ماده واحده – به استناد قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامههای عمرانی کشور مصوب ۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ و ماده ششم قانون برنامه چهارم عمرانی کشور مصوب اسفند ماه ۱۳۴۶ موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی که مشتمل بر ۱۶ ماده و یک ضمیمه میباشد تصویب و به دولت اجازه داده میشود مفاد آن را به مورد اجرا بگذارد.
ماده واحده فوق و متن موافقتنامه ضمیمه در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامههای عمرانی کشور مصوب ۱۳۴۵.۳.۲۴ و به استناد ماده ششم قانون برنامه چهارم عمرانی کشور مصوب ۱۳۴۶.۱۲.۲۷ به ترتیب در جلسات پنجشنبه دوم و سیام بهمنماه یک هزار و سیصد و چهل و هشت شمسی به تصویب کمیسیونهای دارایی مجلس شورای ملی و مجلس سنا رسیده است.
رییس مجلس سنا – جعفر شریفامامی
موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی
بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی
دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی با در نظر گرفتن تمایل و علاقه موجود به توسعه همکاری اقتصادی و فنی به مقیاس وسیعتر بر اساس منافع متقابل طرفین و با توجه به افزایش امکاناتی که به وسیله توسعه تدریجی اقتصادی ملی دو کشور برای گسترش روابط اقتصادی ایجاد شده است در موارد زیر توافق حاصل کردند:
ماده ۱ – دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی در محدوده این موافقتنامه نسبت به توسعه بیشتر همکاری اقتصادی و فنی توافق حاصل نمودند. بدین منظور رومانی کارخانجات صنعتی و ماشین آلات و تجهیزات ساخت رومانی مورد نیاز ایران و همچنین لوازم یدکی و ابزار و وسائل مربوط به کارخانجات و ماشین آلات و تجهیزات مذکور را که جهت به کار انداختن آنها لازم باشد به ایران تحویل خواهد داد. رومانی همچنین مطالعات و تحقیقات مربوط را انجام داده و نقشهها و خدمات فنی را برای اجرای طرحها و به کار انداختن ماشین آلات و تجهیزات تحویلی در اختیار ایران خواهد گذارد و کارآموزی فنی کارکنان ایرانی را در مورد اداره تأسیسات صنعتی و ماشین آلات مربوط به عهده خواهد گرفت.
طرفین موافقت نمودند که مبالغی را که ایران باید طبق شرایط موافقتنامه برای تحویل ماشین آلات و تجهیزات و همچنین تحصیل خدمات و نقشهها به رومانی به پردازد از طرف رومانی به شرح زیر به مصرف خرید کالاهای ایرانی برسد:
1 – ۸۵ درصد از مبلغی که ایران برای تحویل کالا در هر سال تقویمی به رومانی میپردازد باید از طرف رومانی به مصرف خرید نفت خام از شرکت ملی نفت ایران برسد.
2 – ۱۵ درصد باقیمانده در هر سال تقویمی باید به مصرف خرید کالاهای ساخت ایران برسد.
فهرست بعضی از طرحهای صنعتی و ماشین آلات و تجهیزاتی که رومانی پیشنهاد تحویل آنها را به ایران داده است به شرح ضمیمه شماره ۱ منضم به موافقتنامه حاضر میباشد.
ماده ۲ – دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی بر اساس این موافقتنامه اعتبار به مبلغ (صد) ۱۰۰ میلیون دلار آمریکا (واحد محاسبه) در اختیار دولت شاهنشاهی ایران قرار میدهد. ایران این اعتبار را برای پرداخت بهای کالاهای تحویلی و خدمات فنی که از طرف رومانی در محدوده این موافقتنامه و طبق ماده ۱ در اختیار ایران گذارده میشود به مصرف خواهد رسانید.
به اعتبارات استفاده شده بهرهای معادل ۲.۵ درصد در سال تعلق خواهد گرفت. این بهره از تاریخی که هر قسمت از اعتبار مورد استفاده قرار میگیرد و فقط نسبت به مانده بازپرداخت نشده اعتبار احتساب شده و همزمان با پرداخت اقساط مربوط پرداخت خواهد شد.
ماده ۳ – بهای کالای تحویلی و خدمات انجام شده به وسیله رومانی که در مواد ۱ و ۲ تصریح شده است از طرف ایران به شرح زیر پرداخت میگردد:
الف – در مورد قراردادهایی که مبلغ آنها یک میلیون (۱۰۰۰۰۰۰) دلار یا بیشتر میباشد آن قسمت از اعتبار که در مقابل تحویل کالاهای مربوط استفاده میشود در ده (۱۰) قسط متساوی سالانه بازپرداخت خواهد شد.
ب – در مورد قراردادهایی که مبلغ آنها کمتر از یک میلیون (۱۰۰۰۰۰۰) دلار باشد آن قسمت از اعتبار که برای تحویل کالاهای مربوط استفاده میشود در هشت (۸) قسط متساوی سالانه بازپرداخت خواهد شد.
سررسید اولین قسط شش ماه پس از تاریخ استفاده از اعتبار مربوط میباشد.
در مورد کالاهای تحویلی تاریخ بارنامه و یا هر گونه اسناد حمل دیگر به منزله تاریخ استفاده از اعتبار تلقی خواهد شد.
در مورد کمکهای فنی و خدمات انجام شده تاریخ گواهینامه صادر توسط سازمانها ذیربط رومانی مبنی بر پایان رضایتبخش خدمات و یا پیشرفت کارها که به تأیید سازمان ایرانی مربوط رسیده باشد تاریخ استفاده از اعتبار مربوط محسوب خواهد شد.
هزینههای مسافرت و اقامت و حقالزحمه کارشناسان و تکنیسینهای رومانی که در ایران انجام وظایف مینمایند و همچنین پرداختهای مربوط به اعزام کارآموزان ایرانی به رومانی مشمول اعتبار موضوع این موافقتنامه نیست و این هزینهها توسط ایران در محدوده موافقتنامه پرداخت که در موقع پرداختهای مربوط معتبر باشد تأمین خواهد شد.
ماده ۴ – قراردادهای مربوط به استفاده از اعتبار موضوع ماده ۲ این موافقتنامه باید ظرف ۴ سال از تاریخ اجرای این موافقتنامه منعقد گردد. مدت استفاده از اعتبار مذکور ممکن است با توافق متقابل مقامات صلاحیتدار دو کشور تمدید گردد.
ماده ۵ – قراردادهای مربوط به استفاده از اعتباری که به موجب این موافقتنامه واگذار میشود از طریق مذاکرات مستقیم بین سازمانها و مؤسسات وشرکتهای دو کشور منعقد خواهد شد. این مؤسسات و سازمانها و شرکتها در صورتی که دولتی باشند از جانب ایران توسط سازمان برنامه دولت شاهنشاهی ایران و در صورتی که خصوصی باشند از طرف وزارت اقتصاد و از جانب رومانی توسط وزارت بازرگانی خارجی دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی تعیین و معرفی خواهند شد.
قراردادهای مربوط به خرید نفت خام از ایران از طریق مذاکرات مستقیم بین شرکت ملی نفت ایران و سازمانهای مربوط رومانی که به وسیله وزارت بازرگانی خارجی رومانی معرفی میشوند منعقد خواهد شد.
برای اجرای صحیح قراردادهایی که در محدوده این موافقتنامه منعقد میگردد کلیه شرایط بازرگانی و مالی و فنی و سایر شرایط لازم در هر یک از قراردادهای مربوط قید خواهد شد.
هر یک از قراردادهای خرید کالاها و انجام خدمات از رومانی قبل از آن که به امضاء مقامات مربوط برسد باید به تصویب مقامات صلاحیتدار ایران برسد.
ماده ۶ – قیمت کالاهایی که به موجب این موافقتنامه توسط طرفین تحویل میگردد بر حسب دلار آمریکا و از طریق مذاکرات مستقیم بین سازمانهای مربوط دو کشور تعیین خواهد شد.
بهای کارخانههای صنعتی و ماشین آلات و تجهیزات و لوازم و وسائل یدکی و ابزار و کالاهای تحویلی و خدمات فنی که توسط رومانی در اختیار ایران قرار داده میشود و همچنین قیمت نفت خام صادره از ایران با توافق طرفین قراردادها و بر اساس قیمتهای جاری بازار بینالمللی در زمان انعقاد قراردادهای مربوط تعیین خواهد شد.
ماده ۷ – تحویل کالا از جمهوری سوسیالیستی رومانی به ایران بر مبنای تحویل در مرز رومانی یا فوب بنادر رومانی و تحویل نفت خام ایران به رومانی تحویل در مرز ایران و یا فوب بنادر ایران صورت خواهد گرفت.
ماده ۸ – باز پرداخت اعتبار و همچنین پرداخت بهره موضوع ماده ۲ این موافقتنامه به وسیله برواتی که در سررسید معین از طرف صادرکننده رومانی کشیده شود و در مورد قبول واردکننده ایرانی قرار گیرد به طریق زیر تأمین خواهد شد.
هر گاه واردکننده یک سازمان دولتی باشد که طبق ماده ۵ این موافقتنامه از طرف سازمان برنامه ایران برای وارد کردن کالای مربوط مجاز شناخته شده باشد سازمان برنامه به نمایندگی از طرف دولت شاهنشاهی ایران بروات را قبول و ظهرنویسی خواهد کرد.
در صورتی که واردکننده یک مؤسسه خصوصی ایرانی باشد بروات باید به وسیله وارد کننده مزبور مورد قبول قرار گرفته و پشتنویسی شود و در صورت تراضی طرفین میتوان پرداخت بروات را به وسیله ضمانتنامهای که طبق قوانین جاری ایران توسط یکی از بانکهای مجاز که از طرف بانک مرکزی ایران برای امر صالح شناخته شده و مورد قبول طرف رومانی باشد صادر گردد تضمین نمود.
ماده ۹ – به منظور ثبت و نگاهداری حساب کالاهای تحویلی و کمکهای فنی انجام شده از محل این موافقتنامه بانک تجارت خارجی رومانی -بخارست به عنوان کارگزار دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی در دفاتر خود یک حساب اعتبار به نام بانک مرکزی ایران باز خواهد کرد. این حساببه دلار آمریکا (واحد محاسبه) نگاهداری میگردد و عنوان آن “حساب اعتبار موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی ایران ۱۹۷۰” خواهد بود.
بانک مرکزی ایران به عنوان کارگزار دولت شاهنشاهی ایران در دفاتر خود حساب مشابهی به نام “حساب اعتبار موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی رومانی ۱۹۷۰” باز خواهد کرد.
با ارائه صورت حساب و بارنامه هر نوع اسناد حمل و نقل یا اسناد دیگری که منطبق با شرایط و مدت مقرر در قرارداد مربوط باشد بانک تجارت خارجی رومانی – بخارست حساب اعتبار مذکور در فوق را بدهکار خواهد کرد و برگ بدهکار مربوط دارای ثبت در حساب مذکور به بانک مرکزی ایران خواهد فرستاد.
بانک تجارت خارجی رومانی – بخارست بروات مربوط را قبل از سررسید جهت وصول به بانک مرکزی ایران یا هر بانک مجاز دیگری در ایران خواهد فرستاد.
ماده ۱۰ – کلیه پرداختهای ناشی از تحویل کالاهای رومانی و خدمات فنی و همچنین بهرههای مربوط طبق این موافقتنامه در حسابی به نام بانک تجارت خارجی رومانی – بخارست ثبت و نزد بانک مرکزی ایران تحت عنوان “ حساب مخصوص همکاری اقتصادی و فنی ۱۹۷۰” بر حسب دلار آمریکا “واحد محاسبه” نگاهداری خواهد شد و به وسیله طرف رومانی به مصرف خرید نفت خام از شرکت ملی نفت ایران و خرید کالاهای ساخت ایران به نسبتی که در ماده ۱ موافقتنامه تصریح گردیده است خواهد رسید.
هر گاه در آخر هر سال تقویمی در حساب فوق مبلغی از طرف رومانی بلااستفاده باقیمانده باشد این مبلغ به حساب سال آینده منظور خواهد شد در این صورت از تاریخی که مانده فوق به حساب سال آینده منظور گردیده است بهرهای به میزان ۲.۵ درصد در سال به آن تعلق خواهد گرفت.
ماده ۱۱ – بانک مرکزی ایران – تهران به عنوان کارگزار دولت شاهنشاهی ایران و بانک تجارت خارجی رومانی – بخارست به عنوان کارگزار دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی با توافق فیمابین به کلیه ترتیبات لازم بانکی این موافقتنامه را خواهند داد.
همزمان با این توافق بانکهای مزبور ترتیبات لازم را برای نگاهداری حسابهای بهره اتخاذ خواهند نمود.
ماده ۱۲ – سازمانهای رومانی تا سر حد امکان مشارکت سازمانها و شرکتهای ایرانی را در عملیات طراحی و تدارک تجهیزات و وسائل مورد نیاز تأسیس کارخانهها صنعتی تسهیل خواهند کرد.
ماده ۱۳ – در صورت بروز هر نوع اختلاف بین سازمانهای ایرانی و رومانی در خصوص امور مربوط به اجرای آن موافقتنامه و یا امور ناشی از اجرای این موافقتنامه نمایندگان دو دولت بلافاصله در مورد این گونه اختلافات با یکدیگر مشورت نمود و برای حصول توافق کوشش خواهند کرد.
ماده ۱۴ – کلیه اختلافات ناشی از اجرای قراردادها یا اختلافات مربوط به قراردادهای مربوط ذکر خواهد شد.
طرفین اقداماتی به عمل خواهند آورد تا احکام داوری بر اساس مقررات مربوط به داوری که ضمن قراردادهای مربوط مورد توافق قرار گرفته است بهوسیله دو کشور رعایت گردد.
ماده ۱۵ – چنانچه موجودی حساب مخصوص مندرجه در ماده ۱۰ این موافقتنامه پس از اجرای کلیه قراردادهای منعقده بین طرفین این موافقتنامه و پس از پرداخت کلیه اقساط و بهرههای ناشی از اجرای این موافقتنامه تا ۱۰۰۰۰۰ دلار (یکصد هزار) باشد این موجودی به حساب تهاتری منتقل و طبق مواد موافقتنامه پرداخت قابل اجرا در زمان انتقال تسویه خواهد شد.
ماده ۱۶ – این موافقتنامه از تاریخ مبادله یادداشتهایی بین طرفین مبنی بر این که اجرای این موافقتنامه به وسیله مقامات صلاحیتدار آنها تصویب گردیده است قابل اجرا خواهد بود.
این موافقتنامه تا زمانی که کلیه تعهدات ناشی از اجرای آن انجام نگردیده معتبر خواهد بود.
این موافقتنامه به تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۴۸ مطابق با ۳ سپتامبر ۱۹۶۹ در دو نسخه اصلی به زبان انگلیسی که هر دو نسخه متساویاً معتبر میباشد در تهران تنظیم گردید.
از طرف دولت شاهنشاهی ایران
از طرف دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی
ضمیمه شماره ۱
صورت طرحهای و ماشین آلات و تجهیزاتی که میتوان از کشور جمهوری سوسیالیستی رومانی تأمین نمود.
صنایع و معادن:
انجام مطالعات و بررسیهای اقتصادی و فنی و انجام کارهای مقدماتی برای تعیین میزان ذخائر معدنی قابل استفاده (از قبیل ذغالسنگ – آهن – فلزاتغیر آهنی – طلا – سنگهای غیر فلزی و نمک).
استخراج و بهرهبرداری از معادن سنگ آهن و معادن فلزات غیر آهنی و غیر فلزی و معادن لینیت و غیره.
تجهیزات برای تهیه مقدمات بهرهبرداری از سنگهای آهنی و سنگهای فلزات غیر آهنی (طلا – سنگهای مخلوط معدنی – سنگهای غیر فلزی از قبیلآپاتیت و گرافیت و غیره) و برای تهیه باریت و غیره.
تأسیسات آکلومراسیون سنگ آهن.
کورههای بلند.
کورههای الکتریکی.
کورههای رو باز برای آهن و فولاد.
کارگاههای کامل ریختهگری.
کارخانههای نورد برای تولید لولههای فولادی بدون درز.
کارخانههای نورد برای تولید ورقهای نازک.
کارخانههای نورد برای لولههای (۲).(۱) و ۲ اینچی بدون درز.
کارخانه ساخت واگن و لوکوموتیو.
کارخانه تولید ترانسفورماتور.
کارخانه تولید تجهیزات شیمیایی و پتروشیمی.
کارخانه تولید الکترو موتور.
کارخانه تولید رادیو و تلویزیون.
صنایع شیمیایی و پتروشیمی
پالایشگاههای کامل نفت خام و تجهیزات مختلف برای پالایشگاهها.
دکلهای ماشین حفاری تا عمق ۲۲۰۰ متر – ۳۲۰۰ مترو ۵۰۰۰ مترو ۷۰۰۰ متر.
دکلهای تحقیقات زمینشناسی.
دکل برای حفر چاههای آب.
دستگاههای آب دادن فولاد.
تجهیزات مختلف حفاری.
تأسیسات برای صنایع شیمی معدنی برای تولید فرآوردههایی از قبیل اسید سولفوریک – اسید کلروسولفونیک – کربنات دو سود – سود سوزآور – اسیدییدرو کلوریک – تهیه دانههای سوپر فسفات – فلوئوسیلیکات سدیم – ژلاتین سیلیس – کربور کلسیم – بیکربنات سدیم تصفیه شده – سیلیکاتسدیم – ییدرو سولفیت سدیم رانگولیتا – تصفیه حرارتی و الکترولیتیکی مس – خاک سفید – سولفات سدیم و غیره.
تأسیسات صنایع شیمی آلی برای فرآوردههای مختلف شیمیایی و پتروشیمی از قبیل ایزوفیکوتنیک – هیدروزید – سولفاتیازول – اسید بنزوییک وبنزوات سدیم – اسید سالیسیلیک – اسید استیل سالیسیلیک و مشتقات آنها و غیره.
تأسیسات صنایع شیمی آلی برای تولید مواد واسطه و مواد رنگی.
صنایع مصالح ساختمانی
کارخانههای سیمان پورتلند بر اساس سیستم تر.
کارخانههای سیمان بر اساس سیستم خشک.
کارخانه تولید آجر و کاشی.
کارخانه تولید مواد نسوز.
صنایع تولید مواد غذایی
تجهیزات سیلو با ظرفیت ۵۰۰ الی صد هزار تن.
تجهیزات لازم برای تهیه نان.
کارخانه تهیه یخ (با ظرفیت ۳ الی ۱۵۰ تن در هر شبانه روز).
تأسیسات کامل سردخانه.
دستگاهها تهیه گاز فریون.
کمپرسورهای سردکننده به وسیله آمونیاک.
تجهیزات مختلف برای تهیه مواد غذایی.
تأسیسات برای صنایع سبک
کارگاه نخریسی – بافندگی – کشباف و پوشاک – تهیه مواد رنگرزی – کفش و غیره.
تأسیسات صنایع جنگلبانی
مطالبه و بررسی برای طرحریزی امور جنگلبانی.
احداث ایستگاههای الوار جنگلی.
تأسیسات خودکار برای تفکیک الوار.
کارگاههای ارهکشی برای الوار.
کارخانههای تهیه تختههای چند لا.
کارخانه تولید درب و پنجره.
کارخانه تولید مبل و صندلی.
کشتی
قایقهای باری برای کالاهای مختلف با ظرفیت ۲۰۰۰ – ۴۵۰۰ و ۷۵۰۰ و ۱۵۰۰۰ تن و غیره.
قایقهای حمل الوار به ظرفیت ۱۵۰۰ – ۳۸۰۰ تن و غیره.
قایقهای حمل سنگهای معدنی.
دوبههای موتوری مخصوص دریا مجهز به وسائل تخلیه و بارگیری.
کشتیهای موتوری مخصوص رودخانه.
قایقهای یدککش مخصوص دریا و رودخانه.
برق ایستگاههای برق حرارتی.
ایستگاههای برق آبی.
خطوط انتقال نیرو.
ترانسفورماتورهای برق.
ترانسفورماتورهای توزیع برق.
خطوط انتقال با فشار قوی و ترانسفورماتورهای خودکار.
طرحهای سدسازی و برق.
ارتباطات
تجهیزات راهسازی و راهداری.
تجهیزات بنادر.
ساختمان سدهای ساحلی بنادر.
لوکوموتیوهای دیزل برقی.
لوکوموتیوهای دیزل هیدرولیکی.
لوکوموتیوهای برقی با قدرت ۷۳۵۰ اسب بخار.
واگنهای باری.
واگنهای مخصوص حمل تانک.
سایر ماشین آلات و تجهیزات
تراکتورهای با قدرت ۴۰ اسب بخار.
ماشین آلات و ادوات کشاورزی.
وسائط نقلیه برای شهرداریها.
ابزار و ادوات فنی.
تجهیزات جراثقال.
ماشین آلات برای صنایع نساجی و تجهیزات چوببری.
کمپرسورهای هوا.
پمپهای سانتریفوژ.
تجهیزات الکتروتکنیک.
موافقتنامه فوق مشتمل بر یک مقدمه و شانزده ماده و یک ضمیمه منضم به تصمیم متخذه کمیسیون دارایی مجلسین راجع به موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی میباشد.
رییس مجلس سنا – جعفر شریفامامی