هیئت وزیران در جلسه ۱۴ فروردین ماه ۱۳۱۹ طبق پیشنهاد شماره ۵۶۹۴۸ به تاریخ ۲۳ر۱۲ر۱۳۱۸ وزارات دارائی نظر به تبصره ماده ششم قانون اصلاح قانون مالیات بر درآمد مصوب ۲۸ اسفند ماه ۱۳۱۷ موارد زیر را تصویب نمودند:
ماده ۱ ـ وزارت دارائی در اسفند ماه هر سال با در نظرگرفتن اوضاع و احوال رشتههای نقاط مختلفه کشور صورت پیشهوران جزء هر یک از شهرستانها را که مطابق قانون تجارت ملزم بنگاهداری دفاتر بازرگانی نیستند تعیین و بدارائی محل ابلاغ بنماید.
ماده ۲ ـ کمیسیون تشخیص هر محل موظف است در فروردین ماه هر سال با توجه باوضاع و احوال هر رسته از پیشهوران جزء به استناد یکی از نشانیهای مصوب کمیسیون قوانین دارائی مجلس شورای ملی با درآمدی که در سال پیش ملاک وصول مالیات بوده است ماخذ تشخیص درآمد مقطوع مؤدیان هر رسته را تعیین و به دارائی محل اعلام نماید.
تبصره ۱ ـ در صورتی که کمیسیون ماخذ تشخیص درآمد مقطوع رسته را از روی درآمد مذکور در قسمت اخیر ماده ۲ تعیین نماید و مؤدی در سال پیش مالیات نداده باشد مطابق مقررات عمومی او رفتار خواهد شد.
تبصره ۲ ـ هر پیشهور جزئی که مالیات گذشته خود را به استناد دفتر پرداخته باشد مشمول این تصویبنامه نبوده و بایستی مانند پیش مالیات متعلقه را طبق دفتر واریخت نماید و در صورت استنکاف مطابق مقررات عمومی با او رفتار خواهد شد.
ماده ۳ ـ اداره دارائی پس از تشخیص درآمد پیشهوران جزء تا پایان اردیبهشت ماه هر سال ماخذ مالیات مقطوع هر رسته را بوسیله آگهی عمومی مؤدیان مربوطه اخطار خواهد نمود علاوه بر آن دفتری که حاکی از میزان درآمد مقطوع هر یک از افراد رسته باشد تنظیم و در دسترس مراجعه پیشهوران جزء میگذارد.
در عین حال در هر حوزه مالیاتی که وسایل آن فراهم باشد درآمد و مالیات مقطوع هر یک از افراد رسته را کتباً نیز بانها ابلاغ خواهد نمود.
ماده ۴ ـ پیشهوران جزء از دادن اظهارنامه بخشوده و موظفند مالیات متعلقه بدرآمد مقطوع را منتهی تا آخر مردادماه هر سال بدارائی محل تسلیم نموده قبض رسمی دریافت دارند و در صورت تخلف مشمول پرداخت جرائم مقرره در آییننامه جرائم و زیان دیر کرد خواهند بود.
ماده ۵ ـ مالیات مشخصه بر روی درآمد مقطوع نسبت به پیشهوران جزء قطعی است مگر آنکه مودی در ظرف ۲۰ روز از تاریخ نشر آگهی بموارد زیر کتباً ایراد کند:
1ـ اختلاف نسبت بنوع یا مدت پیشه
2ـ استناد بدفاتر قانونی
3ـ اشتباه در محاسبه
4ـ استناد بورشکستگی و حریقزدگی و یا به پیشآمدهای غیرمترقبه که در نتیجه آن تمام یا یکقسمت از دارائی مودی از بین رفته باشد.
5 ـ در صورتی که ماخذ تعیین مالیات مقطوع مودی درآمدی باشد که در سال پیش مالیات آن تعیین و مالیات مزبور بر روی اخطار واخواهی نشده قطعی گردیده باشد.
ماده ۶ ـ پس از وصول ایراد مودی اداره دارائی موظف است موضوع را برای رسیدگی بکمیسیونی که وزارت دارائی دستور تشکیل آنرا میدهد ارجاع نماید و بهر مبلغی که کمیسیون اظهارنظر نموده مالیات مودی قطعی و غیرقابل اعتراض میباشد.
تبصره ۱ ـ عده کمیسیون رسیدکی[رسیدگی] مذکور در این ماده را وزارت دارائی مطابق احتیاجات هر حوزه مالیاتی تعیین خواهد نمود در هر صورت بایستی بکلیه ایرادات رسیده در سررسید مقرر در ماده ۵ این تصویبنامه منتهی تا آخر آبان ماه هر سال رسیدگی و قرار لازم صادر شود.
تبصره ۲ ـ در صورتی که قرار کمیسیون نامبرده در ماده بالا بعد از مرداد ماه صادر و نازلتر از مالیات مشخصه بر روی درآمد مقطوع موضوع ماده ۲ این تصویبنامه باشد و مودی در ظرف ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ قرار کمیسیون مالیات مشخصه را بپردازد مشمول جریمه تخلف نخواهد بود ولی هرگاه ایراد مودی از طرف کمیسیون مردود واقع و مالیات متعلقه بمودی پس از مرداد ماه پرداخت گردد جریمه تخلف نیز باید وصول شود و در هر دو صورت مبداء احتساب زیان دیرکرد بیست روز پس از ابلاغ قرار کمیسیون بمودی میباشد.
تبصره ۳ ـ چنانچه مودی مالیات تشخیص شده را در موقع مقرر بپردازد و در مهلت معین ایراد نماید زیان دیرکرد و جریمه از او گرفته نخواهد شد.
ماده ۷ ـ هرگاه وزارت دارائی بنا بمدارک و دلائل مسلم در مورد یکی از پیشهوران جزء تعیین درآمد مقطوع معینه طبق ماده ۲ این تصویبنامه را متناسب با درآمد حقیقی مودی نداند مالیات او طبق مقررات عمومی وصول خواهد شد.
ماده ۸ ـ مواعد مقرر در مواد ۱ و ۲ و ۳ این تصویبنامه استثنائاً در سال ۱۳۱۹ یکماه تمدید میشود.
ماده ۹ ـ تصویبنامه شماره ۲۳۱۳ مورخ ۱۷ر۲ر۱۳۱۸ ملغی و این تصویبنامه بجای آن قابل اجراء است.