قانون راجع به تجویز دادرسی غیابی در امور جنایی

تاریخ انتشار: ۱۳۳۹/۰۴/۲۰

[این قانون به موجب ماده ۶۹۸ قانون آیین دادرسی کیفری، مصوب ۱۳۹۲/۱۲/۴ نسخ شده است.]


ماده واحده
در امور جنائی هر گاه متهم متواری بود و احضار و جلب او برای تعیین وکیل یا انجام سایر تشریفات راجع به تشکیل جلسه مقدماتی ‌یا دادرسی مقدور نباشد و دادگاه حضور متهم را برای دادرسی ضروری تشخیص ندهد دادگاه اقدام به تعیین وکیل و تشکیل جلسه مقدماتی نموده و در غیاب متهم اقدام بدادرسی خواهد نمود مگر آنکه دادستان رسیدگی ‌حضوری را ممکن دانسته و از دادگاه تقاضای اعاده پرونده را بمنظور احضار و جلب متهم بنماید. در رسیدگی غیابی به دادخواست مدعی خصوصی ‌نمیتوان رسیدگی نمود.

تبصره 1) در هر مورد که دادگاه بخواهد اقدام برسیدگی غیابی نماید باید قبلاً قرار رسیدگی غیابی را صادر نماید قرار مزبور دو نوبت متوالی بفاصله ده روز در روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی و یکی از جراید کثیرالانتشار محل آگهی خواهد شد و در قرار مزبور باید موضوع اتهام و وقت دادرسی و نتیجه‌ عدم حضور متهم قید شود و فاصله بین تاریخ آگهی و وقت دادرسی کمتر از دو ماه نباشد.

تبصره 2) هر گاه متهمین متعدد بوده و بعضی از آنها متواری باشند دادگاه رسیدگی را تفکیک کرده و نسبت بمتهمین حاضر شروع برسیدگی ‌نموده و در مورد غائبین بترتیب مذکور در فوق اقدام برسیدگی غیابی مینماید.

تبصره 3) هر گاه متهم در جلسه دادرسی حاضر بوده و در فاصله تنفس یا در موقع دادرسی بدون عذر موجه غایب شود دادگاه رسیدگی را ادامه ‌خواهد داد و حکمی که صادر میشود حضوری است.

تبصره 4) سایر ترتیبات راجع به رسیدگی غیابی و اجراء دادنامه بطوری است که طبق قانون برای امور جنحه مقرر گردیده است حکم مزبور از‌ تاریخ ابلاغ واقعی ظرف ده روز قابل اعتراض است وزارت دادگستری مأمور اجراء این قانون است.


بموجب قانون اجازه اجرای لوایح ‌پیشنهادی وزیر فعلی دادگستری پس از تصویب کمیسیون مشترک قوانین دادگستری مجلسین مصوب هفتم بهمن ماه 1338 لایحه فوق که در تاریخ دوم‌ خرداد ماه 1339 به تصویب کمیسیون مشترک دادگستری مجلسین رسیده قابل اجراء میباشد.

رئیس مجلس سنا – رئیس مجلس شورای ملی
‌محسن صدر – رضا حکمت