آیین‌نامه امور حج

تاریخ انتشار: ۱۳۳۳/۰۲/۱۲

۸۳/۷۶۴ – ۱۳۳۳/۱/۳۱


هیئت وزیران در جلسه مورخه ۱۳۳۳/۱/۲۸ بنا به پیشنهاد شماره 106 /1154 – ۱۳۳۳/۱/۱۹ وزارت امورخارجه آیین‌نامه حج را که با نظر آقایان اعضاء کمیسیون دائمی حج و نمایندگان وزارتخانه های کشور- بهداری و اداره کل هواپیمائی کشوری در 9 ماده و چند تبصره بشرح پیوست تصویب نمودند.


قسمت اول – کلیات:

ماده 1)- برای تسهیل مسافرت کسانی که قصد زیارت بیت اله را دارند و برای اطمینان به استطاعت مالی و مزاجی آنها مقرر میگردد که در مرکز هر یک از شهرستانها کمیسیونی مرکب از دو نفر از معتمدین محل (اگر انجمن شهر وجود دارد بانتخاب انجمن شهر و اگر نیست به انتخاب فرماندار)- رئیس بهداری- رئیس بانک ملی ایران در فرمانداری زیر نظر فرماندار تشکیل گردد.

تبصره – درخواست کنندگان گذرنامه حج باید دارای گواهینامه تلقیحات لازم و گواهی پرداخت مالیات و گواهی نبودن تحت تعقیب محاکم قانونی باشند.


ماده 2)- این کمیسیون تقاضاهای اشخاصی را که مایل به زیارت بیت اله میباشند دریافت و از لحاظ مستطیع بودن از جهت مالی و مزاجی رسیدگی و اظهارنظر مینماید و در صورت موافقت گواهینامه ای برای صدور گذرنامه حج از طرف شهربانی آن حوزه بمتقاضی داده میشود.
کمیسیون از 25 رمضان هر سال تشکیل و تا 20 شوال بتقاضاهای واصله رسیدگی و به اشخاص واجد شرایط گواهینامه برای صدور گذرنامه حج میدهد. کمیسیون مزبور فقط برای تصدیق گواهینامه تلقیحات تا پنجم ذیقعده تشکیل جلسه داده و بلافاصله انحلال خود را اعلام میدارد.


ماده 3)- اداره شهربانی با رعایت کلیه مقررات صدور گذرنامه فقط به کسانی که دارای گواهینامه کمیسیون مزبور و گواهینامه تلقیحات لازمه باشند گذرنامه حج خواهد داد.

تبصره 1)- گواهی تلقیحات لازمه برای اعلام وزارت بهداری بامضاء رئیس بهداری در کمیسیون حج صادر خواهد شد. گواهینامه تلقیح صد و یا شش روز پس از اولین تلقیح و گواهینامه تلقیح ضدآبله هشت روز پس از تقلیح قابل قبول است.

تبصره 2)- هیچگونه تقاضائی راجع بصدور گذرنامه حج از 29 شوال به بعد پذیرفته نمیشود.

تبصره 3)- مسافرت اطفال نابالغ به بیت اله برای حج مجاز نیست.

تبصره 4)- تاریخ صدور گذرنامه برای مسافرت حج تا دهم ذیقعده است و از روز یازدهم ذیقعده گواهینامه کمیسیون بلا اثر خواهد بود.


ماده 4) [موجود نیست.]


ماده 5)- فرمانداریها مکلفند روز ششم ذیقعده عده افرادی که از طرف کمیسیون محلی برای رفتن حج نیست بآنها گواهینامه های لازمه صادر شده و همچنین شهربانیها روز یازدهم ذیقعده عده کسانی که برای آنها گذرنامه صادر کرده اند تلگرافی بوزارت کشور مخابره و رونوشت آن بوزارت امورخارجه اعلام و ضمنا صورت اسامی آنها را با پست هوائی یا هر وسیله سریع دیگر بوزارت کشور گزارش داده و رونوشت آن را بوزارت امورخارجه ارسال دارند.


ماده 6)- کمیسیون حج فوری عده کسانی که گذرنامه برای حج در دست دارند بسفارت شاهنشاهی در جده اعلام میکند تا بمنظور پیش بینی وسایل مسافرت داخلی کشور و تهیه منزل و چادر با اولیاء دولت عربی سعودی و شرکت حمل و نقل داخلی آن کشور و مطوفین مذاکره و اقدام لازم بعمل آورند.

تبصره 1)- مامورین دولت شاهنشاهی در خارجه نیز بوسیله سفارت عربی سعودی صورت اسامی ایرانیانی که مستقیما عازم حج هستند دریافت و تعداد آنها را بکمیسیون حج در تهران و به سفارت شاهنشاهی در جده بوسیله تلگراف اطلاع داده و اسامی آنها را با پست هوائی ارسال میدارند.

تبصره 2)- سفارت شاهنشاهی در جده اسامی حجاج ایرانی را از وزارت امور خارجه عربی سعودی بعد از اتمام حج دریافت و به کمیسیون دائمی حج ارسال خواهند داشت.


قسمت دوم – وسایل مسافرت حج:

ماده 7)- وسیله مسافرت در سال جاری از ایران به مکه از راه هوا- دریا- و از راه خشکی فقط از راه تهران به بیروت- تهران به عقبه خواهد بود.


ماده 8)- کمیسیون دائمی حج بوسیله جلب نظر اشخاص مورد اعتماد عمومی که در امور حمل و نقل کرایه بهاء دارای بصریت هستند حداقل کرایه مسافرت از تهران تا جده و بالعکس با هواپیماهای مورد اطمینان که شهرت بین المللی داشته و تجهیزات آنها کامل باشد و نیز بهای بلیط وسایل نقلیه مسافرت زمینی و دریائی از ایران تا جده و بالعکس را به ریال معین و اعلان میکنند.

تبصره 1)- هیچ مؤسسه ای نمیتواند بلیط بنرخ گرانتر از کریه بهائی که از طرف کمیسیون دائمی حج آگهی شده بمسافر بفروشد.

تبصره 2)- بلیط رفتن و برگشتن بوسیله کشتی از ایران تا جده را قبلا مؤسسات حمل و نقل تهیه و بنرخ معین به مسافرین خود میفرشند.

تبصره 3)- ده یک بهای بلیط مسافرت را حجاج بحساب مخصوص زیر نظر کمیسیون دائمی حج در بانک ملی خواهند گذاشت و رسید آن را تحویل شرکت فروشنده بلیط خواهند داد. شرکت پس از عودت حجاج با اجازه کمیسیون دائمی حح حق دریافت آن را خواهد داشت.


ماده 9)- مؤسسات حمل و نقل دریائی موظفند تا روز پانزدهم ذیقعده بلیط فروخته و منتهی تا روز 30 ذیقعده کلیه حجاج را حرکت دهند.
مؤسسات حمل و نقل هوائی موظفند تا روز 25 ذیقعده بلیط فروخته و منتهی تا روز بیست و نهم ذیقعده کلیه حجاج را حرکت دهند.

از طرف نخست وزیر