قانون کتاب‌های درسی و اساسنامه سازمان کتاب‌های درسی ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۴۶/۰۳/۱۶
تاریخ انتشار: ۱۳۴۶/۰۴/۲۹

‌ماده ۱ – تعیین و اجازه تدریس کلیه کتاب‌های درسی در دبستان و دبیرستان و در صورت لزوم تألیف این کتابها بر عهده وزارت آموزش و پرورش‌ است. وزارت آموزش و پرورش می‌تواند کتاب‌های مذکور در این ماده را خود چاپ کند یا اجازه چاپ و توزیع و فروش آنها را بر طبق قرارداد به شرکت‌ صلاحیتداری از ناشران و کتابفروشان و چاپخانه‌ها برای مدت معینی واگذار نماید. وزارت آموزش و پرورش در آن شرکت نماینده‌ای خواهد داشت که‌ مسئول نظارت بر حسن اجرای قرارداد در شرکت خواهد بود و اساسنامه شرکت باید با مقررات موضوعه و مفاد این قانون منطبق باشد. حقوق و مزایای‌ نماینده مذکور فقط از طرف وزارت آموزش و پرورش پرداخت خواهد شد.


‌ماده ۲ – در اجرای ماده اول این قانون سازمانی به نام سازمان کتاب‌های درسی ایران در وزارت آموزش و پرورش تشکیل می‌گردد که رییس آن به‌ پیشنهاد وزیر آموزش و پرورش با تصویب هیأت وزیران منصوب می‌شود و امور مالی آن زیر نظر هیأتی به نام هیأت امناء به ریاست وزیر آموزش و‌ پرورش و عضویت رییس سازمان و سه عضو دیگر که دو نفر طرف وزیر آموزش و پرورش و یک نفر از طرف وزیر دارایی برای مدت سه سال تعیین‌ می‌شوند اداره خواهد شد تجدید انتخاب اعضاء هیأت امنا بلامانع است.
‌تشکیلات و طرز اداره و نحوه اجرای وظایف سازمان کتاب‌های درسی ایران به موجب آیین‌نامه‌ای خواهد کرد که به تصویب شورای عالی آموزش و‌ پرورش برسد.


‌ماده ۳ – تا زمانی که تمام یا بعضی از کتاب‌های درسی جدید دبیرستانها از طرف وزارت آموزش و پرورش تهیه یا تعیین نشده است وزارت مذکور‌ می‌تواند موقتاً یک کتاب را برای تدریس هر ماده درسی انتخاب کند و بر طبق مقررات این قانون مورد استفاده قرار دهد حق چاپ و نشر این کتابها‌ مخصوص وزارت آموزش و پرورش خواهد بود.


‌ماده ۴ – همه ساله از بهای فروش کتاب‌های تألیف شده به وسیله وزارت آموزش و پرورش ۶ درصد و از بهای فروش کتاب‌های دیگر که مورد‌ استفاده قرار گرفته است ۴ درصد دریافت و در اختیار سازمان کتاب‌های درسی ایران گذاشته خواهد شد و از این محل حقوق کلیه مؤلفان کتاب‌های تهیه‌ شده از طرف وزارت آموزش و پرورش و مؤلفان آزاد با رعایت مفاد آیین‌نامه‌ای که به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش می‌رسد پرداخت خواهد‌ گردید.


ماده ۵ – کلیه عواید مذکور در ماده ۴ و همچنین هر نوع کمک نقدی دیگری که به وسیله اشخاص یا مؤسسات به عمل می‌آید و کمکی که در‌ صورت لزوم وزارت آموزش و پرورش به سازمان می‌کند در حساب مخصوصی در بانک مرکزی ایران متمرکز خواهد شد و از آن حساب کلیه‌ هزینه‌هایی که در اجرای وظایف سازمان پیش می‌آید با تصویب هیأت امناء و به امضای وزیر آموزش و پرورش یا نماینده او و رییس سازمان پرداخت‌ می‌گردد.


قانون بالا مشتمل بر پنج ماده که لایحه آن به موجب ماده واحده مصوبه بیستم آذر ماه ۱۳۴۲ تقدیم شده بود پس از تصویب مجلس سنا در‌ تاریخ روز چهارشنبه ۱۳۴۶.۲.۲۷ در جلسه روز سه‌شنبه شانزدهم خردادماه یک هزار و سیصد و چهل و شش شمسی به تصویب مجلس شورای ملی‌ رسید.

‌رییس مجلس شورای ملی – مهندس عبدالله ریاضی