراتی که با امور‌ بازرگانی و صنایع و معادن ارتباط دارد از طریق اظهار نظر مشورتی.
ج – انجام مطالعات لازم برای پیشرفت و توسعه امور بازرگانی و صنعتی و معدنی کشور.
‌د – کوشش در رفع اختلافات و دعاوی بازرگانان و صاحبان صنایع و معادن و احیاناً مصرف‌کنندگان و همچنین قبول حکمیت و کارشناسی.
ه – اقدام به تشکیل و اداره نمایشگاه‌های بازرگانی و صنعتی و معدنی و تشویق بازرگانان و صاحبان صنایع و معادن به شرکت در نمایشگاه‌های‌ مملکتی و بین‌المللی.
‌و – تشکیل کنفرانسها و کنگره‌ها و شرکت در مجامع اقتصادی و بازرگانی و صنعتی و معدنی در سطح مملکتی، منطقه‌ای و بین‌المللی با موافقت‌ وزارت اقتصاد.
‌ز – تماس و همکاری با سازمانهای مشابه در کشورهای دیگر.
ح – راهنمایی و تشریک مساعی لازم با بازرگانان و صاحبان صنایع و معادن مخصوصاً در امور مربوط به مدیریت و برنامه‌ریزی برای بهبود تولید و‌توزیع و بازاریابی کالاهای صادراتی.
ط – کوشش در ایجاد تخصص در رشته‌های مختلف بازرگانی و صنعتی و معدنی.
ی – کوشش در ایجاد و توسعه آموزشگاه‌های حرفه‌ای و تخصصی متناسب با احتیاجات کشور و تربیت کارشناسان لازم برای رشته‌های بازرگانی‌ و صنعتی و معدنی و تهیه وسائل اعزام کارآموزان بخش خصوصی رشته‌های مزبور به خارج از کشور و همچنین ایجاد و اداره مؤسساتی که کمک به‌ تحقیق و پیشرفت امور بازرگانی و صنایع و معادن می‌نمایند و همکاری در اجرای مقررات قانون کارآموزی و همچنین همکاری با دانشگاه‌ها و‌ مؤسسات علمی تحقیقاتی.
ک – کوشش در ترویج بورس سهام و اوراق قرضه شرکت‌های سهامی عام.
ل – تهیه و تصویب طرح سازمان اداری و مقررات استخدامی و مالی و بیمه و بهداشت و صندوق تعاونی کارکنان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن‌ ایران و تشریک مساعی با شعب اتاق در این زمینه.
م – تأمین احتیاجات مالی شعب اتاق از محل منابع مالی مذکور در تبصره ۳ قانون تشکیل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در حدود مقررات‌ آیین‌نامه مالی مربوط که به وسیله اتاق تهیه و با تصویب وزارت اقتصاد به موقع اجرا گذارده خواهد شد.
ن – انجام سایر اموری که در حدود وظایف کلی اتاق برای توسعه اقتصاد کشور مفید تشخیص داده شود.
س – صدور کارت عضویت طبق آیین‌نامه اتاق.

‌تبصره – وظایف مربوط به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در سطح محلی به عهده شعب اتاق می‌باشد که مستقلاً در حوزه فعالیت خود انجام‌ می‌دهند.


‌فصل دوم – عضویت

‌ماده ۲ – اشخاص حقیقی یا حقوقی مذکور در این ماده باید به عضویت اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران درآیند:
‌الف – کلیه اشخاصی که به موجب قانون بازرگان شناخته می‌شوند و اتحادیه‌ها و سندیکاهای کارفرمایی مربوط به آنها.
ب – اشخاصی که دارای شرایط زیر باشند:
1 – به امور بازرگانی یا صنعتی یا معدنی اشتغال داشته باشند.
2 – تبعه ایران بوده و یا مشمول ماده ۸ قانون تشویق صادرات و تولید مصوب ۱۴ اسفند ۱۳۳۳ باشند.
3 – نام آنها در دفتر ثبت اسامی بازرگانان و یا دفتر ثبت اسامی شرکتها در اداره ثبت اسناد محل ثبت شده باشد.


‌فصل سوم – ارکان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و شعب آن

‌ماده ۳ – ارکان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و شعب آن عبارت است از:
‌الف – هیأت نمایندگان.
ب – هیأت رئیسه.


‌الف – هیأت نمایندگان

ماده ۴ – تعداد اعضای هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به شرح زیر خواهد بود که از بین نمایندگان منتخب هر یک از شعب‌ اتاق در اولی جلسه شعبه اتاق برای مدت چهار سال انتخاب و به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران معرفی می‌شوند:
‌شعب اتاق که کمتر از ۲۰۰ نفر عضو دارند یک نفر نماینده.
‌شعب اتاق که بیش از ۲۰۰ نفر عضو دارند برای هر ۲۰۰ نفر عضو یک نفر نماینده.


‌ماده ۵ – تعداد اعضای هیأت نمایندگان شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به شرح زیر خواهد بود که از بین بازرگانان و صاحبان صنایع و‌ معادن و خدمات مربوط که عضو اتاق محل هستند از طرف اعضاء اتاق همان محل برای مدت چهار سال انتخاب می‌شوند.
‌الف – شعب اتاق تا ۵۰ عضو ۱۰ نفر نماینده
ب – شعب اتاق تا ۱۰۰ عضو ۱۲ نفر نماینده
ج – شعب اتاق تا ۲۰۰ عضو ۱۵ نفر نماینده
‌د – شعب اتاق تا ۵۰۰ عضو ۲۰ نفر نماینده
ه – شعب اتاق بیش از ۵۰۰ عضو ۴۵ نفر نماینده.

‌تبصره – [الحاقی ۱۳۵۹/۳/۱۷]
در تهران نحوه اخذ رأی برای انتخاب اعضای هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به شرح زیر خواهد بود:
1 – از بازرگانان ۲۰ نفر
2 – از صاحبان صنایع ۲۰ نفر
3 – از صاحبان معادن ۵ نفر


‌ماده ۶ – در هر شهرستان که تعداد بازرگانان و صاحبان صنایع و معادن و خدمات مربوط به ۲۵ نفر برسد شعبه اتاق با تصویب اتاق بازرگانی و‌ صنایع و معادن ایران در آن محل تشکیل خواهد گردید.
‌در شهرستانهایی که تعداد افراد مذکور از ۲۵ نفر کمتر باشد آن افراد می‌توانند عضویت نزدیکترین شعبه اتاق را بپذیرند و در این صورت در انتخابات آن‌ شهرستان شرکت خواهند نمود.


ماده ۷- [اصلاحی ۱۳۶۵/۴/۲۶]
‌برای انتخاب نمایندگان شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با اعلام وزارت بازرگانی انجمنی جهت نظارت بر انتخابات مرکب از نمایندگان‌ وزارتخانه‌های بازرگانی، صنایع، صنایع سنگین، معادن و فلزات، امور اقتصادی و دارایی و چهار نفر نماینده اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تشکیل‌ می‌شود. انجمن به وسیله آگهی حداقل در یکی از جراید کثیرالانتشار تاریخ شروع و ایام اخذ رأی و تعداد اعضاء هیأت نمایندگان شعب اتاق بازرگانی و‌ صنایع و معادن ایران را به اطلاع اعضاء اتاق محل خواهد رسانید.

‌تبصره – [الحاقی ۱۳۶۵/۴/۲۶]
انجمن مذکور با حضور حداقل ۷ نفر از اعضاء فوق رسمیت می‌یابد.


‌ماده ۸ – پس از انقضاء مدت اخذ آراء انجمن بلافاصله استخراج آراء نموده و نتیجه انتخابات و اسامی منتخبین را به وزارت اقتصاد اعلام خواهد‌ داشت. مدت انتخابات از تاریخ آگهی تا تاریخ اعلام اسامی حائزین اکثریت از یک ماه نباید تجاوز نماید.

‌تبصره – اعتراضات به انتخابات ظرف سه روز از تاریخ اعلام رأی باید تسلیم انجمن شود و انجمن مکلف است ظرف سه روز به اعتراضات وارده‌ رسیدگی و نظر خود را اعلام نماید و این نظر قطعی خواهد بود.


‌ماده ۹ – اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران مکلف است ظرف یک سال از این تاریخ آیین‌نامه‌ای برای اینکه انتخابات دوره‌های آتیه اتاق از طریق‌ اتحادیه‌ها و سندیکاهای بازرگانی و صنعتی و معدنی و خدمات مربوطه انجام شود تهیه و به وزارت اقتصاد تسلیم نماید.


‌ماده ۱۰ – وظایف هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و شعب آن عبارت است از:
1 – انتخاب اعضاء هیأت رئیسه.
2 – انتخاب اعضاء کمیسیونها.
3 – مطالعه و اظهار نظر درباره گزارشهای هیأت رئیسه و تصویب آیین‌نامه‌های اتاق.
4 – بررسی و تصویب بودجه و ترازنامه اتاق.


‌ماده ۱۱ – جلسات هیأت نمایندگان اتاق و شعب آن با حضور حداقل نصف به علاوه یک نمایندگان حاضر در محل تشکیل و رسمیت می‌یابد.

‌تبصره – هیأتهای نمایندگان شعب اتاق در امور مربوط به حوزه خود می‌توانند مستقلاً تصمیمات لازم را اتخاذ نمایند.


ب – هیأت رئیسه:

‌ماده ۱۲ – هیأت رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران از ۷ نفر تشکیل می‌شود که عبارتند از:‌ رییس، ۴ نفر نایب رییس، یک نفر خزانه‌دار و یک نفر منشی که در اولین جلسه هیأت نمایندگان اتاق از بین آنان برای مدت چهار سال انتخاب می‌گردند.

‌تبصره – اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران دارای یک نفر دبیر کل به انتخاب رییس اتاق خواهد بود که زیر نظر او انجام وظیفه می‌نماید.


‌ماده ۱۳ – هیأت رئیسه هر یک از شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران از پنج نفر تشکیل می‌شود که عبارتند از:
‌رییس، دو نفر نایب رییس، یک نفر خزانه‌دار و یک نفر منشی که در اولین جلسه هیأت نمایندگان شعبه اتاق از بین آنان برای مدت چهار سال انتخاب‌ می‌شوند.


‌ماده ۱۴ – وظایف هیأت رئیسه اتاق و شعب آن عبارت است از:
1 – اداره امور اتاق و اجرای مصوبات هیأت نمایندگان.
2 – تهیه و تنظیم برنامه کلی کار اتاق.
3 – تهیه و تنظیم گزارشهای مربوط به فعالیتهای اتاق.
4 – تهیه و تنظیم طرح‌های سازمانی و مالی و استخدامی و آیین‌نامه‌های مربوط و اجرای آنها پس از تصویب نمایندگان اتاق.
5 – تهیه و تنظیم بودجه اتاق و اجرای آن پس از تصویب هیأت نمایندگان.

تبصره ۱ – تصویب بودجه هر یک از شعب اتاق با هیأت نمایندگان آن شعبه و منوط به تأیید هیأت رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران‌ خواهد بود.

‌تبصره ۲ – وظایف هیأت رئیسه اتاق در سطح مملکتی و وظایف هیأت رئیسه شعب اتاق در سطح محلی خواهد بود.

‌تبصره ۳ – کلیه اختیارات اجرایی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران اعم از اداری یا مالی در حدود آیین‌نامه‌ها و بودجه و برنامه‌های مصوب اتاق‌ به عهده رییس اتاق خواهد بود.


ماده ۱۵ – هر گونه اصلاح یا تغییر مواد این آیین‌نامه بنا به پیشنهاد وزارت اقتصاد و تصویب کمیسیون مشترک اقتصاد مجلسین خواهد بود.


‌آیین‌نامه فوق مشتمل بر پانزده ماده و هفت تبصره در اجرای تبصره یک ماده واحده قانون تشکیل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در جلسه روز‌ دوشنبه چهاردهم دی ماه یک هزار و سیصد و چهل و نه شمسی به تصویب کمیسیون مشترک اقتصاد مجلسین رسیده است.

‌رییس مجلس سنا – رییس مجلس شورای ملی
‌جعفر شریف‌امامی – عبدالله ریاضی