نظامنامه دفتر ثبت ازدواج و طلاق [مصوب ۱۳۱۰]

تاریخ تصویب: ۱۳۱۰/۰۷/۱۷
تاریخ انتشار: ۱۳۱۰/۰۷/۱۸

نظر به مدلول ماده (1) قانون ثبت ازدواج و طلاق، وزارت عدلیه مواد ذیل را مقرر می‌دارد:

ماده اول ـ دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مجلد بوده و کلیه صفحات ان به امضای مدعی ‌العموم یا نماینده او رسیده و بمهر پارکه ممهور خواهد شد بعلاوه در ظهر صفحه اول و اخر دفتر نیز تعداد کلیه صفحات با تمام حروف قید و از طرف مدعی ‌العموم و یا نماینده او ممضی و ممهور می ‌شود.

تبصره ـ مدعی ‌العموم می ‌تواند با اجازه وزارت عدلیة برای امضاء و مهر ترتیب دیگری را مقرر دارد.


ماده دویم ـ عبارت ثبت باید خوانا و واضح بوده مبلغ و تاریخ و نمره ثبت باید لااقل یکمرتبه با تمام حروف در خود دفتر و در روی اوراق ازدواج و طلاق نوشته شود در صورت اختلاف آنچه که با تمام حروف نوشته شده معتبر است.


ماده سوم ـ فاصله سطور باید به یک اندازه باشد سطور از حدودی که در روی دفتر برای ابتداء و انتهای سطور معین شده نباید تجاوز کند.


ماده چهارم ـ بالا بردن سطور در اخر سطر ممنوع و هر جا که سطر به انتها رسید باید بقیه مطلب را به سطر بعد برد جای سفید گذاردن و تصحیح و اضافه مجاز نیست.


ماده پنجم ـ اگر صاحب دفتر اشتباها جای سفید گذارد یا مجبور به‌ تصحیح و اضافات شد مطابق مقررات ذیل باید عمل شود:
1ـ جای سفید باید بوسیله دو خطی که همدیگر را تقاطع کند از حیز استفاده انداخته شود.
2ـ روی کلمات زیادی خط نازکی کشیده شود در صورت امکان خط نازک را با مرکب قرمز باید کشید.
3ـ تصحیح و اضافات باید در ستون ملاحظات دفتر نوشته شده و بامضای صاحب دفتر برسد و ربط ان بوسیله راده معین گردد و ابطال جای سفید و همچنین حذف کلمات زیادی و تصحیح و اضافات باید در اخر ثبت سند ازدواج یا طلاق قبل از امضاء قید شود.


ماده ششم ـ تراشیدن و پاک کردن و الحاق کردن بهر نحوی از انحاء در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق ممنوع است به الحاقات و انچه که بجای کلمات تراشیده یا پاک شده نوشته شده باشد ادارات و محاکم عدلیه ترتیب اثر نخواهند داد.


ماده هفتم ـ در صورتی که هویت زوجین نزد صاحب دفتر محرز نباشد بایستی دو نفر از اشخاص معروف و معتمد حضورا هویت انان را تصدیق و مراتب در دفتر قید و بامضای معرفین رسیده و این نکته در روی اوراق نیز قید شود – مانعی نیست که معرفین یک طرف معرف طرف دیگر نیز باشند.


ماده هشتم ـ اشخاص کور یا گنگ یا کر محجور یا غیربالغ یا غیررشید نمیتوانند معرف یا شاهد باشند.


ماده نهم ـ در صورتی که هویت طرفین یا یکطرف نزد صاحب دفتر محرز نشود باید از ثبت امتناع کند.


ماده دهم ـ برای ثبت عقد مزاوجت زوج و زوجه باید شخصا یا بتوسط وکیل ثابت ‌الوکاله ذیل ثبت عقد را در دفتر و ذیل ورقه ازدواج مذکور در ماده (14) را امضاء کنند برای ثبت طلاق، طلاق ‌دهنده باید ذیل ثبت طلاق را در دفتر ذیل طلاق نامه مذکوره در ماده (14) را شخصا یا بتوسط وکیل‌ ثابت‌ الوکاله امضاء نماید اگر زوجین یا یکی از ان ها شخصا حاضر ولی سواد نداشته باشند ممکن است در ذیل دفتر ثبت و ذیل ورقه مذکوره در ماده (14) علامت انگشت خود را بگذارند. در این صورت صاحب دفتر باید در دفتر خود صراحتا قید نماید که علامت انگشت متعلق بفلان شخص بوده و در حضور او گذارده شده است.


ماده یازدهم – در صورتی که امضاء مذکور در ماده فوق بتوسط وکیل بعمل اید وکالت نامه باید بتصدیق کمیسریا و یا امین صلح و یا نایب ‌‌الحکومه و یا یکی از دفاتر اسناد رسمی رسیده و ضبط شود مگر اینکه موکل شخصا در نزد صاحب دفتر حاضر و بشخصی که وکالتا امضاء مینماید وکالت دهد که در این صورت صاحب دفتر باید در دفتر خود وقوع وکالت را نیز قید و امضاء کند.


ماده دوازدهم ـ هرگاه زوجین یا یکطرف از آنها کر یا گنگ و یا کور باشند علاوه بر معرفین هر یک باید در معیت خود یکنفر از معتمدین خود را حاضر نمایند شخص معتمد مزبور در مورد اشخاص کر و گنگ باید از اشخاصی باشد که بتواند بانها باشاره مطلب را بفهماند و این نکته صراحتا باید در متن دفتر و در ستون ملاحظات قید و بامضاء صاحب دفتر برسد.


ماده سیزدهم ـ در دفتر ثبت نکاح و طلاق باید نکات ذیل قید شود:

الف ـ برای عقد مزاوجت
1ـ نمره و تاریخ ثبت با تمام حروف.
2ـ تاریخ وقوع عقد (روز ـ ماه ـ سال) با تمام حروف.
3ـ اسم زوج و زوجه بنحوی که در هویت انها تردید نباشد.
4ـ نکاح دائم است یا منقطع و در صورت انقطاع مدت ان چیست.
5 ـ مهر
6 ـ سایر شرایط ضمن عقد نکاح و یا ضمن عقد لازم دیگر که بین زوجین مقرر شده است.
7ـ امضاء اشخاص مذکور در ماده (10)

ب ـ برای طلاق
1ـ نمره و تاریخ ثبت با تمام حروف
2ـ تاریخ وقوع طلاق (روز ـ ماه ـ سال) با تمام حروف.
3ـ اسم زوج و زوجه بنحوی که در هویت انان تردیدی نباشد.
4ـ نوع طلاق از رجعی و بائن و در صورت رجعی بودن تصریح باینکه دفعه چندم است.
5 ـ امضاء اشخاص مذکور در ماده (10)


ماده چهاردهم ـ صاحب دفتر مکلف است که فورا پس از ثبت نکاح یا طلاق دو نسخه از سواد ثبت را تهیه و پس از امضاء اشخاصی که دفتر ثبت را امضاء کرده‌ اند بهر یک از زوجین سابق یک نسخه بدهد.


ماده پانزدهم ـ اوراق عقد و طلاقی که مطابق مقررات این نظامنامه به‌ ثبت برسد سند رسمی بوده و تمام محتویات و امضاهای مندرجه در آن معتبر خواهد بود مگر اینکه مجعولیت آن ثابت شود.
در مورد مهریه سند رسمی ازدواج بدون احتیاج حکمی از محاکم عدلیه لازم ‌الاجراء است و ورقه لازم الاجراء بتقاضای زوجه یا قائم‌ مقام قانونی او صادر خواهد شد.


ماده شانزدهم ـ صدور ورقه اجرائیه بعهده اداره ثبت اسناد محل و اگر اداره ثبت اسناد نباشد به عهده امین صلح محل خواهد بود.

وزارت عدلیه