آیین‌نامه مالیات مستغلات

تاریخ انتشار: ۱۳۲۹/۰۵/۲۶

مصوب ۱۳۲۹/۵/۴


ماده 1 – در مورد اجرای ماده ۸ قانون زمین‌های محصور و غیر محصور که به اجاره واگذار میشود مشمول مالیات میباشد به شرط اینکه‌ استفاده‌ که از آنها میشود مشمول مقررات مالیات املاک مزروعی نباشد. 


ماده 2 – منظور از اجاره مذکور در ماده ۸ قانون مصوب تیر ماه ۱۳۲۸ هر نوع استفاده‌ است که مالک از طریق واگذاری ملک تحصیل مینماید. 


ماده ۳- [منسوخ 15ˏ05ˏ1332]
در مورد مستغلات جدیدالبناء که دارای چند طبقه میباشد و هر طبقه آن جداگانه اجاره داده میشود هَر یک از طبقات در حکم یک ‌مستغل محسوب و مالک موظف است قبل از خاتمه هر طبقه مراتب را بدارائی محل اطلاع داده تا معافیت مقرره در تبصره دوم از ماده 8 درباره مالک ‌نسبت بهمان طبقه اعمال شود و در صورتی که مالک بدون اطلاع اداره دارائی از ختم بنا از مستغل بهره‌برداری نماید و تا 6 ماه از شروع‌ بهره‌ برداری دارائی را مطلع ننماید معافیت مقرره درباره مالک نسبت بطبقه مورد اجاره رعایت نشده و بایستی مالک از تاریخ قرارداد اجاره مالیات‌ مقرره را پرداخت نماید. 


ماده ۴- [منسوخ 15ˏ05ˏ1332]
خاتمه بنا یا خاتمه هر یک از طبقات عمارات از تاریخی است که مستغل قابل بهره ‌برداری باشد و اگر مستغلی احداث و مثلا قبل از خاتمه‌ روکاری و یا تزئینات و غیره باجاره ‌داده شود و مالک بعنوان اینکه بنای مستغل ناقص و هنوز خاتمه نیافته به اداره دارائی اطلاع نداده باشد معافیت مقرر در تبصره 2 از ماده 8 درباره‌ مستغل مزبور (‌کلیه بنا یا هر قسمتی که باجاره داده شده) رعایت نخواهد شد. 


ماده 5 – مأخذ تشخیص عایدات مستغلاتی که بموجب اسناد رسمی اجاره داده شده باشد مال‌الاجاره مصرحه در سند رسمی خواهد بود مگر اینکه معلوم شود که مال‌الاجاره مذکور در سند رسمی کمتر از مال‌الاجاره واقعی ملک بوده در این صورت درآمد مستغل مثل مستغلاتی که اجاره‌نامه ‌رسمی ندارد از طریق ممیزی و مقایسه مستأجره با مستغلات مشابه تشخیص خواهد گردید.
‌در مواردی که حکم تعدیل مال‌الاجاره صادر شده باشد ملاک تشخیص مال‌الاجاره مبلغی است که مورد حکم دادگاه تعدیل مال‌الاجاره‌ها واقع شده‌ باشد مستغلاتی که پس از انقضاء مدت اجاره در تصرف مستأجر باقیمانده باشد از مأخذ آخرین اجاره مالیات وصول میشود مگر این که محقق شود که‌ مؤجر مبلغ بیشتری دریافت کرده است در این صورت بمبلغ اضافی نیز مالیات تعلق خواهد گرفت. 


ماده 6 – نتیجه ممیزی عمومی برای 3 سال با حفظ این اختیار برای وزارت دارائی که هر موقع مقتضی بداند تجدید ممیزی نماید معتبر‌ است. در صورتی که پس از ممیزی عمومی مالکین مستغلات خود را بیش از میزان اجاره‌ای که در موقع ممیزی تعیین شده اجاره داده باشند بایستی‌ مالیات خود را بمأخذ اجاره واقعی پرداخت کنند. 


ماده 7 – اعتراض مؤدیان نسبت بمبلغ مالیات قطعی شده در سال اول برای سنوات بعد در صورتی پذیرفته میشود که مستغل بیش از 3 ماه‌ خالی مانده و یا بموجب احکام تعدیل مال‌الاجاره‌ها در میزان اجاره تقلیل داده شده باشد و یا طبق اسناد رسمی در موقع تجدید اجاره مستغل بمبلغ‌ کمتری باجاره واگذار شده باشد. 


ماده 8 – مالکین مستغلات مکلفند هر گونه معامله که بموجب آن تمام یا قسمتی از مستغل بدیگری منتقل میگردد بلافاصله پس از انجام معامله‌ کتباً به اداره دارائی محل اطلاع دهند کسانیکه ملکی به آنها منتقل میشود نیز مکلفند معامله را به اداره دارائی اعلام نمایند و قبل از قبول انتقال باید‌ مفاصا حساب مالیاتی را از فروشنده دریافت کنند والا مالک هر ملک مسئول پرداخت کلیه مالیات معوقه دولت خواهد بود.
‌اداره دارائی میتواند از لحاظ تسریع در امر وصول مالیات بخریدار یا فروشنده مراجعه و مالیات دولت را وصول نماید مگر اینکه در سند معامله‌ خریدار پرداخت مالیات گذشته مستغل را متقبل شده باشد که در این صورت منحصراً بخریدار مراجعه خواهد شد. 


بموجب ماده ۲۵ قانون مالیات املاک مزروعی و مالیات بر درآمد مصوب تیر ماه 1328 آئین‌نامه مربوط به مالیات مستغلات که مشتمل بر 8 ماده ‌و در جلسه چهارم امرداد ماه 1329 به تصویب کمیسیون قوانین دارائی مجلس شورای ملی رسیده قابل اجرا است. 

رئیس مجلس شورای ملی