۱۱۴۳/دش – ۱۳۸۲/۲/۳۰
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۵۱۶ مورخ ۱۳۸۲/۲/۱۶ به پیشنهاد شورای فرهنگی و اجتماعی زنان، سیاستهای فعالیتهای بینالمللی زنان را به این شرح تصویب کرد:
مقدمه
تفکر اسلامی نسبت به زن براساس مکتب حیاتبخش وحی و کنجکاوی جامعه جهانی برای دستیابی به آگاهی در مورد زنان مسلمان، مسؤلیت امت واحده اسلام را روشن میسازد تا با در نظر گرفتن کلیه ابعادی که برای شخصیت زن متصور است جایگاه واقعی او را ترسیم نماید.
براساس این تفکر، تقویت شخصیت و جایگاه واقعی زن مسلمان در جهان با تأثیرپذیری از شخصیت والای حضرت زهرا (س) و ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی او شکل میگیرد.
بنابراین اصلاح بینشها و اعتقادات نادرست در عرصههای بینالمللی و هدایت سیاستهای جامعه جهانی نسبت به جایگاه زن براساس فرهنگ اسلامی نیز یکی از وظایف مهم جمهوری اسلامی ایران در صحنههای بینالمللی میباشد.
اهداف:
۱ـ تبیین دیدگاه اسلام در مورد جایگاه، حقوق و شخصیت زن در نظام اسلامی بر محور عدالت اجتماعی و معرفی الگوی زن مسلمان ایرانی با تکیه بر مواضع اعتقادی و فکری اسلام در سطوح مختلف منطقهای و بین المللی.
۲ـ رشد و ارتقای آگاهیهای علمی و عملی زنان به منظور انجام تعامل مطلوبتر در عرصههای بین المللی.
۳ـ گسترش روابط و مناسبات فرهنگی ـ اجتماعی و سیاسی زنان (دولتی و غیردولتی) با زنان سراسر جهان براساس عزت، حکمت و مصلحت.
۴ـ ایجاد وحدت رویه و تقویت هماهنگی دستگاههای مؤثر در فعالیتهای بینالمللی زنان و بهرهبرداری مناسب از امکانات و زمینههای مختلف برای تقویت و توسعه فعالیتهای بینالمللی زنان در راستای اصول سیاست خارجی نظام جمهوری اسلامی ایران.
سیاستهای راهبردی:
۱ـ توسعه و تقویت ارتباط و گفتگو با زنان سراسر جهان با تأکید بر زنان پیرو ادیان الهی با زمینه مشترک فکری و فرهنگی برای تصمیمسازی و تأثیرگذاری در مجامع بینالمللی.
۲ـ تأکید بر نقش و تأثیر مهم تربیتی زن در خانواده و اجتماع و تحول جوامع در طول تاریخ با اشاره به الگوهایی که در قرآن کریم مطرح شده و نمونههای عملی در ایران.
۳ـ تبلیغ دستاوردهای جمهوری اسلامی به منظور رشد علمی و فرهنگی زنان در جامعه ایران و اهمیت نقش آنان در فعالیتهای فرهنگی، سیاسی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی.
۴ـ اهتمام بر ارزشهای معنوی و فرهنگسازی و حفظ حرمت زن مسلمان در برنامهها و فعالیتهای بینالمللی با تأکید بر نقش عفاف و حجاب در روابط اجتماعی زنان.
۵ـ تقویت و ارتقای آگاهی زنان در کلیه امور بینالمللی آنان با تأکید بر حقوق بینالملل و آشنایی با شرایط و فضای مناسبات و روابط در محافل بینالمللی.
۶ـ توسعه و تقویت مشارکت کمی و کیفی نهادهای دولتی و غیردولتی و افزایش حضور آنها در عرصههای بین المللی با در نظر گرفتن منافع و مصالح جمهوری اسلامی ایران.
۷ـ توسعه مطالعات و تحقیقات به منظور ایجاد زمینههای مساعد رشد و توسعه فعالیتهای زنان در عرصههای بینالمللی و شناسایی مشکلات، نارساییها و موانع موجود.
۸ـ اهتمام مجدانه در انعکاس فراگیر و ترویج ارزشهای اسلامی و شئون زن مسلمان به منظور مقابله با فرهنگ و تبلیغ بیبندوباری.
۹ـ تقویت همکاری بین زنان ایران و کشورهای دیگر در حمایت و دفاع از زنان محروم و نیازمند و انجمنها، تشکل ها و جمعیتهای اسلامی زنان مسلمان در دنیا.
۱۰ـ تلاش برای ایجاد عرصههای جدید و مناسب به منظور بدست گرفتن ابتکار عمل زنان ایران در تصمیمسازیها و تصمیمگیریهای بینالمللی.
۱۱ـ ایجاد فرصتها و امکانات لازم در زمینههای علمی، فرهنگی و اعتقادی به منظور حضور مؤثر در مجامع بین المللی.
۱۲ـ تقویت تبادل اطلاعات فرهنگی سازنده بین زنان ایران و جهان از طریق مطبوعات و رسانههای گروهی.
۱۳ـ استفاده از توانمندیهای زنان در سطوح مختلف مدیریت امور بینالملل و سیاستهای خارجی نظام اسلامی.
سیاستهای اجرایی:
الف: ارتباطات
۱ـ ایجاد و تقویت پایگاه اطلاعاتی متمرکز و به روز در مورد مسائل زنان برای مبادله دادههای اطلاعاتی و تحقیقاتی در سطح بینالملل.
۲ـ شناسایی عرصهها، موارد و مناسبتهای مربوط به زنان در جهان از طریق توسعه فعالیت نمایندگیهای فرهنگی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور.
۳ـ بکارگیری و استفاده از نیروی زنان آگاه و متعهد در نمایندگیها، پیگیری زمینهها و مناسبتها و شرکت متقابل در برنامههای علمی ـ فرهنگی خاص زنان در کشورهای مختلف.
۴ـ اعزام زنان توانمند و متخصص در اجلاسهای بینالمللی، سمینارها و همایشهای موضوعات مختلف با رعایت مصالح امت اسلامی و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران.
۵ـ اهتمام به تشکیل و تقویت انجمنها و تشکلهای مشترک در کشورهای اسلامی و کشورهایی با بخشی از جمعیت مسلمان.
۶ـ شناسایی و معرفی بانوان متعهد نمونه و موفق ایرانی برای حضور در عرصههای بینالمللی در زمینههای مختلف.
۷ـ دعوت از اساتید، کارشناسان و صاحبنظران کشورها در امور مربوط به زنان برای تبادل نظر و بهرهگیری از تجربیات آنها و ایجاد شرایط بهینه برای رشد شخصیت زنان.
ب: پژوهش
۱ـ شناسایی سازمانها و مراکز تحقیقاتی بینالمللی در زمینههای مختلف با موضوع زنان.
۲ـ کسب اطلاعات و انجام مطالعات لازم در خصوص وضعیت زنان در سازمانهای بینالمللی، تشکلها، انجمنها و جمعیتهای مربوط به زنان جهان (دولتی و غیردولتی).
۳ـ پیشنهاد انجام تحقیقات پیرامون وضعیت زنان در کشورهای مختلف جهان به ویژه کشورهای اسلامی در زمینههای مختلف اخلاقی، اقتصادی، اجتماعی و…
۴ـ شناسایی و پژوهش نقش زنان برجسته در حرکتهای اسلامی، بیداری اسلامی و نهضتهای آزادیبخش.
۵ـ کسب اطلاعات پیرامون سمینارها، مراسم، کنفرانسها و گردهماییهای بینالمللی زنان در عرصههای مختلف.
۶ـ تدوین برنامههای مناسب برای بهبود روشها و ایجاد شیوههای نوین و کارآمد فرهنگی در خصوص نحوه حضور و ارائه مواضع جمهوری اسلامی ایران و ارائه طرحهای فرهنگی در سطح بینالملل
۷ـ بررسی تحلیلی اسناد بینالمللی مربوط به زنان و شرایط و نتایج همکاریهای بینالمللی در مسائل زنان.
۸ـ بررسی تطبیقی مقررات و حقوق فردی، خانوادگی و اجتماعی زنان در کشورها و مقایسه آن با نظام حقوقی زن در اسلام و ایران.
۹ـ انجام پژوهش در مورد دیدگاه اسلام در مسائل زنان و همکاری پژوهشی بین کشورهای اسلامی در این زمینه به منظور شناسایی دیدگاههای مشترک کشورهای اسلامی در مسائل زنان.
ج: پشتیبانی فرهنگی
۱ـ تهیه و تقویت انتشارات بینالمللی در مورد زنان در داخل و خارج و انعکاس مستمر گزارش از فعالیتهای زنان مسلمان در ابعاد مختلف.
۲ـ اطلاعرسانی و برگزاری دورههای آموزشی ـ فرهنگی برای خانوادههای رایزنیهای فرهنگی، سفرا و زنان مسلمان ایرانی در خارج از کشور.
۳ـ تهیه و تدوین گزارشها و اطلاعات مورد نیاز پیرامون اجلاسهای بینالمللی.
۴ـ ترجمه اسناد بینالمللی زنان و مرتبط با زنان به منظور اطلاعرسانی در داخل کشور.
د: تهیه آییننامه، نظارت و ارزیابی
وزارت امور خارجه، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، دفتر امور مشارکت زنان نهاد ریاست جمهوری، شورای فرهنگی و اجتماعی زنان، شورای مدیریت حوزه علمیه قم در حدود وظایف خود ظرف مدت شش ماه پس از ابلاغ نسبت به تهیه آییننامة اجرایی این سیاستها اقدام نموده و برای نظارت بر اجرا یک نسخة آن را به هیئت نظارت و بازرسی شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه نمایند.