آیین‌نامه اجرایی قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس

تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۰۲/۰۵
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۲/۲۴

شماره ۲۴۳۲۳/ت۶۱۷۵۶هـ – ۱۴۰۳/۲/۱۶

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۲/۵ به پیشنهاد وزارت اطلاعات (با همکاری سازمان اداری و استخدامی کشور) و به استناد ماده (۵) قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس مصوب ۱۴۰۱، آیین­نامه اجرایی قانون مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:


ماده ۱ـ در این آیین­نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:

۱ـ قانون: قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس مصوب ۱۴۰۱.

۲ـ دستگاه: دستگاه ‌های مشمول حکم ماده (۱) قانون.

۳ـ حراست: مراکز و دفاتر مرکزی حراست هر یک از دستگاه­ها.

۴ـ کاربرگ: کاربرگ متحدالشکلی که توسط وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه طراحی و حراست­ها مکلف به درج اطلاعات نامزدهای تصدی مشاغل حساس در آن می­باشند.

۵ ـ مراجع سه‌­گانه: وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه و قوه قضائیه.

۶ ـ سامانه: بستر ارتباطی برخط که به‌منظور انجام استعلامات تعیین صالحیتی و پاسخگویی به آن­ها راه‌اندازی می­شود.

۷ـ مشاغل و پست­های حساس: عناوین شغل و پست ابلاغ ‌شده توسط کارگروه تعیین مشاغل و موارد مذکور در ماده (۴) قانون.

۸ ـ کارگروه تعیین مشاغل: کارگروهی متشکل از نمایندگان وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه، سازمان اداری و استخدامی کشور و نماینده تام­‌الاختیار دستگاه.

۹ـ مسئول بررسی شرایط قانونی: نماینده تام‌­الاختیار هر یک از مراجع سه‌گانه برای پاسخگویی به استعلام­ها.

۱۰ـ استعلام: نامه مکتوب / الکترونیکی حراست یا مقام منصوب‌کننده خطاب به نمایندگان مراجع سه‌گانه به همراه کاربرگ فرد برای انجام عملیات بررسی صلاحیتها.

۱۱ـ پاسخ استعلام: نامه مکتوب / الکترونیکی نمایندگان مراجع سه‌گانه خطاب به حراست یا مقام منصوب‌کننده که اظهار نظر مراجع سه‌گانه مبنی بر موافقت یا مخالفت با انتصاب به صورت صریح و شفاف در آن درج شده است.

۱۲ـ مقام منصوب‌کننده: باالترین مقام دستگاه یا هیئت­ها و شوراها و سایر مقاماتی که براساس قوانین و مقررات مربوط، اختیار انتصاب افراد در مشاغل و پست­های حساس را دارند.

ماده ۲ـ مقام منصوب‌کننده مکلف است در انتصاب افراد به مشاغل و پست­های حساس، ضمن احراز شرایط مندرج در ماده (۱) قانون، وجود یا فقدان شرایط مقرر در ماده (۲) قانون را از مدیر حراست دستگاه استعلام نماید. حراست دستگاه موظف است حداکثر (۲۴) ساعت پس از دریافت استعلام، نسبت به ارسال آن برای مراجع سه‌گانه اقدام نماید. تأخیر در ارسال استعلام از سوی حراست دستگاه برای مراجع سه‌گانه بیش از مدت زمان فوق ‌الذکر به منزله تخلف اداری محسوب و مدیر حراست دستگاه به مرجع رسیدگی به تخلفات اداری صالح مربوط معرفی می­شود.

تبصره ۱ـ مراجع سه­‌گانه موظفند ظرف یک­ ماه از تاریخ دریافت استعلام پاسخ آن را ارسال نمایند.

تبصره ۲ـ عدم ارائه پاسخ استعلام در مهلت یادشده، به منزله موافقت با انتصاب تلقی می‌شود و در صورت انتصاب، مسئولیتی متوجه مقام منصوب ‌کننده نیست.

تبصره ۳ـ مقام منصوب‌کننده می­تواند رأسا با رعایت موازین این آیین‌نامه و در موارد ضروری از مراجع سه‌گانه استعلام نماید.

تبصره ۴ـ مراجع سه‌­گانه موظفند ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این آیین­نامه، مسئول بررسی شرایط قانونی خود را همراه با کاربرگ مورد نیاز و نمونه امضای رسمی به دستگاه­های اجرایی معرفی نمایند.

تبصره ۵ ـ تکمیل اطلاعات کاربرگ یا ارسال مستندات مورد نیاز برای استعلام ضروری است و مراجع سه‌گانه موظفند استعلام­های فاقد این شرایط را ظرف سه روز عودت دهند. عدم عودت در مهلت مذکور از سوی مراجع سه‌گانه به منزله آغاز فرآیند استعلام است .

ماده ۳ـ چنانچه برای اعلام ­نظر در خصوص افراد مورد استعلام (در صورت منفی بودن نتیجه بررسی)، انجام مصاحبه توسط وزارت اطلاعات یا سازمان اطلاعات سپاه به منظور ارایه پاسخ نهایی ضروری باشد، نمایندگان این دو مرجع باید ظرف (۱۰) روز مراتب را به حراست دستگاه یا مقام منصوب‌کننده به صورت مکتوب منعکس نمایند. حراست یا مقام منصوب‌کننده نیز مکلف است ترتیبات لازم را به منظور انجام مصاحبه در محل سازمان متقاضی به‌کارگیری به عمل آورد. در صورتی که امکان انجام مصاحبه در زمان قانونی، به دلیل اعلام حراست یا مقام منصوب‌کننده مبنی بر عدم دسترسی به فرد مورد استعلام با استناد به مواردی از قبیل بیماری یا مسافرت مهیا نشود، پس از برگزاری مصاحبه، پاسخ استعلام ارائه می­شود. بررسی­های ناشی از انجام مصاحبه در مهلت قانونی یک ماه محاسبه می­ شود.

تبصره ۱ـ عدم حضور غیرموجه فرد به تشخیص مقام منصوب‌کننده در جلسه مصاحبه هماهن‌گ­شده یا اعلام مکتوب وی به مقام منصوب­‌کننده یا حراست یا مراجع سه‌گانه مبنی بر عدم تمایل به تداوم فرآیند استعلام یا مصاحبه، به منزله منتفی بودن استعلام تلقی می‌شود. این موضوع مانع استعلام مجدد نمی­باشد.

تبصره ۲ـ در صورت موجه بودن غیبت فرد در جلسه مصاحبه، فرد موظف است مراتب و ادله موجه بودن عدم حضور خود را به اطلاع مقام منصوب‌کننده یا حراست دستگاه رسانیده و حداکثر (۵) روز بعد، مصاحبه برای بررسی صالحیت از سوی مرجع درخواست­‌کننده برگزار شود.

ماده ۴ـ مقام منصوب‌کننده یا حراست دستگاه موظف است پس از دریافت پاسخ استعلام، در صورت اعلام عدم احراز صلاحیت فرد مورد استعلام، نتیجه را ظرف (۲۴) ساعت به وی ابلاغ نماید. درصورت اعتراض، فرد مورد استعلام مراتب را به همراه توضیحات و مستندات ظرف پنج روز پس از ابلاغ به مقام منصوب‌کننده یا حراست دستگاه اعلام می‌نماید. اعتراض وی توسط حراست ظرف (۴۸) ساعت به مرجع رد صلاحیت‌کننده منعکس می­شود. مرجع رد صلاحیت کننده موظف به بررسی اعتراض و اعلام ­ نظر مجدد ظرف (۱۰) روز می­باشد . بررسی اعتراض دلیل بر تغییر نظر اولیه مرجع رد صلاحیت‌کننده نیست.

تبصره ۱ـ رسیدگی به اعتراض فرد مورد استعلام توسط مرجع رد صلاحیت‌­کننده جزء فرآیند مهلت قانونی یک‌ماهه نیست.

تبصره ۲ـ حراست مکلف است امکان اعتراض، فرآیند و مدت زمان آن را همزمان با ابلاغ نتیجه استعلام به فرد مورد استعلام اطلاع دهد.

ماده ۵ ـ در صورت وقوع شرایط مندرج در تبصره (۳)‌ ماده (۱) قانون، بالاترین مقام دستگاه می­تواند ضمن ارسال مدارک و مستندات لازم از طریق حراست حداکثر ظرف (۵) روز به دبیرخانه کارگروه تعیین صلاحیت بین دستگاهی موضوع تبصره (۳) ماده (۱) قانون، تقاضای رسیدگی مجدد نماید. دبیر کارگروه مذکور حداکثر ظرف (۱۰) روز باید نسبت به تشکیل کارگروه و رسیدگی مجدد و اعلام نتیجه اقدام نماید.

تبصره ـ اتخاذ تصمیم در کارگروه با رأی اکثریت معتبر است.

ماده ۶ ـ استعلام­های دارای قانون خاص که مصداق مشاغل و پست­های حساس موضوع قانون و این آیین­نامه نیستند از قبیل کانون وکلا و اعضای هیئت علمی، تابع قوانین و مقررات خاص خود می باشد.

ماده ۷ـ آن بخش از سوابق و مستندات مربوط به افراد که براساس حکم قطعی مراجع صالح قضایی فاقد اعتبار تشخیص داده شده یا رأی بر برائت افراد مورد استعلام صادر شده باشد، در اظهار نظر درخصوص صلاحیت افراد، قابل استناد نیست و ممنوعیت برای انتصاب فرد ایجاد نمی­نماید.

ماده ۸ ـ حراست دستگاه مکلف است گزارش انتصابات جدید انجام ‌شده در مشاغل و پست­های حساس را در پایان هر فصل به سازمان اداری و استخدامی کشور اعلام نماید و سازمان یادشده همکاری لازم در تبادل اطلاعات را با مراجع سه‌گانه به عمل می­آورد.

ماده ۹ـ چنانچه صلاحیت افراد مورد استعلام مطابق قانون و این آیین­نامه از سوی مراجع سه‌گانه به صورت مکتوب تأیید شود، هرگونه اقدام دیگر برای تغییر نتیجه استعلام بلااثر است.

ماده ۱۰ـ به‌منظور تعیین مشاغل و پست­های حساس دستگاه، بالاترین مقام دستگاه مکلف است براساس ماده (۳) قانون، ظرف سه ماه نسبت به پیشنهاد مشاغل و پست­های حساس خود به دبیرخانه کارگروه تعیین مشاغل که در وزارت اطلاعات (سازمان حراست کل کشور) تشکیل می­شود به منظور طرح و تصویب اقدام نماید.

تبصره ـ تا زمان تصویب مشاغل و پست­های حساس جدید دستگاه، مفاد ماده (۴) قانون و عناوین پیشین ابلاغی سازمان حراست کل کشور در صورت مطابقت با ماده (۴) قانون مالک عمل می­باشد.

ماده ۱۱ـ سازمان حراست کل کشور موظف است ظرف شش ماه از تاریخ لازم ‌الاجراشدن این آیین‌نامه، نسبت به راه‌اندازی سامانه (از محل اعتبارات مصوب مربوط) اقدام نماید. تا زمان راه‌اندازی این سامانه، استعلام به‌صورت مکتوب و با طی فرآیند‌های مندرج در این آیین‌نامه صورت می‌پذیرد.

ماده ۱۲ـ بررسی صلاحیتها از سوی مراجع سه‌گانه صرفا مربوط به موارد مندرج در بندهای ماده (۲) قانون بوده و بررسی شایستگی­‌های مدیریتی و اجرایی افراد بر اساس قوانین و مقررات انجام می‌شود.

معاون اول رئیس‎ جمهور ـ محمد مخبر