دستورالعمل اجرایی بند (ط) تبصره (۷) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور

تاریخ تصویب: ۱۴۰۲/۰۹/۰۱
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۱/۲۰

شماره ۲۰۹۱۵۱/ت۶۲۱۴۷ک – ۱۴/۱۱/۱۴۰۲

وزیران عضو کارگروه ویژه اقتصاد رقومی (دیجیتال) در جلسه ۱/۹/۱۴۰۲ به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و با رعایت تصویب‌نامه شماره ۱۲۳۳۱۳/ت۵۹۳۶۹هـ مورخ ۱۱/۱۰/۱۴۰۰ و اصلاحات بعدی آن، دستورالعمل اجرایی بند (ط) تبصره (۷) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور را به شرح زیر تصویب کردند:


ماده ۱ـ در این دستورالعمل، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:

۱ـ ریز (میکرو)الکترونیک: مجموعه‌ای از فناوری ‌ها و صنایع پیشرفته شامل فرآیندهای طراحی، ساخت، تولید، آزمایش، بسته‌بندی، سامانه (سیستم‌) عامل مدیریت سخت‌افزار، نرم ‌افزارها و ابزارهای دقیق موردنیاز برای تولید ریزتراشه‌های زیست‌بوم صنعت نیمه هادی.

۲ـ مؤسسه عامل: صندوق نوآوری و شکوفایی.

۳ـ دستگاه دارای برنامه: وزارتخانه‌های دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و صنعت، معدن و تجارت و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌­بنیان رییس­ جمهور که دارای برنامه توسعه صنعتی در حوزه ریز (میکرو)الکترونیک هستند.

۴ـ متقاضی: کلیه اشخاص حقوقی خصوصی و تعاونی معرفی‌شده و مورد تأیید دستگاه‌های دارای برنامه.

۵ ـ کارگروه: کارگروه ویژه اقتصاد رقومی (دیجیتال) موضوع تصویب‌نامه شماره۱۲۳۳۱۳/ت۵۹۳۶۹هـ مورخ ۱۱/۱۰/۱۴۰۰ و اصلاحات بعدی آن.

۶ ـ حقوق ورودی گوشی‌های همراه: حقوق ورودی گوشی‌های همراه با قیمت بالای ششصد (۶۰۰) دلار حداقل پانزده درصد (۱۵%) و برای سایر رویه‌های تجاری به مأخذ دو برابر یعنی سی درصد (۳۰%) منظور گردد.

۷ـ کارگروه تخصصی: کارگروهی متشکل از معاونین ذی‌ربط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت دفاع و پشتیبانی از نیروهای مسلح، وزارت صنعت معدن تجارت و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس­ جمهور.

۸ ـ دبیرخانه: دبیرخانه اجرایی­‌سازی بند (ط) تبصره (۷) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور مستقر در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و به ریاست یکی از معاونان وزیر.

۹- قرارداد عاملیت: قراردادی دو جانبه که بین مؤسسه عامل و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و براساس این دستورالعمل منعقد می‌گردد.

ماده ۲ـ منابع موضوع این دستورالعمل توسط خزانه‌داری کل کشور به حسابی که به همین منظور توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نزد خزانه افتتاح می‌گردد واریز می­‌شود تا با عقد قرارداد عاملیت بین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و مؤسسه عامل به حساب مؤسسه عامل واریز شود. این منابع با توجه به سهمیه هر دستگاه دارای برنامه و براساس برنامه‌ها و سهم‌های مصوب ­ در کارگروه تخصصی و پس از تصویب کارگروه قابل پرداخت به متقاضی خواهد بود.

تبصره ۱ـ موافقتنامه نحوه هزینه موضوع منابع ماده (۲) این دستورالعمل، به ‌صورت واحد توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با سازمان برنامه ‌و بودجه کشور مبادله می‌گردد و دستگاه‌های دارای برنامه ملزم به رعایت مفاد آن هستند.

تبصره ۲ـ گمرک جمهوری اسلامی ایران و خزانه‌داری کل کشور مکلفند هر یک به طور مستقل، گزارش واردات گوشی‌های مشمول این دستورالعمل و میزان واریز وجوه درآمدی ناشی از حقوق ورودی گوشی­های همراه مشمول به حساب درآمدی (۱۱۰۴۱۰) را به ‌صورت فصلی به دبیرخانه اعلام نمایند.

تبصره ۳ـ مؤسسه عامل حق هیچ‌گونه دخل و تصرف در منابع فوق را نداشته و این منابع صرفًا بر اساس برنامه‌های مصوب در کارگروه و براساس درخواست دستگاه دارای برنامه قابل تخصیص به متقاضی خواهد بود.

تبصره ۴ـ دبیرخانه مکلف است به‌صورت ماهانه وضعیت وصول منابع از دستگاه‌های مرتبط را پیگیری کرده و نتایج پیگیری ‌ها را به کارگروه و کارگروه تخصصی گزارش کند.

ماده ۳ـ دستگاه‌های دارای برنامه موظفند ظرف دو هفته از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، برنامه خود را در قالب تعیین‌شده توسط دبیرخانه، تهیه و به دبیرخانه ارسال نمایند. دبیرخانه مکلف است برنامه‌های ارائه­‌شده را پس از طرح و تأیید در کارگروه تخصصی جهت تصویب نهایی به کارگروه ارائه کند. کارگروه مکلف است ظرف یک ماه از تاریخ ارائه برنامه توسط دستگاه‌ها، نسبت به تعیین ­تکلیف برنامه‌های ارائه­‌شده اقدام نماید. پس از تصویب برنامه‌ها در کارگروه، دستگاه‌های دارای برنامه می‌توانند نسبت به معرفی متقاضیان به مؤسسه عامل جهت اخذ تسهیلات اقدام نمایند.

تبصره ـ دبیرخانه مکلف است پس از تعیین سهم هر یک از دستگاه‌های دارای برنامه، سهم این دستگاه‌ها از منابع فوق را ظرف یک هفته پس از تصویب کارگروه به مؤسسه عامل ابلاغ نماید. پس از ابلاغ دبیرخانه، مؤسسه عامل موظف است براساس این دستورالعمل نسبت به پرداخت تسهیلات به متقاضیان معرفی‌شده توسط دستگاه‌های دارای برنامه اقدام نماید.

ماده۴ـ اولویت‌های پرداخت اعتبار براساس این دستورالعمل شامل طراحی و ساخت با یا بدون کارخانه ریزتراشه‌های الکترونیکی، ارائه خدمات نصب و راه ‌اندازی تجهیزات ساخت تراشه، خدمات بسته‌بندی، ارزیابی و آزمون ریزتراشه، استانداردسازی دارایی‌های فکری (آی­پی) طراحی تراشه، ارتقای سطح فناوری و کیفیت تولید محصولات، راه ‌اندازی درگاه صادراتی و توسعه مشارکت بین‌المللی در طراحی و ساخت تراشه، حمایت از طرح (پروژه)‌های تحقیقاتی منتهی به تولید نمونه صنعتی و آزمایشگاهی و حمایت از افزایش مقیاس تولید صنعتی تراشه است.

ماده ۵ ـ منابع موضوع این دستورالعمل پس از تلفیق با منابع مؤسسه عامل براساس سهم‌های مصوب کارگروه و اعلام دستگاه‌های دارای برنامه، به متقاضیان پرداخت می­‌شود.

تبصره ۱ـ مؤسسه عامل موظف است با استفاده از ظرفیت منابع داخلی خود معادل دو برابر منابع واریزی نسبت به ارائه خدمات مالی به متقاضیان اقدام نماید.

تبصره ۲ـ نرخ کارمزد مؤسسه عامل برای عاملیت منابع موضوع این دستورالعمل دو درصد (۲%) است.

تبصره ۳ـ مؤسسه عامل نمی‌تواند از این منابع جهت تسویه تسهیلات جاری و غیرجاری متقاضیان استفاده نماید.

تبصره ۴ـ آورده متقاضیان برای استفاده از این تسهیلات حداقل بیست و پنج درصد (%۲۵) (حداقل (۵) واحد درصد سپرده نقدی از کل آورده) نزد مؤسسه عامل است.

ماده ۶ ـ کارگروه تخصصی می‌تواند حداکثر تا بیست درصد (۲۰%) از مجموع منابع را در قالب کمک‌های فنی و اعتباری جهت پرداخت به متقاضیان تخصیص دهد. حداقل هفتاد درصد (۷۰%) مابقی منابع برای تسهیلات ایجادی، تولیدی و تحقیق و توسعه و حداکثر تا سی درصد (۳۰%) مانده، برای ارائه تسهیلات سرمایه‌ در گردش اختصاص می‌یابد.

تبصره ـ در صورت معرفی متقاضی جهت دریافت کمک‌های فنی و اعتباری، مؤسسه عامل بدون رعایت مفاد تبصره (۱) ماده (۵) و تبصره (۱) ماده (۹) این دستورالعمل، موظف به پرداخت کمک‌های مصوب می‌باشد.

ماده ۷ـ دوره بازپرداخت تسهیلات سرمایه در گردش حداکثر یک سال و تسهیلات ایجادی، توسعه‌ای و تکمیلی و تحقیق و توسعه حداکثر پنج سال (شامل دوره مشارکت و تنفس جمعًا حداکثر دو سال و دوره بازپرداخت حداکثر سه سال) می‌باشد.

ماده ۸ ـ دستگاه‌های دارای برنامه مکلفند پس از تأیید برنامه توسط کارگروه و تعیین میزان منابع در دسترس با اعلام فراخوان عمومی یا در مواردی که طرح دارای ابعاد امنیتی است با اخذ مجوز ترک تشریفات با رعایت قوانین و مقررات نسبت به ثبت‌نام از متقاضیان اقدام نمایند و پس از بررسی طرح ‌ها از نظر توجیه فنی، طرح ‌ های منتخب را به مؤسسه عامل جهت اخذ تسهیلات معرفی کنند.

ماده ۹ـ دستگاه دارای برنامه موظف است متقاضیان تأییدشده و اولویت‌بندی شده را تا یک و نیم (۵/۱) برابر سقف سهم از اعتبارات محقق ‌ شده به مؤسسه عامل معرفی کند.

تبصره ۱ـ اعتبارسنجی متقاضی بر عهده مؤسسه عامل خواهد بود. مؤسسه عامل مکلف به حفظ محرمانگی اطلاعات طرح ‌ها و برنامه‌های متقاضی است.

تبصره ۲ـ مؤسسه عامل موظف است ضمانت ‌ های الزم و کافی را برای بازپرداخت اصل و سود از متقاضی دریافت نماید. مسئولیت اقدامات قانونی الزم برای وصول اصل و سود اقساط بر عهده مؤسسه عامل است.

تبصره ۳ـ در صورت معرفی طرح ‌ (پروژه)‌های ایجادی و توسعه‌ای، مؤسسه عامل مکلف به پرداخت مرحله‌ای تسهیلات به متقاضی بر اساس تأیید پیشرفت طرح (پروژه) توسط دستگاه دارای برنامه مرتبط است.

تبصره ۴ـ در صورت عدم تأیید متقاضی توسط مؤسسه عامل، دستگاه دارای برنامه می‌تواند نسبت به معرفی متقاضی جدید اقدام کند.

ماده ۱۰ـ مؤسسه عامل مکلف است اطلاعات پرداخت تسهیلات را به‌صورت ماهانه به دبیرخانه مطابق قالب تعیین‌شده توسط دبیرخانه ارسال کند.

ماده ۱۱ـ منابع حاصل از بازپرداخت تسهیلات توسط متقاضی بر اساس این دستورالعمل به متقاضیان جدید پرداخت می‌شود.

تبصره ـ امهال تسهیلات صرفًا یک‌بار در طول دوره طرح (پروژه) به مدت یک سال براساس تصمیم دستگاه دارای برنامه مجاز است. پس از این مهلت، مؤسسه عامل مکلف به اجرای اقدامات قانونی الزم برای بازپس‌گیری منابع از متقاضی است.

ماده ۱۲ـ مسئولیت نظارت بر حسن مصارف بر عهده دبیرخانه است و دبیرخانه مکلف است گزارش نظارتی خود از وضعیت انحراف تسهیلات را به‌صورت شش‌ماهه به کارگروه تخصصی و کارگروه گزارش کند.

معاون اول رئیس‎ جمهور ـ محمد مخبر