ماده واحده – پروتکل در مورد مبادلات کالا بین دولتین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه مشتمل بر یک مقدمه و چهار ماده که در تاریخ ۱۶ مارس ۱۹۸۲ (۱۳۶۰.۱۲.۲۵) در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود.
بسماللهالرحمنالرحیم
پروتکل در مورد مبادلات کالا بین دولتین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه برای سالهای ۱۹۸۲ تا ۱۹۹۱
دولتین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه که در این پروتکل طرفین متعاملین نامیده میشوند با تمایل به توسعه روابط بازرگانی بین دو کشور بر مبنای منافع مشترک متقابل و حفظ روابط حسنه موجود به شرح ذیل توافق نمودند.
ماده یک –
1 – مبادله کالا بین طرفین متعاملین طبق لیست (آ) و (ب) ضمیمه این پروتکل برای سال جاری ۱۹۸۲ انجام خواهد گرفت. داد و ستد درمورد کالاهای مندرجه در این دو لیست از سالهای ۱۹۸۳ تا ۱۹۹۱ خود به خود انجام میگیرد مگر این که کمیته بازرگانی مشترک ایران و سوریه درجلسه سالانه که تاریخ آن به توافق طرفین به طور متناوب در تهران و دمشق تعیین خواهد شد، درباره این دو لیست تجدید نظر به عمل آورد.
۲ – بانک مرکزی ایران در تهران و بانک مرکزی سوریه در دمشق حساب مخصوصی گشایش مینمایند که به موجب آن تمام معاملات واردات وصادرات از کشور طرفین متعاملین به و از کشور یکدیگر برای کالاهای مندرج در دو لیست (آ) و (ب) ضمیمه این پروتکل منظور میشود. در پایان هر سال دو بانک مذکور در حسابهای مخصوص موازنه برقرار خواهند کرد و در صورت منفی بودن طراز به نفع یکی از طرفین متعاملین طرف بدهکار مبلغ بدهی را به ارز قابل تسعیر پرداخت خواهد نمود، و مانده حساب در پایان هر سه ماه در سال نباید از ۱۰۰ میلیون دلار تجاوز نماید. چنانچه طرفی پیشاز آن بدهکار بوده مابهالتفاوت بدهی را به ارز قابل تسعیر پرداخت خواهد کرد.
۳ – بانک مرکزی سوریه ملاحظات و شرایط بانکی لازم را برای اجرای مفاد این پروتکل تنظیم خواهد نمود.
ماده دو – ارزش کالاهای مورد مبادله بین دو کشور در چهار چوب این پروتکل بر مبنای ارز مورد توافق بین سازمانهای خریدار و فروشنده دو کشور خواهد بود.
ماده سه –
1 – طرفین متعاملین توصیههای لازم را برای اجرای این پروتکل به مؤسسات و شرکتهای خود خواهند نمود.
2 – مبادلات کالاهای مندرج در دو لیست ضمیمه (آ) و (ب) طبق قوانین و مقررات جاری در دو کشور به موجب قراردادهای جداگانهای بین مؤسسات و شرکتهای خریدار و فروشنده انجام خواهد شد. این قراردادها نوع، مقدار، مدت و تمام شرایط لازم را برای اجرای معامله شامل میشود و ارزش این کالاها بر مبنای قیمتهای بازار جهانی خواهد بود.
ماده چهار – این پروتکل از تاریخ مبادله یادداشتها مبنی بر موافقت طبق اصول متداول در دو کشور قابل اجرا میباشد. مدت اعتبار این پروتکل ده سال میباشد و تجدید نظر در مورد آن با درخواست یکی از طرفین متعاملین یک سال قبل از تاریخ تجدید نظر انجام میگیرد.
چنانچه اصلاح یا تعدیل در متن پروتکل ضروری باشد، بایستی با موافقت طرفین صورت گیرد.
در تهران در تاریخ ۲۵ اسفند ماه ۱۳۶۰ برابر با ۱۶ مارس ۱۹۸۲ در دو نسخه اصلی به زبانهای فارسی و عربی که هر دو نسخه در حکم واحد میباشد به امضاء رسید.
از طرف دولت جمهوری اسلامی ایران از طرف دولت جمهوری عربی سوریه
حبیبالله عسگراولادی مسلمان سلیم یاسین
وزیر بازرگانی وزیر اقتصاد و بازرگانی خارجی
کالاهای آماده صدور از جمهوری اسلامی ایران به جمهوری عربی سوریه در سال ۱۹۸۲
نوع واحد مقدار یا ارزش
نفت میلیون تن ۲.۷
مغز پسته
خرما
روغن نباتی هزار تن ۲
زعفران
خاویار
میگو
کاشی و سرامیک هزار متر مربع ۵۰۰
لوازم بهداشتی
اتوبوس
رادیاتور و دیگ بخار (حرارت مرکزی)
کاغذ دیواری
آسانسور
گوگرد هزار تن ۵۰
پوست خام
اکسید زنگ
اکسید سرب
فرمالین
دفع آفات نباتی
کشمش
زیره
جو هزار تن ۲۰۰
عدس هزار تن ۱
مواد اولیه برای منسوجات هزار تن ۵
تریبل سوپرفسفات هزار تن ۱۰
اسید سولفوریک هزار تن ۵
اسید سولفوریک هزار تن ۲ – ۵
سیلیکات سدیم هزار تن ۵
دارو و مواد داروسازی
صابون
شیشه جام میلیون متر مربع ۲
لیوانهای شیشهای میلیون قطعه ۱۰
مداد
منسوجات مختلف
چادرهای زنانه مختلف
نخ ابریشم طبیعی
پشم خام
ترانس فلورسنت و کابل و موتورهای برقی میلیون دلار ۱۰
لوازم و ظروف خانگی
پیشنهادات آقایان نمایندگان راجع به پروتکل لایحه راجع به مبادلات کالا بین دولتین جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری عربی سوریه برایسالهای ۱۹۸۲ تا ۱۹۹۱
(به مدت ده سال)
۱ – بند ۲ ماده ۱ به صورت زیر اصلاح شد:
2 – بانک مرکزی ایران در تهران و بانک مرکزی سوریه در دمشق حساب مخصوصی گشایش مینمایند که به موجب آن تمام واردات و صادرات طرفین متعاملین از کالاهای مندرج در دو لیست (آ) و (ب) ضمیمه این پروتکل منظور میشود. در پایان هر سال دو بانک مذکور در حسابهای مخصوص موازنه برقرار خواهند کرد و در صورت منفی بودن طراز به نفع یکی از طرفین متعاملین طرف بدهکار مبلغ بدهی را به ارز قابل تسعیر پرداخت خواهد نمود و مانده حساب در پایان هر سه ماه نباید از ۱۰۰ میلیون دلار تجاوز نماید. چنانچه طرفی بیش از آن بدهکار بود مابهالتفاوت بدهی را به ارز قابل تسعیر پرداخت خواهد کرد.
۲ – بند ۳ ماده ۱ به صورت زیر اصلاح شد:
3 – بانک مرکزی ایران و سوریه ملاحظات و شرایط بانکی لازم را برای اجرای مفاد این پروتکل تنظیم خواهند نمود.
۳ – ماده ۴ به صورت زیر اصلاح شد:
ماده چهار این پروتکل از تاریخ مبادله یادداشتها مبنی بر موافقت طبق اصول متداول
در دو کشور قابل اجرا میباشد. مدت اعتبار این پروتکل ده سال میباشد و در صورت
تجدید نظر در اصل پروتکل و یا ایجاد تغییرات کلی و اساسی در آن به وسیله یکی از
طرفین لازم است مراتب یک سال جلوتر بهطرف دیگر اعلام شود. البته اصلاح و تعدیل در پروتکل باید با موافقت طرفین صورت گیرد.
۴ – کلمه واردات پس از پایان فهرست صادرات اضافه شده است.
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده (یک مقدمه و چهار ماده و دو فهرست) منضم به پیشنهادات نمایندگان محترم در جلسه روز یکشنبه هفدهم بهمن ماه یک هزار و سیصد و شصت و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و شورای محترم نگهبان آن را تأیید نموده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی