‌قانون راجع به اعطای اختیار به افسران شهربانی کل برای وصول جرائم رانندگی

تاریخ تصویب: ۱۳۳۹/۰۳/۰۳
تاریخ انتشار: ۱۳۳۹/۰۴/۲۸
اطلاعات بیشتر:

به موجب ماده ۱۵ ‌قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی، مصوب ۱۳۵۰/۳/۳۰ لغو شده است.

ماده ۱ – در شهرهایی که از طرف اداره کل شهربانی با موافقت وزارت کشور معین و آگهی شود به افسران شهربانی کل که به این منظور تعیین شده‌ باشند اجازه داده می‌شود که متخلفین از آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی را در محل و در حین مشاهده تخلف متوقف کرده فوراً از آنان جریمه نقدی که بر‌حسب مورد ۵۰ یا ۱۰۰ یا ۲۰۰ ریال خواهد بود با تسلیم قبض رسید تمبردار دریافت نمایند در صورتی که متخلف به علت همراه نداشتن وجه قادر به‌تأدیه جریمه نباشد و یا به علت دیگری دریافت جریمه در حین تخلف و در محل مشاهده آن مقدور نباشد افسر مأمور اخطاریه‌ای به متخلف تسلیم یا‌به وسیله نقلیه الصاق می‌نماید.
‌در این صورت متخلف باید ظرف ۵ روز از روز اخطار جریمه مقرر را به یکی از صندوق‌های راهنمایی و رانندگی شهربانی ارسال و رسید دریافت دارد.
‌شخصی که به نظر افسر شهربانی معترض باشد برای رسیدگی ظرف ۲۴ ساعت از طرف دادگاه به دادگاه خلاف احضار می‌شود و در صورت حضور یا‌ وارد نبودن اعتراض و ثبوت خلاف دادگاه او را به تأدیه جریمه از پانصد ریال تا دو هزار ریال محکوم خواهد کرد.

‌تبصره ۱ – متخلفی که در موعد مقرر جریمه را تأدیه ننماید معترض محسوب و با او طبق قسمت اخیر ماده ۱ رفتار خواهد شد.

‌تبصره ۲ – کلیه رانندگان مکلفند در حین رانندگی پروانه رانندگی یا عکس خود را که با آن ملصق باشد همراه داشته باشند و در غیر این صورت‌ مأمورین شهربانی مجازند متخلف را به دادگاه اعزام نمایند.

‌تبصره ۳ – رانندگانی که ظرف یک سال ۳ دفعه به اتهام جرائم خلافی مربوط به امور رانندگی در دادگاه محکوم شده باشند و جرائم مزبور مطابق‌ آیین‌نامه امور خلافی رانندگی در گواهینامه رانندگان آنها ثبت شده باشد مدت ۶ ماه از حق رانندگی محروم خواهند بود و در صورتی که تخلف راننده‌ سه بار دیگر به شرح فوق در یک سال تکرار شود متخلف مدت یک سال از حق رانندگی محروم خواهد شد و چنانچه رانندگانی که گواهینامه آنها از‌ طرف افسران شهربانی به علت سرعت یا سبقت غیر مجاز یا تجاوز به چپ ضبط شده باشد و پس از صدور حکم محرومیت از رانندگی مبادرت به‌رانندگی نمایند در حکم اشخاصی خواهند بود که بدون پروانه رانندگی نموده‌اند.

‌تبصره ۴ – رسیدی که از طرف افسران شهربانی در موقع ضبط گواهینامه داده می‌شود تا مدت پنج روز از تاریخ تسلیم در حکم گواهینامه رانندگی‌محسوب می‌شود.


‌ماده ۲ – آیین‌نامه اجرای این قانون را وزارت دادگستری و کشور تهیه و پس از تصویب هیأت وزیران قابل اجرا خواهد بود.


‌ماده ۳ – این قانون در هر شهر ده روز بعد از نشر آگهی مذکور در قسمت اول ماده ۱ در یک روزنامه کثیرالانتشار به موقع اجرا گذاشته خواهد شد.


‌ماده ۴ – عواید حاصله از جرائم مربوط به تخلفات امور راهنمایی رانندگی و همچنین عواید حاصله از جرائمی که افسران پلیس طبق این قانون‌ وصول می‌نمایند به حساب مخصوصی در وزارت دارایی تمرکز داده می‌شود و در اختیار شهربانی هر محل خواهد بود که وجوه وصولی مزبور طبق‌ مقررات مالی به مصرف امور فنی و راهنمایی مربوط به حسن انتظام امور رانندگی از قبیل نصب چراغهای راهنما و خط‌کشی خیابانها و همچنین تکمیل‌ کادر استخدامی در حدود قوانین استخدامی در همان محل برسد.


‌ماده ۵ – وزارتخانه‌های کشور و دادگستری و دارایی مأمور اجرای این قانون می‌باشند.


قانون فوق که مشتمل بر پنج ماده و چهار تبصره است در جلسه سه‌شنبه سوم خرداد ماه یک هزار و سیصد و سی و نه به تصویب مجلس شورای ملی‌ رسید.

‌رییس مجلس شورای ملی – رضا حکمت

‌قانون بالا در جلسه ۱۳۳۹.۳.۱۶ به تصویب مجلس سنا رسیده است.