ماده واحده [اصلاحی ۱۳۴۷/۱۲/۲۷]
بودجه سال ۱۳۴۸ کل کشور شامل درآمدها و هزینه های وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی و مؤسسات انتفاعی و بازرگانی وابسته به دولت و مؤسسات عام المنفعه کلا از حیث درآمد بالغ بر ۳۳۰۳۸۶۵۹۹۰۰۰ ریال (سیصد و سی میلیارد و سیصد و هشتاد و شش میلیون و پانصد و نود و نه هزار ریال) میباشد.
درآمدهای عمومی مبلغ ۱۱۲۸۳۶۸۶۹۰۰۰ ریال (یکصد و دوازده میلیارد و هشتصد و سی و شش میلیون و هشتصد و شصت و نه هزار ریال) وهزینههای از محل این درآمدها نیز بمبلغ ۱۱۲۸۳۶۸۶۹۰۰۰ ریال (یکصد و دوازده میلیارد و هشتصد و سی و شش میلیون و هشتصد و شصت و نه هزار ریال) تصویب و بدولت اجازه داده میشود درآمدهای مزبور را وصول و در حدود درآمدهای وصول شده هزینههای مستمر و غیر مستمر وزارتخانهها و مؤسسات دولتی و همچنین کمکها و اعتبارات سایر دستگاهها و ردیفهایی را که در جداول منضم به این قانون از محل درآمدهای عمومی منظور شده است بر اساس تخصیص اعتبار تعهد و با رعایت مقررات و قوانین مربوط و تبصرههای زیر پرداخت نماید.
درآمدهای برنامه عمرانی کشور و هزینههایی که از محل آن تأمین میشود و همچنین درآمدها و هزینههای مؤسسات انتفاعی و بازرگانی وابسته بدولت و مؤسسات عامالمنفعه بموجب قوانین و مقررات و اساسنامه مربوط بخود قابل وصول و مصرف خواهد ببود.
تبصره ۱-
الف – وزارتخانهها و مؤسسات دولتی در صورتی میتوانند درآمدهای اختصاصی خود را بمصارف مربوط برسانند که ضمن درآمدهای اختصاصی در بودجه کل کشور منظور و در حسابهای خزانه متمرکز شده باشد. وجوه درآمدهای مزبور به هر مبلغ که وصول شود طبق مقررات مربوط قابل مصرف خواهد بود و خزانه مکلف است بلافاصله پس از وصول درخواست از وزارتخانه یا مؤسسه ذیربط مبلغ لازم را در اختیار بگذارد.
ب – تمرکز وجوه حاصل از بابت سهم آموزش و پرورش و سهم بهداری و سهم کتابخانههای عمومی از درآمد شهرداریها و درآمد اختصاصی دانشگاهها و دانشکدهها و بیمارستانهای آموزشی و مؤسسات آموزشی و کتابخانهها و موزهها و بناهای تاریخی و درآمدهای محلی که بوسیله انجمنهای بهداری از منابع غیر دولتی تحصیل میشود و همچنین درآمد حقالسهم صاحبان دفاتر اسناد رسمی در خزانه الزامی نیست. دستگاهها و مؤسسات موضوع این بند موظفند برای وجوه مزبور در یکی از بانکهای دولتی و در صورت نبودن بانک دولتی در یکی از بانکهای دیگر حساب باز ودرآمد حاصل را بحساب مزبور بلافاصله منتقل نمایند.
پ – وزارتخانهها و مؤسسات دولتی موظفند حساب کلیه درآمدهای اختصاصی خود را از هر منبعی که باشد و هزینههایی را که از محل آن صورت میگیرد طبق دستورالعمل وزارت دارایی به وزارت مذکور و دفتر بودجه ارسال دارند.
تبصره ۲- الف – نقل و انتقال اعتبار مواد هزینه و یا برنامههای هر دستگاه از محل درآمدهای عمومی تا میزان ده درصد با موافقت نخستوزیر و نسبت به مازاد آن فقط برای یکبار با موافقت نخستوزیر و تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی مجاز است.
ب – در مورد اعتبارات وزارت جنگ نقل از فعالیت اصلی یک برنامه به فعالیت اصلی دیگر همان برنامه تا میزان ده درصد در اختیار وزارت جنگ و نقل از فعالیت اصلی یک برنامه به فعالیت اصلی دیگر همان برنامه زائد بر ده درصد و همچنین نقل از برنامهای به برنامهای دیگر موکول به پیشنهاد نخستوزیر و تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی خواهد بود.
پ – نقل و انتقال اعتبار مواد هزینه و برنامههای مربوط به سپاهیان ترویج و آبادانی بین وزارتخانههای کشاورزی آبادانی و مسکن و اصلاحات ارضی و تعاون روستایی برای یکبار با موافقت نخستوزیر مجاز خواهد بود.
تبصره ۳- تنخواهگردان خزانه نزد بانک مرکزی ایران در سال ۱۳۴۸ تا میزان شش هزار میلیون ریال خواهد بود.
تبصره ۴- دیون بلامحل هر یک از وزارتخانهها و مؤسسات دولتی که ضمن مبلغ مندرج در بودجه مؤسسات فوق تحت عنوان دیون منظور است و همچنین مبلغ مندرج در ردیف ۵۹۰۱ بخش پنجم هزینه تحت عنوان هزینههای پیشبینی نشده پس از تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی با رعایت مقررات قابل پرداخت است.
تبصره ۵- اوراق قرضه دفاعی موضوع تبصره ۳۳ قانون بودجه سال ۱۳۴۶ کل کشور و قانون اصلاح تبصره ۳۳ قانون بودجه سال ۱۳۴۶ مصوب ۱۴ آبان ۱۳۴۷ که بمنظور تأمین قسمتی از هزینههای وزارت جنگ در سال ۱۳۴۸ انتشار خواهد یافت تا میزان ده میلیارد ریال خواهد بود.
تبصره ۶-
به وزارت دارایی اجازه داده میشود مطالبات پیمانکاران ساختمانهایی که اعتبار اولیه آنها از محل پذیره نفت و صدی سه فرهنگ وبهداشت و وجوه اهدایی نیکوکاران تأمین شده و تا آخر سال ۱۳۴۷ پرداخت نگردیده و همچنین مطالبات پیمانکاران ساختمانهایی که از محل اعتبارات اختصاصی سازمانهای دولتی احداث گردیده و بعلت انتقال درآمدهای منابع اختصاصی نامبرده به درآمد عمومی کل کشور تا آخر سال مزبور پرداخت نشده است از محل اعتبار ردیف ۵۱۰۳ بخش پنجم هزینه بودجه سال ۱۳۴۸ کل کشور پرداخت نماید.
تبصره ۷- مفاد تبصره ۱۳ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۶ کل کشور تا پایان سال ۱۳۴۸ قابل اجرا است.
تبصره ۸- به وزارت راه اجازه داده میشود مبلغ شش میلیون و هفتاد و چهار هزار و یکصد و نود ریال اضافه کارکرد مربوط بتکمیل پلهای بزرگ آذربایجان موضوع قرارداد شماره ۱۸۰۷۸ مورخ ۳۶/۱۱/۱۳ را که از مبلغ قرارداد و بیست و پنج درصد آن تجاوز شده است از محل اعتبار دیون بودجه خود بپردازد.
تبصره ۹- بدفتر بودجه اجازه داده میشود اعتبارات مربوط به آن قسمت از دستگاههای پخش صدا را که در سال ۱۳۴۸ از وزارت پست وتلگراف و تلفن به وزارت اطلاعات منتقل میشود از بودجه وزارت پست و تلگراف و تلفن کسر و به بودجه وزارت اطلاعات اضافه نماید. دفتر بودجه موظف است این نقل و انتقالات را بلافاصله به اطلاع کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی برساند.
تبصره ۱۰- وزارت اطلاعات مجاز است در مورد آگهی های تجارتی شبکه رادیویی کشور بدون رعایت مقررات آییننامه معاملات دولتی طبق آییننامهای که با موافقت وزارت دارایی به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید عمل نماید و در سال ۱۳۴۸ آن قسمت از درآمدهای مربوط را که علاوه بر یکصد و سی میلیون ریال منظور در ردیف ۳۴۰۶ قسمت درآمد عمومی عاید شود جزء درآمد اختصاصی منظور و طبق آییننامه و بودجهای که به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید بمصرف برساند.
تبصره ۱۱- به وزارت جنگ اجازه داده میشود مبلغ ۱۱۵۰۰۰۰۰۰ ریال اعتبارات برنامه ۲۱۴۰۰ (ساختمان) را که تا آخر سال مالی ۱۳۴۷ قرارداد آنرا پیمانکاران منعقد نموده تا آخر اسفند ماه ۱۳۴۸ مصرف و پرداخت نماید.
تبصره ۱۲- به وزارت جنگ اجازه داده میشود اسناد هزینه مربوط بمبلغ سیصد و هفتاد میلیون ریال (۳۷۰۰۰۰۰۰۰) که طبق قرارداد منعقده باشرکت ساختمانی ریما از محل اعتبارات ساختمانی بودجه سال ۱۳۴۶ وزارت جنگ پرداخت شده و انجام کار تا پایان سال ۱۳۴۷ صورت خواهد گرفت بحساب هزینه قطعی منظور نماید.
تبصره ۱۳- بدولت اجازه داده میشود از طریق تخصیص اعتبارات در مورد هزینههای سال ۱۳۴۸ مذکور در بودجه (به ترتیبی که دفتر بودجه و وزارت دارایی تعیین خواهند کرد) تا پانصد میلیون ریال تأمین اعتبار نموده و طبق آییننامهای که به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید بمصرف وام وکمک به آسیبدیدگان سیل خوزستان و فارس و سایر نقاط کشور که در زمستان ۱۳۴۷ از نظر حوادث جوی دچار خسارت شدهاند و سیلبند و دیوارساحلی بر اساس مقررات مالی سازمانهای مصرفکننده اعتبار مزبور بمصرف برساند.
تبصره ۱۴- شهرداریهای مشمول ماده ۲ قانون نوسازی موظفند سهم بهداری و تربیت بدنی و پیش آهنگی را از درآمدهای مستمر خود بهمان میزانی که در سال ۱۳۴۷ تأمین و پرداخت نمودهاند در سال ۱۳۴۸ نیز تأمین و پرداخت کنند.
تبصره ۱۵- به اداره کل گمرک اجازه داده میشود از محل بودجه سال ۱۳۴۸ خود اعتبار تهیه دو دست لباس تابستانی و زمستانی متحدالشکل واجرت دوخت آنرا تأمین و در اختیار کلیه کارکنان مربوط بگذارد که در موقع خدمت الزاماً از لباس متحدالشکل استفاده نمایند.
تبصره ۱۶- مؤسسات انتفاعی وابسته بدولت بشرح مندرج در بودجه سال ۱۳۴۸ که از محل درآمد عمومی کمک دریافت میکنند در صورتی که منتهی تا پایان شهریور ماه ۱۳۴۸ نتوانند هزینههای خود را از محل درآمد خود تأمین نمایند و کماکان نیازمند به دریافت کمک از محل درآمدعمومی باشند مصرف اعتبارات دریافتی از محل درآمد عمومی از نظر مالی تابع مقررات عمومی بوده و بودجه ششماهه دوم این مؤسسات تا معادل باقیمانده اعتبار در بودجه سال ۱۳۴۸ توسط دفتر بودجه تنظیم و پس از تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی با رعایت مقررات عمومی اجرا خواهد شد.
تبصره ۱۷- اعتبار طرحهای مستمر عمرانی موضوع قسمت نهم جداول منضم به این قانون (که در بودجه وزارتخانهها و مؤسسات دولتی بعنوان جزیی از هزینههای از محل درآمد عمومی منظور شده است) از محل درآمد برنامه تأمین و وجوه مربوط موضوع ردیف ۵۵۰۲ درآمد در اختیار وزارت دارایی گذاشته خواهد شد تا بر طبق مقررات مربوط بطرحهای مزبور و بر اساس ضوابطی که سازمان برنامه تعیین میکند بمصرف برسد.
تبصره ۱۸- مهلت اجرای قانون واریز اسناد علیالحساب و وامهای پرداختی خزانهداری کل مصوب ۱۸ تیر ماه ۱۳۴۷ تا آخر سال ۱۳۴۸ تمدید میشود.
تبصره ۱۹- بعبارت ردیف ۱۲۹/۲ فهرست اضافه اعتبارات وزارتخانهها و مؤسسات دولتی موضوع قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور جمله و مؤسسات آموزش عالی بعد از کلمه دانشگاههای کشور اضافه میشود.
تبصرههایی که تا ملغی نشده بقوت خود باقی است
تبصره ۲۰- مفاد تبصره ۱۱ قانون بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور و همچنین کلیه اعتباراتی که برای اجرای تبصره مذکور در بودجه هر سال تحتردیف خاص منظور شده یا بشود تا اجرای کامل آن تبصره در سالهای بعد نیز مجری و قابل تعهد و پرداخت خواهد بود.
تبصره ۲۱- آن دسته از درآمدهای اختصاصی وزارتخانهها و مؤسسات دولتی که ضمن درآمدهای اختصاصی در بودجه کل کشور منظور نمیشود جزء درآمدهای عمومی محسوب میگردد.
تبصره ۲۲- وزارت دارایی مکلف است در اجرای قانون شمول مأمورین شهربانی کل کشور بقانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب ۱۳۴۴/۴/۱ اعتبار تفاوت حقوق و حقوق سنواتی بازنشستگان و موظفین و مستمریبگیران شهربانی کل کشور موضوع ماده ۱۰۹ قانون استخدامنیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب ۳۰ تیر ماه ۱۳۳۶ و ماده واحده قانون بازنشستگی افسران و همردیف افسران مصوب ۱۶ مهر ماه ۱۳۴۳ را همه ساله از محل صندوق بازنشستگی کشوری تأمین و در سال ۱۳۴۸ طبق تشخیص دفتر بودجه از بودجه شهربانی کل کشور کسر و به اعتبار صندوق بازنشستگی کشوری اضافه نماید.
تبصره ۲۳- اجازه داده میشود وجوه حاصل از محل فروش اماکن سازمان اطلاعات و امنیت کشور که با تصویب نخستوزیر بفروش خواهد رسید برای خرید ابنیه – زمین و یا ایجاد ساختمان و تأسیسات و سایر هزینههای ضروری مربوط پس از تایید نخستوزیر بمصرف برسد.
تبصره ۲۴- به وزارت جنگ اجازه داده میشود بقیه اعتبار لازم برای خرید سه فروند ناوچه گشتزنی را اصلاً و فرعاً در بودجه خود در سالهای ۱۳۴۹، ۱۳۵۰ و ۱۳۵۱ منظور و تأمین نماید.
بانک مرکزی اجازه دارد در قبال تضمین وزارت دارایی تعهدات وزارت جنگ را بابت خرید سه فروند ناوچه فوق که معامله آن بدون رعایت آییننامه معاملات دولتی انجام میپذیرد ضمانت نماید.
قانون فوق مشتمل بر یک ماده و بیست و چهار تبصره و جداول ضمیمه پس از اظهار ملاحظات مجلس سنا در تاریخ روز پنج شنبه بیست و دوم اسفندماه ۱۳۴۷ در جلسه روز سهشنبه بیست و هفتم اسفندماه یکهزار و سیصد و چهل و هفت به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
رییس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی
جدول
قسمت سوم
پیشبینی درآمدهای عادی کل کشور
جدول
قسمت چهارم
برآورد هزینه دستگاهها
جدول
قسمت پنجم
برآورد هزینه بخشها، وظیفهها و برنامهها
جدول
قسمت ششم
برآورد هزینه دستگاهها بر حسب مواد هزینه
جدول
قسمت هفتم
خلاصه بودجه مؤسسات انتفاعی و بازرگانی وابسته به دولت
جدول
قسمت هشتم
خلاصه بودجه مؤسسات عامالمنفعه
جدول
قسمت نهم
اعتبار طرحهای مستمر عمرانی