قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی

تاریخ تصویب: ۱۳۴۳/۱۰/۲۲
تاریخ انتشار: ۱۳۴۴/۰۲/۲۳

[به موجب ماده واحده لایحه قانونی راجع به لغو قانون تشکیل سپاه ترویج و آبادانی مصوب ۲۸ دیماه ۴۳، مصوب ۱۳۵۸/۱۱/۲۷ لغو شده است.]

 


ماده ۱- [اصلاحی ۱۳۵۷/۲/۳۱]
بمنظور بالا بردن سطح زندگی و تأمین رفاه روستائیان و آشنا ساختن آنان به اصول جدید کشاورزی و طرق ازدیاد تولیدات زراعی و دامی و‌ آموزش و اجرای طرح‌های افزایش تولید محصولات کشاورزی و توسعه و ترویج اصول تعاونی و راهنمائی در امور مربوط به آبادانی و نوسازی‌ روستاها، سپاه ترویج و آبادانی به ترتیب مقرر در این قانون تشکیل و سپاهیان مزبور برای اجرای مفاد این قانون در اختیار وزارت کشاورزی و عمران‌ روستائی گذارده میشود.

آئین‌نامه اجرائی این قانون توسط وزارت کشاورزی و عمران روستائی تهیه و پس از موافقت وزارت جنگ به تصویب هیئت ‌وزیران خواهد رسید.


[ماده ۱- به منظور بالا بردن سطح زندگی و تأمین رفاه روستائیان و آشنا ساختن آنان به اصول جدید کشاورزی و طرق ازدیاد تولیدات زراعی و دامی‌ و ارشاد و توسعه و بهبود و ترویج صنایع روستائی و راهنمائی در امور مربوط به آبادانی و نوسازی روستاها سپاه ترویج و آبادانی به ترتیب مقرر در این ‌قانون تشکیل و سپاهیان مزبور برای اجرای مفاد این قانون در اختیار وزارت کشاورزی گذارده میشوند.
وظائف سپاه ترویج و آبادانی به موجب‌ آئین‌نامه‌ای که از طرف وزارتخانه‌های کشاورزی و آبادانی و مسکن و اقتصاد تنظیم و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید تعیین میگردد.]


ماده ۲- [اصلاحی ۱۳۵۷/۲/۳۱]
سپاه ترویج و آبادانی متشکل است از مشمولین دیپلمه و بالاتر که با توجه به ماده ۴ قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۵۰ (۲۵۳۰ شاهنشاهی) و اصلاحیه‌های آن بترتیب مقرر از طرف ستاد بزرگ ارتشتاران برای خدمت در سپاه مذکور اختصاص داده میشود.

تبصره ۱- [اصلاحی ۱۳۵۷/۲/۳۱]
دکترهای دامپزشک و دیپلمه‌ها و لیسانسیه‌های کشاورزی و بالاتر پس از تأمین نیازمندیهای نیروهای مسلح شاهنشاهی منحصراً در سپاه‌ ترویج و آبادانی انجام وظیفه خواهند کرد. همچنین برای اجرای برنامه‌های عمرانی و نوسازی در سطح روستاها از افراد سپاه ترویج و آبادانی که دارای‌ تحصیلات بالاتر از دیپلم در رشته‌های معماری، راه و ساختمان، تأسیسات و برق و مکانیک هستند در اختیار وزارت کشاورزی و عمران روستائی قرار‌ خواهد داد.

تبصره ۲- [اصلاحی ۱۳۵۷/۲/۳۱]
وزارت کشاورزی و عمران روستائی پس از رفع نیازمندیهای خود از سپاهیان ترویج هر دوره به تعداد مورد نیاز سازمان حفاظت محیط‌ زیست و واحد چای سازمان غله و قند و شکر و چای کشور برای انجام خدمات سپاهیگری در اختیار دو سازمان مذکور خواهد گذاشت و برنامه آموزش‌ فنی سپاهیان مذکور با همکاری و هماهنگی سازمان ترویج کشاورزی و سازمانهای مزبور تنظیم و اجرا خواهد گردید.


[‌ماده 2 – سپاه ترویج و آبادانی مرکب است از مشمولین دیپلمه و بالاتر که اضافه بر نیازمندیهای ارتش تشخیص گردند به استثناء افرادی که برای‌ خدمت در سپاه دانش و سپاه بهداشت اختصاص داده می‌شوند.
‌تبصره 1 – دکترهای دامپزشک و دیپلمه‌های کشاورزی پس از تأمین نیازمندیهای ارتش منحصراً در سپاه ترویج و آبادانی انجام وظیفه خواهند کرد.
‌تبصره 2 – دولت به تعداد مورد نیاز وزارت آبادانی و مسکن و وزارت اقتصاد از افراد سپاه ترویج و آبادانی که دارای تحصیلات بالاتر از دیپلم در‌رشته‌های معماری – راه و ساختمان – برق – مکانیک و اقتصاد هستند به منظور خدمت در روستاها در اختیار وزارت خانه‌های مزبور قرار خواهد داد.]


ماده ۳- [اصلاحی ۱۳۵۷/۲/۳۱]
افراد سپاه ترویج و آبادانی طبق برنامه‌ای که از طرف وزارت کشاورزی و عمران روستائی با همکاری وزارت جنگ تنظیم میشود دوره آموزش‌ نظامی و تعلیمات فنی را در مرکز آموزش ترویج کشاورزی کرج و مراکز آموزش دیگری که با توجه به ضرورت در سایر مناطق تأسیس خواهد شد طی‌ کرده و درجات مربوطه پس از پایان دوره آموزش و موفقیت در امتحانات به آنان اعطا خواهد شد.


‌[ماده 3 – افراد سپاه ترویج و آبادانی طبق برنامه‌ای که از طرف وزارت کشاورزی با همکاری وزارتخانه‌های جنگ – آبادانی و مسکن و اقتصاد تنظیم‌ می‌شود دوره آموزش نظامی و تعلیمات فنی را در مراکز آموزشی که از طرف ارتش تعیین می‌گردد طی کرده و درجات مربوط پس از پایان دوره آموزش‌و موفقیت در امتحانات به آنان اعطا خواهد شد.]


ماده ۴- [اصلاحی ۱۳۵۷/۲/۳۱]
هزینه‌های مربوط به اجرای این قانون از محل اعتبارات عمرانی یا بودجه عمومی کشور به شرح زیر تأمین و پرداخت خواهد شد.
الف – حقوق و مزایای سپاهیان ترویج و آبادانی و سایر هزینه‌های مربوط در دوره آموزش (‌به استثنای حق‌التدریس استادان آموزش فنی که از طرف‌ وزارت کشاورزی و عمران روستائی پرداخت میشود) از طرف وزارت جنگ.
ب – حقوق و مزایا و سایر هزینه‌های مربوط به سپاهیان ترویج و آبادانی پس از طی دوره آموزش از طرف وزارت کشاورزی و عمران روستائی.
ج – در صورتی که مراکز آموزشی مورد نیاز سپاه ترویج و آبادانی که از طرف وزارت کشاورزی و عمران روستائی تعیین میشود از نظر ساختمانی و‌ وسایل آموزش فنی احتیاج به تکمیل و تجهیز داشته باشد از طرف وزارت کشاورزی و عمران روستائی.
د – حقوق و مزایای کادر آموزشی نظامی از طرف وزارت جنگ.

[‌ماده 4 – هزینه‌های مربوط به اجرای این قانون از محل اعتبارات عمرانی یا بودجه عمومی کشور به شرح زیر تأمین و پرداخت خواهد شد:
‌الف – حقوق و مزایای سپاهیان ترویج و آبادانی و سایر هزینه‌های مربوط در دوره آموزش از طرف وزارت کشاورزی.
ب – حقوق و مزایا و سایر هزینه‌های مربوط به سپاهیان ترویج و آبادانی پس از طی دوره آموزشی به استثناء مشمولین تبصره 2 ماده 2 این قانون از‌طرف وزارت کشاورزی.
ج – حقوق و مزایای سایر هزینه‌های مشمولین تبصره 2 ماده 2 این قانون پس از طی دوره آموزش از طرف وزارتخانه‌های آبادانی و مسکن و‌اقتصاد.
‌د – در صورتی که مراکز آموزشی مورد نیاز سپاه ترویج و آبادانی که از طرف وزارت جنگ تعیین می‌شود از نظر ساختمان و وسائل آموزشی فنی‌ احتیاج به تکمیل و تجهیز داشته باشد از طرف وزارت کشاورزی.
ه – حقوق و مزایای کادر آموزشی نظامی از طرف وزارت جنگ.]


ماده ۵- وزارت جنگ مجاز است مفاد قانون راجع به پذیرفتن فارغ‌ التحصیلان دیپلمه داوطلب خدمت در ارتش و سپاه دانش را که مغایر با این قانون نباشد در مورد سپاه ترویج و آبادانی نیز اجراء نماید.


ماده ۶- [اصلاحی ۱۳۵۷/۲/۳۱]
بمنظور ایجاد هم آهنگی در امور مربوط به فعالیت های مأمورین سازمان‌های مختلفه مملکتی که در سطح ده و برای عمران و بهبود زندگی ‌روستائیان انجام میشود و تعیین خط مشی کلی شورائی بنام شورای هماهنگی امور روستاها مرکب از وزرای کشاورزی و عمران روستائی، نیرو، بهداری و بهزیستی، جنگ، کشور، امور اقتصادی و دارائی، آموزش و پرورش، کار و امور اجتماعی تشکیل میگردد. ‌
وظائف شورای مزبور و طرز تشکیل جلسات آن طبق آئین‌‌نامه‌ای که از طرف شورا تنظیم و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید تعیین میشود.


[‌ماده 6 – به منظور ایجاد هماهنگی در امور مربوط به فعالیتهای مأمورین سازمان‌های مختلفه مملکتی که در سطح ده و برای عمران و بهبود زندگی‌ روستاییان انجام می‌شود و تعیین خط مشی کلی شورایی به نام شورای هماهنگی امور روستاها مرکب از وزرای کشاورزی – آب و برق – آبادانی و‌ مسکن – بهداری – جنگ – کشور – اقتصاد – آموزش و پرورش –
کار و امور اجتماعی تشکیل می‌گردد.
‌وظائف شورای مزبور و طرز تشکیل جلسات آن طبق آیین‌نامه‌ای که از طرف شورا تنظیم و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید تعیین می‌شود.]


ماده ۷- [اصلاحی ۱۳۵۷/۲/۳۱]
به منظور تربیت مأمورین مخصوصی که در دهات و بخشها در کارهای مربوط بترویج و آبادانی و توسعه و ترویج صنایع روستائی و سایر‌ امور عمرانی و اجتماعی و اداری انجام وظیفه خواهند نمود به وزارت کشاورزی اجازه داده می‌‌شود اقدام به تأسیس آموزشگاه ترویج و آبادانی در تهران‌ و سایر نقاط کشور بنماید.
‌برنامه تعلیماتی آموزشگاه از طرف وزارت کشاورزی و عمران روستایی تنظیم و پس از تصویب شورای هماهنگی امور روستاها و شورای‌ مرکزی دانشگاهها به مورد اجراء گذارده خواهد شد.
‌داوطلبان ورود به آموزشگاه مزبور باید حداقل دارای دیپلم متوسطه یا معادل آن باشند و در صورتی که دوره آموزشگاه را با موفقیت به پایان رسانند با‌ داشتن سایر شرایط قانونی و وجود محل و اعتبار در بودجه کشور به خدمت رسمی دولت در سازمانهای مربوط ترویج کشاورزی و آبادانی روستاها ‌پذیرفته میشوند و مکلفند حداقل هفت سال اولیه خدمت را در دهات و بخشها انجام وظیفه نمایند.
به فارغ‌التحصیلان این آموزشگاه مادام که در دهات‌ و بخشها انجام وظیفه مینمایند علاوه بر حقوق و مزایای قانونی فوق‌العاده مخصوصی طبق آئین‌نامه‌ای که از طرف وزارت کشاورزی تنظیم و به‌ تصویب هیأت وزیران خواهد رسید پرداخت خواهد شد. ‌

تبصره ۱- کارمندان دولت و مؤسسات وابسته که سن آنها بیش از سی سال نبوده و واجد شرایط مندرج در ماده 7 این قانون باشند در صورتی که ‌دوره آموزشگاه را با موفقیت به انجام برسانند مشمول مقررات این ماده خواهند بود.

تبصره ۲- کسانی که دوره سپاهی ترویج و آبادانی را گذرانیده‌اند در صورت تساوی شرایط برای ورود به آموزشگاه حق اولویت خواهند داشت.

تبصره ۳- وزارت کشاورزی در استخدام فارغ‌التحصیلهای آموزشگاه ترویج و آبادانی بر سایر وزارتخانه‌ها و سازمانهای دولتی حق تقدم خواهد‌ داشت.

[‌ماده 7 – به منظور تربیت مأمورین مخصوصی که در دهات و بخشها در کارهای مربوط به ترویج و آبادانی و توسعه و ترویج صنایع روستایی و سایر‌ امور عمرانی و اجتماعی واداری انجام وظیفه خواهند نمود به وزارت کشاورزی اجازه داده می‌شود اقدام به تأسیس آموزشگاه ترویج و آبادانی در تهران‌ و سایر نقاط کشور بنماید.
‌برنامه تعلیماتی آموزشگاه از طرف وزارت کشاورزی و وزارت آبادانی و مسکن تنظیم و پس از تصویب شورای هماهنگی امور روستاها و شورای‌ مرکزی دانشگاهها به مورد اجراء گذارده خواهد شد.
‌داوطلبان ورود به آموزشگاه مزبور باید حداقل دارای دیپلم متوسطه یا معادل آن باشند و در صورتی که دوره آموزشگاه را با موفقیت به پایان رسانند با‌ داشتن سایر شرایط قانونی و وجود محل و اعتبار در بودجه کشور به خدمت رسمی دولت در سازمانهای مربوط به ترویج کشاورزی و آبادانی روستاها‌ پذیرفته می‌شوند و مکلفند حداقل هفت سال اولیه خدمت را در دهات و بخشها انجام وظیفه نمایند به فارغ‌التحصیلان این آموزشگاه مادام که در دهات‌و بخشها انجام وظیفه می‌نمایند علاوه بر حقوق و مزایای قانونی فوق‌العاده مخصوصی طبق آیین‌نامه‌ای که از طرف وزارت کشاورزی تنظیم و به‌تصویب هیأت وزیران خواهد رسید پرداخت خواهد شد.
‌تبصره 1 – کارمندان دولت و مؤسسات وابسته که سن آنها بیش از سی سال نبوده و واجد شرایط مندرج در ماده 7 این قانون باشند در صورتی که‌ دوره آموزشگاه را با موفقیت به انجام برسانند مشمول مقررات این ماده خواهند بود.
‌تبصره 2 – کسانی که دوره سپاهی ترویج و آبادانی را گذرانیده‌اند در صورت تساوی شرایط برای ورود به آموزشگاه حق اولویت خواهند داشت.
‌تبصره 3 – وزارت کشاورزی در استخدام فارغ‌التحصیلهای آموزشگاه ترویج و آبادانی بر سایر وزارتخانه‌ها و سازمانهای دولتی حق تقدم خواهد‌ داشت.]


ماده ۸- مفاد مواد 3 و 5 و 6 قانون سپاه بهداشت و همچنین آن قسمت از قوانین مربوط به تشکیل سپاه دانش که با مواد این قانون مغایرت نداشته ‌باشد در مورد افراد سپاه ترویج و آبادانی نیز لازم‌الرعایه خواهد بود و سپاهیان ترویج و آبادانی از نظر انجام خدمات ترویج و آبادانی تابع قوانین و‌ مقررات وزارتخانه‌ای خواهند بود که در آن انجام وظیفه مینمایند. ‌


ماده ۹- [اصلاحی ۱۳۵۷/۲/۳۱]
آئین‌نامه‌های لازم برای اجراء این قانون از طرف وزارت کشاورزی و عمران روستایی و جنگ تنظیم و پس از تأیید شورای هم آهنگی و‌ تصویب هیأت وزیران قابل اجرا خواهد بود.


[‌ماده 9 – آیین‌نامه‌های لازم برای اجراء این قانون از طرف وزارت کشاورزی و آبادانی و مسکن و جنگ تنظیم و پس از تأیید شورای هماهنگی و‌ تصویب هیأت وزیران قابل اجرا خواهد بود.]


ماده ۱۰- [حذف ۱۳۵۷/۲/۳۱]

[وزارت اقتصاد مکلف است برای توسعه و بهبود صنایع دستی روستائی در دهات وسایل لازم را تهیه کرده و در اختیار سپاه ترویج و‌ آبادانی بگذارد.]


ماده ۱۰- [اصلاحی ۱۳۵۷/۲/۳۱ – تبدیل شماره ۱۱ به ۱۰]
دولت مأمور اجرای این قانون است.


قانون بالا مشتمل بر ۱۱ ماده و پنج تبصره که در جلسه روز چهارشنبه شانزدهم دی ماه یکهزار و سیصد و چهل و سه به تصویب مجلس سنا رسیده ‌بود در جلسه روز سه شنبه بیست و دوم دی ماه یکهزار و سیصد و چهل و سه به تصویب مجلس شورای ملی رسید. ‌

رئیس مجلس شورای ملی – مهندس عبدالله ریاضی