آیین‌نامه خالصجات و بهره‌برداری شماره د ۲ و ۱

تاریخ تصویب: ۱۳۲۲/۰۶/۲۶
تاریخ انتشار: ۱۳۲۲/۰۷/۰۹

به‌موجب تصویب‏نامه شماره ۸۸۸۲ ـ ۴/۵/۱۳۲۲ هیئت‌ وزیران مقرر می‌شود:

ماده ۱ـ امر تقسیم اراضی خالصه یوسف‌آباد به کمیسیونی مرکب از
آقای احمد ظلی مدیرکل بازرسی؛
آقای دکتر فتح‌الله جلالی معاون مدیرکل املاک و بهره‌برداری؛
آقای عبدالحسین بهنیا رئیس بنگاه کل بهره‌برداری و خالصه.


ماده ۲ـ برای تقسیم اراضی یوسف‌آباد همان طوری که بنگاه بهره‌برداری قبلاً اقدام نموده بایستی نقشه کامل و صحیح اراضی تنظیم شده حدود هر قطعه مشخص و این نقشه پایه و ملاک عمل تقسیم قرار گیرد.
نقشه‌های مزبور باید شامل کلیه پیش‌بینی‌های لازم از لحاظ تقسیم‌بندی اراضی برای ساختمان خانه ـ اماکن عمومی ـ خیابان‌بندی ـ طرز تقسیم آب و غیره باشد و رعایت کامل نکات فنی در آن شود تا کوی یوسف‌آباد با رعایت اصل شهرسازی جدید و زیبائی ایجاد گردد.


ماده ۳ ـ تقسیم اراضی از روی قطعه‌بندی خواهد بود که در روی نقشه به عمل آمده مساحت هر قطعه نباید کمتر ار ۴۰۰ متر و بیش از یک هزار متر مربع باشد مگر این که وضع زمین ایجاب نماید که تا حدود مقدار مختصری از این حداکثر تجاوز شود و یا از حداقل کمتر باشد مساحت هر قطعه باید روی نقشه معین شود.


ماده ۴ ـ حداقل بهای هر متر مربع زمین ۱۰ ریال و حداکثر ۳۰ ریال است.
اراضی به سه طبقه تقسیم:
طبقه اول به بهای هر متر مربع ۳۰ ریال
« دوم « « « « ۲۰ «
« سوم « « « « ۱۰ «
فروخته می‌شود. کمیسیون به وسیله ۳ نفر ارزیاب این طبقه‌بندی را انجام و در تعیین ارزش هر قطعه زمین موقعیت و میزان اشجار آن در نظر گرفته خواهد شد.
بهای اشجار جزو بهای فروش ولی بهای مصالح موجود در زمین در جزو آن منظور نشده کلیه مصالح موجود متعلق به‌دولت و فروش آن بر طبق این آئین‌نامه به عمل خواهد آمد.


ماده ۵ ـ کلیه ابنیه موجود در اراضی مورد فروش بایستی قبلاً از طرف بنگاه کل بهره‌برداری خراب شده و مصالح آن جمع‌آوری بهای فروش آن از طرف کمیسیون بطور مقطوع معین و به‌کسانی فروخته شود که بلافاصله اقدام به ساختمان می‌نمایند در فروش مصالح کمیسیون باید رعایت این نکته را بنماید که آنچه که فروخته می‌شود در ساختمانهای یوسف‌آباد به مصرف رسیده و بیش از میزان احتیاج فروخته نشود در فروش مصالح کارمندان دولت برای ساختمان خانه به کسانی که به‌منظور ساختن مستغل و دکان و اماکن انتفاعی اراضی خریداری کرده‌اند تقدم خواهند داشت.


ماده ۶ ـ کمیسیون باید محل لازم برای اماکن ادارات دولتی محل و تاسیسات عمومی مثل شهرداری ـ کلانتری ـ مسجد ـ دبستان ـ دبیرستان ورزشگاه و باغ عمومی و حمام و غیره را در نظر گرفته و پیش‌بینی لازم برای تاسیس دکان و مغازه و غیره را بنماید اراضی مورد حاجت مؤسسات عمومی مجاناً واگذار می‌شود، فروش زمین برای دکان و مغازه و هر مؤسسه انتفاعی دیگری باید بوسیله مزایده یا تعهد ساختمان در ظرف مدت کمی به عمل آید حداقل بهای مزایده از طرف کمیسیون برحسب موقعیت زمین تعیین خواهد شد.


ماده ۷ ـ اراضی یوسف‌آباد به کارمندانی داده می‌شود که خانه ملکی نداشته و تقدم با کسانی است که در خانه استیجاری سکونت نموده و متأهل و صاحب اولاد باشند.
کارمندان رسمی وزارتخانه‌ها مخصوصاً کسانی که صاحب عائله زیاد و حقوق کم و بدون درآمد شخصی می‌باشند نسبت به سایرین حق تقدم دارند سایر کارمندان دولت با رعایت تقدم حق استفاده خواهند داشت کمیسیون سهم علی‌حده برای جوانان کارمند دولت که برای تشکیل عائله احتیاج به مسکن داشته و برای مستخدمین جزء در نظر خواهدگرفت.
کارمندانی که در تقسیم اراضی باغ فردوس زمین خریده‌اند حق استفاده از این اراضی نخواهند داشت.


ماده ۸ ـ کمیسیون به وسیله آگهی در جراید و بوسیله وزارتخانه‌ها و ادارات مربوطه به داوطلبان خرید اراضی یوسف‌آباد اطلاع می‌دهد که در ظرف مدتی که در آگهی معین شده و کمتر از یک ماه نخواهد بود تقاضای خود را روی اوراق مخصوصی که از طرف کمیسیون در دسترس کارمندان گذارده خواهد شد تنظیم و به دفتر کمیسیون تسلیم نموده رسید دریافت دارند و اسناد لازم از قبیل رونوشت مصدق اجاره‌نامه و شناسنامه و غیره را به ضمیمه این تقاضا به فرستد به تقاضاهائی که بعد از موعد مقرر برسد ترتیب اثر داده نمی‌شود.


ماده ۹ ـ کمیسیون صلاحیت داوطلبان را در حدود مقررات این آئین‌نامه برای خرید اراضی مورد رسیدگی قرار داده قطعات اراضی را از روی نقشه با در نظر گرفتن مفاد این آئین‌نامه و شرایط درخواست و سهام موجود بین داوطلبان تقسیم خواهد کرد و به هر یک از خریداران زمینی را که برای واگذاری به مشارالیه معین نموده کتباً اطلاع خواهدداد.
نقشه اراضی در محل و در دفتر کمیسیون به اختیار مراجعه‌کنندگان گذاره می‌شود.


ماده ۱۰ ـ داوطلب در ظرف مدت پانزده روز ار تاریخ دریافت اعلامیه کتبی کمیسیون دائر به تعیین زمین باید قبولی خود را کتباً به کمیسیون اطلاع دهد و معادل ده درصد بهای زمین نقداً به کمیسیون بپردازد عدم دریافت جواب اعلامیه در موعد مقرر و عدم پرداخت ۵ درصد در موعد مقرر عدم قبولی تلقی می‌شود.


ماده ۱۱ ـ پرداخت نقدی ایجاد حق تقدم نمی‌نماید فروش به اقساط فقط به اقساط ۲۴ ماهه با فرع صدی شش در سال مقدور می‌باشد کسانی که در موعد مقرر بهای زمین را نپردازند معامله آنها فسخ و وجه پرداختی به سود دولت ضبط می‌شود.


ماده ۱۲ ـ بعد از پرداخت ۵ درصد بهای ملک موضوع ماده ۱۰ داوطلب خریدار قطعی زمین شناخته شده و قباله انتقال به اسم شخص مشارالیه تنظیم می‌شود انتقال زمین به غیر تا مدت ده سال مقدور نیست ولی تعویض قطعات اراضی خریداری شده بین خریداران مانعی ندارد.


ماده ۱۳ ـ خریداران اراضی بایستی متعهد شوند که در ظرف مدت ۵ سال از تاریخ واگذاری ساختمان لازم برای سکونت خود را در این اراضی بسازند و همچنین در مدت یک سال از تاریخ واگذاری طبق نقشه و دستور کمیسیون اراضی را محصور نمایند در صورتی که از انجام این امور در مواعد مقرر خودداری نمایند وزارت دارائی حق فسخ معامله را خواهد داشت و به همین جهت تا انقضاء مدت ۵ سال اراضی در رهن وزارت دارائی باقی خواهد بود.


ماده ۱۴ ـ کلیه ساختمانهائی که در اراضی به‌عمل می‌آید اعم از دیوار یا بنا و غیره بایستی نقشه آن قبلاً به‌نظر کمیسیون اراضی یوسف‌آباد برسد تا رعایت تناسب و زیبائی به‌عمل آید.


ماده ۱۵ ـ پنج درصد بهای اراضی که از طرف خریداران به کمیسیون علاوه بر بهای اراضی پرداخته می‌شود در حساب علی‌حده به‌خرج ساختمان خیابان و جاده‌ها و تنقیه قنوات و تهیه نقشه و سایر مخارجی می‌رسد که برای استفاده از اراضی ضرورت دارد مشاعاً مورد استفاده خریداران اراضی قرار خواهد گرفت. بودجه کمیسیون هم از این محل پرداخته می‌شود و اگر این مبلغ تکافو ننماید کمیسیون می‌تواند کسر هزینه را تا میزان صدی ده از خریداران مطالبه نماید.


ماده ۱۶ ـ واگذاری این اراضی بدون آب است و سهمی آب دولت از قنات یوسف‌آباد در مقابل دریافت آب بهای سالیانه برای شرب خانه‌هائی که ساخته می‌شود اختصاص داده خواهدشد.


ماده ۱۷ ـ حاصل فروش اراضی از طرف بنگاه کل بهره‌برداری و خالصه کلاً که به حساب فروش خالصه ریخته می‌شود.


ماده ۱۸ ـ صرف وجوه حاصله از محل پنج درصد بهای اراضی به حساب کمیسیون پرداخته می‌شود چون مربوط به وجوه بودجه عمومی کشوری نیست از رعایت کلیه مقررات ملی و محاسباتی و استخدامی دولت مستثنی است و وجوه نامبرده به اختیار کمیسیون می‌باشد که به طوری که مطابق صرفه و مصلحت باشد به مصرف برساند.


ماده ۱۹ ـ تصمیمات کمیسیون بایستی در جزوه صورت‌مجلس به امضاء کلیه اعضاء کمیسیون در دفتر مخصوص ثبت شود.


ماده ۲۰ ـ کمیسیون از طرف وزارت دارائی برای تقسیم اراضی اختیار کامل داشته و تصمیم کمیسیون راجع به تقسیم اراضی قابل تجدیدنظر نیست.


ماده ۲۱ ـ چون برحسب تقاضای وزارت جنگ اراضی عباس‌آباد برای افسران ارتش تخصیص داده شده از اراضی یوسف‌آباد سهمی برای آنها در نظر گرفته نمی‌شود.


ماده ۲۲ ـ این آئین‌نامه که مشتمل بر ۲۲ ماده است از تاریخ اول مهرماه ۱۳۲۲ قابل اجرا است.

وزیر دارایی – رئیس کل دارائی