مصوبه شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی در خصوص آیین‌نامه اجرایی نحوه تحقق پیوست عدالت اجتماعی در کلیه ضوابط، ‌مقررات و برنامه‌های دستگاه‌های اجرایی

تاریخ تصویب: ۱۴۰۰/۱۲/۰۵
تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۰۶/۰۲

شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی به منظور تحقق فرمان مقام معظم رهبری (مدظله العالی) مبنی بر ضرورت تهیه پیوست عدالت برای تمامی مصوبات، لوایح و تصمیمات دولت و به استناد تبصره (2) بند (الف) ماده (57) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور – مصوب 1395 و بند (الف) ماده (15) قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی – مصوب 1383، در تاریخ 5 /12 /1400 برگزار و “آیین‌نامه اجرایی نحوه تحقق پیوست عدالت اجتماعی در کلیه ضوابط، مقررات و برنامه های دستگاه های اجرایی (مرتبط با حوزه های سه‌گانه رفاه و تأمین اجتماعی)” را به شرح زیر تصویب نمود:

ماده 1 – وزارت تعاون،‌ کار و رفاه اجتماعی مکلف است در راستای اجرای اصل (29)، بند (1) اصل (43) و بندهای (2) و (4) اصل (21) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و همچنین مواد (1) و (10) و تبصره (1) مادة (11) قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی – مصوب 1383، با توجه به گزارش دستگاههای اجرایی ذیربط، سهم دهک های درآمدی و مناطق مختلف کشور در رابطه با توزیع یارانه های عمومی مربوط به مواد و احکام قانون یاد شده را تهیه و جهت بررسی و تصویب به شورای عالی رفاه و تامین اجتماعی ارائه نماید. سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است بر اساس مصوبات مذکور، احکام و اعتبارات مورد نیاز را در لوایح بودجه کل کشور پیش بینی نماید.

ماده 2 – کلیه اعتبارات و تسهیلات رفاهی و یارانه های مندرج در قانون بودجه کل کشور در امور بیمه های اجتماعی، حمایتی، ‌آسیب های اجتماعی، آموزش و پرورش، بهداشت و درمان،‌ مسکن و اشتغال، اعم از اعتبارات هزینه ای، تملک دارایی های سرمایه ای، وجوه اداره شده و یارانه سود تسهیلات و سایر اعتبارات باید به گونه ای تسهیم و توزیع شود که سهم دهک های کم درآمد جامعه بیش از دهک های پردرآمد باشد.

تبصره 1 – وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور،‌ موارد مشمول و طبقه بندی اعتبارات و تسهیلات رفاهی و یارانه های مذکور را تعیین می نماید.

تبصره 2 – مفاد حکم این ماده شامل مواردی که نحوه تخصیص و توزیع آن در قانون بودجه کل کشور و یا سایر قوانین به صورت مشخص تعیین گردیده است نمی گردد. در صورت نیاز به اصلاح یا تغییر قوانین مذکور،‌ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان برنامه و بودجه کشور مکلفند با همکاری دستگاه های اجرایی ذیربط پیشنهادات لازم را جهت سیر مراحل تصویب در مراجع ذیربط ارائه نمایند.

ماده 3 – هرگونه مبادله موافقتنامه و هزینه کرد از محل یارانه ها و منابع عمومی بودجه کل کشور در موارد یاد شده، مستلزم رعایت تبصره (1) ماده (11) قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی است.

تبصره – اطلاعات مورد نیاز برای سنجش سهم دهک های درآمدی در موافقتنامه دستگاه های اجرایی ذیربط درج می شود.

ماده 4 – در اجرای جزء (3) بند (الف) ماده واحده قانون برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور – مصوب 1400، فهرست کلیه افراد دریافت کننده کمک های حمایتی از محل بودجه عمومی در سامانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به همراه شناسه پرداخت، با رعایت سطوح دسترسی، ثبت و ساماندهی خواهد شد. حکم مذکور در تمامی لوایح بودجه سنواتی درج می گردد.

ماده 5 – در اجرای بند (د) ماده (15) و بند (و) ماده 16 قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است هر ساله با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور نسبت به تنظیم کلان بودجه عمومی دولت در قلمروهای بیمه های اجتماعی، امور حمایت و آسیبهای اجتماعی اقدام نموده و مراتب را به انضمام پیوست عدالت اجتماعی موضوع این تصویبنامه و سایر پیشنهادات لازم،‌ جهت بررسی، اصلاح و تأیید یا تصویب (حسب مورد) به شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی ارائه نماید. مصوبات و تصمیمات شورای عالی مذکور در امور مربوط به بودجه کل کشور حداکثر تا نیمه شهریور ماه هر سال،‌ به هیأت وزیران ارائه خواهد شد.

مادۀ 6 – وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است گزارش عملکرد سالیانه دستگاه های مشمول در خصوص رعایت سهم دهک های کم درآمد و همچنین توزیع متوازن اعتبارات و تسهیلات موضوع این مصوبه را به شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی ارائه نماید.

ماده 7 – وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است با پیشنهاد دستگاه های ذیربط،‌ حسب مورد شاخص های تخصصی فقر و عدالت مرتبط با وظایف هر یک از دستگاه ها از جمله در حوزه های رفاه اجتماعی، آموزش، بهداشت، مسکن، مالی، انرژی و سایر موارد مربوط را مشخص نموده و به تصویب شورای عالی رفاه و تأمین اجتماعی برساند.

تبصره – سازمان اداری و استخدامی کشور مکلف است شاخص های عدالت مذکور برای هر یک از دستگاه ها را به عنوان شاخص های تخصصی دستگاه های ذیربط به آنها ابلاغ نموده و در ارزیابی عملکرد دستگاه ها (طرح شهید رجائی) مورد استفاده قرار دهد.

دکتر سیدابراهیم رئیسی
رئیس جمهور (رئیس)