ماده واحده – موافقتنامه همکاری در توسعه کارخانه ذوبآهن آریامهر اصفهان بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مشتمل بر یک مقدمه و پنج ماده که در تاریخ ۲۴ اسفند ماه ۱۳۵۱ مطابق با ۱۵ مارس ۱۹۷۳ در تهران به امضاء نمایندگان دولتین رسیده است تصویب میگردد و اجازه مبادله اسناد مصوب آن داده میشود.
قانون فوق مشتمل بر یک ماده و متن موافقتنامه پس از تصویب مجلس شورای ملی در جلسه روز سهشنبه ۱۹ تیرماه ۱۳۵۲ در جلسه دوشنبه دوازدهم آذرماه یک هزار و سیصد و پنجاه و دو شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.
رئیس مجلس سنا – جعفر شریفامامی
موافقتنامه همکاری در توسعه کارخانه ذوبآهن آریامهر اصفهان
بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جماهیر شوروی سوسیالیستی
دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی
نظر به مناسبات حسن همجواری موجود بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و بنا به تمایل طرفین برای توسعه و تحکیم همکاری اقتصادی و فنی که بر اساس اصل منافع متقابل هر دو کشور میباشد و با توجه به مندرجات عهدنامه توسعه همکاریهای اقتصادی و فنی مورخ ۱۲ اکتبر ۱۹۷۲ و موافقتنامه مورخ ۲۲ ژوئن ۱۹۶۸ این موافقتنامه را منعقد نمودند.
ماده اول – دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی برای توسعه کارخانه ذوبآهن آریامهر اصفهان طی مراحلی تا ظرفیت ۴ میلیون تن فولاد در سال با جدا کردن مرحله اول توسعه کارخانه تا ظرفیت ۱/۹ میلیون تن فولاد در سال همان طوری که در گزارش فنی و اقتصادی ویادداشت تصویب آن پیشبینی گردیده است با توسعه متناسب پایگاههای سنگ و آهن و مواد اولیه غیر فلزی و نسوز و پایگاه ذغالسنگ همکاری خواهند نمود.
ماده دوم – دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی موافقت کرد اعتباری را که بر طبق موافقتنامه بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی راجع به همکاری اقتصادی و فنی مورخ ۲۲ ژوئن ۱۹۶۸ به دولت شاهنشاهی ایران واگذار نموده است بمیزان ۱۴۰ میلیون روبل افزایش دهد (محتوی یک روبل ۰/۰۹۸۷۴۱۲ گرم طلای خالص میباشد). مبلغ ۱۴۰ میلیون روبل مزبور با شرایط مندرج در ماده چهارم موافقتنامه بین ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی مورخ ۲۲ ژوئن ۱۹۶۸ جهت پرداخت هزینه سازمانهای شوروی مربوط به همکاری فنی در اجرای مرحله توسعه کارخانه ذوبآهن آریامهر اصفهان تا ظرفیت ۱/۹ میلیون تن فولاد در سال با توسعه مربوطه پایگاههای سنگ آهن و مواد اولیه غیر فلزی و نسوز و پایگاه ذغالسنگ و همچنین بمنظور انجام تجسسات زمینشناسی و مطالعات تکمیلی برنامههای توسعه برای آینده مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
میزان اعتبار لازم جهت پرداخت هزینه سازمانهای شوروی برای همکاری فنی در توسعه کارخانه ذوبآهن آریامهر اصفهان در مرحله بعد از ۱/۹ میلیون تن فولاد در سال با شرایط مندرج در موافقتنامه مورخ ۲۲ ژوئن ۱۹۶۸ بعداً تعیین و مورد موافقت قرار خواهد گرفت.
ماده سوم – بانک مرکزی ایران و بانک دولتی دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی در ترتیبی که برای نگهداری حساب استفاده از اعتبار و حساب بازپرداخت اصل و پرداخت بهره اعتبار موافقتنامه مورخ ۲۲ ژوئن ۱۹۶۸ مقرر نمودهاند تغییرات لازم را به منظور اجرای این موافقتنامه خواهند داد.
ماده چهارم – در صورت تمایل طرف ایرانی، سازمان های شوروی قطعات یدکی و ماشین آلات تعویضی و مصالح ضروری جهت بهرهبرداری از کارخانه ذوبآهن آریامهر اصفهان را تحویل خواهند داد. طرف ایرانی بهای قطعات یدکی و ماشین آلات تعویضی و مصالح بهرهبرداری از کارخانه را که در این ماده منظور شده است بر اساس مفاد موافقتنامههای موجود بازرگانی و پرداخت بین ایران و شوروی پرداخت مینماید. و در ضمن سازمانهای شوروی آماده خواهند بود که بهای ماشین آلات تعویضی و مصالح تحویلی بایران با شرایطی که بعداً مورد توافق طرفین قرار خواهد گرفت به اقساط پرداخت شود. سازمانهای ایرانی و شوروی قراردادهائی که در آن مقادیر و تاریخها و سایر شرایط تحویل قطعات یدکی و ماشین آلات تعویضی و مصالح تحویلی مشخص گردیده است منعقد خواهند نمود. قیمت قطعات یدکی و ماشین آلات تعویضی و مصالح تحویلی با موافقت طرفین بر اساس قیمتهای بینالمللی تعیین خواهد گردید.
ماده پنجم – این موافقتنامه بر طبق ترتیبات قانونی مقرر در هر یک از دو کشور به تصویب خواهد رسید و از روز مبادله اسناد تصویب که در شهر مسکو انجام میگیرد دارای اعتبار خواهد بود.
این موافقتنامه در شهر تهران بتاریخ ۱۵ مارس سال ۱۹۷۳ مطابق با ۲۴ اسفند سال ۱۳۵۱ در دو نسخه اصلی هر یک به زبان فارسی و روسی تهیه و تنظیم گردیده و هر دو متن دارای اعتبار یکسان میباشد.
از طرف دولت شاهنشاهی ایران
از طرف دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی
موافقت نامه فوق مشتمل بر یک مقدمه و پنج ماده منضم به قانون موافقت نامه همکاری در توسعه کارخانه ذوبآهن آریامهر اصفهان بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی میباشد.
رئیس مجلس سنا – جعفر شریفامامی