آیین‌نامه اجرایی قانون مربوط به تشکیل دادگاه اطفال بزهکار مصوب آذرماه ۱۳۳۸ [مصوب ۱۳۴۵]

تاریخ تصویب: ۱۳۴۵/۰۸/۲۴
تاریخ انتشار: ۱۳۴۵/۰۹/۱۵
شماره ثبت: 7/5785 - 1345/08/24
اطلاعات بیشتر:

به موجب ماده ۳۹ آیین‌نامه سازمان کانون اصلاح و تربیت، مصوب ۱۳۴۷/۷/۹ لغو شده است.

نظر به ماده ۲۹ قانون مربوط به تشکیل دادگاه اطفال بزهکار مصوب اذر ماده ۱۳۳۸ ائین نامه اجرای قانون مذکور بشرح زیر تصویب میگردد:

فصل اول – تشکیلات کانون اصلاح و تربیت و وظایف مدیران و مأموران آن

ماده ۱- در مقر هر دادگاه اطفال یک کانون اصلاح و تربیت طبق مقررات این آیین‌نامه تشکیل خواهد شد تاریخ تشکیل کانون در هر حوزه از طرف وزارت دادگستری بوسیله درج آگهی در یکی از جراید کثیرالانتشار محل اعلان میشود در نقاطی که کانون اصلاح و تربیت تشکیل نشده باید طبق مقررات ماده یک قانون اطفال بزهکار عمل شود.

ماده ۲- از تاریخ تصویب این آیین‌نامه در مقر هر دادگاه شهرستان که کانون اصلاح و تربیت تشکیل می شود دارالتأدیب آن شهرستان بنام کانون اصلاح و تربیت نامیده شده و تحت اختیار وزارت دادگستری قرار خواهد گرفت.

ماده ۳- کانون اصلاح و تربیت در هر حوزه دارای یک نفر مدیر مسئول و بتعداد کافی کارمند دفتری و آموزگار و مربی و معلم حرفه ای و مراقب انتظامی خواهد بود.

ماده ۴- مدیر کانون عهده دار اداره کلیه امور مربوط به کانون بوده و موظف است نسبت به تربیت علمی و اخلاقی و تعلیم حرفه باطفال و موضوع بهداشت و غذا و خواب آنان مراقبت کامل بعمل آورد.

ماده ۵- مدیر کانون اصلاح و تربیت موظف است هر سه ماه یکبار گزارش کاملی از وضع اخلاقی و رفتار طفل برئیس دادگاهی که بموضوع رسیدگی نموده بدهد.

ماده ۶- مدیر کانون موظف است دستورهای دادگاه را در زمینه کزارش اجراء نموده و نتیجه را به دادگاه اعلام دارد.

ماده ۷- آموزگار و مربی عهده دار تدریس و تعلیم و تربیت اخلاقی اطفال هستند و طبق برنامه‌ ایکه از طرف مدیر کانون با جلب نظر متخصصین مربوط تنظیم می شود عمل خواهند نمود.

ماده ۸- معلمین حرفه ای عهده دار آموختن حرفه باطفال و اداره کارگاههای کانون بوده و طبق برنامه ایکه از طرف مدیر کانون با جلب نظر متخصصین مربوط تهیه می شود عمل خواهند نمود.

ماده ۹- بمنظور حفظ نظم و مراقبت در نگاهداری اطفال در کانون اصلاح و تربیت مأمورین مخصوصی بنام مراقبت انتظامی در هر یک از قسمتهای کانون انجام وظیفه خواهند نمود. سن مراقب انتظامی در بدو استخدام نباید از هر ۳۵ کمتر و از ۵۰ سال بیشتر باشد و باید خواندن و نوشتن را بداند و متأهل باشد.

ماده ۱۰- از طرف مدیر کانون برای قسمت مراقبت انتظامی یکنفر مسئول و بتعداد کافی مراقب انتظامی تعیین خواهد شد.

ماده ۱۱- مراقبین انتظامی باید بطور کشیک در تمام شبانه روز اطفال را مورد مراقبت کامل قرار داده و در موقع تغییر پست گزارش اتفاقات و اطلاعات پست خود را بمسئول قسمت مراقبت انتظامی بدهند.

ماده ۱۲- نظارت کامل در امور کانونهای اصلاح و تربیت در کشور بعهده سازمانی بنام سازمان سرپرستی دادگاههای اطفال در تهران خواهد بود که زیر نظر وزیر دادگستری انجام وظیفه مینماید و برای این نظارت از مددکاران اجتماعی یا کارمندان افتخاری یا موظف استفاده خواهد کرد.

ماده ۱۳- کانونهای اصلاح و تربیت مکلفند هر شش ماه یکبار گزارش کاملی از وضع کانون و اقداماتی را که ظرف این مدت بعمل آورده اند بسرپرستی دادگاههای اطفال ارسال و طرقی را که برای بهبود وضع کانون در نظر دارند پیشنهاد نمایند و سرپرستی دادگاههای اطفال گزارشهای رسیده را مورد بررسی قرار داده و طرقی را که موثر برای بهبود وضع هر یک از کانونها تشخیص بدهد پس از جلب موافقت وزارت دادگستری بکانون اعلام نموده و راهنمائیهای لازم را بعمل میآورد.


فصل دوم – سازمان کانون اصلاح و تربیت

ماده ۱۴- کانون اصلاح و تربیت دارای سه قسمت است.
الف- قسمت نگاهداری موقت
ب- قسمت اصلاح و تربیت
ج- قسمت زندان
هر یک از قسمتهای مزبور از یکدیگر مجزی بوده و در هر قسمت نیز اطفالی که سن آنها کمتر از ۱۵ سال تمام است از اطفالی که بیش از ۱۵ سال تمام دارند جدا خواهند بود. بعلاوه قسمتی که دختران در آن نگاهداری می شوند از قسمت پسران مجزی خواهد بود.

ماده ۱۵- در قسمت اصلاح و تربیت اطفالی نکاهداری خواهند شد که از طرف دادگاه نسبت بآنها تصمیم اتخاذ شده باشد.

ماده ۱۶- در هر یک از قسمتهای مذکور در ماده۱۴ این آیین‌نامه اطفال برحسب استعداد و سن و درجه معلومات قبلی آنها بر طبق برنامه ای که از طرف مدیر کانون با جلب نظر متخصصین تعیین می شوند مورد تعلیم قرار خواهد کرفت برنامه آموزش بنحوی تهیه می شود که حتی الامکان خللی بتحصیلات عادی اطفال وارد نیاید.

ماده ۱۷- در قسمت نگاهداری موقت اطفالی که هنوز درباره آنها تصمیمی از طرف دادگاه اتخاذ نشده نکهداری می شوند.

ماده ۱۸- در قسمت نکاهداری موقت طرز نکاهداری اطفال و تعلیمات اخلاقی و حرفه ای آنان بصورت دسته جمعی است مگر در مورد اطفالی که دادگاه برای جلوگیری از تبانی و یا سایر. جهات قانونی نگاهداری انفرادی را لازم بداند اطفال مشمول ماده ۲۰ قانون نیز در این قسمت برحسب دستور قاضی تا موقعی که مصلحت باشد بطور انفرادی نگهداری خواهند شد.

ماده ۱۹- در قسمت زندان اطفالی نگاهداری می شوند که از طرف دادگاه تصمیم اعزام بآن قسمت درباره آنها اتخاذ شده باشد.

ماده ۲۰- ترتیب نکاهداری اطفال در قسمت زندان از لحاظ صرف غذا و خواب و تعلیمات اخلاقی و حرفه آنها بطوری است که در قسمت اصلاح و تربیت بعمل میآید ولی مدیر کانون میتواند برحسب روحیه اطفال و نوع بزه ارتکابی آنها را از لحاظ صرف غذا یا خواب یا تعلیمات اخلاقی و حرفه ای بدسته هائی تقسیم نموده و معاشرت هر دسته را با دیگری ممنوع بدارد.

ماده ۲۱- در قسمتهای اصلاح و تربیت و زندان طرز اخلاق و رفتار طفل مورد نظارت کامل قرارگرفته و مراقبین انتظامی و مسئولین تربیتی باید لااقل ماهی یکبار گزارشی درباره اخلاق و رفتار طفل بمدیر کانون بدهند.

ماده ۲۲- مراقبت در امور بهداشتی و تربیت بدنی اطفال کانون اصلاح و تربیت بعهده مدیر کانون است.

ماده ۲۳- در صورتی که وضع مزاجی طفل مستلزم آن باشد که در یکی از بیمارستانهای خارج از کانون معالجه شود مدتی را که در آن بیمارستان بستری می شود جزو مدت محکومیت او محسوب خواهد شد.


مقررات مختلفه

ماده ۲۴- مدیر کانون میتواند به تناسب بی انضباطی اطفالی تنبیهاتی از قبیل سلب امتیازات بطور موقت تذکر و سرزنش و نگاهداری در محل مخصوص بطور انفرادی یا دسته جمعی درباره آنان اعمال نماید ولی بطور کلی تخفیف و تحقیر اطفال در حضور سایرین و تنبیهات بدنی آنان و یا هرگونه عملی که به سلامت جسمی و یا روانی طفل لطمه بزند مطلقا ممنوع است.

ماده ۲۵- حق الزحمه هر یک از مشاورین دادگاه برای هر جلسه حضور از سیصد الی پانصد ریال خواهد بود که به تناسب کار از طرف رئیس دادگاه اطفال معین می شود.

ماده ۲۶- چنانچه مشاورین بدون عذر موجه در جلسات دادگاه حاضر نشوند و یا در انجام وظیفه قصور نمایند دادگاه میتواند درخواست عزل آنها را از این سمت و تعیین جانشین آنها را بنماید. درصورت عزل یا استعفا یا فوت مشاورین جانشین آنها بترتیب مقرر در قانون برای مدت باقیمانده انتخاب خواهد شد.

ماده ۲۷- اشخاص زیر نمیتوانند بعنوان مشاور انتخاب شوند:
1- کسانی که مشهور به فساد اخلاق باشند
2- متجاهرین به استعمال مسکرات و معتادین به مواد افیونی و مخدره.
3- اشخاص که دارای سابقه محکومیت به جنحه و جنایت باشند.
4- کسانی که سن آنها کمتر از ۳۵ سال باشد
5- کسانی که مجرد باشند.

ماده ۲۸- حق الزحمه مددکاران اجتماعی بر حسب درجه معلومات و خدمتی که انجام میدهند در بدو شروع بکار ماهانه از چهار الی شش هزار ریال خواهد بود و درصورتی که خدمت آنها ماهانه نباشد و برای انجام امور معینی یا تحقیقات بخصوصی باشد میزان حق الزحمه از طرف رئیس دادگاه معین خواهد شد و برای هر مورد بیش از سه هزار ریال نخواهد بود.

ماده ۲۹- مقرراتی که طبق تصویبنامه ها و آیین‌نامه های مربوط به زندان وضع کردیده و مخالف با مفاد قانون راجع به اطفال بزهکار و این آیین‌نامه نباشد در کانون اصلاح و تربیت نیز قابل اجراء خواهد بود.

ماده ۳۰- کارکنان و مسئولین فعلی دارالتأدیب ها تا وقتی که از طرف وزارت دادگستری وسایل انتخاب و استخدام مدیران و کارمندان دفتری و مربیان و معلمان حرفه ای و مراقبین انتظامی کانونهای اصلاح و تربیت فراهم نشده تحت تعلیمات وزارت دادگستری وظایف خود را انجام خواهند داد.

وزیر دادگستری