قانون راجع به بقایای مالیاتی

تاریخ تصویب: ۱۳۱۰/۱۰/۱۴
تاریخ انتشار: ۱۳۱۰/۱۱/۱۳

ماده اول – وزارت مالیه مکلف است بقایای مالیاتی املاک مزروعی و باغات و طواحین و ایلات و مستغلات سنوات قبل از ۱۳۰۲ را باستثناء سه‌ فقره که در ذیل این ماده ذکر شده از دفاتر مالیاتی حذف و مدیونین را از پرداخت ان معاف نماید.
‌بقایای مؤدیانی که مالیات سالیانه ان ها از بیست تومان تجاوز نمینماید تا اخر ۱۳۰۴ معاف و از دفاتر مالیاتی حذف خواهند شد.
‌موارد سه‌گانه مستثنی از قرار ذیل است:
‌الف) مالیاتهائی که ابواب‌جمعی اشخاص بوده و محاسبه خود را تصفیه ننموده‌اند.
ب) مالیاتهائی که اشخاص در مقابل ان دعوی مطالباتی داشته و تا کنون محاسبه انها خاتمه نیافته.
ج) بقایائی که بموجب قراردادهای مخصوص منعقده بین ادارات مالیه و مؤدیان ترتیب تصفیه و استهلاک ان داده شده.

‌استثناء فوق شامل بقایای مالیاتی قبل از ۱۲۹۰ شمسی که بطور کلی و بلااستثناء معاف میشود نخواهد بود.


ماده دویم – مودیان مخیرند بقایای از سال ۱۳۰۲ باین طرف املاک اربابی را تا سالی که ممیزی ملک آن ها اجراء شده مطابق مالیات معمولی سابق یا از‌ ماخذ نتیجه ممیزی قانونی تصفیه نمایند.


ماده سوم – بقایای جنسی هر سنه به نرخ متوسط سه ‌ماهه محلی خرمن همان سنه مسعرا دریافت میشود و در صورتی که نرخ مزبور از نرخی که ‌کمیسیون در تبدیل مالیات جنسی بنقد تشخیص داده بیشتر باشد به نرخ مشخصه کمیسیون تنزل داده خواهد شد و در نقاطی که نرخ کمیسیون از نظر‌ احتیاج ارزاقی تعیین نشده باشد حداکثر تسعیر نرخ ازاد متوسط پنجسال بدون افت قبل از ۱۳۱۰ که کمیسیونی مطابق ترتیب منظور در قانون معین‌ نماید خواهد بود.


ماده چهارم – بقایای مالیاتی املاک مخروبه و شکسته که کسر و شکست ملک مورد تصدیق وزارت مالیه واقع باشد از ماخذ مالیات نتیجه ممیزی‌ قانونی تصفیه و بقایای جنسی این قبیل املاک به نرخ روز پرداخت مسعرا ماخوذ خواهد شد.


ماده پنجم – بقایای مالیاتی در هر سنه معادل یک برابر مالیات جاری همان سال از قرار اقساط مقرره در قانون متمم ممیزی وصول میشود و از حیث‌ جرایم تاخیر تابع مقررات قانون مزبور خواهد بود.
‌طریقه وصول بقایا از مستنکفین بر طبق مقرراتی خواهد بود که قانون متمم ممیزی برای وصول مالیات جاری مقرر داشته است.


ماده ششم – مالکین خالصجات انتقالی مکلفند بقایای سنواتی املاک خالصه انتقالی را از سال ۱۳۰۲ لغایت ۱۳۰۶ بقرار جمع معمولی سابق یا ‌صدی پنجاه عایدات خالص مالکانه که در نتیجه ممیزی قانونی تشخیص داده شده بپردازند و اقساط بقایا در هر سال معادل صدی پنجاه عایدات خالص‌ مالکانه اخذ میشود و املاک مزبور از سنه ۱۳۰۷ ببعد تابع مقررات قانون خالصجات انتقالی مصوب ۲۰ اسفند ماه ۱۳۰۶ و قانون متمم ان مصوب‌ ۵ اردیبهشت ماه ۱۳۱۰ خواهد بود و ماخذ تسعیر بقایای جنسی خالصجات انتقالی در قسمت املاک کسر و شکست‌دار مطابق ماده ۴ و در غیر ان بر‌طبق ماده ۳ خواهد بود.
‌بقایای بعد از سنه ۱۳۰۷ املاکی که در نتیجه رای حکمیت مطابق قانون خالصجات انتقالی اربابی شده یا وزارت مالیه در نتیجه رسیدگی تصدیق به اربابی بودن انها را نموده یا نماید مطابق مالیات املاک اربابی محسوب و اخذ خواهد شد.


ماده هفتم – بقایای مالیاتی (‌اعم از اربابی و خالصه انتقالی) املاکی که بعد از تصویب این قانون نقل و انتقال می‌شود. از عایدات مالکانه دریافت‌ خواهد شد ولی بقایای املاکی که قبل از این قانون نقل و انتقال شده باشد بر عهده مالکی خواهد بود که در موقع خود مالیات را نپرداخته است.


ماده هشتم – بقایای سنواتی افراد ایل تا اخر سال ۱۳۰۱ به تخفیف منظور خواهد شد.
‌نسبت به بقایای از سنه ۱۳۰۲ به بعد ایلات و همچنین نسبت به بدهی صاحب‌جمعان ایلات و املاک اعم از بقایای قبل یا بعد از ۱۳۰۲ وزارت مالیه‌ مجاز است با ملاحظه وضعیت افراد ایل و صاحب‌جمعان رعایت مقتضی را از حیث اعطاء تخفیف و امهال بعمل اورده محاسبه سنواتی را تصفیه ‌نماید.


ماده نهم – وزارت مالیه مجاز است بقایای سنواتی اشخاصی را که در مقابل بدهی خود دعوی مطالباتی از دولت دارند پس از رسیدگی و تصدیق‌ صحت ان معادل مطالبات انها از بدهی که دارند کسر و بقیه را با رعایت مواد این قانون وصول و محاسبه انها را تصفیه نماید.


ماده دهم – چنانچه مالیات جزء جمعی و منال خالصکی املاکی که قسمتی از مالیات سنوات ماضیه انها پرداخت شده است و در نتیجه اجرای این‌ قانون ماخذ بدهی انها در سنوات ماضیه تنزل نماید ولی مبلغ و مقدار پرداخت شده از مالیات و منال جزء جمعی سابق تجاوز ننماید محاسبه بقایای ان‌ سنوات تصفیه شده محسوب خواهد شد.


ماده یازدهم – کلیه بدهی زارعین و رعایای خالصجات دولتی که در دهات خالصه ساکن بوده یا مشغول زراعت هستند از بابت بذر و مساعده و‌ مال‌الاجاره‌های نقدی و جنسی که مربوط بسنوات تا اخر ۱۳۰۴ باشد معاف و از سال ۱۳۰۵ ببعد وزارت مالیه مجاز است با ملاحظه وضعیت و‌ استطاعت آنها رعایتهای مقتضی را منظور و محاسبه سنواتی را بطوری که صلاح بداند تصفیه کند.
‌بقایای جنسی زارعین مطابق ماده سوم این قانون مسعرا ماخوذ خواهد شد.


ماده دوازدهم – مالیات املاک کسر و شکست‌دار که قبل از ممیزی قانونی از طرف وزارت مالیه بازدید شده در صورتی که ماخذ مالیات ممیزی‌ قانونی بیشتر از بازدید وزارت مالیه باشد بقایای این قبیل املاک در آنچه مربوط به قبل از ممیزی است از ماخذ بازدید تصدیق شده وزارت مالیه تصفیه‌ میشود.


این قانون که مشتمل بر دوازده ماده است در جلسه چهاردهم دی ماه یک هزار و سیصد و ده شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

رئیس مجلس شورای ملی – دادگر