فصل اول- تفتیش قضائی
ماده ۱- کلیه شکایات اداری از مستخدمین قضائی ولو آنکه تقصیر آنان مربوط به زمان اشتغال به شغل اداری باشد و همچنین شکایات از اشخاصی که از شغل قضائی به شغل اداری انتقال یافته و موضوع شکایت مربوط به زمان تصدی آنان به شغل قضائی می باشد و شکایت از وکلای رسمی عدلیه، مستقیماً به پارکه دیوان عالی تمیز داده می شود.
ماده ۲- رئیس پارکه دیوان عالی تمیز تحقیقات مقدماتی را توسط معاون اداری خود به یکی از مفتشین قضائی رجوع خواهد نمود.
تبصره- ممکن است فراهم آوردن مقدمات رسیدگی شکایت بدواً به مفتش اداری رجوع شود ولی تفتیش در موضوع شکایت و اظهار نظر بالاخره با مفتش قضائی است.
ماده ۳- مفتشین قضائی پس از وصول شکایت شروع به تحقیق نموده و به اسرع اوقات راپورت جریان امر و نظریه خود را بعنوان ریاست پارکه دیوان عالی تمیز تهیه و نزد معاون اداری ارسال میدارند.
ماده ۴- راپورت مفتشین اداری باید حاوی مطالب ذیل باشد:
۱- اسم شاکی و خلاصه شکایت او.
۲- اسم و نام خانوادگی مشتکی عنه و سمت او.
۳- خلاصه جریان قضیه و تحقیقات.
۴- نظر مفتش مشعر بر تخلف و یا عدم آن و در صورت تخلف ذکر مواد و اصولی که از آن ها تخلف شده است.
ماده ۵- مفتشین قضائی حق دارند مستقیماً هرگونه تحقیقات و استیضاحات لازمه را از شاکی و مشتکی عنه و مطلعین قضیه بنمایند و مشتکی عنه باید در ظرف مدت معینه از طرف مفتش جواب های لازمه را تهیه و ارسال دارد.
ماده ۶- علاوه بر خواستن توضیحات کتبی و شفاهی مفتشین قضائی حق دارند کلیه اوراق و دوسیه هائی را که بشکایت مربوط است بخواهند و متصدیان مکلفند آنها را بلاتاخیر ارسال دارند مگر آنکه اوراق دوسیه ها مورد احتیاج باشد که در این صورت ممکن است به تقاضای شاکی و به خرج او سواد آنها (جز در مواردی که اختفاء مندرجات دوسیه ضرورت داشته باشد) خواسته شود.
ماده ۷- مفتشین قضائی هرگاه در ضمن تحقیقات و تفتیشات توقیف اوراق یا دفاتر را لازم دید بتوسط معاون اداری موافقت رئیس پارکه دیوان عالی تمیز را جلب کرده و اقدام به توقیف خواهند نمود.
ماده ۸- در تمام مواردی که مفتشین قضائی در ضمن تحقیقات و تفتیشات خود اماره یافتند بر اینکه مشتکی عنه مرتکب جنحه یا جنایت شده است باید مراتب را بتوسط معاون اداری به ریاست پارکه دیوان عالی تمیز راپورت دهند تا در صورت لزوم از محکمه انتظامی تقاضای تعلیق مستخدم مظنون بشود و تنظیم راپورت تخلفات اداری متوقف به رسیدگی تقصیرات عمومی نخواهد بود.
ماده ۹- هرگاه مفتشین قضائی در اجراء تحقیقات دچار اشکالی شوند رفع آن با رئیس پارکه دیوان عالی تمیز خواهد بود.
ماده ۱۰- در دفتر تفتیش مهری بنام مهر تفتیش قضائی و اداری خواهد بود که بکلیة مراسلاتی که هر یک از مفتشین صادر مینمایند مختوم گردد.
ماده ۱۱- معاون اداری پارکه دیوان عالی تمیز راپورت های مفتش قضائی را نزد معاون پارکه دیوان عالی تمیز میفرستد و معاون مزبور آن راپورت ها را با ضم نظر خود برای ملاحظه ریاست پارکه دیوان عالی تمیز ارسال میدارد.
ماده ۱۲- هرگاه عقیده مفتش قضائی و یا معاون قضائی بر تخلف بود راپورت به امر ریاست پارکه دیوان تمیز به محکمه انتظامی ارسال میشود چنانچه عقیده هر دو بر برأت بود تعیین تکلیف راپورت از حیث ضبط شدن و یا ارسال به محکمه انتظامی مطابق ماده ۲ قانون محاکمه انتظامی مصوب بهمن ۳۰۷ موقوف بنظر ریاست پارکه تمیز است.
فصل دوم- تفتیش اداری
ماده ۱۳- کلیه راپورتها و شکایات واصله از مأمورین اداری وزارت عدلیه باستثنای مأمورین اداره کل ثبت اسناد به پارکه دیوان عالی تمیز ارسال میشود.
ماده ۱۴- رئیس پارکه تمیز شکایات مربوط مستخدمین اداری را بمعاون اداری خود که مخصوص تعقیب کارهای اداری و تهیه مقدمات دعوی بر علیه مستخدم است رجوع کرده و مشارالیه تهیه وسائل تعقیب را به یکی از مفتشین اداری ارجاع و پس از رسیدگی و قابل تعقیب دانستن امر مراتب را بریاست پارکه تمیز راپورت میدهد که برای اجرای ماده ۳۲ قانون استخدام کشوری به وزارت عدلیه ارسال گردد.
ماده ۱۵- هرگاه در عقیده مفتش اداری و معاون اداری پارکه اختلافی حاصل شود عقیده معاون پارکه مقدم و منشاء اثر خواهد بود.
ماده ۱۶- مفتشین اداری در جریان تحقیقات و تهیه راپورت نظر خود باید مقررات مواد ۴- ۵- ۶- ۷ این نظامنامه را رعایت نمایند ولی استیضاحات و مراسلات آنان بتوسط معاون اداری خواهد بود.
ماده ۱۷- هرگاه در ضمن تحقیق و رسیدگی به شکایت اداری کشف شود که مستخدم مرتکب جنحه و یا جنایتی گردیده مفتش قضیه راپورت ان را بعنوان ریاست پارکه دیوان عالی تمیز میفرستد.
ماده ۱۸- هرگاه مفتشین اداری در ضمن تحقیقات دچار اشکالی شوند رفع آن را مراجعه به معاون اداری خواهد نمود.
ماده ۱۹- امور دفتری تفتیش قضائی و اداری با دفترخانه مخصوصی است که در تحت نظر معاون اداری پارکه دیوان عالی تمیز دائر خواهد بود.
ماده ۲۰- معاون اداری پارکه دیوان عالی تمیز برای تنظیم ارجاعات و معلوم شدن نتایج آن دفتری تحت نظر خود خواهد داشت که کلیه شکایات قضائی و اداری با اسم مفتش که رسیدگی به او رجوع شده و تاریخ رجوع شکایت و ختم آن در آن دفتر درج خواهد شد و لااقل ماهی یک مرتبه خلاصه عملیات یک ماهه را به وزارت عدلیه راپورت میدهد.
ماده ۲۱- از این تاریخ (پانزدهم فروردین ماه ۱۳۱۰) نظامنامه پنجم خرداد ماه ۱۳۰۷ راجع به تعقیبات انتظامی فسخ میشود.