ماده ۱ – از تاریخ تصویب این قانون به وزارت فرهنگ اجازه داده میشود برای تکمیل عده معلمین دانشکدههای شهرستانها در رشتههای فنون پزشکی و فنی و علوم و کشاورزی استادان و متخصصین مورد احتیاج را از اتباع کشورهای اتریش – آلمان غربی – انگلیس – فرانسه – سویس -بلژیک – ایتالیا – آمریکا – ژاپن برای مدتی که زائد بر پنج سال نباشد در حدود اعتبار بودجه مصوب هر یک از دانشکدهها استخدام نماید.
حقوق هر یک از این معلمین حداکثر ماهیانه پنجاه هزار ریال میباشد که تا دو ثلث آن قابل پرداخت به ارز خواهد بود. بعلاوه ممکن است به هر یک از معلمین که محل سکونت در اختیار آنها قرار داده نشود مبلغی که ماهیانه از ده هزار ریال تجاوز ننماید به عنوان کرایه منزل تأدیه نمود هزینه رفت و آمد هر یک از معلمین و زن و فرزندان کمتر از هجده سال که تحت تکفل او باشد از طرف وزارت فرهنگ پرداخت خواهد شد.
استادان مزبور در هر سال یک ماه مرخصی با استفاده از حقوق و کرایه منزل خواهند داشت. تاریخ استفاده از مرخصی با توافق استاد و رئیس دانشکده و با تصویب وزارت فرهنگ تعیین خواهد شد.
تبصره ۱ – وزارت فرهنگ مجاز است معلمین خارجی دانشکدههای شهرستانها را در مقابل حوادث و امراضی که ناشی از انجام دادن وظیفه آنها باشد بیمه نماید و حق بیمه را از اعتبارات خود پرداخت کند.
تبصره ۲ – ایرانیانی که واجد صلاحیت کافی باشند با تساوی شرایط طبق قوانین مربوطه از لحاظ استخدام در دانشکدههای شهرستانها حق تقدم خواهند داشت.
ماده ۲ – وزارت فرهنگ مجاز است در صورت ضرورت برای هر یک از استادان خارجی دانشکدههای شهرستانها یک نفر متصدی آزمایشگاه که تحصیلات او کمتر از لیسانس نباشد بنا به پیشنهاد استاد مزبور و موافقت شورای دانشکده مربوط از اتباع کشورهای فوقالذکر استخدام نماید. حداکثر حقوق هر یک از متصدیان آزمایشگاه در ماه از سی هزار ریال که نصف آن قابل پرداخت به ارز است تجاوز نخواهد نمود.
هزینه رفت و آمد متصدی آزمایشگاه و زن و فرزندان کمتر از ۱۸ سال که تحت تکفل او باشند به عهده وزارت فرهنگ و در هر سال حق استفاده یک ماه مرخصی با حقوق را خواهند داشت.
ماده ۳ – استادان متصدیان آزمایشگاهی که به ترتیب مواد فوق استخدام میشوند حق اشتغال به کار دیگر ندارند و مکلفند در مدت خدمت خود دانشیاران و دستیارانی که از طرف دانشکده به آنها معرفی میشوند برای خدمات تخصصی مربوط تربیت نمایند.
ماده ۴ – وزارت فرهنگ مجاز است قرار مخصوصی با دانشگاههای کشور فوق یا مؤسسات بینالمللی برای تأمین دروس مورد احتیاج دانشکدههای مرکز و شهرستانها منعقد نماید.
ماده ۵ – وزارت فرهنگ مجاز است حقوق استادان خارجی دانشکدههای شهرستانها را که قبلاً استخدام شدهاند از اول مهر ماه ۱۳۳۶ طبق این قانون پرداخت نماید.
ماده ۶ – سایر شرایط استخدامی استادان و متصدیان آزمایشگاهی خارجی فوق طبق قانون استخدام اتباع خارجی مصوب عقرب ۱۳۰۱ خواهد بود.
ماده ۷ – تا موقعی که عده معلمین هر یک از دانشکدههای شهرستانها تکمیل نشده وزارت فرهنگ مجاز است استادان و دانشیاران دانشگاه تهران و پزشکان یا مهندسین کارمند دولت که دارای مقام عالی علمی بوده و صلاحیت آنان مورد تأیید شورای عالی فرهنگ باشد در هر سال تحصیلی حداکثر برای مدت سه ماه برای تدریس به دانشکدههای شهرستانها اعزام بدارد و علاوه بر هزینه سفر رفت و آمد فوقالعاده روزانه آنها را معادل سه برابر فوقالعاده مقرر در آییننامه مزایا پرداخت نماید. و نیز وزارت فرهنگ مجاز است در صورت احتیاج به استادان و دانشیاران دانشکدههای شهرستانها با رعایت همین ماده برای تدریس در سایر دانشکدههای شهرستانها مأموریت بدهد.
چنانچه ضرورت ایجاب نماید که به استاد خارجی یک دانشکده مأموریت داده شود که در دانشکده شهرستان دیگر موقتاً تدریس نماید هزینه مسافرت طبق مقررات از بودجه دانشکدهای که در آن به تدریس مشغول شده پرداخت خواهد شد.
ماده ۸ – به وزارت فرهنگ اجازه داده میشود که آقای سعید نفیسی استاد دانشگاه تهران را که به تقاضای خودشان بازنشسته شدهاند و دانشگاه تهران به وجود ایشان نیازمند است مجدداً برای تدریس دعوت نماید و تفاوت حقوق بازنشستگی و حقوق پایه ایشان را به عنوان حق تدریس پرداخت نماید.
ماده ۹ – برای بالا بردن سطح معلومات استادان و دانشیاران دانشکدههای شهرستانها وزارت فرهنگ مجاز است در هر سال عدهای از استادان و دانشیاران و رؤسای درمانگاههای دانشکدههای شهرستانها را که لااقل دارای سه سال سابقه تدریس در دانشکده باشند برای تکمیل مطالعات در رشته تخصصی خود به یکی از کشورهای خارجی برای مدت یک سال اعزام بدارد به شرط آن که عدهای که از هر دانشکده اعزام میشود از میزان ۱۰% مجموع عده استادان و دانشیاران و سایر معلمین دانشکده تجاوز نکند به این قبیل استادان و دانشیاران و رؤسای درمانگاهها علاوه بر حقوق و کمک و مزایایی که به ریال پرداخت میشود در صورت اعزام به آمریکا ماهیانه ۲۰۰ دلار و در صورت اعزام به اروپا ماهیانه ۶۰ لیره به عنوان فوقالعاده از بودجه دانشکده مربوط پرداخت میشود.
در صورتی که استاد یا دانشیار یا رئیس درمانگاهی تحقیقات علمی و تتبعات مفیدی نموده باشد که به موجب گواهی دانشگاه یا مؤسسه تخصصی که در آن کار میکند ادامه مطالعه آن ضروری و قطعی تشخیص شود وزارت فرهنگ مجاز است با موافقت دانشکده مربوط تا یک سال بر مدت مأموریت او با شرایط فوق بیفزاید.
هر یک از استادان و دانشیاران و رؤسای درمانگاهها در هر پنج سال بیش از یک نوبت از این ماده و یا از بورسهایی که
برای مدت بیش از سه ماه در اختیار وزارت فرهنگ قرار داده میشود نمیتواند استفاده نماید.
تبصره – آییننامه اجرایی این ماده با تصویب شورای عالی فرهنگ خواهد بود.
[آییننامه اجرایی تبصره ماده نهم قانون استخدام استادان خارجی برای دانشکدههای شهرستانها، مصوب ۱۳۳۸/۳/۱۶]
ماده ۱۰ – اعتباراتی که برای اجرای این قانون لازم است در بودجه هر یک از دانشگاههای شهرستانها در حدود اعتبارات مصوب هر یک از آنها باید منظور شود.
ماده ۱۱ – وزارت فرهنگ مأمور اجرای این قانون میباشد.
قانون فوق که مشتمل بر یازده ماده و سه تبصره است در جلسه سهشنبه دوم دی ماه یک هزار و سیصد و سی و هفت به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
نایب رئیس مجلس شورای ملی – دکتر موسی عمید
لایحه فوق مشتمل بر ۱۱ ماده و ۳ تبصره در جلسه روز شنبه یازدهم بهمن ماه هزار و سیصد و سی وهفت شمسی به تصویب مجلس سنا رسیده است.
نایب رئیس مجلس سنا – محمد علی وارسته