آیین‌نامه گوشت‌فروشی

تاریخ انتشار: ۱۳۲۰/۰۳/۰۱

مصوب ۱۳۲۰


ماده 1ـ بازکردن دکان گوشت‌فروشی باید بر طبق پروانه شهرداری باشد و پروانه نامبرده رایگان داده می‌شود و قابل انتقال به دیگری نیست و مدت آن یک سال خواهد بود.


ماده 2ـ پروانه دکان باید در آغاز هر سال تجدید و پس از ثبت در دفتر مربوطه به صاحب دکان تسلیم و دفتر ثبت پروانه باید دارای ستون مخصوص برای درج تخلفات گوشت فروشان باشد.


ماده 3ـ گوشت‌فروش (قصاب) کسی که پروانه دکان گوشت‌فروشی به اسم او بوده و سرمایه کافی برای پیشه خود داشته و تعهدنامه را که در این آئین‌نامه قید شده است سپرده و شخصاً در کشتارگاه برای دکان خود گوشت تهیه نماید.


ماده 4ـ شهرداری می‌تواند بنابر نیازمندی به یک نفر پروانه بازکردن بیش از یک دکان گوشت‌فروشی بدهد ولی از طرف گوشت فروش باید برای هر دکان مطابق مقررات سپرده و تعهد لازمه داده شود.


ماده 5 ـ تغییر جای دکان و تبدیل نوع گوشت‌فروشی که در پروانه قید شده بسته به اجازه شهرداری است


ماده 6 ـ در صورتی که پروانه نوینی صادر شود دارنده آن باید پیش از گذشتن ۳ ماه از تاریخ پروانه دکان خود را دائر نماید چنانچه در ظرف سه ماه اقدام به بازکردن دکان و فروش گوشت نکرده باشد پروانه او از درجه اعتبار ساقط خواهد بود.


ماده 7ـ تشخیص موقعیت و حدود دکانهای گوشت فروشی و لزوم صدور پروانه دکان نو با شهرداری است


ماده 8 ـ طرز ساختمان، وضعیت دکانهای گوشت فروشی از حیث کف‌ دکان دیوار ـ درب و محفظه سیمی که مانعی از دخول مگس و زنبور به دکان باشد، داشتن زیرزمین و غیره به دستور شهرداری و دکانهائی که در ظرف سه ماه از اخطار کتبی شهرداری طبق دستور ساخته نشود تا موقعی که نواقص آنها باقی است از فروش گوشت در آنها جلوگیری می‌شود.


ماده 9ـ دکانهای گوشت فروشی باید دارای شماره ردیف و شماره نامبرده روی لوحه یا پلاک مخصوص در دکان نصب و دکان هم دارای همان شماره باشد.


ماده 10ـ دکان گوشت فروشی تعطیل پذیر نیست مگر با داشتن عذر موجه و اجازه کتبی شهرداری و در صورت تخلف پس از سه روز از تاریخ اخطار شهرداری حق کشتار صاحب پروانه به دیگری واگذار خواهد شد به هر صورت تعطیل دکان ولو با عذر موجه از یک هفته نباید تجاوز نماید.


ماده 11ـ ترازوی دکان باید از نوع ترازوهای معروف به مرغی بوده و سنگ آن نیز از اوزان رسمی باشد.


ماده 12ـ دکاندار کسی است که در دکانهای گوشت فروشی مزدور بوده و شخصاً از شهرداری برای پیشینه خود پروانه داشته باشد.


ماده 13ـ دکاندار باید هنگام کار پیراهن بلند یا پیش‌بند سفید و پاکیزه در برداشته باشد. عوض کردن و شستن آن در هفته دو مرتبه الزامی است.


ماده 14ـ دکاندارها باید طبق دستور شهرداری دارای پلاک و شماره به پیش سینه خود بوده و نام آنها به شماره ترتیب در دفتر شهرداری ثبت و برای هر یک پروانه دکانداری صادر و در شهرداری پرونده مخصوصی داشته و تخلفات آنها در دفتر نامبرده و در پروانه یادداشت شده در پرونده هم بایگانی شود که معرف عمل آنها باشد.
شماره دفتر و پروانه و پیش‌سینه دکاندار مطابق هم خواهد بود.

تبصره ـ گوشت فروش می‌تواند دکانداری دکان خود را شخصاً عهده‌دار شود.


ماده 15ـ دکاندار مکلف است افزار و ادوات گوشت‌فروشی و پیش‌خوان و کنده دکان را هر روز صبح کاملا پاک و تمیز نماید.


ماده 16ـ سن‌ دکاندار نباید کمتر از بیست و یک سال باشد.


ماده 17ـ معاملات چوبدار با گوشت فروش باید با اطلاع نماینده شهرداری و یا پول نقد و رضایت طرفین و رعایت نرخ رسمی گوشت باشد و خلاصه معامله را باید گوشت فروشی که از طرف آنها در خرید مداخله دارد در هر روز به شهرداری گزارش دهد و برای معاملات بالا باید از طرف نماینده رسته دفتر منظمی نگاهداری شود.


ماده 18ـ در صورتی که اختلاف نظری در قیمت بین فروشندگان (چوبدار و غیره) و خریداران یا نمایندگان آنها حاصل شود با رضایت طرفین بوسیله ارزیاب اختلاف حل می‌شود. انتخاب ارزیابها در جاهائی که کارشناس رسمی از طرف وزارت دادگستری تعیین شده از بین آنها و در غیر آن از ارزیابهای تعیین شده از طرف شهرداری به عمل می‌آید.


ماده 19ـ معامله چوبدار با گوشت فروش بدون واسطه انجام می‌شود.
دلالان و دست‌فروشان در معامله‏ گوسفند مصرف کشتارگاه نباید مداخله کنند.


ماده 20ـ‌ چوبدارها و کسانی که گوسفند برای فروش به شهر می‌آورند باید آزادانه در میدان عمومی مخصوص این کار که از طرف شهرداری معین شده است بفروشند و هیچ یک از گوشت فروشان حق ندارند در چنین موارد پیش‌بینی نموده و در حوالی شهر با چوبدار معامله نمایند.


ماده 21ـ گوسفندی که وارد میدان می‌شود پس از انجام معامله باید بتناسب میان افراد گوشت فروش تقسیم گردد.


ماده 22ـ کلیه کشتار باید در کشتارگاه بعمل آید. ساعت کشتار و حمل به دکان از طرف شهرداری به مقتضیات فصل تعیین خواهد شد.


ماده 23ـ رسته گوشت فروش مکلف و ملزم است که در تمام سال مطابق تعدادی که برای هر فصل شهرداری تعیین می‌نماید بدون هیچ عذری کشتار کند که همیشه گوشت فراوان باشد.


ماده 24ـ قبل از معامله دامپزشکی و رعایت مقررات بهداشت نباید کشتار بشود و به‏ طور کلی کشتن گوسفند و بز و گاو مریض ممنوع و در صورت کشف معدوم خواهد شد.


ماده 25ـ طریقه حمل گوشت از کشتارگاه به دکانهای گوشت فروشی طبق دستور شهرداری خواهد بود.


ماده 26ـ پوست‌کن باید در موقع کشتار پیراهن یا پیش‌بند پارچه آبی داشته باشد.


ماده 27ـ کشتن میش و بز و گاو آبستن ممنوع و متخلف به حداکثر مجازات خلافی محکوم خواهد شد.


ماده 28ـ تناسب کشتار گوسفند و بز و میش بدستور شهرداری خواهد بود و در صورت کشتار گوسفند نر از صدی شصت تمام کشتار روزانه نباید کمتر باشد.


ماده 29ـ فروش گوشت منحصراً در دکاکین گوشت فروشی باید بعمل آید و فروش در خارج دکان یا بوسیله اشخاص متفرقه ممنوع و مرتکب قابل تعقیب است.


ماده 30ـ دکان دار مکلف است کلیه دنبه و چربی گوشت را تدریجاً و به تناسب معینه در ماده ۴۰ با گوشت به‏ مصرف فروش برساند و قطع دنبه و ذخیره آن یا فروش علیحده جائز نیست.


ماده 31ـ لاشه گوشت بز و میش باید طوری در دکاکین آویخته شود که خریداران بتوانند انواع آنها را تشخیص دهند. خورد کردن گوشت و ریختن در روی پیشخوان قبل از مراجعه خریدار ممنوع است.


ماده 32ـ دکان گوشت فروشی گاو و گوساله از دکان گوشت فروشی گوسفند و بز باید تفکیک و علیحده باشد.

تبصره ـ هر موقع شهرداری مقتضی بداند می‌تواند ترتیب لازم بدهد که گوشت شیشک و پروار در دکاکین علیحده و گوشت بز و میش در دکاکین علیحده با تعیین تفاوت بهای گوشت بز و میش فروخته شود.


ماده 33ـ فروش گوشت دام مریض و گوشت کهنه و فاسد ممنوع و متخلف به حداکثر مجازات خلافی محکوم و در صورت تکرار پروانه دکان پس گرفته خواهد شد.


ماده 34ـ در فروش گوشت بره فروشنده نباید خریدار را ملزم به خرید نصف یا تمام آن بنماید و تعیین مقدار بسته به درخواست خریدار است.


ماده 35ـ پاچه‌پای گوسفند را گوشت فروش نباید روی گوشت به دکاندار تحمیل نماید و باید در موقع تحویل از وزن گوشت موضوع شود.


ماده 36ـ گوشت فروش حق ندارد بهای گوشت لاغر و پروار را تفکیک و برای پروار اضافه قیمت از دکاندار مطالبه نماید و دکاندار هم حق ندارد از خریدار تفاوت بهای پروار (شیشک) را اضافه بر نرخ مقرره دریافت کند.


ماده 37ـ تحمیل گوشت به دکاندار را از طرف گوشت فروش اضافه بر نرخ شهرداری ممنوع و در صورت تخلف پروانه دکان ملغی و پس گرفته خواهد شد.


ماده 38ـ در هر هفتصد و پنجاه گرم (یک چارک) سابق گوشت علاوه بر چربی متصل بگوشت باید حداقل هفتاد و پنج گرم (یک سیر) دنبه جداگانه داشته باشد و حداکثر تا 5/187 گرم (دو سیر و نیم) ممکن است استخوان داشته باشد. در صورتی که خریدار بدون دنبه و چربی درخواست کند از این قاعده مستثنی است.


ماده 39ـ نرخ گوشت تحت نظر کمیسیونی مرکب از نماینده رسته گوشت فروش و شهردار یا رئیس خواربار و دو نفر از اعضاء انجمن شهرداری به انتخاب انجمن برای فصول سال معین و پانزده روز قبل از هر فصل بوسیله آگهی به ‏اطلاع اهالی می‌رسد.

تبصره ـ در صورتی که نرخ گوشت بوسیله قرارداد علیحده که طبق مقررات بسته شده معین باشد از این قاعده مستثنی است.


ماده 40ـ فروشندگان مکلفند نسبت به خریداران رعایت ادب و نزاکت را نموده از تبعیض بین آنها خودداری و بچه و زنان را زودتر راه بیندازند.


ماده 41ـ در ساعات بازبودن دکانهای گوشت فروشی که از طرف شهرداری تعیین می‌گردد باید گوشت به مقدار کافی در دکان موجود بوده و موجب معطلی و اجتماع خریداران نشود.


ماده 42ـ گوشت‌فروشان و دکانداران مکلفند دستورهای بهداری را که بوسیله شهرداری یا مستقیماً به آنها ابلاغ می‌شود اجراء نمایند.
کارکنان دکان و متصدیان کشتار باید گواهینامه تندرستی از شهرداری داشته و همه ماهه گواهینامه را تجدید نمایند. گوشت فروش مکلف است در اول هر ماه برگ بهداشت دکاندار را خواسته و دیده در صورت نونشدن او را وادار به‌ تجدید ورقه نماید.


ماده 43ـ بردن کارگر دکان دیگری قبل از واریخت حساب صاحب کار اولیه ممنوع است و در صورت بروز اختلاف نسبت به دستمزد بین دکاندار و گوشت فروش، با رضایت طرفین مرجع رسیدگی کمیسیون رسته که در شهرداری تشکیل می‌شود خواهد بود.


ماده 44ـ دکانداران باید درستکار بوده و بدپیشینه و معروف به‏ فساد اخلاق نباشند.


ماده 45ـ نرخ گوشت باید با خط درشت و خوانا در اولین روز تغییر نرخ در هر فصل از طرف گوشت فروش به‏ دیوار دکان الصاق شود.


ماده 46ـ در صورت اقدام دکاندار به کم‌فروشی علاوه بر تعقیب قانونی پروانه او ملغی و مسترد خواهد شد.


ماده 47ـ بارکشهای حمل گوشت به دکانها باید پاک و تمیز و هر روز از طرف مأمور کشتارگاه معاینه شود. بردن گوشت به ‏وسیله چهارپایان باربر جایز نیست مگر اینکه اساساً وسیله نقلیه دیگری وجود نداشته باشد.


ماده 48ـ گوشت فروش حق ندارد بیش از نیازمندی گوشت برای دکان بفرستد.


ماده 49ـ گوشت فروشان مکلفند تقیسم روزانه خود را مطابق تشخیص نماینده شهرداری به دکان خود برده و حق خودداری و استنکاف نخواهند داشت.


ماده 50 ـ در صورتی که گوشت فروش خودش متصدی دکان نبوده و دکاندار داشته باشد گوشتی را که به دکان خود میفرستد باید دارای بارنامه چاپی طبق دستور شهرداری باشد.


ماده 51 ـ هر یک از افراد گوشت فروش یا نماینده آنها در پرداخت بهای گوسفند سهم خود و پول چوبدار کندی و تأخیر نمایند پروانه آنها به‌ گوشت فروش دیگر واگذار می‌گردد.


ماده 52 ـ گوشت فروشان از بین خود باید یک یا چند نفر معتمد تعیین و به شهرداری معرفی نمایند که در موارد لازمه طرف رجوع شهرداری باشند. نمایندگان نامبرده می‌توانند هرگونه تسهیلاتی را که برای امر گوشت فروشی بنظر می‌آورند به شهرداری پیشنهاد نمایند و نیز موظفند دستورهای شهرداری را بدون فوت وقت انجام دهند.


ماده 53 ـ گوشت فروش باید برای هر دکان مبلغی سپرده نسبت به وضعیت و موقعیت هر محل به نظر شهرداری با تعهدنامه دائر به نگاهداشتن دکان را تا یک سال تسلیم و طبق تعهد خود موظف باشد دکان را در حدود مقررات این آیین‌نامه و سایر مقررات وابسته دائر و مرتب نگاهدارد. تعیین میزان سپرده منوط به موافقت وزارت کشور است.


ماده 54 ـ گوشت فروش که سه مرتبه به تخلف از مقررات این آیین‌نامه و سایر مقررات مربوط به پیشینه خود در دادگاه بخش محکوم شود پروانه دکانهای گوشت فروشی او از طرف اداره مربوطه لغو و مسترد خواهد شد.
هر یک از دکانداران گوشت فروشی نیز که در عرض یک سال سه مرتبه به تخلف از مقررات گوشت فروشی محکوم شده باشند در مرتبه چهارم بکلی از دخالت به ‏امور گوشت فروشی ممنوع می‌شوند.


ماده 55 ـ در مورد تخلف دکانداران نسبت به آنچه را که وظیفه عمومی فروشنده است علاوه بر تعقیب دکاندار گوشت فروش هم متخلف شناخته شده و قابل تعقیب خواهد بود مگر اینکه معلوم شود تخلف مزبور منحصراً مربوط بدکاندار بوده و گوشت فروش وظیفه خود را انجام داده و غفلت نکرده و یا آنکه تخلف دکاندار را در موقع خود به اداره مربوطه گزارش داده است.


ماده 56 ـ قسمتی از مواد این آیین‌نامه که مربوط به وظایف گوشت‌فروش و دکاندار است باید در ورقه مخصوص چاپ و قاب شده در دکان برای دیدن خریداران گذاشته شود.


ماده 57 ـ دادگاه بخش شهرداری یا مراجع صلاحیت‌داری که به تخلفات گوشت فروشان و دکانداران رسیدگی می‌کنند باید پس از دادن رأی نتیجه را به شهرداری اطلاع دهند که تخلفات نامبرده در پرونده آنها و دفتر مربوطه ثبت شماره و نوع جرائم هر یک معلوم باشد.


ماده 58 ـ این آیین‌نامه پس از تصویب به موقع اجرا گذارده خواهد شد.


ماده 59 ـ متخلفین از مواد 1 و 8 و 9 و 10 و 11 و 13 و 14 و 15 و 17 و 19 (قسمت آخر ماده 20) و 22 و 24 و 25 و 26 و 27 و 28 و 29 و 30 و 31 و 33 و 35 و 36 و 37 و 38 و 42 و 45 و 47 در صورتی‏ که عملشان مستلزم کیفر بیشتری نباشد به حبس تکدیری از 24 ساعت تا یک هفته و غرامت از پنج ریال تا پنجاه ریال و یا یکی از این دو کیفر محکوم می‌شوند.
محکومیت اشخاص نامبرده باید به اداره مربوطه اطلاع داده شود تا در پشت پروانه مرتکب درج شود و در غیر مواردی که صریحاً در این آیین‌نامه قید شده در صورت محکومیت بیش از سه بار در یک سال پروانه آنها از طرف اداره مربوطه لغو و مسترد می‌شود.

وزیر دادگستری ـ مجید آهی
وزیر کشور ـ سهیلی