آیین‌نامه گوشت‌فروشی

تاریخ تصویب: ۱۳۲۰/۰۳/۰۱
تاریخ انتشار: ۱۳۲۰/۰۳/۰۱

ماده ۱ـ بازکردن دکان گوشت‌فروشی باید بر طبق پروانه شهرداری باشد و پروانه نامبرده رایگان داده می‌شود و قابل انتقال به دیگری نیست و مدت آن یک سال خواهد بود.


ماده ۲ـ پروانه دکان باید در آغاز هر سال تجدید و پس از ثبت در دفتر مربوطه به صاحب دکان تسلیم و دفتر ثبت پروانه باید دارای ستون مخصوص برای درج تخلفات گوشت فروشان باشد.


ماده ۳ـ گوشت‌فروش (قصاب) کسی که پروانه دکان گوشت‌فروشی به اسم او بوده و سرمایه کافی برای پیشه خود داشته و تعهدنامه را که در این آئین‌نامه قید شده است سپرده و شخصاً در کشتارگاه برای دکان خود گوشت تهیه نماید.


ماده ۴ـ شهرداری می‌تواند بنابر نیازمندی به یک نفر پروانه بازکردن بیش از یک دکان گوشت‌فروشی بدهد ولی از طرف گوشت فروش باید برای هر دکان مطابق مقررات سپرده و تعهد لازمه داده شود.


ماده ۵ ـ تغییر جای دکان و تبدیل نوع گوشت‌فروشی که در پروانه قید شده بسته به اجازه شهرداری است


ماده ۶ ـ در صورتی که پروانه نوینی صادر شود دارنده آن باید پیش از گذشتن ۳ ماه از تاریخ پروانه دکان خود را دائر نماید چنانچه در ظرف سه ماه اقدام به بازکردن دکان و فروش گوشت نکرده باشد پروانه او از درجه اعتبار ساقط خواهد بود.


ماده ۷ـ تشخیص موقعیت و حدود دکانهای گوشت فروشی و لزوم صدور پروانه دکان نو با شهرداری است


ماده ۸ ـ طرز ساختمان، وضعیت دکانهای گوشت فروشی از حیث کف‌ دکان دیوار ـ درب و محفظه سیمی که مانعی از دخول مگس و زنبور به دکان باشد، داشتن زیرزمین و غیره به دستور شهرداری و دکانهائی که در ظرف سه ماه از اخطار کتبی شهرداری طبق دستور ساخته نشود تا موقعی که نواقص آنها باقی است از فروش گوشت در آنها جلوگیری می‌شود.


ماده ۹ـ دکانهای گوشت فروشی باید دارای شماره ردیف و شماره نامبرده روی لوحه یا پلاک مخصوص در دکان نصب و دکان هم دارای همان شماره باشد.


ماده ۱۰ـ دکان گوشت فروشی تعطیل پذیر نیست مگر با داشتن عذر موجه و اجازه کتبی شهرداری و در صورت تخلف پس از سه روز از تاریخ اخطار شهرداری حق کشتار صاحب پروانه به دیگری واگذار خواهد شد به هر صورت تعطیل دکان ولو با عذر موجه از یک هفته نباید تجاوز نماید.


ماده ۱۱ـ ترازوی دکان باید از نوع ترازوهای معروف به مرغی بوده و سنگ آن نیز از اوزان رسمی باشد.


ماده ۱۲ـ دکاندار کسی است که در دکانهای گوشت فروشی مزدور بوده و شخصاً از شهرداری برای پیشینه خود پروانه داشته باشد.


ماده ۱۳ـ دکاندار باید هنگام کار پیراهن بلند یا پیش‌بند سفید و پاکیزه در برداشته باشد. عوض کردن و شستن آن در هفته دو مرتبه الزامی است.


ماده ۱۴ـ دکاندارها باید طبق دستور شهرداری دارای پلاک و شماره به پیش سینه خود بوده و نام آنها به شماره ترتیب در دفتر شهرداری ثبت و برای هر یک پروانه دکانداری صادر و در شهرداری پرونده مخصوصی داشته و تخلفات آنها در دفتر نامبرده و در پروانه یادداشت شده در پرونده هم بایگانی شود که معرف عمل آنها باشد.
شماره دفتر و پروانه و پیش‌سینه دکاندار مطابق هم خواهد بود.

تبصره ـ گوشت فروش می‌تواند دکانداری دکان خود را شخصاً عهده‌دار شود.


ماده ۱۵ـ دکاندار مکلف است افزار و ادوات گوشت‌فروشی و پیش‌خوان و کنده دکان را هر روز صبح کاملا پاک و تمیز نماید.


ماده ۱۶ـ سن‌ دکاندار نباید کمتر از بیست و یک سال باشد.


ماده ۱۷ـ معاملات چوبدار با گوشت فروش باید با اطلاع نماینده شهرداری و یا پول نقد و رضایت طرفین و رعایت نرخ رسمی گوشت باشد و خلاصه معامله را باید گوشت فروشی که از طرف آنها در خرید مداخله دارد در هر روز به شهرداری گزارش دهد و برای معاملات بالا باید از طرف نماینده رسته دفتر منظمی نگاهداری شود.


ماده ۱۸ـ در صورتی که اختلاف نظری در قیمت بین فروشندگان (چوبدار و غیره) و خریداران یا نمایندگان آنها حاصل شود با رضایت طرفین بوسیله ارزیاب اختلاف حل می‌شود. انتخاب ارزیابها در جاهائی که کارشناس رسمی از طرف وزارت دادگستری تعیین شده از بین آنها و در غیر آن از ارزیابهای تعیین شده از طرف شهرداری به عمل می‌آید.


ماده ۱۹ـ معامله چوبدار با گوشت فروش بدون واسطه انجام می‌شود.
دلالان و دست‌فروشان در معامله‏ گوسفند مصرف کشتارگاه نباید مداخله کنند.


ماده ۲۰ـ‌ چوبدارها و کسانی که گوسفند برای فروش به شهر می‌آورند باید آزادانه در میدان عمومی مخصوص این کار که از طرف شهرداری معین شده است بفروشند و هیچ یک از گوشت فروشان حق ندارند در چنین موارد پیش‌بینی نموده و در حوالی شهر با چوبدار معامله نمایند.


ماده ۲۱ـ گوسفندی که وارد میدان می‌شود پس از انجام معامله باید بتناسب میان افراد گوشت فروش تقسیم گردد.


ماده ۲۲ـ کلیه کشتار باید در کشتارگاه بعمل آید. ساعت کشتار و حمل به دکان از طرف شهرداری به مقتضیات فصل تعیین خواهد شد.


ماده ۲۳ـ رسته گوشت فروش مکلف و ملزم است که در تمام سال مطابق تعدادی که برای هر فصل شهرداری تعیین می‌نماید بدون هیچ عذری کشتار کند که همیشه گوشت فراوان باشد.


ماده ۲۴ـ قبل از معامله دامپزشکی و رعایت مقررات بهداشت نباید کشتار بشود و به‏ طور کلی کشتن گوسفند و بز و گاو مریض ممنوع و در صورت کشف معدوم خواهد شد.


ماده ۲۵ـ طریقه حمل گوشت از کشتارگاه به دکانهای گوشت فروشی طبق دستور شهرداری خواهد بود.


ماده ۲۶ـ پوست‌کن باید در موقع کشتار پیراهن یا پیش‌بند پارچه آبی داشته باشد.


ماده ۲۷ـ کشتن میش و بز و گاو آبستن ممنوع و متخلف به حداکثر مجازات خلافی محکوم خواهد شد.


ماده ۲۸ـ تناسب کشتار گوسفند و بز و میش بدستور شهرداری خواهد بود و در صورت کشتار گوسفند نر از صدی شصت تمام کشتار روزانه نباید کمتر باشد.


ماده ۲۹ـ فروش گوشت منحصراً در دکاکین گوشت فروشی باید بعمل آید و فروش در خارج دکان یا بوسیله اشخاص متفرقه ممنوع و مرتکب قابل تعقیب است.


ماده ۳۰ـ دکان دار مکلف است کلیه دنبه و چربی گوشت را تدریجاً و به تناسب معینه در ماده ۴۰ با گوشت به‏ مصرف فروش برساند و قطع دنبه و ذخیره آن یا فروش علیحده جائز نیست.


ماده ۳۱ـ لاشه گوشت بز و میش باید طوری در دکاکین آویخته شود که خریداران بتوانند انواع آنها را تشخیص دهند. خورد کردن گوشت و ریختن در روی پیشخوان قبل از مراجعه خریدار ممنوع است.


ماده ۳۲ـ دکان گوشت فروشی گاو و گوساله از دکان گوشت فروشی گوسفند و بز باید تفکیک و علیحده باشد.

تبصره ـ هر موقع شهرداری مقتضی بداند می‌تواند ترتیب لازم بدهد که گوشت شیشک و پروار در دکاکین علیحده و گوشت بز و میش در دکاکین علیحده با تعیین تفاوت بهای گوشت بز و میش فروخته شود.


ماده ۳۳ـ فروش گوشت دام مریض و گوشت کهنه و فاسد ممنوع و متخلف به حداکثر مجازات خلافی محکوم و در صورت تکرار پروانه دکان پس گرفته خواهد شد.


ماده ۳۴ـ در فروش گوشت بره فروشنده نباید خریدار را ملزم به خرید نصف یا تمام آن بنماید و تعیین مقدار بسته به درخواست خریدار است.


ماده ۳۵ـ پاچه‌پای گوسفند را گوشت فروش نباید روی گوشت به دکاندار تحمیل نماید و باید در موقع تحویل از وزن گوشت موضوع شود.


ماده ۳۶ـ گوشت فروش حق ندارد بهای گوشت لاغر و پروار را تفکیک و برای پروار اضافه قیمت از دکاندار مطالبه نماید و دکاندار هم حق ندارد از خریدار تفاوت بهای پروار (شیشک) را اضافه بر نرخ مقرره دریافت کند.


ماده ۳۷ـ تحمیل گوشت به دکاندار را از طرف گوشت فروش اضافه بر نرخ شهرداری ممنوع و در صورت تخلف پروانه دکان ملغی و پس گرفته خواهد شد.


ماده ۳۸ـ در هر هفتصد و پنجاه گرم (یک چارک) سابق گوشت علاوه بر چربی متصل بگوشت باید حداقل هفتاد و پنج گرم (یک سیر) دنبه جداگانه داشته باشد و حداکثر تا ۵/۱۸۷ گرم (دو سیر و نیم) ممکن است استخوان داشته باشد. در صورتی که خریدار بدون دنبه و چربی درخواست کند از این قاعده مستثنی است.


ماده ۳۹ـ نرخ گوشت تحت نظر کمیسیونی مرکب از نماینده رسته گوشت فروش و شهردار یا رئیس خواربار و دو نفر از اعضاء انجمن شهرداری به انتخاب انجمن برای فصول سال معین و پانزده روز قبل از هر فصل بوسیله آگهی به ‏اطلاع اهالی می‌رسد.

تبصره ـ در صورتی که نرخ گوشت بوسیله قرارداد علیحده که طبق مقررات بسته شده معین باشد از این قاعده مستثنی است.


ماده ۴۰ـ فروشندگان مکلفند نسبت به خریداران رعایت ادب و نزاکت را نموده از تبعیض بین آنها خودداری و بچه و زنان را زودتر راه بیندازند.


ماده ۴۱ـ در ساعات بازبودن دکانهای گوشت فروشی که از طرف شهرداری تعیین می‌گردد باید گوشت به مقدار کافی در دکان موجود بوده و موجب معطلی و اجتماع خریداران نشود.


ماده ۴۲ـ گوشت‌فروشان و دکانداران مکلفند دستورهای بهداری را که بوسیله شهرداری یا مستقیماً به آنها ابلاغ می‌شود اجراء نمایند.
کارکنان دکان و متصدیان کشتار باید گواهینامه تندرستی از شهرداری داشته و همه ماهه گواهینامه را تجدید نمایند. گوشت فروش مکلف است در اول هر ماه برگ بهداشت دکاندار را خواسته و دیده در صورت نونشدن او را وادار به‌ تجدید ورقه نماید.


ماده ۴۳ـ بردن کارگر دکان دیگری قبل از واریخت حساب صاحب کار اولیه ممنوع است و در صورت بروز اختلاف نسبت به دستمزد بین دکاندار و گوشت فروش، با رضایت طرفین مرجع رسیدگی کمیسیون رسته که در شهرداری تشکیل می‌شود خواهد بود.


ماده ۴۴ـ دکانداران باید درستکار بوده و بدپیشینه و معروف به‏ فساد اخلاق نباشند.


ماده ۴۵ـ نرخ گوشت باید با خط درشت و خوانا در اولین روز تغییر نرخ در هر فصل از طرف گوشت فروش به‏ دیوار دکان الصاق شود.


ماده ۴۶ـ در صورت اقدام دکاندار به کم‌فروشی علاوه بر تعقیب قانونی پروانه او ملغی و مسترد خواهد شد.


ماده ۴۷ـ بارکشهای حمل گوشت به دکانها باید پاک و تمیز و هر روز از طرف مأمور کشتارگاه معاینه شود. بردن گوشت به ‏وسیله چهارپایان باربر جایز نیست مگر اینکه اساساً وسیله نقلیه دیگری وجود نداشته باشد.


ماده ۴۸ـ گوشت فروش حق ندارد بیش از نیازمندی گوشت برای دکان بفرستد.


ماده ۴۹ـ گوشت فروشان مکلفند تقیسم روزانه خود را مطابق تشخیص نماینده شهرداری به دکان خود برده و حق خودداری و استنکاف نخواهند داشت.


ماده ۵۰ ـ در صورتی که گوشت فروش خودش متصدی دکان نبوده و دکاندار داشته باشد گوشتی را که به دکان خود میفرستد باید دارای بارنامه چاپی طبق دستور شهرداری باشد.


ماده ۵۱ ـ هر یک از افراد گوشت فروش یا نماینده آنها در پرداخت بهای گوسفند سهم خود و پول چوبدار کندی و تأخیر نمایند پروانه آنها به‌ گوشت فروش دیگر واگذار می‌گردد.


ماده ۵۲ ـ گوشت فروشان از بین خود باید یک یا چند نفر معتمد تعیین و به شهرداری معرفی نمایند که در موارد لازمه طرف رجوع شهرداری باشند. نمایندگان نامبرده می‌توانند هرگونه تسهیلاتی را که برای امر گوشت فروشی بنظر می‌آورند به شهرداری پیشنهاد نمایند و نیز موظفند دستورهای شهرداری را بدون فوت وقت انجام دهند.


ماده ۵۳ ـ گوشت فروش باید برای هر دکان مبلغی سپرده نسبت به وضعیت و موقعیت هر محل به نظر شهرداری با تعهدنامه دائر به نگاهداشتن دکان را تا یک سال تسلیم و طبق تعهد خود موظف باشد دکان را در حدود مقررات این آیین‌نامه و سایر مقررات وابسته دائر و مرتب نگاهدارد. تعیین میزان سپرده منوط به موافقت وزارت کشور است.


ماده ۵۴ ـ گوشت فروش که سه مرتبه به تخلف از مقررات این آیین‌نامه و سایر مقررات مربوط به پیشینه خود در دادگاه بخش محکوم شود پروانه دکانهای گوشت فروشی او از طرف اداره مربوطه لغو و مسترد خواهد شد.
هر یک از دکانداران گوشت فروشی نیز که در عرض یک سال سه مرتبه به تخلف از مقررات گوشت فروشی محکوم شده باشند در مرتبه چهارم بکلی از دخالت به ‏امور گوشت فروشی ممنوع می‌شوند.


ماده ۵۵ ـ در مورد تخلف دکانداران نسبت به آنچه را که وظیفه عمومی فروشنده است علاوه بر تعقیب دکاندار گوشت فروش هم متخلف شناخته شده و قابل تعقیب خواهد بود مگر اینکه معلوم شود تخلف مزبور منحصراً مربوط بدکاندار بوده و گوشت فروش وظیفه خود را انجام داده و غفلت نکرده و یا آنکه تخلف دکاندار را در موقع خود به اداره مربوطه گزارش داده است.


ماده ۵۶ ـ قسمتی از مواد این آیین‌نامه که مربوط به وظایف گوشت‌فروش و دکاندار است باید در ورقه مخصوص چاپ و قاب شده در دکان برای دیدن خریداران گذاشته شود.


ماده ۵۷ ـ دادگاه بخش شهرداری یا مراجع صلاحیت‌داری که به تخلفات گوشت فروشان و دکانداران رسیدگی می‌کنند باید پس از دادن رأی نتیجه را به شهرداری اطلاع دهند که تخلفات نامبرده در پرونده آنها و دفتر مربوطه ثبت شماره و نوع جرائم هر یک معلوم باشد.


ماده ۵۸ ـ این آیین‌نامه پس از تصویب به موقع اجرا گذارده خواهد شد.


ماده ۵۹ ـ متخلفین از مواد ۱ و ۸ و ۹ و ۱۰ و ۱۱ و ۱۳ و ۱۴ و ۱۵ و ۱۷ و ۱۹ (قسمت آخر ماده ۲۰) و ۲۲ و ۲۴ و ۲۵ و ۲۶ و ۲۷ و ۲۸ و ۲۹ و ۳۰ و ۳۱ و ۳۳ و ۳۵ و ۳۶ و ۳۷ و ۳۸ و ۴۲ و ۴۵ و ۴۷ در صورتی‏ که عملشان مستلزم کیفر بیشتری نباشد به حبس تکدیری از ۲۴ ساعت تا یک هفته و غرامت از پنج ریال تا پنجاه ریال و یا یکی از این دو کیفر محکوم می‌شوند.
محکومیت اشخاص نامبرده باید به اداره مربوطه اطلاع داده شود تا در پشت پروانه مرتکب درج شود و در غیر مواردی که صریحاً در این آیین‌نامه قید شده در صورت محکومیت بیش از سه بار در یک سال پروانه آنها از طرف اداره مربوطه لغو و مسترد می‌شود.

وزیر دادگستری ـ مجید آهی
وزیر کشور ـ سهیلی