تشکیل ستاد هماهنگی روابط اقتصادی‌ خارجی وزارت امور خارجه

تاریخ تصویب: ۱۳۶۰/۰۹/۲۹
تاریخ انتشار: ۱۳۶۰/۱۰/۱۵
شماره ثبت: ۸۸۳۴۶ - ۱۳۶۰/۱۰/۴

‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۰/۹/۲۹ بنا به پیشنهاد شماره ۶۰.۱۰۵ مورخ ۱۳۶۰.۹.۲ وزارت امور خارجه تشکیل ستاد هماهنگی روابط اقتصادی‌ خارجی وزارت امور خارجه را به شرح زیر تصویب نمودند.

‌الف ـ مقدمه
‌با توجه به اینکه از یک طرف در روابط اقتصادی خارجی کشور که عملاً توسط ارگان‌ها و سازمان‌های مختلف دولتی و انقلابی طرح و اجرا می‌شود ناهماهنگی‌ به چشم می‌خورد و از طرف دیگر روابط مذکور متناسب با سیاست خارجی جمهوری اسلامی حرکت نمی‌کند و در نتیجه داشتن یک برداشت و تحلیل عینی از‌ روابط و سیاست‌های اقتصادی خارجی را دشوار می‌سازد و بالمال اجرای سیاست خارجی کشور را که باید بر اساس مکتب و در برگیرنده همه جوانب باشد‌ مواجه با اشکال می‌سازد لذا اتخاذ یک مکانیسم هماهنگ کننده ضرورت پیدا می‌کند.

ب ـ هدف
‌به منظور هماهنگ کردن مجموع سیاست‌ها و روابط اقتصادی خارجی کشور با جهت گیری‌های سیاست خارجی و برای انسجام و همگونی میان خط‌مشی‌ها،‌ الگوها و طرز عمل ارگانهای مختلف در روابط خارجی خود و ارشاد و راهنمایی آنها در موارد لزوم و پی‌گیری هر چه مؤثرتر اجرای مفاد یادداشت‌های تفاهم،‌ پروتکل‌ها و موافقت‌نامه‌های همکاری‌های اقتصادی بازرگانی و صنعتی و استفاده از قدرت مجتمع و هماهنگ امتیازات اقتصادی سازمان‌های مختلف به عنوان‌ اهرمی در پیشبرد اهداف عالیه جمهوری اسلامی ایران ستادی به نام ستاد هماهنگی روابط اقتصادی خارجی در وزارت امور خارجه تشکیل می‌شود تا این‌ وزارتخانه را در ایفای بهتر نقش و اجرای وظایف قانونی خود یاری دهد.

ج ـ تشکیلات
[‌اصلاحی ۱۳۸۰/۳/۳۰]-
دبیرخانه ستاد هماهنگی از نظر سازمانی جزو تشکیلات وزارت امور خارجه و زیرنظر شاخه معاونت اقتصادی این وزارت‌خانه می‌باشد.

۱ ـ شورا
۱.۱ ـ
[اصلاحی ۱۳۷۹/۱۱/۱۹] –
[اصلاحی ۱۳۸۳/۷/۲۹] –
[اصلاحی ۱۳۸۴/۴/۱]
شورای ستاد مرکب خواهد بود از معاونین وزارتخانه‌های امور خارجه، بازرگانی، صنایع، اقتصاد و دارایی، بانک مرکزی و نفت و نمایندگان معاون رییس جمهور در امور اجرایی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت رفاه و تأمین اجتماعی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان اعضای ثابت‌ شورا و معاون هر وزارتخانه یا رییس و مدیر عامل هر سازمان ذیربط به موضوع مورد بحث.

ـ [اصلاحی ۱۳۷۹/۱۰/۱۱]
در سه ماهه اول آغاز کار شورا وزرای وزارت‌خانه‌های فوق به علاوه معاون اجرایی رییس جمهور در کلیه جلسات شورا ضرورتاً شرکت خواهند نمود و پس از‌ انقضای این مدت شرکت آنها اختیاری خواهد بود.

۲.۱ ـ شورا به طور عادی هر هفته یک بار تشکیل می‌شود و عندالاقتضا به دعوت رییس شورا فوق‌العاده تشکیل خواهد شد.
۳.۱ ـ آن دسته از موضوعاتی که حداقل ۵ رأی موافق در شورا داشته باشد به عنوان نظریات پیشنهادات و یا تصمیمات شورا به شمار می‌آید. (‌اظهار نظرهای دبیر‌ شورا جزو آرا محسوب نخواهد شد).
۴.۱ ـ [‌اصلاحی ۱۳۸۰/۳/۳۰]
ریاست شورا را معاون امور اقتصادی و وزارت امور خارجه به عهده خواهد داشت.

‌دبیر شورا مدیر کل امور اقتصادی وزارت امور خارجه خواهد بود که تهیه کننده دستور جلسات و هماهنگ کننده امور مربوطه خواهد بود.

۳ ـ دبیرخانه
‌دبیرخانه ستاد در اداره کل امور اقتصادی وزارت امور خارجه مستقر خواهد بود که وظایف محوله را زیر نظر دبیر شورا انجام خواهد داد.

‌د ـ وظایف
‌با انحلال کمیسیون ویژه صادرات و واردات ستاد هماهنگی روابط اقتصادی خارجی وظایف زیر را به عهده می‌گیرد:

۱ ـ تبادل نظر و ایجاد هماهنگی در روابط اقتصادی، بازرگانی و صنعتی خارجی کشور.

۲ ـ بحث، تبادل اطلاعات و اظهار نظر و تحلیل مهمترین تحولات در مجموع روابط اقتصادی خارجی کشور و ارایه پیشنهادات لازم به شورای اقتصاد.

۳ ـ هماهنگ نمودن خط مشی‌ها و سیاست‌های خارجی ارگان‌ها و سایر سازمان‌های دولتی و انقلابی کشور و ارایه پیشنهادات لازم به شورای اقتصاد.

۴ ـ هماهنگی کار اعزام افراد و هیأت‌هایی که مأموریتشان در رابطه با امور اقتصادی بازرگانی و صنعتی خارجی کشور بوده و پیگیری اجرای مفاد اسناد امضا شده‌ در این رابطه و ارایه پیشنهادات لازم. (‌مسئولیت عملکرد و اجرای مفاد هر قسمت از پروتکل‌ها، یادداشت‌های تفاهم، موافقت‌نامه‌ها به عهده وزارت‌خانه یا‌ سازمان ذینفع در موضوع می‌باشد).

۵ ـ بحث و تبادل نظر نسبت به همکاری‌های اقتصادی، بازرگانی فنی و صنعتی ایران با سایر کشورهای جهان خارج و در چهارچوب کمیسیون‌های مشترک‌ وزیران و اظهارنظر نسبت به چگونگی توسعه آن و ارایه پیشنهادات لازم به هیأت‌ها و سازمان‌های ایرانی.

۶ ـ بحث و تبادل نظر و هماهنگ نمودن امور مربوطه به یادداشت‌های تفاهم، صورت‌جلسه، مذاکرات، پروتکل‌ها و موافقت‌نامه‌های مربوط به مجموع روابط‌ اقتصادی خارجی و ارایه پیشنهادات لازم به شورای اقتصاد.

۷ ـ انجام وظایفی که از سوی شورای اقتصاد به این ستاد محول می‌شود.

‌میرحسین موسوی ـ نخست‌وزیر