ماده ۱ – در اجرای اصل ۱۴۲ قانون اساسی؛ دفتری با عنوان «دفتر اصل ۱۴۲ قانون اساسی» که در این دستورالعمل دفتر نامیده می شود زیر نظر رئیس قوه قضائیه تشکیل می گردد تا مطایق این دستورالعمل و در چارچوب قوانین و مقررات و قواعد عمومی، اقدامات لازم را معمول دارد.
رئیس قوه قضائیه می تواند اختیارات اجرائی مربوط به اعمال اصل مذکور را به این دفتر واگذار کند.
ماده ۲ – دفتر بلافاصله بعد از شروع و خاتمه خدمت مقامات مشمول، اقدامات لازم را به منظور اجرای اصل ۱۴۲ قانون اساسی انجام خواهد داد.
ماده ۳ – مقامات مشمول میزان دارائی خود و همسر و فرزندان خویش را در اظهارنامه هایی که با امضاء رئیس قوه قضائیه و توسط دفتر ارسال می گردد توصیف کرده و ظرف مدت ۱۵ روز از تاریخ وصول به دفتر تسلیم می کنند.
تبصره ۱ – پیگیری جهت دریافت اظهارنامه های ارسالی از طریق دفتر به عمل می آید.
تبصره ۲ – دفتر دریافت اظهارنامه ها را به مقامات مشمول اعلام خواهد کرد.
ماده ۴ – اطلاعات مندرج در اظهارنامه ها، سری و افشاء آن ممنوع است و تخلف از آن مستوجب تعقیب کیفری و از حیث مجازات تابع مقررات مربوط به افشاء اسناد و اطلاعات طبقه بندی شده و افشاء اسرار می باشد.
ماده ۵ – مقامات مشمول اصل ۱۴۲ تغییرات حین خدمت در مورد اموال و تعداد اعضاء خانواده خود را به دفتر اعلام کنند رئیس قوه قضائیه در صورت ضرورت در مورد این تغییرات کسب اطلاع می کند.
ماده ۶ – دفتر با استفاده از روش های گوناگون و با بررسی و کارشناسی لازم نسبت به رفع نقص، ابهام و اجمال محتویات اظهارنامه ها و سایر اطلاعات مربوط به دارائی مشمولان و همچنین جمع بندی آنها، موضوع رسیدگی را تسهیل می نمایند.
ماده ۷ – دفتر برای رفع نقص، ابهام و اجمال در میزان دارایی مشمولان و طرق تحصیل، تعدیل و یا هر گونه تغییرات آن، با تشخیص رئیس قوه قضائیه یا شخص مأذون نسبت به اخذ توضیح از آنان اقدام می کند.
ماده ۸ – دفتر به منظور استفاده از ظرفیت های موجود، حسب مورد با استعلام از کلیه وزارتخانه ها، سازمان ها، مؤسسات و شرکت های دولتی، نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی، مراجع قضائی، نیروهای انتظامی و سایر دانشگاه ها و مجموعه های حاکمیتی و به طور کلی قوای سه گانه کشور جهت جمع آوری اطلاعات، اسناد مدارک و سوابق مربوط به دارایی مسمولان و تغییرات بعدی آن اقدامات لازم به عمل می آوررد.
تبصره- کلیه مقامات و کارکنان مذکور هر گونه همکاری لازم را با دفتر به عمل می آورند.
ماده ۹ – دفتر با ایجاد نظام مناسب و جمع آوری اطلاعات مربوط به دارایی مشمولان و تحقیق و بررسی آنها، نسبت به شناسایی و احراز دارایی واقعی و طرق تحصیل و تعدیل یا افزایش آن اقدام می کند.
تبصره- جمع آوری نظام مند اطلاعات مردمی مربوط به دارایی مشمولان توسط دفتر به عمل خواهد آمد.
ماده ۱۰ – دفتر ظرف دو ماه بعد از وصول اظهارنامه خاتمه خدمت مقامات مشمول، گزارش جامع و مستند در مورد دارایی هر یک از آنان و همسر و فرزندانشان را تهیه و تنظیم نموده و جهت اخذ تصمیم به نظر قوه قضائیه می رساند.
تبصره- گزارش مربوط به حین خدمت مقامات مشمول در صورت ضرورت از سوی دفتر تهیه و به نظر رئیس قوه قضائیه می رسد.
ماده ۱۱ – هر گاه دفتر در خلال بررسی دارایی مشمولان،با موضوعاتی که در صلاحیت سایر مراجع قانونی قرارداد مواجه شود، با تشخیص رئیس قوه قضائیه مراتب را به مراحع مربوط اعلام می کند.
ماده ۱۲ – تصمیم نهائی در مورد رسیدگی به دارائی مشمولان از سوی رئیس قوه قضائیه اتخاذ می شود این تصمیم توسط دفتر به آنان ابلاغ و بلافاصله اجرا می گرد.
تبصره- چنانچه پس از تصمیم مذکور، دلایل و مدارک جدیدی ابراز شود که تغییر در این تصمیم را ضروری نماید، رئیس قوه قضائیه با رسیدگی مجدد، تصمیم لازم اتخاذ می کند.
ماده ۱۳ – دفتر با استفاده مناسب از رسانه ها، افکار عمومی و سایر ساز و کارهای پیشگیرانه در خصوص از بین بردن زمینه های تحصیل و افزایش به ناحق دارائی اقدام خواهد نمود و با لحاظ محدودیت های مندرج در این دستورالعمل اطلاع رسانی به هنگام می نماید.
ماده ۱۴ – رئیس قوه قضائیه رأساً یا از ریق دفتر نسبت به انتشار نتیجه رسیدگی به دارائی مشمولان و اعلام آن به مراجع مربوط اقدام می کند.
ماده ۱۵ – دارائی مشمولان موضوع اصل ۱۴۲، محکوم به مشروعیت و مصون از تعرش است مگر اینکه پس از رسیدگی، خلاف آن ثابت شود در رسیدگی مذکور بایستی موازین و احکام اسلامی و اصول قانون اساسی و اقدامات پیشگیرانه مورد اهتمام قرار گیرد.
ماده ۱۶ – این دستورالعمل در تاریخ ۱۳۸۳/۸/۲۳ به تصویب رئیس قوه قضائیه رسیده است.